Hotel California. Gelu Colceag aduce mari actori la Teatrelli
https://www.ziarulmetropolis.ro/hotel-california-gelu-colceag-aduce-mari-actori-la-teatrelli/

La Teatrelli, „theatre, music & more”, în centrul Capitalei, în Piaţa Alexandru Lahovari nr. 7, Gelu Colceag a montat „Hotel California“, după trei piese de Neil Simon. Ajutat de actori precum Carmen Tănase, Tania Filip, Radu Gabriel sau Mircea Constantinescu, regizorul îşi explică şi ne explică în ce fel poate sau nu să reziste dragostea într-un cuplu.

Un articol de Dan Boicea|7 iunie 2014

Premiera spectacolului „Hotel California“, după Neil Simon, va avea loc marţi, 10 iunie, de la ora 20.00. Spectacolul se va mai juca şi pe 11 şi pe 12 iunie, de la aceeaşi oră.

„Toată lumea vede numele lui Neil Simon şi merge cu gândul imediat la o comedie de bulevard. Nu este chiar aşa. După părerea mea, Neil Simon este citit superficial. El este un autor excepţional, iar cele trei piese pe care le-am ales sunt un soi de parcurgere a etapelor prin care a trecut el ca dramaturg. De exemplu, prima, Un Oscar, are o introspecţie psihologică extrem de rafinată, foarte aproape de Edward Albee („Cui i-e frică de Virginia Woolf?“), ca sistem de relaţie“, a declarat Gelu Colceag, pentru Ziarul Metropolis, la una dintre repetițiile de la Teatrelli.

Gelu Colceag

Regizorul Gelu Colceag, la repetițiile spectacolului „Hotel California“. Foto: Petrică Tănase / Ziarul Metropolis

Regizorul a ales trei piese care vorbesc despre relaţiile în căsnicie. „Aş fi putut intitula spectacolul «Nişte cupluri ciudate». Asta am urmărit, să fie o radiografie foarte fină, foarte detaliată, a relaţiei cuplurilor, pornind de la un realism tragicomic, cum este primul text, trecând, încet-încet, în situaţie de comedie pură şi apoi până la comedie burlescă, spre absurd. Aici se văd fineţea lui Neil Simon, evoluţia lui ca dramaturg şi dinamica tipului său de umor“, a mai spus regizorul.

De ce a lucrat atât de detaliat şi de ce a tratat textul atât de serios? „Pentru că astfel cred că ar fi trebuit tratat în orice condiţii“, crede Gelu Colceag.

„Gabriel Iencek, directorul de la Teatrelli, mi-a propus să lucrez în acest loc frumos şi special, spunându-mi că aici se caută un alt nivel al montărilor, un standard înalt de calitate. Se doreşte revenirea sau rămânerea în activitate a unor mari actori care, din diverse motive, joacă mai puţin. Acesta poate fi pentru ei un loc în care să întâlnească din nou publicul. Până acum, spectacolele care au fost programate aici demonstrează acest lucru“, a mai spus Gelu Colceag.

Hotel California

Carmen Tănase, Gelu Colceag și Mircea Constantinescu, pe scena de la Teatrelli, lucrând la o scenă din spectacol

„Dramaturgia lui Simon are o pojghiţă pe care poţi aluneca şi care te poate ţine la un anumit nivel de superficialitate. Uneori, asta poate fi bine, însă eu am mers mai departe, crezând că piesele chiar conţin o profunzime, şi nu una inventată de mine“.

Gelu Colceag, regizor

Gelu Colceag mai spune că a ales să lucreze cu actori care îi plac și alături de care a mai dus multe spectacole bune până la capăt. „Sunt actori care cred în teatrul pe care îl fac eu, al adevărului, al relaţiei, şi mai puţin al imaginii de dragul imaginii“. Din distribuție fac parte Carmen Tănase, Radu Gabriel, Tania Filip, Maria Radu, Mircea Constantinescu, Cristina Constantinescu, Alexandru Pietricică.

Un standard al teatrelor-cafenea

Gelu Colceag explică de unde a pornit și în ce direcție se îndreaptă teatrele neconvenționale. „Ceea ce se întâmplă acum în teatrele-cafenea sau în zona underground, în care tinerii îşi caută de lucru (şi e foarte bine că e aşa) este faptul că, fiind teatre mici, cu scene mici, nu ţi se permit scenografii. Așa că s-a revenit la text, la un teatru adevărat. Spectacolele nu se mai pot duce în imagine, cu accent mai mult pe vizual și mai mai puţin pe text şi pe valoarea actorilor, ci merg spre sensurile textului. Și chiar am văzut lucuri foarte bune făcute așa“.

Regizorul pune incapacitatea unor producții de a ajunge la esența textului pe seama lipsei de experienţă a creatorilor. „Nici eu, când eram mai tânăr, nu puteam să ajung la această esenţă la care pot ajunge abia acum, cu experienţa mea de viaţă şi în profesie“.

Gelu Colceag îşi face debutul în scenografie în spectacolul de la Teatrelli şi spune că este prima oară când face asta, dar poate fi chiar ultima oară, pentru că scenografia „e altă meserie“.

