Ilegitim, de Adrian Sitaru, selectat la Festivalul de Film de la Berlin
https://www.ziarulmetropolis.ro/ilegitim-de-adrian-sitaru-selectat-la-festivalul-de-film-de-la-berlin/

Filmul „Ilegitim”, de Adrian Sitaru, a fost selectat în secţiunea „Forum” a Festivalului de la Berlin (11 – 21 februarie), unde pelicula regizorului român va avea premiera mondială.

Un articol de Petre Ivan|19 ianuarie 2016

Ilegitim” spune povestea a doi frați (Alina Grigore și Robi Urs) și iubirea lor ilegitimă, un tată medic (Adrian Titieni) și mai multe denunțuri. Familia din film este una în care limita dintre moral și legal nu a existat niciodată. Nici măcar în cazul unui avort.

Ilegitim este un film în care umorul și drama se îmbină într-o tragi-comedie despre iubire (conjugală, frățească, trupească), destrămare a relațiilor, despre alegeri pro sau contra viață, dar și despre cea a iubirii fizice între frați, un subiect tabu, subiect despre cailegitimre se discută foarte puțin, însă există cercetări de specialitate numeroase. – Adrian Sitaru.

Scenariul a fost scris de Alina Grigore și Adrian Sitaru, imaginea poartă semnătura lui Adrian Silișteanu și Alexandru Lorian Timoșca, montajul a fost realizat de Mircea Olteanu și Theo Lichtenberger, în timp ce de sunet s-au ocupat Ioan Filip și Dan-Ștefan Rucăreanu, producător fiind Anamaria Antoci.

„Ilegitim” este cel de-al patrulea lungmetraj al lui Adrian Sitaru după „Pescuit sportiv” (2008), „Din dragoste cu cele mai bune intenții” (2011) și „Domestic” (2012), producții care au câștigat distincții importante la festivaluri prestigioase.

Regizorul semnează și câteva dintre cele mai premiate scurtmetraje românești: „Valuri” (2007),”Lord” (2009), „Colivia” (2010), „Chefu'” (2012), „Artă” (2014), „Excursie” (2014).

Secțiunea „Forum” a Festivalului Internațional de la Berlin prezintă anual o selecție de filme care pun accent pe avangardă, experiment, eseu sau reportaj politic sau pe descoperirea unor cinematografii încă necunoscute.

Foto: Ilegitim – facebook Sitaru

16
/12
/14

14 dintre cele mai premiate, apreciate și discutate filme care au marcat ultimul an vor fi proiectate la Cinema Studio din București, între 2 și 8 ianuarie 2015. Selecția include titluri semnate de cineaști precum Lars von Trier, Jim Jarmusch, Joel și Ethan Coen, David Cronenberg, Michel Hazanavicius sau Corneliu Porumboiu.

11
/12
/14

La 25 de ani de la Revoluția din decembrie 1989, ICON production lansează pe DVD unul dintre cele mai premiate documentare românești din toate timpurile, "Autobiografia lui Nicolae Ceaușescu" de Andrei Ujică, „un film pe care orice student la istorie, om politic sau om de rând trebuie să îl vadă”, după cum titra publicația „Washington Post”.

11
/12
/14

Platforma docuart.ro, pe care puteți vedea filme documentar românești, are o nouă interfață, meniu în limba engleză, secțiuni noi și dă posibilitatea fiecărui navigator să poată accesa site-ul de pe orice tip de device. Proiectul “Platforma Docuart” a fost dezvoltat pe o perioadă de 5 luni, iulie - noiembrie 2014.

09
/12
/14

Festivalul Internaţional de Film Experimental București BIEFF dă startul celei de-a cincea ediții miercuri, pe 10 decembrie. BIEFF prezintă un program de excepție, dedicat scurtmetrajelor premiate cu aur în 2014 la Berlinale, Locarno și Clermont-Ferrand – Golden Shorts, care va fi proiectat vineri, de la ora 23:00, la CinemaPRO. TAPROBANA, NOAH, AS LONG AS SHOTGUNS REMAIN și ABANDONED GOODS vor fi difuzate în premieră în România.

08
/12
/14

Lungmetrajul "12 ani de copilărie/ Boyhood", regizat de Richard Linklater, a devenit unul dintre marii favoriţi în cursa pentru Oscar, după ce a câştigat, duminică, cinci trofee la gala organizată de Boston Society of Film Critics, inclusiv la categoria "cel mai bun film al anului".