Ianuarie 2023 e bogat, frumos, emoționant la Teatrul Metropolis!
https://www.ziarulmetropolis.ro/ianuarie-2023-e-bogat-frumos-emotionant-la-teatrul-metropolis/

Să aveţi un an la fel de bun, frumos şi zâmbitor precum vă este o seară după ce aţi fost la un spectacol de teatru minunat! La început de an, Teatrul Metropolis vă oferă cu bucurie 15 spectacole în 27 de reprezentaţii.

Un articol de Cristina Enescu Aky|9 ianuarie 2023

Foto: Oana Pellea și Vlad Ivanov, „O casă de păpuși – Partea a doua” de Lucas Hnath

Pentru că bucuriile și surprizele nu au de ce să se termine odată cu trecerea Crăciunului, mai jos găsiți toate informațiile utile precum și câteva idei despre fiecare din spectacolele programate în luna ianuarie la cele două săli ale Teatrului Metropolis. Suntem convinși că veți găsi în acest program spectacole, actori și regizori care vă vor aduce nu doar experiența unui spectacol (foarte) bun, ci și cea a unor emoții, gânduri și experiențe pur și simplu frumoase.

 

Luni 9 ianuarie, ora 20:00, Sala Centenar

Duminică 22 ianuarie, ora 20:00, Sala Centenar

DOMNUL IBRAHIM ȘI FLORILE DIN CORAN după Eric Emmanuel Schmitt

Spectacol nerecomandat tinerilor sub 16 ani!

Traducerea şi dramatizarea: Chris Simion Mercurian. Regia: Chris Simion Mercurian. Scenografia: Maria Miu

Cu: Marian Râlea, Vlad Logigan, Claudiu Bleonţ / Gavril Pătru, Alma Lascu, Magda Catone / Elena Penescu, Dana Rusu

Durată: 2h

Călătoria unui puşti singuratic Moise (Momo) spre lumea nebănuită şi stranie din inima Orientului cu moschei şi dervişi rotitori e o parabolă a vieţii şi a morţii care surprinde şi îndeamnă la meditaţie.

Cartea cu același nume a lui Eric Emmanuel Schmitt a fost adaptată pentru marele ecran in 2003, filmul avându-i în distribuție pe Omar Sharif și Isabelle Adjani. Nominalizată la Golden Globe, pelicula a fost distinsă cu Premiul Cesar și Premiul Publicului la Festivalul de film de la Veneția.

 

Marți 10 ianuarie, ora 20:00, Sala Centenar

Luni 16 ianuarie, ora 20:00, Sala Centenar

Luni 30 ianuarie, ora 20:00, Sala Centenar

CALIFORNIA SUITE de Neil Simon

Spectacol nerecomandat tinerilor sub 14 ani!

Regia: Andrei Huțuleac. Costumele: Ariana Miron Presan. Decorul: concept colectiv.

Cu: Dan Rădulescu, Corina Moise, Nicoleta

Durată: 1h 30min

Ce au în comun un bărbat conservator care şi-a înşelat soţia, o actriţă nominalizată la Oscar, profund nefericită în viaţa personală, şi două cupluri aflate la finalul unei vacanţe nereuşite? E simplu. Ocupă, pe rând, aceeaşi cameră 203 a Hotelului Beverly Hills din Los Angeles. O comedie în trei părți care surprinde plăcerile și nefericirile traiului comun.

 

Sâmbătă 14 ianuarie, ora 19:00, Sala Olga Tudorache

Duminică 15 ianuarie, ora 19:00, Sala Olga Tudorache

Luni 16 ianuarie, ora 19:00, Sala Olga Turodache

O CASĂ DE PĂPUȘI – PARTEA A DOUA de Lucas Hnath

Spectacol nerecomandat tinerilor sub 14 ani!

Scenografia: Maria Miu. Regia: Alexandru Mihail

Cu: Oana Pellea, Vlad Ivanov, Victoria Cociaș, Catinca Maria Nistor

Durată: 1h 30min

„Avem pe de-o parte piese politice cu mesaj partinic, ancorate in realități cotidiene sau reinterpretări de texte clasice, metaforice și ermetice. Teatrul vestic european e animat astăzi de o întoarcere la simplitatea argumentului tragediei antice grecești, adus într-un limbaj și context contemporan. Teatrul grecesc era conceput să dezbată înalte probleme filozofice și morale ale unei comunități într-un mod comprehensibil, cu efect personal, oferind, în același timp, divertisment de masă. În plus, tragedia greacă nu durează mai mult de o oră și jumătate. Această întoarcere la argumentul scenic simplu, accesibil, imediat, își propune spectacolul nostru.“ (regizorul Alexandru Mihail)

 

Sâmbătă 14 ianuarie, ora 20:00, Sala Centenar

Joi 19 ianuarie, ora 20:00, Sala Centenar

DUMNEZEUL DE A DOUA ZI de Mimi Brănescu

dumnezeul de a doua zi

Spectacol nerecomandat tinerilor sub 16 ani!

