Imagini ale vechiului Ierusalim, la Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi
https://www.ziarulmetropolis.ro/imagini-ale-vechiului-ierusalim-la-muzeul-national-al-hartilor-si-cartii-vechi/

Muzeul Naţional al Hărţilor şi Cărţii Vechi ( str. Londra nr. 39, Bucureşti) vă invită joi, 28 noiembrie, ora 18:00, la vernisajul expoziţiei „Donaţii recente. Imagini ale vechiului Ierusalim”.

Un articol de Liliana Matei|22 noiembrie 2019

Expoziția își propune să prezinte publicului una dintre donaţiile recent intrate în patrimoniul muzeului. Este vorba despre 8 litografii realizate în secolul XX, după unele dintre cele mai celebre hărţi şi vedute ale Ierusalimului şi ale Ţării Sfinte, datând din secolul al XV-lea până în secolul al XIX-lea. Colecția a aparținut lui Valeriu Georgescu, ambasadorul României în Israel între 1965 şi 1970 şi a fost donată muzeului de către fiica sa, dna Livia Popescu – Tăriceanu, în anul 2019.

Pe lângă litografiile donate, expoziţia prezintă şi câteva portrete ale unora dintre autorii vechilor hărţi şi vedute ale Ierusalimului; portretele au fost realizate de Marcel Aciocoiței, artist plastic și conservator la Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi. Expunerea este completată de o proiecţie cu detalii ale uneia dintre hărţi.

Expoziţia este deschisă în perioada 29 noiembrie – 15 decembrie 2019, iar programul de vizitare este de miercuri până duminică, între orele 10:00 – 18:00.

Preț bilet: 5 lei; accesul la vernisaj este gratuit

Despre donaţie:

Donaţia Livia Popescu – Tăriceanu – Valeriu Georgescu vorbeşte despre istorie, în cele mai diferite şi frumoase accepţiuni, de la istoria secolului XX, la istoria relaţiilor diplomatice, istoria unei familii. Valeriu Georgescu a fost diplomat de carieră (1964 – 1991), Ministru Plenipotenţiar şi apoi primul Ambasador al României în Israel (1965-1970 ).

Colecţia de litografii după hărţi ale vechiului Ierusalim a fost cadoul de bun rămas la încheierea misiunii sale de peste 6 ani în Israel, din partea Prim-Ministrului în funcţie, Golda Meir. Valoarea intrinsecă a acestor hărţi este depăşită de valoarea simbolică a gestului: Prim-Ministrul Israelului, om politic de anvergură internaţională, Golda Meir îi oferea Ambasadorului României hărţile vechiului Ierusalim; vedem aici o recunoaştere a meritelor diplomaţiei româneşti într-un context politic dificil.

Preţuite şi admirate vreme de ani de zile, hărţile au devenit mai târziu un cadou pentru fiica sa, aflată pe atunci la început de carieră: Livia Popescu – Tăriceanu. Acest cadou i-a amintit mereu despre moştenirea spirituală şi culturală pe care a primit-o, despre valorile morale ale tatălui său.

După aproape 30 de ani, povestea acestei colecţii se completează prin gestul remarcabil al dnei Livia Popescu – Tăriceanu de a dona lucrările către MNHCV. „Profit de existenţa acestui unic Muzeu al Hărţilor şi doresc ca prin această donaţie să fie expusă o parte din patrimoniul istoric al Orientului Mijlociu şi, de ce nu, şi al mesajelor ghiduşe ale politicienilor de bună calitate”.

Despre expoziţie:

Dincolo de povestea unei colecţii, expoziția aduce în faţa publicului o temă deosebit de complexă, datorită valențelor multiple pe care Ierusalimul le-a deținut de-a lungul timpului: centru al lumii, oraș pământesc și oraș ceresc, centru de pelerinaj, centru spiritual al mai multor tradiții religioase, realitate geografică, subiect de studiu pentru diverse discipline, destinație turistică…

Hărțile acestui spațiu din afara Europei, totuși central pentru cultura și spiritualitatea europeană, au avut de-a lungul timpului felurite scopuri; dintre acestea, rolul efectiv de orientare este poate cel mai puțin reprezentativ și cel mai târziu dezvoltat. Legate în bună măsură de experiența călătoriei, dar mai ales de tradiția spirituală creștină, lucrările expuse reflectă totodată diversele particularități sau transformări care au avut loc în societatea occidentală: spiritul enciclopedic, Reforma, Iluminismul, curiozitatea pentru particularitățile etnografice, începuturile cartografiei științifice etc.

Expoziția include prima ilustrare a Ierusalimului apărută vreodată într-o carte de călătorie. Este vorba de volumul „Peregrinatio in Terram Sanctam” de Bernhard von Breidenbach. De asemenea, printre lucrările cuprinse în donație se regăsește și harta Ierusalimului, realizată de Gerard de Jode, unul dintre cele mai mari nume din cartografia olandeză a secolului al XVI-lea.

