ICR marchează Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului
https://www.ziarulmetropolis.ro/icr-marcheaza-ziua-internationala-de-comemorare-a-victimelor-holocaustului/

Ziua Internaţională de Comemorare a Victimelor Holocaustului, 27 ianuarie, va fi marcată de reprezentanţele Institutului Cultural Român de la Berlin, Tel Aviv, New York şi Veneţia.

Un articol de Liliana Matei|25 ianuarie 2023

Astăzi, 25 ianuarie 2023, Institutul Cultural Român „Titu Maiorescu” din Berlin organizează evenimentul „Căutând o istorie pierdută, pe urmele iudaismului românesc” la Ambasada României din Berlin.

Evenimentul despre istoria iudaismului din România va fi moderat de Robert Schwartz, redactor la Deutsche Welle Germania. Getta Neumann, redactoare și autoare, fiica Prim-Rabinului Ernest Neumann (1917-2004), rabin al Comunității evreilor din Timișoara timp de 63 de ani și președinte al comunității din anii 1980, și a lui Edit, n. Fuchs, supraviețuitoare a Holocaustului, va ține o prelegere despre comunitatea evreilor din Timișoara și Banat, iar conf. dr. Felicia Waldman de la Universitatea București va avea o intervenție despre nașterea, existența și dispariția hasidismului în România. Un moment literar va fi dedicat scriitorului avangardist și existențialist de origine evreiască, Benjamin Fondane, critic, eseist, poet și teoretician literar franco-român, născut în la Iași în 1898 și ucis în lagărul de exterminare de la Auschwitz – Birkenau pe 2 octombrie 1944. Versuri de Fondane vor fi citite de Dan Schlanger – actor, regizor și director al Festivalului de Film Evreiesc din București.

ICR Tel Aviv, în colaborare cu Ambasada României în Statul Israel, organizează un eveniment de prezentare a proiectului de restaurare a Casei Memoriale „Elie Wiesel” din Sighetu Marmației care reprezintă, totodată, și Muzeul Culturii Evreiești din Maramureș.

Manifestarea are loc la sediul ICR Tel Aviv astăzi, 25 ianuarie, de la ora 17.00, și îi are ca invitați pe coordonatoarea proiectului de restaurare a Casei Memoriale „Elie Wiesel” din Sighetu Marmației, muzeografa Alina Marincean, alături de E.S. Radu Ioanid, ambasadorul României în Statul Israel, și pe Raphael Vago, istoric și profesor la Universitatea Tel Aviv. Alina Marincean va susține prezentarea intitulată «De la istorie la poveste. Casa Memorială „Elie Wiesel”» care va pune accent pe moștenirea evreiască și pe valorile umane reprezentate de Casa Memorială „Elie Wiesel”. Cu ocazia evenimentului, publicul va putea viziona un scurt film documentar despre etapele înființării Muzeului.

Vineri, 27 ianuarie 2023, ICR New York, în colaborare cu Institutul Național pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel” din București, marchează Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului, la sediul ICR New York.

Evenimentul prezintă o expoziție multimedia și o dezbatere pe tema evreilor din Bucovina, înaintea, în timpul și după cel de-al Doilea Război Mondial. Expoziția de fotografie va fi organizată în trei segmente diferite: comunitățile de evrei din Bucovina înainte de Holocaust, situația acestor comunități în perioada războiului și deportările din Transnistria și perioada imediat următoare anului 1945, până la emigrarea masivă în Israel a copiilor celor deportați, în anii 1960.

Expoziția va acoperi complet cu colaje de fotografii cei trei pereți principali ai Galeriei „Brâncuși”, pentru obținerea unui efect de imersiune a vizitatorului în atmosfera diferitelor etape pe care le evocăm. Tot în cadrul expoziției vor rula, pe un dispozitiv de mari dimensiuni, fragmente ale documentarului „6 octombrie 1941 – ziua deportării în Transnistria”, produs și deținut de Lily Pauker, care de altfel, a coordonat și produs și albumul „A fost odată la Suceava – Bucovina”, care va fi prezentat în cadrul evenimentului, volum colectiv care conține 56 de contribuții. Expoziția este realizată cu sprijinul Institutului „Elie Wiesel”, care furnizează materiale și expertiză istorică. Majoritatea fotografiilor provin din colecțiile private ale semnatarilor albumului, care le-au pus la dispoziția ICR New York.