Regia: Claudiu Goga. Scenografia: Ștefan Caragiu

Cu: Mirela Oprișor și Vlad Zamfirescu

Durată: 1h 30min

„Dumnezeul de a doua zi’, este un text scris sub forma unei succesiuni de monoloage, fiecare dintre ele nefiind altceva decât o fotogramă/fotografie a unui caracter, a unei stări sufletești, sau a unui moment de viață, iar soluția folosită pentru developarea acestor fotograme/fotografii este un amestec seducător de ironie și autoironie. Rezultatul: un text comic și dramatic în același timp, poetic și violent deopotrivă. Violent prin simplitatea și exactitatea cu care pune diagnosticul, fără să judece și fără să condamne.” (Claudiu Goga)

 

Duminică 15 ianuarie ora 20:00, Sala Centenar

Sâmbătă 28 ianuarie ora 20:00, Sala Centenar

FAT PIG de Neil LaBute

Spectacol nerecomandat tinerilor sub 14 ani!

Regia: Andreea Vulpe

Cu: Andrada Ionescu, Reka Kovacs, Miron Gheorghe, Mara Baboianu, Iasmina Crețoi, Grațiela Voicu, Valeriu Ilisie, Iulian Chelmu, Georgiana Herciu, Teodora Moscal, Bianca Nițu, Vlad Jora, Cristina Dănciulescu, Denisa Dutcovski, Miruna Soare.

Durată: 1h 40min

Numit de cronicari „un love story al secolului al XXI-lea”, FAT PIG prezintă povestea de dragoste dintre Tom, un bărbat de corporație sensibil, dar indecis, și Helen, o bibliotecară deșteaptă și amuzantă, cu forme. Relația lor se înfiripă frumos și firesc, dar cei doi se văd nevoiți curând să facă față unor provocări neașteptate. Publicul are șansa să observe efectele devastatoare pe care le pot avea glumele „nevinovate”, judecata socială și atitudinea intruzivă.

 

Vineri 20 ianuarie, ora 19:00, Sala Olga Tudorache

Sâmbătă 21 ianuarie, ora 19:00, Sala Olga Tudorache

ÎN LARGUL MĂRII de Slawomir Mrozek

Spectacol nerecomandat tinerilor sub 14 ani!

Regia: Celina Nițu. Scenografia: Maria Ivan

Cu: Alexandru Munteanu, Alexandru Mirea, Florin Galan, Alexandru Făiniși, Mihai Dulea

Durată: 1h 30min

În partitura scenică a lui Sławomir Mrożek, unul din dramaturgii care au marcat teatrul secolului XX, situaţiile absurde se împletesc cu umorul, rezultând o comedie irezistibilă. A acţiona după propria voinţă sau dorinţă este speranţa fiecărei persoane care încearcă să-şi afirme individualitatea. Se mai poate vorbi însă despre libertate atunci când voinţa este coruptă sau atunci când ne sunt induse dorinţe pervertite, deturnate de către lideri de profesie? Nu suntem oare pionii unui sistem care ne dictează ce să vrem şi ce anume ar trebui să ne dorim? Trebuie să ne bucurăm la comandă de o fericire impusă? (Vinicius Tomescu)

 

Sâmbătă 21 ianuarie, ora 20:00, Sala Centenar

Duminică 29 ianuarie, ora 20:00, Sala Centenar

ÎN REPUBLICA FERICIRII de Martin Crimp

Regie: Vlad Massaci. Coregrafie: Silvia Călin. Muzica: Cristina Juncu. Scenografie: Cosmin Stancu

Distribuție: Alexandru Tudor / Ciprian Loghin, Oana Jipa, Adrian Ionescu, Teodora Dincă / Ruddy Nica, Ioana Brumar / Mădălina Borș, Ioana Beatrice Tănasă / Simona Pustianu, Diana Dănilă, Răzvan Mîndruță

Durată: 2h

E foarte posibil ca dramaturgul englez Martin Crimp să le fi avut în vedere când a scris „În republica fericirii”, piesă recent montată de Vlad Massaci cu câțiva absolvenți ai masteratului de actorie, promoția 2022, de la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” din București, pe care o puteți vedea la Teatrul Metropolis. De când a scris Martin Crimp acest text atât de ironic, atât de acid la adresa omului de astăzi au trecut peste zece ani, dar atitudinea lui tolerant critică e din ce în ce mai justificată de goana din ce în ce mai mare după fericire într-o societate de oameni din ce în ce mai alienați și mai obsedați de „perfecțiune”.

