ICR şi IICCMER, parteneriat pentru promovarea istoriei recente a României
https://www.ziarulmetropolis.ro/icr-si-iiccmer-parteneriat-pentru-promovarea-istoriei-recente-a-romaniei/

Institutul Cultural Român (ICR) şi Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) au semnat, miercuri, un parteneriat în vederea producerii de politici comune de promovare a istoriei recente a României, în ţară şi în străinătate.   La evenimentul care s-a desfăşurat în sala de festivităţi a Institutului Cultural Român au fost […]

Un articol de Andrada Văsii|17 ianuarie 2013

Institutul Cultural Român (ICR) şi Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) au semnat, miercuri, un parteneriat în vederea producerii de politici comune de promovare a istoriei recente a României, în ţară şi în străinătate.

 

La evenimentul care s-a desfăşurat în sala de festivităţi a Institutului Cultural Român au fost prezenţi preşedintele instituţiei, Andrei Marga,Dinu Zamfirescu, preşedinte al Consiliului Ştiinţific al IICCMER, Andrei Muraru, preşedinte executiv al IICCMER, Marius Oprea, director al departamentului de investigaţii speciale al aceleiaşi instituţii, Octav Bjoza, preşedinte al Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici, dar şi alţi invitaţi, printre care istoricul Zoe Petre, fostul preşedinte al României Emil Constantinescu şi preşedintele-director general al Televiziunii Române, Claudiu Săftoiu.

Preşedintele ICR, Andrei Marga, consideră că „o singură crima premeditată şi asasinarea unui singur om este gravă şi suficientă pentru condamnarea unui sistem”. De aceea, din punctul său de vedere, parteneriatul încheiat cu IICCMER satisface menirea celor două instituţii „de a reda până la capăt istoria ţării, cu luminile şi umbrele ei, cu izbânzile şi tragediile ei, şi de a face din asumarea istoriei parte a înţelegerii de sine democratice a naţiunii noastre”.

„Salut ideea Institutului Cultural Român de a crea acest protocol şi de a o face public, chiar dacă aceasta înseamnă asumarea unei responsabilităţi”, a fost de părere şi fostul preşedinte al României Emil Constantinescu. În calitatea sa de preşedinte al Fundaţiei Române pentru Democraţie, Constantinescu a anunţat că urmează să lanseze două proiecte al fundaţiei care au ca temă comună victimele totalitarismului comunist.

Făcând referire la parteneriatul ICR – IICCMER, Dinu Zamfirescu a subliniat că este foarte important modul în care este dusă în prezent lupta împotriva comunismului. „Au fost tot felul de atitudini, au fost tot felul de manifestări în care era criticată doctrina în numele căreia s-au petrecut nu numai la noi în ţară crimele care au dus la victimele comunismului, victime care, evident, nu trebuie uitate. Adică, dacă din punct de vedere creştin se poate ierta, nu trebuie să uităm (…) S-a vorbit de condamnarea comunismului, dar ce e comunismul? Comunismul este o noţiune abstractă. Cum să condamnăm o noţiune abstractă? De aceea trebuie să vedem cine au fost cei care, în numele acestui comunism, au proferat tot felul de nelegiuiri, de crime, de grozăvii care au animat istoria noastră cam 40 de ani. Această perioadă a lăsat urme foarte adânci, mai ales la oameni care au trăit atunci şi care şi după 1989 au rămas cu această mentalitate. Ce a dorit acest regim? Să creeze un om nou, adică să îl dezumanizeze, să creeze un om care să îi fie rob, să îi fie slugă, să îi fie unealtă de producţie. Şi, în mare parte, a reuşit”, a spus Dinu Zamfirescu.

Acesta a subliniat că efortul instituţiei al cărei preşedinte onorific este va continua în sensul schimbării mentalităţilor şi al informării tinerilor cu privire la ce a însemnat acest tip de regim. „Trebuie să arătăm celor mai tineri decât noi, care nu au trăit pe atunci, ce a însemnat acest tip de regim, ce a însemnat totalitarismul, ce a însemnat comunismul şi este un act în primul rând istoric, dar trebuie să îi convingem pe aceşti tineri că trebuie să îşi cunoască istoria înaintaşilor lor, istoria ţării lor, şi cu asta ne-am ocupat de când am constituit diversele institute care au asemenea activităţi şi vom continua cu orice fel de eforturi care ni s-ar cere”, a mai spus Zamfirescu.

Preşedintele executiv al IICCMER, Andrei Muraru, consideră că proiectul celor două instituţii îşi propune, printre altele să aducă în faţa justiţiei pe cei vinovaţi de crimele counismului. Totodată, el a făcut apel la mass-media „pentru a pune presiune asupra justiţiei, pentru a face acest lucru posibil”.

„Parteneriatul de astăzi este o dovadă în sensul că Institutul Cultural Român şi Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc conlucrează în sensul producerii de politici care să facă acea depolitizare care nu s-a făcut până acum. Aşadar, instituţiile noastre vor pune în practică lucrări importante precum editarea unor volume fundamentale, cursuri în acest domeniu, dar şi expoziţii şi programe naţionale care vor avea ca temă istoria comunismului în România”, a precizat preşedintele IICCMER.

 

 

Sursa: Mediafax

05
/09
/23

În perioada 6 – 10 septembrie, la Brașov, are loc prima ediție a festivalului „CULMEA: Film și educație de mediu“, primul festival de film pe teme de mediu dedicat copiilor și tinerilor, un demers inițiat de Sabina Baciu – director festival, alături de Raluca Bugnar – director artistic și Alexandra Safriuc – selecționer scurtmetraje.

05
/09
/23

Panorama teatrală la jumătatea anului Capitalei Europene a Culturii demonstrează felul în care Teatrul Național „Mihai Eminescu” din Timișoara a reconfigurat pentru orașul și pentru comunitatea pe care le reprezintă o structură culturală înalt profesională.

05
/09
/23

În cadrul proiectului Heritage Hub Râșnov, Asociația Mioritics în parteneriat cu Primăria Orașului Râșnov și Hands on History Norvegia va organiza Festivalul Medieval. Evenimentul va avea loc în perioada 7‑10 septembrie 2023 și va aduce în prim-plan o serie de activități și experiențe medievale menite să promoveze Cetatea Râșnov ca un important obiectiv turistic atât pentru România, cât și pentru Europa dar și un spațiu de învățare și implicare a comunității locale.

05
/09
/23

DIPLOMA Show, festivalul noii generații de artiști, arhitecți și designeri români, organizat de The Institute și prezentat de UniCredit Bank la Combinatul Fondului Plastic între 7 și 15 octombrie, reunește anul acesta 130 de lucrări din 16 domenii creative, alese dintr-un număr record de înscrieri.

05
/09
/23

Cinemaul românesc este din nou în centrul atenției cu ocazia evenimentului Noaptea Albă a Filmului Românesc care va avea loc anul acesta pe 𝟏𝟓 𝐬𝐞𝐩𝐭𝐞𝐦𝐛𝐫𝐢𝐞, la 𝐁𝐮𝐜𝐮𝐫𝐞𝐬̦𝐭𝐢, 𝐂𝐥𝐮𝐣-𝐍𝐚𝐩𝐨𝐜𝐚 și 𝐓𝐢𝐦𝐢𝐬̦𝐨𝐚𝐫𝐚.