Igor Cobileanski se pregătește de filmări pentru lungmetrajul „Afacerea Est”
https://www.ziarulmetropolis.ro/igor-cobileanski-se-pregateste-de-filmari-pentru-lungmetrajul-afacerea-est/

Igor Cobileanski, cunoscut pentru lungmetrajul de debut „La limita de jos a cerului”, apreciat şi premiat de criticii de la cele mai mari festivaluri internaţionale şi câştigător a două premii GOPO, e în pregătire cu al doilea lungmetraj, „Afacerea Est”.

Un articol de Liliana Matei|29 iunie 2015

“O comedie estică cu un pic de dramă”, producția va începe filmările în a doua parte a lunii iulie 2015. Filmul este produs de Alien Film (România), producător Iuliana Tarnovețchi și Just a Moment (Lituania).

„Afacerea Est” este o comedie neagră plină de umor și situații absurde care urmărește povestea unei prietenii aparent nepotrivite între Marian și Petro care, confruntați cu sărăcia și cu lipsa de perspective, devin parteneri de afaceri și pornesc într-o călătorie prin Europa de Est, plină de aventuri, încercând să facă rost de bani pentru a-și îndeplini visul.

Călătoria protagoniștilor îi va conduce în peste 57 de locații, prin gări, trenuri, o închisoare, o fermă de găini și multe altele. Filmările vor dura 24 de zile și se vor desfășura în România, în zone rurale și orașe de provincie din jurul Bucureștiului și Buzăului (Titu, Găești și Urziceni).

Igor Cobileanski, în calitate de regizor și scenarist al producției, explorează o lume familiară, poveștile și speranțele din viața de zi cu zi a moldovenilor și a vecinilor săi din regiune: “Est-europenii sunt, mai presus de toate, descurcăreți. Aici fiecare are câte un vis, dar nu întotdeauna și posibilitatea de a-l îndeplini. În ciuda neajunsurilor, oamenii continuă să lupte, păstrând totuși o doză de inocență, sarcasm și tărie de caracter”.

Igor Cobileanski și Alien Film au mai lucrat împreună la producția scurtmetrajului Colecția de arome, film premiat și selectat în cele mai importante festivaluri internaționale de profil (Locarno, Clermont-Ferrand, Busan și Cairo). Ultimul proiect regizat de Igor Cobileanski, serialul Umbre difuzat în 2015 pe HBO România, s-a bucurat de succes şi apreciere din partea publicului TV.

Directorul de imagine al filmului Afacerea Est este Feliksas Abrukauskas, un tânăr DoP din Lituania cu o experiență de peste 10 ani în industria cinematografică și multe premii pentru imagine în portofoliu.

Filmul va fi realizat cu sprijinul CNC și Centrului Cinematografic Lituanian și va fi lansat în vara anului 2016 în circuitul festivalier.

25
/05
/22

La doar un an de la redeschiderea cinematografelor din țară (post pandemie), lanțul de cinematografe Cineplexx face anunțul primei investiții importante: First Class Cinema – serviciul premium de la Cineplexx Băneasa. Deschisă publicului cinefil din 25 mai, locația VIP reprezintă o reconfirmare a angajamentului pe care compania și l-a luat pentru dezvoltarea industriei naționale și menținerea experienței de cinema în topul preferințelor românilor.

15
/05
/22

TIFF propune la ediţia din acest an un Focus Polonia, care cuprinde o selecție a Festivalului Internațional de Film New Horizons din Wrocław, producții contemporane, filme cult  și o retrospectivă Krzysztof Kieślowski.

12
/05
/22

“Unde este Anne Frank?, în regia israelianului Ari Folman, este o modalitate inedită prin care publicul poate aprofunda istoria dincolo de manualele școlare sau cărțile de istorie, un promotor al memoriei și al cultivării valorilor democratice, un instrument al educației despre Holocaust, despre importanța combaterii discriminării, rasismului și a atitudinilor extremiste”, declară reprezentanții Institutului Național pentru Studierea Holocaustului în Romania “Elie Wiesel”, în contextul lansării filmului în cinematografele din țară începnd cu 20 mai.

12
/05
/22

În paralel cu cea de-a 15-a ediție a festivalului One World Romania, în luna mai se vor desfășura mai multe evenimente KineDok, inclusiv în cadrul festivalului. Programul promovează filmul documentar în spații neconvenționale din șase țări partenere: Republica Cehă, Slovacia, Ungaria, Croația, Georgia și România.