 

Duminică 22 ianuarie, ora 15:00, Sala Olga Tudorache

Luni 23 ianuarie, ora 19:00, Sala Olga Tudorache

ULTIMII de Mimi Brănescu

Regia: Mimi Brănescu. Scenografie: Maria Tache, Andreea Beșliu, Adela Pârvu. Costume: Maria Tache

Cu: Adrian Titieni, Emanuel Pârvu, Andreea Mateiu, Conrad Mericoffer

Durată: 1h 55min

„Ultimii” sunt cele patru personaje ale unei intrigi de familie deopotrivă telenovelică și banală, sfâșietoare și comică (precum, de altfel, orice poveste de familie), care se defășoară în curtea casei rurale a lui Ică (Adrian Titieni). El este tatăl celor doi frați, Marcu (Emanuel Pârvu) și Lulu (Conrad Mericoffer), iar acesta din urmă locuiește aici cu soția sa, Luminița (Andreea Mateiu) ca să aibă grijă de tatăl său dar și pentru că are o situație nu prea roză. Vizita lui Marcu de ziua de naștere a tatălui declanșează progresiv o cascadă de interacțiuni rareori tihnite sau simple între cele patru personaje, fiecare aducând-și aportul de dramoletă, frustrări și izbucniri emoționale.

 

Marți 24 ianuarie, ora 19:00, Sala Olga Tudorache

Vineri 27 ianuarie, ora 19:00, Sala Olga Tudorache

UN CUPLU CIUDAT de Neil Simon

Spectacol nerecomandat tinerilor sub 14 ani!

Regia: Adelaida Zamfira

Cu: Teodora Moscal, Bianca Nițu, Mara Baboianu, Andrada Ionescu, Iasmina Crețoi, Robert Brage, Vlad Jora, Ionut Mircea Pandele, Toria Drăgulescu, Victoraș Matei, Georgiana Herciu

Durată; 2h

Șase prietene se întâlnesc în fiecare vineri seară având ca pretext un joc de cultură generală, pentru a vorbi, de fapt, despre problemele lor, care gravitează în jurul bărbaților: căsnicie, divorț, relații eșuate sau șanse ratate. Subiectele dezbătute sunt tratate cu umorul specific lui Neil Simon, care surprinde întotdeauna comicul vulnerabilității naturii umane. Spectacolul este o adaptare a variantei feminine scrisă de Neil Simon în 1985, dar spectatorul de azi se va regăsi cu siguranță în această variantă pusă în scenă la Teatrul Metropolis de Adelaida Zamfira.

Piesa de teatru a dramaturgului american este o frumoasă comedie, ecranizată în anul 1968, regia lui Gene Saks, o producție cinematografică de succes, dublu nominalizată la Oscar. A câștigat Premiul Oscar pentru cel mai bun montaj și Premiul Oscar pentru cel mai bun scenariu adaptat (adaptarea scenariului a fost făcută tot de Neil Simon).

 

Marți 25 ianuarie, ora 19:00, Sala Olga Tudorache

DRAGOSTEA DUREAZĂ TREI ANI după  Frederic Beigbeder

Spectacol nerecomandat tinerilor sub 14 ani!

Traducerea şi dramatizarea: Chris Simion Mercurian. Regia: Chris Simion Mercurian

Cu: Tudor Aaron Istodor, Mirela Zeța, Andreea Șovan/Antoaneta Cojocaru, Vlad Logigan

Durată: 1h 20min

„Este un spectacol post modern, recomandat spectactorilor dezinhibați și lipsiți de prejudecăți, un spectacol neconvențional, care anulează limita dintre actori și spectatori. De fapt nu e un spectacol, e viața fiecaruia”. Chris Simion.

 

Joi 26 ianuarie, ora 19:00, Sala Olga Tudorache

BRAINSTORM adaptare după Ned Glaiser, Emily Lim și Company Three de Diana Mănăilă

Spectacol nerecomandat tinerilor sub 14 ani!