Expoziția se bazează pe o cercetare realizată de drd. Ioana Zamfir, muzeograf, cu sprijinul Universității din București, prin Prof. Dr. Habil Madeea Axinciuc. Proiecția din cadrul expoziției a fost realizată de Daniel Batalu, voluntar MNHCV.

Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi (MNHCV) din Bucureşti este printre puținele instituţii culturale cu acest specific din lume. MNHCV își propune să conserve, valorifice și îmbogățească patrimoniul său, astfel încât această donație vine să împlinească scopul său.

21
/06
/16

Obiecte de artă realizate de Kurt Cobain, precum şi obiecte personale, vor fi expuse într-un viitor turneu al unei expoziţii dedicate acestuia. Arta lui Kurt Cobain a apărut pentru prima oară în documentarul din 2015 "Cobain: Montage of Heck", al cărui producător executiv a fost Frances Bean.

20
/06
/16

Beat-boxerul cu cele mai multe vizualizări pe Facebook, cel mai mare colecționar de costum popular din România, un campion mondial de tir, cea mai veselă trupă ska ucrainiană și cele mai iscusite meșterițe de la Săpânța, cu toții au fost prezenți la prima ediție Street Delivery din Baia Mare, un eveniment care a reunit, vreme de trei zile, cele mai noi generații de makeri din industriile creative și cei mai buni meșteșugari, artiști, comercianți, manufacturieri sau chibiți din Maramureș.

17
/06
/16

Începând cu 23 iunie 2016, ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București va deschide în sediul din Gabroveni o expoziție inedită, dedicată aniversării a 140 de ani de la nașterea lui Constantin Brâncuși.

15
/06
/16

În anul în care se împlinesc 400 de ani de la moartea scriitorilor William Shakespeare, și Miguel de Cervantes, Noaptea Institutelor Culturale (24 iunie) include un spectacol de teatru după sonetele lui Shakespeare, proiecții, lecturi și o dezbatere dedicate marelui dramaturg britanic, o expoziție de benzi desenate și de ilustrație pornind de la o piesă scrisă de Cervantes, precum și un spectacol-lectură bazat pe fragmente din „entremeses" ale îndrăgitului scriitor spaniol.

10
/06
/16

Admiratorii lui Horaţiu Mălăele pot fi alături de îndrăgitul actor, regizor, caricaturist și scriitor român, joi, 16 Iunie, de la ora 18.30, la vernisajul expoziției Retrospectivă Horațiu Mălăele. Evenimentul, care va avea loc la sediul Casei de Licitații Goldart din București, Intrarea I.L. Caragiale nr. 1, reuneşte peste 50 de lucrări de desen, acuarelă, serigrafie, pictură și grafică umoristică ale artistului.

07
/06
/16

Cea de a VI-a ediție a Festivalului Internațional de Statui Vivante, organizat de Teatrul Masca, se va desfășura în perioada 16 - 20 iunie în Grădina Casei Filipescu-Cesianu, Parcul Crângași și Parcul Alexandru Ioan Cuza. „Ediția din acest an îl va omagia pe Constantin Brâncuşi, adus în atenția publicului prin două statui vivante: prima reprezentându-l în atelierul din Paris și a doua, prin Rugăciune, una dintre celebrele sale opere”, spune Mihai Mălaimare, fondatorul Teatrului Masca

03
/06
/16

Muzeul Luvru din Paris va fi închis astăzi (vineri) pentru a permite evacuarea "cu titlu preventiv" a operelor aflate în zone amenințate de inundații în urma creșterii nivelului Senei.

29
/05
/16

Pavilionul României la cea de-a 15-a ediție a Expoziției Internaționale de Arhitectură - La Biennale di Venezia, desfășurată între 28 mai și 27 noiembrie 2016, găzduiește „Selfie Automaton”, o expoziție sub forma unui spectacol predefinit, cu marionete automatizate, scenarii blocate și un rol liber, rezervat vizitatorului.

25
/05
/16

Castelul Pelișor din Sinaia va putea fi vizitat gratuit, astazi, 25 mai, în contextul împlinirii a 113 ani de când acesta a fost inaugurat ca reședință de vară a perechii princiare Ferdinand și Maria. Turiștii vor beneficia de intrare liberă între orele 11,15—16,15.

20
/05
/16

Corina Șuteu, actualul Ministru al Culturii, Vlad Alexandrescu, fostul ministru și inițiatorul subscripției publice pentru scultura Cumințenia Pământului a lui Brâncuși și Dragoș Neamu, managerul interimar al Muzeului Național de Artă, se află printre invitații emisiunii speciale dedicate Nopții Muzeelor, pe care Radio România Cultural o va transmite în direct (audio și video) din Sala Tronului de la Muzeul Național de Artă al României din București, fostul Palat Regal.