„Am încercat să arăt că e posibil să fac convenția credibilă și pe o scenp mică și să aduc într-un spațiu atipic acest miracol care se cheamă teatru“.

Gelu Colceag a lucrat la fiecare spectacol al său cot la cot cu scenografii, a mers alături de ei şi a ales mobilierul şi materialele. „Acum lucrez cu tineri, e o mare plăcere să fac asta. Ultima cu care am colaborat este Ioana Pascha şi voi lucra cu ea până când va absolvi fiica mea, care este studentă în anul I la Scenografie“.

Regizorul plănuiește să aducă la Teatrelli și alte nume mari: actori precum Valeria Seciu, Virgil Ogăşanu, Mariana Mihuţ,Victor Rebengiuc.

INFO

Teatrelli, theatre, music & more” (în Piaţa Alexandru Lahovari nr. 7)

„Hotel California”

de Neil Simon

Un Oscar / O nuntă / O entorsă

Cu: Carmen Tănase, Radu Gabriel, Tania Filip, Maria Radu, Mircea Constantinescu, Cristina Constantinescu, Alexandru Pietricică

Acțiunea se petrece în aceeași cameră de hotel din California, principala temă fiind comunicarea dintre generații și conflictele ce apar între acestea.

În prima parte, Diana, o mare actriță britanică, este nominalizată pentru prima dată la Premiile Oscar, fapt ce ar putea să-i salveze cariera, dar și mariajul cu Sydney, un anticar din Londra.

Hotel California

Radu Gabriel și Tania Filip, la repetițiile spectacolului „Hotel California“

A doua parte îi prezintă pe Norma și Roy (Tania Filip și Radu Gabriel), doi părinți nerăbdători să-și căsătorească fata. Mireasa se hotărăște ca fix în ziua marelui eveniment să se lase copleșită de emoții, blocându-se în baia camerei de hotel.

Discuții, nervi întinși la maximum, reproșuri și lacrimi când de bucurie, când de tristețe, împletite cu mult umor.

Ultima parte aparține unui alt cuplu cu „probleme”, cel format din Bill și soția acestuia, Bety, care, împreună cu prietenii lor, Tom și Tina, se află într-o vacanță mult visată. Concediul devine însă unul de coșmar când, în urma unui meci de tenis la dublu, Bety suferă o entorsă, de aici începând toate necazurile personajelor.

Programul de la Teatrelli

Marți, 10 iunie, ora 20.00 – „Hotel California” (Un Oscar… O Nuntă… O Entorsă…) de Neil Simon. Regia Gelu Colceag

Miercuri, 11 iunie, ora 20.00 – „Hotel California”

Joi, 12 iunie, ora 20.00 – „Hotel California”

Vineri, 13 iunie, ora 20.00 – „Quartet” de Ronald Harwood, regia Dan Tudor

Sâmbătă, 14 iunie, ora 20.00 – Concert Paula Seling

Duminică, 15 iunie, ora 20.00 – „Răzvan Mazilu & Ladies”, spectacol coregrafic

Foto din Hotel California  – Petrică Tănase

25
/09
/12

Opt dintre cele peste 15 premiere pe care Les Films de Cannes a Bucarest le aduce între 19 şi 25 octombrie la Cinema Studio şi Cinema Elvira Popescu sunt titluri aflate în palmaresul de anul acesta al Festivalului de la Cannes, informează marţi organizatorii. Les Films de Cannes a Bucarest se va deschide pe 19 […]

25
/09
/12

Iranul a anunţat, luni, că nu va participa la competiţia pentru premiile Oscar 2013 din cauza „insultei intolerabile” ce a fost adusă musulmanilor de filmul anti-islam produs recent în Statele Unite ale Americii, informează AFP. „Anunţ în mod oficial că, din cauza intolerabilei insulte aduse marelui profet al Islamului, nu vom participa la Oscarurile din […]

25
/09
/12

Uniunea Muzicienilor Interpreţi din România (UNIMIR) organizează luni, 1 octombrie, în aula Palatului Cantacuzino-Enescu, cea de-a doua ediţie a Galei Premiilor UNIMIR. Potrivit unui comunicat transmis marţi de Biroul de presă UNIMIR, în cadrul galei le vor fi decernate premii de excelenţă pentru întreaga activitate dirijorilor Ludovic Bacs şi Stelian Olaru, soliştilor de operă şi […]

25
/09
/12

Festivalul Internaţional de Film de Animaţie Anim’est 2012, care se va desfăşura între 5 şi 14 octombrie, în Bucureşti, reuneşte 312 scurtmetraje, 23 de lungmetraje, evenimente speciale, precum Animash şi „The Night of the Animated Bad Taste”, şi celebrităţi ca Daniel McCoy, de la studioul Pixar. Punctele de atracţie ale celei de-a şaptea ediţii a […]

