Il Giardino di Giulio Caccini – al doilea concert din cadrul Festivalului de Muzică Veche București
https://www.ziarulmetropolis.ro/il-giardino-di-giulio-caccini-al-doilea-concert-din-cadrul-festivalului-de-muzica-veche-bucuresti/

Joi, 29 octombrie, ora 19.00 , la Marele Salon de Recepţie al Muzeului Naţional Cotroceni, va avea loc concertul Il Giardino di Giulio Caccini, în interpretarea ansamblului Faenza. Aceasta este a doua reprezentaţie din cadrul Festivalului de Muzică Veche Bucureşti 2015, ediţia a X-a.

Un articol de Liliana Matei|28 octombrie 2015

„Mi-au spus că n-au auzit niciodată până acum muzică pentru voce solo, acompaniată de un simplu instrument cu coarde, cu o forță extraordinară în a mișca sufletul”. (Giulio Caccini, Le Nuove Musiche, 1602)

Marco Horvat atrage întotdeauna în componența ansamblului Faenza, cântăreți și instrumentiști doritori de a interpreta muzica veche într-o manieră originală. Rezidenți în regiunea Ardennes încă din anul 2008, membrii ansamblului Faenza și-au dezvoltat o manieră originală de abordare și interpretare de repertorii diverse, conferindu-le totodată noi energii și prospețime.

Ansamblul a susținut numeroase concerte și recitaluri în cadrul diverselor manifestări internaționale de profil din Franța și din Europa.

Cu sprijinul Teatrului Louis Jouvet din Rethel (Ardennes), Faenza a inițiat un proiect de management cultural, modern și extrem de flexibil numit „Résidence Départementale” care este reînnoit odată la trei ani. Ansamblul beneficiază de suportul Regiunii Champagne-Ardenne și de guvernul francez. Următorul stagiu de rezidență al ansamblului Faenza va fi susținut la Universitatea din Reims-Champagne-Ardenne.

Compozitor și mare om de cultură, Giulio Caccini a fost mai mult decât toate un extraordinar vocalist. Toată viața a căutat perfecțiunea în muzică, artă în care idealul omului Renașterii își avea corespondentul. În vremea aceea, cântul vocal trebuia să se adreseze direct sufletului omenesc determinându-l să trăiască emoții intense, cu totală implicare.

Pentru a reuși să facă toate acestea, Caccini nu a precupețit niciun efort distrugând chiar „edificiul” atât de solid al polifoniei perioadelor muzicale din epoca medievală de care nimeni înainte nu îndrăznise să se atingă. Această schimbare extraordinară a avut multimple consecințe influențând enorm cultura muzicală europeană.

La moartea sa, în anul 1618, Giulio Caccini i-a lăsat moștenire fiicei sale Francesca așa-numitul Caccini Concerto iar nouă, urmașilor săi muzicieni, ne-a destinat o veritabilă „grădină muzicală”, un loc al ineditelor experiențe muzicale care au marcat evoluția întregii arte interpretative vocale.

Festivalul de Muzica Veche Bucureşti va avea loc în perioada 20 octombrie – 28 noiembrie şi va cuprinde un număr de 14 evenimente. Acestea se vor desfăşura la Sala Radio, Palatul Bragadiru, Muzeul Naţional Cotroceni, Muzeul Ţăranului Român, Biserica Anglicană, Muzeul „Curtea Veche” și Muzeul Național al Pompierilor (Foişorul de Foc), cu participarea artiştilor şi formaţiilor din peste zece ţări.

Ajuns la cea de-a zecea ediţie, Festivalul este unul dintre cele mai importante evenimente de muzică cultă din România și este cotat pe locul patru între „cele mai frecventate festivaluri din București” (conform Barometrului de consum cultural pe anul 2014 realizat de Institutul Național pentru Cercetare și Formare Culturală). De asemenea, Festivalul este considerat cel mai important eveniment de muzică veche din Sud-Estul Europei iar anul acesta devenit membru (singurul din Europa de Est) al prestigioasei Rețele Europene de Muzică Veche (REMA).