Regia: George Lepădatu. Scenografia: Ana-Maria Mănăilă. Coregrafia: Teodora Velescu

Cu: Daniel Stănciucu, Andrei Marius Barbu, Alexandra Oiște, Adrian Ionescu, Kiki Simion, Diana Mănăilă, Irina Sibef, David Mandache, Răzvan Mîndruță, Sven Răducanu, Jawad Shahbazimoghadam

Durată: 2h

În regia semnată de George Lepădatu, „Brainstorm” vine în fața publicului cu mai multe tipuri de adolescenți. Sânzi, Aron, Elisa și toți ceilalți au însă în comun o serie de trăsături tipice perioadei prin care trec: dezordinea, confuzia, sentimentul de a nu fi înțeles, nevoia pronunțată de afecțiune, dorința de independență, dar și dorința de a fi în centrul atenției etc. Scenografia realizată de Ana-Maria Mănăilă creează un cadru sigur, pentru acești adolescenți nesiguri, aflați într-o etapă greu de înțeles și pentru cei din jur, și pentru ei înșiși. Pentru adolescenți, lumea abia prinde contur, sensurile se configurează greoi și ezitant, personalitatea are, în mod clar, tendințe egocentrice. Trăind un fel de prelungire a copilăriei ce nu se lasă înlocuită de o maturitate care aduce altă perspectivă, protagoniștii ilustrează cu umor și empatice comportamentul tipic adolescenților.

 

Joi 26 ianuarie, ora 20:00, Sala Centenar

LECȚII DESPRE IUBIRE ȘI CREIER de Alina Grigore

Spectacol nerecomandat tinerilor sub 14 ani!

Coordonator:  clasa prof. univ. Mircea Gheorghiu, drd. Alina Grigore

Spectacol nerecomandat tinerilor sub 14 ani!

Cu: Paul Tripon/ Andrei Anghel, Ana-Maria Nicu/ Macrina Bârlădeanu, Oana Zară, Ana Bumbac/ Anastasia Jinga, Cătălin Gheorghițoiu/ Silviu Bucătaru, Ana Bodea/ Mara Oprea, Valentin Sichim, Mihaela Aniței

Durată: 1h 30min

Spetacolul are la bază un text plin de interacțiuni complexe între personaje care nu au tihnă, cu dezvăluiri surprinzătoare și nu puține introspecții cu bătaie lungă. O întâlnire de familie și de prieteni la o casă de vacanță, bună dispoziție, mâncare, băutură, povești, cupluri mai mult sau mai puțin funcționale. Și, ca în viață (doar că mai intens și mai concentrat, doar e pe scenă) tumultul interior al personajelor năvălește pe scenă când nici nu te aștepți. Trădări neiertate și încă sângerânde, iubiri pasionale, relații recompuse din cioburi, relații de fațadă. În mijlocul lor, dinamica inițial (sau mai degrabă aparent?..) plină de ură și resentimente reciproce dintre un tată și fiica sa. Se resping violent, își reproșează lucruri grele, în vreme ce prietenii încearcă să medieze dar sunt prinși ei înșiși în propriile lucruri nerezolvate – iar dinamica grupului devine rapid o tornadă. Asta până când gesturi mici, momente delicate jucate frumos, viu, creează o breșă în „ura” dintre tată și fiică prin care se strecoară un cutremurător „iartă-mă…..”.

 

Vineri 27 ianuarie, ora 20:00, Sala Centenar

BAD JEWS de Joshua Harmon

Spectacol nerecomandat tinerilor sub 14 ani!

Regie și scenografie: George Lepădatu.

Cu: Adrian Ionescu, Cristina Simion, Răzvan Mîndruță, Diana Mănăilă

Durată: 1h 40min

Pentru că a pariat întotdeauna pe noile generații, încă de la înființare, Teatrul Metropolis își continuă misiunea de a pune în fața publicului cele mai proaspete, inedite și curajoase spectacole ale tinerilor actori. Astăzi, de la ora 19.00, la Sala Centenar, vă invităm la spectacolul „Bad Jews“ de Joshua Harmon, cu Adrian Ionescu, Cristina Simion, Răzvan Mîndruță, Diana Mănăilă, în care veți putea, într-o oră și 40 de minute, să vedeți care este granița fragilă dintre sentimente reale și aparențe într-o familie evreiească obișnuită.

