Împreună când scena și lumea se schimbă
https://www.ziarulmetropolis.ro/impreuna-cand-scena-si-lumea-se-schimba/

O dezbatere moderată de criticul de teatru Octavian Saiu va fi prezentată marţi, 2 martie,  ora 17.00 (ora Suediei) şi 18.00 (ora României), pe canalele online ale Institutului Cultural Român de la Stockholm.

Un articol de Liliana Matei|1 martie 2021

Intitulată „Decameronul, ca spectacol digital. Despre teatrul româno-suedez, în vreme de pandemie”, conferința desfășurată în limba engleză îi va reuni pe artiști cunoscuți din cele două țări: regizoarea suedeză Dasha Nikiforova, regizorul Radu Afrim (foto), actorul George Albert Costea, actrița de origine română Luiza Stănescu, stabilită în Suedia.

„O întâlnire româno-suedeză, un dialog european despre un proiect cu adevărat global: acestea sunt ingredientele unei dezbateri despre situația actuală a teatrului și despre nevoia artiștilor de a fi împreună. Și scena, și lumea se schimbă, iar Hektomeron este o dovadă concludentă”, declară Octavian Saiu, moderatorul dezbaterii, despre tema conferinței.

Evenimentul este realizat în colaborare cu Teatrul „Marin Sorescu” din Craiova și va fi transmis marți, 2 martie, ora 18.00, și pe paginile de Facebook ICR București, Teatrul „Marin Sorescu” și Hektomeron.

În cadrul proiectului Hektomeron, derulat de Teatrul „Marin Sorescu” din Craiova, sunt difuzate, pe platforma www.hektomeron.com,  patru spectacole din spațiul nordic. Două producții, sub egida Danemarcei și a Finlandei, au fost transmise pe 1 și 2 februarie, iar cele realizate în colaborare cu artiști din Suedia și, respectiv, Norvegia vor fi reprezentate pe 2 și, respectiv, 31 martie. Așadar, marți, 2 martie, va fi difuzat spectacolul regizat de Dasha Nikiforova, în care joacă actorul George Albert Costea, iar conferința „Decameronul, ca spectacol digital” se va derula în preambulul acestui spectacol.

Regizorul Radu Afrim spune că de când a început sa regizeze a descoperit noua dramaturgie nordică. „Am pus în scenă piese scrise de dramaturgi scandinavi contemporani, chiar de doi suedezi: Jonas Gardell și Sofia Freden. Ascult muzica nordică și caut filme nordice la greu. Și, totuși, mi se pare că nu ne cunoaștem destul de bine unii pe ceilalți. Nu interacționam prea mult. Un proiect ca Hektomeron poate suplini, parțial și virtual, ceva din aceste goluri. Și poate, acest an altfel cam  trist, înseamna un început”.

Teatrul în timpul pandemiei este cu totul diferit, pentru că arta Thaliei nu a fost făcută pentru a fi prezentată pe un ecran, consideră regizoarea Dasha Nikiforova. „În aceste vremuri de criză, a trebuit să inventăm noi modalități de a face teatru, aceasta este o provocare imensă. Cred că Decameron-ul lui Boccaccio este un mod minunat de a găsi un refugiu, atunci când ne simțim căzuți, întrebându-ne cum vom supraviețui acestei pandemii. Celebrul autor ne spune că alții, în trecut, s-au confruntat cu vremuri și mai grele și că salvarea poate vine prin imaginația și povestirea noastră”, subliniază Dasha Nikiforova.

Teatrul Național „Marin Sorescu” din Craiova a lansat pe 15 ianuarie 2021 proiectul internațional Hektomeron. Pornind de la Decameronul scris de Giovanni Boccaccio acum mai bine de 650 de ani, proiectul Teatrului Național „Marin Sorescu” din Craiova prezintă cele 100 de povești ale autorului într-un moment în care izolarea, teama și moartea sunt prezente în lumea de acum, așa cum au fost prezente și în Florența anilor în care a fost scris Decameronul.