25
/09
/12

La 25 septembrie 1872 a fost inaugurată Gara de Nord din Bucureşti şi s-a deschis prima linie ferată Bucureşti-Ploieşti.   1599    – S-a născut arhitectul Francesco Castelli Borromini, reprezentant al barocului italian (Biserica San Carlino alle Quattro Fontane din Roma)  (m. 1667). 1613    – S-a născut Claude Perrault, medic, arhitect şi teoretician francez, de orientare […]

25
/09
/12

O expoziţie cu titlul „Eseuri cromatice”, semnată de pictoriţa Luminiţa Gliga, va putea fi vizitată până la sfârşitul lunii octombrie la Centrul Cultural pentru UNESCO „Nicolae Bălcescu” din Bucureşti, informează instituţia gazdă. Absolventă, în 2002, a Universităţii Naţionale de Arte din Bucureşti, Facultatea de Arte Plastice, secţia Pictură, la clasa prof. Sorin Ilfoveanu, Luminiţa Gliga […]

24
/09
/12

Aleea Celebrităţilor a fost inaugurată, luni, pe esplanada din municipiul Târgu-Jiu, prima stea fiind dedicată sculptorului gorjean Constantin Brâncuşi. Inaugurarea Aleii Celebrităţilor a avut loc în prezenţa autorităţilor locale şi judeţene, a oamenilor de cultură din judeţ, dar şi în prezenţa Soranei Georgescu-Gorjan, fiica inginerului care a colaborat cu sculptorul Constantin Brâncuşi pentru ridicarea Coloanei […]

24
/09
/12

Filarmonica „George Enescu” din Bucureşti va organiza, în zilele de 4 şi 5 octombrie, două concerte extraordinare, cu ocazia împlinirii a 125 de ani de la naşterea dirijorului George Georgescu (12 septembrie 1887 – 1 septembrie 1964). Potrivit unui comunicat transmis luni de Institutul Cultural Român (ICR), partener al proiectului, alături de TVR, cele două […]

24
/09
/12

Institutul Cultural Român (ICR) a anunţat, luni, că urmează să înfiinţeze noi filiale ICR în patru mari oraşe din România: Iaşi, Cluj-Napoca, Timişoara şi Craiova. Decizia ICR face parte din „efortul de a face activitatea Institutului Cultural Român cât mai accesibilă celor interesaţi din întreaga ţară”. Cele patru noi filiale ale ICR vor fi deschise […]

24
/09
/12

Actorul Horaţiu Mălăele va fi distins cu premiul de excelenţă al Festivalului Internaţional de Film „Comedy Cluj”, care va avea loc în perioada 12-21 octombrie la Cluj-Napoca.   Conform unui comunicat de presă transmis, luni, de organizatorii Comedy Cluj, actorul Horaţiu Malaele va fi distins cu premiul de excelenţă al festivalului, ceremonia urmând să aibă […]

24
/09
/12

Pentru al doilea an consecutiv, agenţia britanică Ladbrokes îl situează pe scriitorul român Mircea Cărtărescu printre favoriţii Premiului Nobel pentru Literatură. Academia Suedeză nu a stabilit ziua în care se va da publicităţii numele câştigătorului, dar se crede că anunţul va fi făcut, conform obiceiului, în luna octombrie. Cărtărescu este plasat pe locul al 23-lea […]

24
/09
/12

Miniseria TV „Hatfields & McCoys”, produsă de postul History Channel în colaborare cu Castel Film şi realizată în România, a câştigat două premii, pentru cel mai bun actor în rol principal (Kevin Costner), respectiv secundar (Tom Berenger), la gala Primetime Emmy Awards 2012. Duminică seară au fost decernate premiile Emmy „artistice”, la gala Primetime Emmy […]

24
/09
/12

La 24 septembrie 1896 s-a născut scriitorul Francis Scott Fitzgerald (“Marele Gatsby”, “Blândeţea nopţii”) (m. 21 decembrie 1940). 1541    – A încetat din viaţă  Paracelsus (Theophrastus Bombastus von Hohenheim), alchimist, medic şi filosof, una dintre cele mai pitoreşti figuri ale Renaşterii, precursor al iatrochimiei prin folosirea, în tratamentul bolilor, a unor medicamente realizate prin sinteză […]

21
/09
/12

Cel mai recent volum al scriitorului Salman Rushdie, „Joseph Anton. Memorii”, apărut în limba română în colecţia „Biblioteca Polirom”, va fi lansat oficial marţi, la Bucureşti. Cartea „Joseph Anton. Memorii” va fi lansată în cadrul unui eveniment organizat marţi, de la ora 19.00, la Librăria Adevărul din strada Doamnei, numărul 27-29 , potrivit unui comunicat […]

21
/09
/12

Teatrul Naţional din Bucureşti (TNB) anunţă premiera spectacolului „Scrisoarea”, după „O scrisoare pierdută”, de I. L. Caragiale, într-o citire personală, marca Horaţiu Mălăele, informează un comunicat transmis, vineri, de TNB. Această montare este prima premieră a stagiunii 2012-2013 şi face parte din integrala dedicată marelui dramaturg pe care Teatrul Naţional o susţine în cadrul Anului […]