 

Sâmbătă 28 ianuarie, ora 19:00, Sala Olga Tudorache

Luni 30 ianuarie, ora 19:00, Sala Olga Tudorache

WEEKEND COMEDY de Janne și Sam Bobrick

Spectacol nerecomandat tinerilor sub 14 ani!

Regie: Dragoș Câmpan. Scenografie: Iulia Gherghescu

Cu: Florin Busuioc, Adelaida Zamfira, Ioana Marcoiu, Cristian Popa

Durată: 2h

Două cupluri închiriază din greșeală aceeași cabană pentru weekend. Unul din cupluri este format din Frank și Peggy, un domn morocănos și soția lui, amândoi trecuți de prima tinerețe, celălalt cuplu, format din Toni și Jill, doi tineri nonconformiști. Cei patru hotărăsc să împartă cabana pe durata weekendului și de-aici începe un adevărat război între generații, plin de situații comice, unde în final  toți învață câte ceva despre comunicare, toleranță, despre greutățile, dar și beneficiile vieții de familie.

 

Marți 31 ianuarie, ora 20:00

TRANSPORT DE FEMEI după Steve Gooch

Spectacol nerecomandat tinerilor sub 12 ani!

Coordonator: Conf. univ. dr. George Ivașcu

Cu: Raluca Cornea, Anamaria Codiță, Diana Bălăucă, Mihaela Ducu, Sara Cuncea, Elena Moldovan, Tudor Bojin, Bogdan Gheorghe, Lorin Presecan, Dragoș Stoica, Isabela Chitosca, Ștefan Voicu

Durată: 1h 30min

Sub coordonarea experimentată a profesorului George Ivașcu, debutează pe o scenă profesionistă de prim-plan absolvenții Raluca Cornea, Anamaria Codiță, Diana Bălăucă, Mihaela Ducu, Sara Cuncea, Elena Moldovan, Tudor Bojin, Bogdan Gheorghe, Lorin Presecan, Dragoș Stoica, Isabela Chitosca și Ștefan Voicu. Și, într-un spectacol de o oră și jumătate, reușesc să ajungă și la mintea, și la inima spectatorilor de astăzi. O întreagă galerie de tipuri umane se desfășoară pe scenă, etalând slăbiciuni înduioșătoare și, mai ales, resurse de omenie dătătoare de speranță.

 



26
/04
/24

Centrul Național al Dansului București (CNDB) anunță programul de spectacole pentru luna mai. Unul dintre evenimentele importante ale lunii este premiera spectacolului de dans contemporan Memetics, în coregrafia lui Sergiu Diță, urmată de trei producții CNDB – BLOT, Bodies on The Line, Patosfera și de Miercurea Lejeră, un proiect care prezintă pe scenă idei unice și irepetabile într-o formă performativă.

25
/04
/24

Asociația Culturală Control N dă startul înscrierilor la a treia ediție a New Draft. Rezidența de dezvoltare de scenarii dedicată proiectelor din România și Republica Moldova se adresează regizorilor și scenariștilor, proaspeților absolvenți de facultăți de profil și autorilor din medii conexe, cu proiecte în faza de început.

25
/04
/24

Cea de-a treia ediție din România a competiției de pictură live Art Battle va avea loc pe 27 aprilie, la Palatul Bragadiru din București (Calea Rahovei nr. 147-153) aducând în fața publicului atât concursul contra cronometru care aduce publicul în fața procesului de creație, alături de re-LEAF, o ediție de "interior" a târgului de artă contemporană LEAF (Limited Edition Art Fair) eveniment organizat de Galeria Celula de Artă în parteneriat cu Săfițicuminți. Biletele pentru public sunt disponibile pe LiveTickets.

24
/04
/24

O nouă traducere din opera lui Paul Auster, unul dintre cei mai spectaculoși și inventivi scriitori ai Americii, a cărui operă a fost publicată în mai mult de patruzeci de limbi, a ajuns de curând în librăriile fizice și online din întreaga țară.

22
/04
/24

6 manageri și 30 de ghizi și muzeografi din toată țara au participat la Râșnov la două sesiuni de training pentru dezvoltarea abilităților de gestionare și management strategic al obiectivelor de patrimoniu istoric, documentarea istorică, interpretarea informațiilor, comunicarea și interacțiunea directă cu publicul vizitator.

22
/04
/24

460 de ani se împlinesc pe 23 aprilie de la nașterea celui considerat cel mai mare dramaturg al tuturor timpurilor. Multe povești și multe legende au circulat despre el în tot acest timp.