Programul concertului 

Giulio Caccini (1551 – 1618) – Tu ch’ai le penne
Torna, deh torna
Biaggio Marini (1594 – 1663) – La Caotorta, gagliarda
Giulio Caccini (1551 – 1618) – Mentre che fra doglie
Giulio San Pietro de’ Negri (m. 1610) – O me dolente
Bellerofonte Castaldi (1581 – 1649) – Tasteggio soave
Giulio Caccini (1551 – 1618) – Tutto’l dì piango
Giulio San Pietro de’ Negri (m. 1610) – Pasciti pur
Giulio Caccini (1551 – 1618) – A quei sospiri ardenti
Carlo Milanuzzi (1590 – 1647) – Non voglio amare
Givanni Ghizzolo (1580 – 1625) – O Amante
Biaggio Marini (1594 – 1663) – La Orlandina
Giulio San Pietro de’ Negri (m. 1610) – Amorosa Fenice
Giulio Caccini (1551 – 1618) – Non ha’l ciel
Bellerofonte Castaldi (1581 – 1649) – Aita, aita
La Follia
Francesca Caccini (1587 – 1640) – Deh chi già mai potrà
Radesca di Foggia (sec. XV) – Si de los ojos nace
Enrico Radesca di Foggia (sec. XV) – Apria Urania

Interpretează Ansamblul de muzică veche Faenza:

Olga Pitarch – soprană
Marco Horvat – bariton, teorbă, chitară barocă
Pierre H. Joud – violoncello piccolo

INFO

Detalii: www.earlymusic.ro şi www.facebook.com/Festivalul.de.Muzica.Veche.Bucuresti, și pagina evenimentului https://www.facebook.com/events/1639579346301432/

Biletele sunt disponibile pe www.eventim.ro, în magazinele Germanos, Orange, Vodafone, Domo, Carrefour, librăriile Cărtureşti, Humanitas şi benzinăriile OMV.

25
/08
/22

Zeci de profesioniști din industria muzicală internațională vin la București în perioada 6-8 septembrie, pentru a întâlni artiști la început de drum, trupe consacrate care își doresc să urce pe scena internațională, dar și pentru a schimba idei cu reprezentanții industriei muzicale locale. Structurat în peste 40 de paneluri, workshopuri, studii de caz, prezentări și sesiuni de Q&A, conferința MMB va aduce în prim plan secretele, dar și subiectele tabu din industria muzicală.

25
/08
/22

În perioada 10 – 14 septembrie 2022, Asociația pentru Muzică, Artă și Cultură și Kaufland România, în parteneriat cu Primăria Municipiului București, prin CREART – Centrul de Creație, Artă și Tradiție al Municipiului București, Fundația Regală Margareta a României, Muzeul Național George Enescu, Biserica Neagră din Brașov, Vibrate Festival Brașov, Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, Asociația Autism Transilvania din Cluj-Napoca, Floria și Wagner Arte Frumoase și Povești, organizează turneul național „FIORI E COLORI”, turneu susținut de soprana Rodica VICĂ și harpista Maria BÎLDEA.

22
/08
/22

După 28 de ani de activitate neîntreruptă, în perioada 1-4 septembrie, Green Hours va prezenta a 14-a ediție a singurului festival internațional de jazz organizat de un club din România: Green Hours JAZZ Fest. În cunoscutul nucleu cultural din centrul orașului - grădina boemă a hub-ului nostru - vor avea loc, pe parcursul celor patru zile de festival, 9 sesiuni concertistice, reunind muzicieni valoroși din 12 țări de pe continentul european.

22
/08
/22

Orchestra Romanian Sinfonietta – parte a proiectului Orchestrele Naţionale de Tineret ale României – va concerta în cadrul tradiţionalelor festivaluri internaţionale de muzică clasică ale lunii august, mai exact la “Enescu și muzica lumii” – Sinaia pe 23 august, la Sala Casino şi Vara Magică – Bucureşti, pe 24 august, la Ateneul Român.

19
/08
/22

Două evenimente muzicale româneşti în Germania se vor petrece pe 20 şi 22 august, mai precis concertul susţinut de Orchestra Română de Tineret dirijată de Gabriel Bebeşelea pe 20 august, ora 11, la ElbPhilharmonie Hamburg, în cadrul Festivalului Schleswig-Holstein şi recitalul de pe 22 august, la ora 19, de la Ambasada României din Berlin, susţinut de violonistul Valentin Şerban şi violoncelistul Ştefan Cazacu – laureate în 2021 ai Concursului Enescu –, împreună cu pianistul Cristian Niculescu.