Dezbaterea, care va fi moderată de directorul ICR New York, va fi deschisă cu o prelegere de prof. Diana Dumitru și va atinge toate cele trei etape din viața comunităților evreiești din Bucovina menționate mai sus.

În cadrul evenimentului vor fi difuzate și mesajele înregistrate ale lui Alexandru Muraru, Reprezentant Special al Guvernului pentru Promovarea Politicilor Memoriei, Combaterea Antisemitismului și Xenofobiei și ale ambasadorului României în Israel, Radu Ioanid.

Institutul Român de Cultură și Cercetare Umanistică de la Veneția, în colaborare cu Consulatul General al României la Trieste, organizează vineri 27 ianuarie, începând cu ora 17.00, la Palazzo Correr, conferința „Comunitatea sefardă în spaţiul românesc” susţinută de conf. univ. dr. Felicia Waldman.

Conf. univ. dr. Felicia Waldman, care conduce Centrul de Studii Ebraice „Goldstein Goren” din cadrul Facultății de Litere a Universității din București, va conferenția în limba italiană, reliefând rolul evreilor sefarzi care s-au stabilit la nordul Dunării, atât în procesul de dezvoltare economică și modernizare instituțională, cât și în privința păstrării și consolidării identității ebraice a propriei comunități. Prezentă din secolul al XVI-lea în spațiul românesc, comunitatea sefardă a dat țării personalități marcante în numeroase domenii de activitate, contribuind la modernizarea și dezvoltarea Vechiului Regat şi a României Mari. Discriminarea și persecuțiile la care au fost supuși sefarzii – ca de altfel toţi evreii – din România în perioada celui de-al Doilea Război Mondial au zdruncinat din temelii comunitatea și au dus, după fondarea statului ebraic, la emigrarea treptată în Israel a majorității supraviețuitorilor.

Foto: Sebastian Puraci

26
/04
/24

Centrul Național al Dansului București (CNDB) anunță programul de spectacole pentru luna mai. Unul dintre evenimentele importante ale lunii este premiera spectacolului de dans contemporan Memetics, în coregrafia lui Sergiu Diță, urmată de trei producții CNDB – BLOT, Bodies on The Line, Patosfera și de Miercurea Lejeră, un proiect care prezintă pe scenă idei unice și irepetabile într-o formă performativă.

25
/04
/24

Asociația Culturală Control N dă startul înscrierilor la a treia ediție a New Draft. Rezidența de dezvoltare de scenarii dedicată proiectelor din România și Republica Moldova se adresează regizorilor și scenariștilor, proaspeților absolvenți de facultăți de profil și autorilor din medii conexe, cu proiecte în faza de început.

25
/04
/24

Cea de-a treia ediție din România a competiției de pictură live Art Battle va avea loc pe 27 aprilie, la Palatul Bragadiru din București (Calea Rahovei nr. 147-153) aducând în fața publicului atât concursul contra cronometru care aduce publicul în fața procesului de creație, alături de re-LEAF, o ediție de "interior" a târgului de artă contemporană LEAF (Limited Edition Art Fair) eveniment organizat de Galeria Celula de Artă în parteneriat cu Săfițicuminți. Biletele pentru public sunt disponibile pe LiveTickets.

24
/04
/24

O nouă traducere din opera lui Paul Auster, unul dintre cei mai spectaculoși și inventivi scriitori ai Americii, a cărui operă a fost publicată în mai mult de patruzeci de limbi, a ajuns de curând în librăriile fizice și online din întreaga țară.

22
/04
/24

6 manageri și 30 de ghizi și muzeografi din toată țara au participat la Râșnov la două sesiuni de training pentru dezvoltarea abilităților de gestionare și management strategic al obiectivelor de patrimoniu istoric, documentarea istorică, interpretarea informațiilor, comunicarea și interacțiunea directă cu publicul vizitator.

22
/04
/24

460 de ani se împlinesc pe 23 aprilie de la nașterea celui considerat cel mai mare dramaturg al tuturor timpurilor. Multe povești și multe legende au circulat despre el în tot acest timp.