În curând, ediția a VII-a a FILB, Festivalului Internațional de Literatură de la București
https://www.ziarulmetropolis.ro/in-curand-editia-a-vii-a-a-filb-festivalului-international-de-literatura-de-la-bucuresti/

În mai puţin de o lună, în capitală va avea loc cea de a VII-a ediţie a Festivalului Internaţional de Literatură de la Bucureşti (FILB), cel mai important festival internaţional, independent, de literatură din România, iniţiat în 2008, de scriitorii Vasile Ernu şi Bogdan-Alexandru Stănescu, alături de Oana Boca Stănescu (manager cultural).

Un articol de Liliana Matei|16 noiembrie 2014

 

„Cea de a VII-a ediție a Festivalului Internațional de Literatură de la București stă sub semnul diversității și, mai mult decît atît, încercăm să reflectăm faptul că literatura, chiar mai mult decît politica, înseamnă conflict”, a declarat Bogdan-Alexandru Stănescu, președintele Festivalului.

Iar lista invitaților din străinătate ai Festivalului vine să susțină tema ediției din acest an:
• Serghei Jadan (Ucraina) – unul dintre cei mai importanţi scriitori ucrainieni din noua generație, cel despre care criticul literar Viktor Toporov spunea că are toate șansele să devină laureat al Nobelului literar: „Dintre  literaţii care activează pe tot cuprinsul fostei U.R.S.S., Jadan este scriitorul cu cele mai multe şanse”.
• Toni Marques (Brazilia) – prozator în ale cărui povestiri se reflectă realitățile Braziliei autentice, președintele celui mai important festival internațional de literatură din Brazilia, FLUPP.
• Emilian Galaicu-Păun (Republica Moldova) – poet, prozator, traducător şi publicist: „Perfecționist sau nu, Emilian Galaicu-Păun e unul dintre cei mai culți (ba chiar oculți) poeți români contemporani…” (Șerban Foarță)
• Immanuel Mifsud (Malta) – foarte cunoscut pentru prozele sale extrem de provocatoare din punct de vedere tematic, laureat al Premiului Naţional al Cărţii din Malta şi al Premiului Uniunii Europene pentru Literatură pe anul 2011.
• Andrea Bajani (Italia) – unul dintre cei mai cunoscuți prozatori italieni din noua generație, îndrăgit de cititorii români datorită romanului De vei lua aminte la greșeli (Humanitas, 2011)
• Najwan Darwish (Palestina) – poet de o sensibilitate aparte, unul dintre liderii noii generații de scriitori, dar și un foarte lucid critic al societății în care trăim.
• Krisztina Tóth (Ungaria) – poetă și prozatoare remarcabilă, multipremiată, ale cărei cărți au apărut în traducere la cele mai prestigioase edituri europene.
• Marius Daniel Popescu (Elveția) – prozator de origine română, unul dintre membrii importanți ai „Grupului de la Braşov”, stabilit la Lausanne din 1990, unde este scriitor (laureatul celui mai rîvnit premiu literar din Elveția, „Robert Walser”, pentru romanul său de debut), șofer de autobuz și impresar literar pentru deținuți.

• Paul McAuley (Marea Britanie) – autor a peste 20 de romane şi a mai multor volume de proză scurtă și, totodată, un artist preocupat de muzică şi film. Laureat al multor premii importante, precum: Philip K Dick Memorial Award, Arthur C. Clarke Award sau British Fantasy Award.
• Richard Morgan (Marea Britanie) – unul dintre cei mai cunoscuţi autori britanici contemporani de literatură SF şi Fantasy, tradus cu succes în mai multe limbi; în ultimul timp, Morgan scrie și scenarii pentru graphic novels şi jocuri video.

Oaspeților din străinătate li se vor alătura, de-a lungul celor 4 zile de festival, nume importante ale literaturii române contemporane.

În lista noutăților pe care le aduce ediția de anul acesta a Festivalului Internațional de Literatură de la București se numără și seara dedicată literaturii Scienece Fiction și fantasy-ului, la care vor participa doi dintre cei mai importanți autori britanici contemporani, alături de doi dintre maeștrii SF-ului românesc.
Programul complet al FILB 7, pe www.filb.ro.

