In Memoriam Laura Stoica – 10 ani de la moartea artistei
https://www.ziarulmetropolis.ro/in-memoriam-laura-stoica-10-ani-de-la-moartea-artistei/

“Vreau să am steaua mea / Vreau să ajung la ea / Căci eu / N-am atins… nici o stea” – Laura Stoica. În urmă cu 10 ani, într-o zi de 9 martie, în urma unui grav accident rutier, înceta din viaţă Laura Stoica.

Un articol de Petre Ivan|9 martie 2016

Laura Stoica participase în acea seară la un recital la Urziceni, cu ocazia zilei de 8 Martie şi se întorcea la Bucureşti, la bordul unui Renault Clio, condus de logodnicul său, Cristian Mărgescu. Înainte de localitatea Sineşti, o Dacie Papuc a intrat pe contrasens şi a lovit în plin maşina în care se afla artista. Impactul a fost extrem de violent, Renault-ul fiind proiectat 20 de metri pe câmp. Echipajele SMURD au sosit imediat la faţa locului, însă cei doi nu au mai putut fi salvaţi.

Laura Stoica a debutat ca solistă, în 1987, la Festivalul de Muzică Ușoară Amara, unde a obținut locul II la secțiunea interpretare. Următorul pas în cariera artistică l-a făcut în 1989, când a devenit solistă a teatrului de revistă „Toma Caragiu” din Ploiești, timp de un an.

În 1990, la Festivalul de la Mamaia, a cucerit juriul și publicul cu melodia „Dă, Doamne, cântec”, compusă de Viorel Gavrilă. A obținut marele trofeu.

Un an mai târziu, a fost declarată cea mai bună solistă pop-rock, iar melodia ”Un actor grăbit”, compusă de Bogdan Cristinoiu, a fost aleasă piesa anului.

A fost considerată de mulți muzicieni cea mai bună voce feminină rock din țara noastră și una dintre cele mai puternice și originale personalități ale scenei muzicale autohtone.

În noaptea tragicului accident, Ovidiu Komornyik, cel pe care Laura îl numea ”fratele meu”, a scris o piesă — ”In Memoriam Laura Stoica”—, chemându-i alături pe Angela Similea, Elena Cârstea, Cătălin Crișan, Silvia Dumitrescu, Oana Sârbu, Sanda Ladoși, pentru a înregistra piesa. Au venit și, cu lacrimi în ochi, au cântat. Era singurul gest pe care îl mai puteau face pentru prietena lor, Laura.

Foto: Laura Stoica – wikipedia, facebook

23
/10
/23

De pe scenele Scala din Milano şi Theater an der Wien, soprana Letiția Vițelaru şi bas baritonul Sorin Coliban, remarcabili reprezentanţi ai diasporei artistice româneşti, vin la Bucureşti, unde, acompaniaţi de Orchestra Metropolitană București, cu maestrul Daniel Jinga la pupitrul dirijoral vor putea fi ascultaţi luni, 30 octombrie, de la ora 18:30, la Opera Națională din București.

19
/10
/23

Vineri, 20 octombrie 2023 (de la 19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO și apreciatul pianist român HORIA MIHAIL vă invită să ascultați la Sala Radio o partitură cu o poveste inedită în istoria muzicii: Concertul nr. 3 pentru pian și orchestră, semnat de BEETHOVEN.

18
/10
/23

Joi, 19 octombrie 2023, Corul Național de Cameră „Madrigal - Marin Constantin”, alături de dirijorul italian Luca Scaccabarozzi, susține un Concert Extraordinar de Muzică Sacră la Sinaia. Evenimentul va avea loc de la ora 18:00, la Biserica Romano-Catolică „Presfânta Inimă a lui Isus” din Sinaia.

16
/10
/23

Marți, 24 octombrie, de la ora 19:00, pianistul Cătălin Răducanu va ajunge la Ateneul Român cu spectaculosul său recital ce încheie seria Turneului național Un artist, un pian și un țambal - clasic, jazz, folclor, primul său turneu solo în care a concertat în mai multe orașe mari și localități din țară, cântând cu egală măiestrie la pian şi la ţambal.

09
/10
/23

An de an, Munteanu își donează ziua de naștere către diverse cauze sociale. Anul acesta, a fost aleasă campania Asociației Casa Bună prin intermediul căreia se strâng fonduri pentru construcția Grădiniței Bune, astfel încât copiii din Ferentari să aibă grădinița lor și să pornească la școală cu șanse egale cu ale copiilor care au acces la educație preșcolară.

06
/10
/23

Peste 1.000.000 de participanți, locuitori ai Capitalei și turiști au participat la a treia ediție a proiectului outdoor „Străzi deschise – București, Promenadă urbană”, organizat de Primăria Capitalei, prin Direcția Cultură, Învățământ, Turism, alături de ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București și PROEDUS – Centrul de Proiecte Educaționale și Sportive al Municipiului București.