În fiecare zi, începând cu 15 ianuarie 2021, este prezentată pe website-ul www.hektomeron.com, în regim de live streaming din Sala Mare „Amza Pellea” a teatrului, câte o poveste, fiecare fiind regizată de către un alt artist. Proiectul reunește 100 de regizori din 100 de țări. Episoadele sunt jucate în limba română cu subtitrare în engleză de către actorii Teatrului Național „Marin Sorescu” din Craiova, excepție făcând episodul regizat de către Radu Afrim, care va lucra cu un artist din afara țării.  Fiecare episod va fi prezentat într-o manieră personală și cu o viziune subiectivă, totul conlucrând pentru întregirea unui tablou al epocii obiectiv, coerent. O unică temă umană și culturală care evidențiază însă același spirit rezistent al omului ce trece prin vremuri dure.

Ultima poveste a Hektomeronului va fi prezentată publicului în 24 aprilie, iar la finalul proiectului toate cele 100 de episoade vor fi prezentate integral pe website-ul www.hektomeron.com , într-un maraton de 25 de ore. Spectacolele se pot vedea gratuit în regim de live streaming pe website-ul www.hektomeron.com.

17
/04
/24

După succesul recitalurilor din Iaşi, Suceava, Botoşani şi Neamţ, elevii bucureșteni vor avea ocazia întâlnirii directe cu muzica clasică interpretată de violonistul de talie internaţională Răzvan Stoica. Împreună cu vioara Stradivarius ex-Ernst din 1729 și acompaniat de pianista Andreea Stoica, Răzvan va fi prezent la Colegiul Sfântul Sava pe 22 aprilie şi la la Colegiul Național Gheorghe Lazăr, pe 25 aprilie, în cadrul programului „Muzica Inspiră”, inițiat de Fundația Culturală Gaudium Animae.

17
/04
/24

„Experiențele depresiei” de Sidney J. Blatt este o incursiune în lumea uneia dintre cele mai răspândite boli ale epocii noastre și oferă diverse perspective asupra diferitelor chipuri ale depresiei.

12
/04
/24

Asociația Interact Projects (Proiecte Interactive), în calitate de beneficiar, anunță începerea implementării proiectului Venus iese din retrograd, proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN).

12
/04
/24

„Guvernul Copiilor 2”, filmul vizionar regizat de Ioana Mischie, vine în cinematografe din 26 aprilie și prezintă publicului o lume imaginată de copiii români, cu vârste cuprinse între 7 și 12 ani, din diverse categorii sociale, care au fost intervievați cu privire la societatea ideală pe care ar clădi-o dacă ar deveni lideri.

12
/04
/24

Timpul aleargă pe lângă noi și ne impune ritmul. Presiunea este permanentă și de multe feluri. Pentru o femeie timpul curge altfel? Ceasul aleargă cu o altă viteză? Cât timp mai avem la 30 de ani?

11
/04
/24

Luna aprilie aduce în spațiile galeriei neconvenționale Celula de Artă patru noi vernisaje: pe 11 aprilie, la Art Safe (în incinta Combinatului Fondului Plastic, str. Băiculești nr. 29), expoziția artistului Beaver, Gray Area, pe 14 aprilie deschiderea sezonului Galeriei Verticale din incinta Random Space (str. Popa Petre nr. 21) cu expoziția Metal Poetry și un live performance de sculptură susținut de artista Cristina Dinu, pe 19 aprilie Locus Sigilli, a artistei Laura Sima, la Celula de Artă din Bd. Carol, nr. 53 și pe 27 aprilie expoziția de artă cu vânzare re-LEAF, la salonul permanent din Palatul Bragadiru, (Calea Rahovei nr. 147 – 153), un eveniment conex al competiției de pictură live Art Battle, care va avea loc în aceeași dată.