INFO

Festivalul Internaţional de Literatură Bucureşti (FILB), un proiect iniţiat de Oana Boca, Vasile Ernu şi Bogdan-Alexandru Stănescu, este un eveniment internaţional dedicat literaturii, ce poartă amprenta oraşului Bucureşti. FILB a debutat în toamna anului 2008 la Muzeul Ţăranului Român / Clubul Ţăranului şi de atunci are loc anual.

Timp de trei zile, organizatorii încearcă să rescrie harta culturală a Europei, prin întîlniri, ce includ lecturi publice, dezbateri şi dialog cu cititorii, între scriitorii români şi invitaţii din străinătate. Diversitatea este conceptul ce stă la baza teoretică a întîlnirilor, intenţia fiind aceea de a deconstrui ideea preconcepută că un trecut aşezat sub circumstanţe istorice asemănătoare va da naştere unor produse culturale identice.
FILB este, astăzi, cel mai important festival internaţional de literatură care are loc în România.

27
/03
/19

Dacă biblioteca ta este plină de povești care se petrec în spațiu, lupte intergalactice, personaje cu puteri supranaturale, animale fantastice, tărâmuri nevăzute și supereroi, atunci te numeri printre #DragoniiDeBibliotecă și nu poți lipsi la a opta ediție a singurului târg de carte creat exact pentru tine: Final Frontier!

25
/03
/19

“Între pasiune şi suferinţă asemănarea este atât de mare încât, de-a lungul timpului, oamenii au ajuns să le confunde şi să le boteze cu acelaşi cuvânt: patimă, a pătimi. O ironie filologică.” – Ana Blandiana . Astăzi, de Buna Vestire, una dintre cele mai graţioase şi puternice voci din poezia feminină românească împlineşte 77 de ani.

12
/03
/19

Librăria Humanitas de la Cișmigiu (Bld. Regina Elisabeta nr.38) vă invită miercuri, 13 martie, de la orele 19.00, la lansarea romanului „Hemingway și cu mine” de Paula McLain, o emoționantă reconstituire ficțională a iubirii dintre Ernest Hemingway și celebra corespondentă de război și scriitoare americană Martha Gellhorn.

07
/03
/19

METROPOLIS SPECIAL Din 8 martie o redescoperim pe Nina Cassian prin intermediul documentarului „Distanța dintre mine și mine”, semnat de Mona Nicoară și Dana Bunescu, ocazie cu care vă propunem o incursiune în viața poetei cu ajutorul notelor sale de jurnal.

06
/03
/19

CRONICĂ DE FILM „Distanța dintre mine și mine” (2018), de Mona Nicoară și Dana Bunescu, nu este important doar prin valoarea de document – Nina Cassian filmată în ultima perioadă a vieţii. Este un documentar ambițios prin montajul care pune în dialog memoria personală a scriitoarei și arhivele din timpul comunismului.

05
/03
/19

Oficial, este primăvară, iar cititorii își pot abandona hainele groase în dulapuri pentru a face loc sacoșelor din pânză încărcate cu cărți. Iată propunerile Grupului Editorial ART pentru noul sezon!

28
/02
/19

Este numită „un Salinger al generației Snapchat”, iar despre irlandeza Sally Rooney s-a mai spus că este „primul mare scriitor millenial” (The New York Times) și că „pur și simplu îți citește toate gândurile” (Vogue). Romanul său de debut, „Conversații cu prieteni”, a apărut la Curtea Veche Publishing. Volumul, numit de The Millions „un debut miraculos” a fost primit cu mult entuziasm și a fost recompensat deja cu premii importante.

26
/02
/19

Pe 28 februarie, de la ora 19.00, publicul larg, dar și cel de specialitate este așteptat la o reîntâlnire cu Eugène Ionesco, celebrul dramaturg fiind invitatul „virtual” al dezbaterii Eugen Ionescu/Eugène Ionesco: teatru și identitate culturală, prin intermediul unui interviu de arhivă unic și prea puțin cunoscut – pus la dispoziție de către Departamentul Arhivă Media și Documentare al TVR. Fragmente din acest interviu, realizat în anul 1967, vor fi proiectate în cadrul dezbaterii de la Teatrelli.