In memoriam Alexandru Tocilescu, la TVR
https://www.ziarulmetropolis.ro/in-memoriam-alexandru-tocilescu-la-tvr/

In memoriam Alexandru Tocilescu, născut pe 27 iulie 1946, TVR difuzează luni, pe TVR 2, de la ora 20.10, teleplay-ul „Bani de dus, bani de-ntors”, în cadrul proiectului
GENERAȚIA 7X , care-şi propune să facă o reverenţă în faţa celor care s-au născut în acelaşi an, 1946, şi au scris parte din istoria teatrului universal.

Un articol de Liliana Matei|24 iulie 2016

Alexandru Tocilescu, Kincses Elemér, Coca Bloos, György Spiró sunt doar câțiva dintre creatorii născuți în 1946. Născut pe 27 iulie, la Bucuresti, Alexandru Tocilescu a absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică. A devenit unul dintre cei mai interesanți autori de spectacole în peisajul teatral din România. A pus în scena, în aceeași măsură, texte clasice și texte contemporane, musical sau operă. A debutat în 1971 cu „Sânziana și Pepelea” de Vasile Alecsandri, la Studioul Casandra.

Printre cele mai importante spectacole pe care le-a montat se numără: „Nevestele vesele din Windsor” de William Shakespeare, la Teatrul Tineretului din Piatra Neamţ, în 1978,

Maria şi copii ei de Osvaldo Dragun, Teatrul Alexandru Davilla, Piteşti, 1978, „Tartuffe” de Moliere, Teatrul Bulandra, Bucureşti, 1982, „Cabala bigoţilor” de Mihail Bulgakov, Teatrul Bulandra, Bucureşti, 1982, „Hamlet” de William Shakespeare, Teatrul Bulandra, Bucureşti, 1985 „Mireasa mută” după „Femeia mută” de Ben Jonson, Teatrul de Comedie, Bucureşti, 1995, „Poate Eleonora…” de Gellu Naum, Theatrum Mundi, Bucureşti, 1997, „O scrisoare pierdută” de I. L. Caragiale, Teatrul Naţional Bucureşti, 1999, premiul UNITER pentru cel mai bun spectacol, „Amanţii însângeraţi” de Chiamatsu Monzaemon, Teatrul Naţional Bucureşti, 2001

Casa de Producție TVR propune un teleplay IN MEMORIAM Alexandru Tocilescu, la împlinirea a șaptezeci de ani de la nașterea lui: „Bani de dus, bani de-ntors”, scenariul Puși Dinulescu, regia Alexandru Tocilescu. În distribuție: Gheorghe Dinică, Sebastian Papaiani, Carmen Tănase, Adriana Trandafir, Crina Mureșan, Tania Popa, Lucian Iancu, Vlad Ivanov și Marcela Papaiani.

Acțiunea se petrece în zilele noastre, în curtea unui țăran, în satul de vacanță 2 Mai.

„Americanul” Manole își dorește o vacanță nostalgică, o vacanță cu amintiri din  tinerețe. Îi sunt alături Gică și Irina, vechi prieteni, acum căsătoriți.

Banii lui Manole îi înnebunesc pe toți și iscă tot felul de încurcături, în care fiecare personaj iși arată adevărata față și își dezvăluie secretele. Teleplay-ul va fi difuzat pe TVR 2, luni 25.07, ora 20.10 și luni 1.08, ora 1.10, pe TVR 3 sâmbată 30.07, ora 20.00 și duminică 31.07 ora 8.00, iar pe TVR Internațional duminică 31.07, ora 18.00 și luni 1.08, ora 9.00

07
/08
/14

Am văzut la Metropolis, în plină iarnă, spectacolul „Îngeri în America”, în regia maestrului Victor Ioan Frunză. Au trecut de atunci două anotimpuri încheiate și nu găseam puterea să încep acest text. Poate că este și aceasta – tăcerea prelungită - o unitate de măsură pentru forța unei piese de teatru.

07
/08
/14

Cele mai frumoase concerte ale toamnei sunt gratuite la Concursul Enescu: publicul va putea asculta peste 230 de candidați din 36 de colțuri ale lumii, în cadrul a 40 de concerte și recitaluri cu intrare liberă. Procedura de înscriere a fost făcută publică pe site-ul Festivalului și Concursului.

07
/08
/14

Marţi, 12 august de la ora 19.00, Librăria Humanitas de la Cişmigiu va fi gazda unei întâlniri prilejuite de apariţia la Humanitas Fiction a bestsellerului internaţional Madame Mallory şi micul bucătar indian de Richard C. Morais, transpus acum în filmul cu titlul Război în bucătărie

07
/08
/14

În cadrul Festivalului Internațional de Film Independent ANONIMUL (12 – 17 august, București), vor avea loc concerte care vor preceda proiecțiile de la Verde Stop Arena în fiecare seară, începând cu ora 20.00. Accesul se face zilnic de la ora 17.30, iar intrarea este liberă.

06
/08
/14

MEMORIA CULTURALĂ. A regizat într-o vreme când nu exista şcoală de regie de teatru (și a dat mari spectacole), a format actori şi regizori, a lansat dramaturgi (l-a descoperit pe Mihail Sebastian). I se datorează succesul în teatru al marelui actor Grigore Vasiliu şi povestea numelui „Birlic”. Sică Alexandrescu s-a născut la 15 august 1896, la București.

06
/08
/14

Regizorul James Cameron a prezentat la New York documentarul "Deepsea Challenge", un film despre scufundarea cineastului în Oceanul Pacific, care i-a permis acestuia să devină primul om din lume care a explorat de unul singur locul cu cea mai mare adâncime din scoarţa terestră, Groapa Marianelor.

05
/08
/14

Filmul "Balanţa", de Lucian Pintilie, cu Maia Morgenstern, Răzvan Vasilescu şi Victor Rebengiuc, va fi proiectat, pe 21 august, la Institutul Cultural Român (ICR) din Viena, informează instituţia din capitala austriacă.

05
/08
/14

Echipa care anul acesta va realiza cel mai bun film documentar în cadrul Aristoteles Workshop, atelierul organizat de Dan Nuțu, va primi un premiu în valoare de 2000 de euro, datorită susținerii Farmexim. Compania a susținut atelierul și anul trecut, după ce în perioada 2008-2011, premiul pentru cel mai bun film realizat în cadrul atelierului a fost oferit de Institutul Cultural Român (ICR).

05
/08
/14

Opera Comică pentru Copii are un nou director: Felicia Filip. Desemnată manager în urma câștigării concursului organizat de Primăria Municipiului București, soprana de renume mondial va ocupa acest post până la finalul anului 2017.