In Memoriam Lucian Pintilie: Unchiul Vanea, Gala UNITER
https://www.ziarulmetropolis.ro/in-memoriam-lucian-pintilie-unchiul-vanea-gala-uniter/

Casa de Producţie TVR vă invită să urmariţi prima parte a spectacolului „Unchiul Vanea”, de Cehov, în regia lui Yury Kordonsky (partea a doua va fi difuzată săptămâna viitoare)

Un articol de Petre Ivan|10 mai 2019

Casa de Producție TVR vă propune un moment de aducere aminte Lucian Pintilie duminică, 12 mai, la ora 17.00, pe TVR 3 . „Eu sunt Lucian, nene Iancule!” – un film omagiu în amintirea regizorului Lucian Pintilie (9 noiembrie 1933 – 16 mai 2018)

Lucian Pintilie

Realizat cu ocazia zilelor UNATC – dedicate în acest an lui Lucian Pintilie – documentarul prezintă imagini inedite din perioada realizării filmului „De ce trag clopotele, Mitică?”, film realizat în 1980 și interzis apoi vreme de 10 ani.

Puteți vedea mărturii ale câtorva personalităţi care au lucrat cu regizorul Pintilie: Victor Rebengiuc, Mariana Mihuţ, Florin Zamfirescu, Florin Mihăilescu, dar şi pe cea a regizorului Horea Lapteş, care a avut şansa de a fi primit de Pintilie să filmeze „facerea” filmului, mărturie unică a modului în care acesta lucra.

Imaginile din making of, prezentate în tandem cu secvenţele din film, creionează puternica personalitate a lui Lucian Pintilie.

Unchiul Vanea

Casa de Producție TVR vă invită să urmariți prima parte a spectacolului „Unchiul Vanea”, de Cehov, în regia lui Yury Kordonsky (partea a doua va fi difuzată săptămâna viitoare)

Telespectatorii  intră în viaţa unui „grup restrâns de oameni inteligenţi, talentaţi, moderni şi sensibili, pe care destinul i-a izolat pe o insulă – o izolare nu prin imensitatea apei, ci printr-o cumplită claustrare, realizată prin toate formele posibile”, după cum însuşi regizorul descrie universul piesei cehoviene.

Alexandr Vladimirovici Serebreakov – profesor universitar alfat la pensie (interpretat de Victor Rebengiuc), Elena Andreevna – soţia lui (Ana Ioana Macaria), Marina – dădaca bătrână (Mariana Mihuţ), Maria Vasilievna Voiniţkaia – văduvă de consilier, mama primei soţii a profesorului (Coca Bloos), Ivan Petrovici Voiniţki (Unchiul Vanea), fiul ei (Horaţiu Mălăele), Sofia Alexandrovna (Sonia), fiica lui din prima căsătorie (Andreea Bibiri), Mihail Lvovici Astrov – medic (Cornel Scripcaru), Ilia Ilici Teleghin – proprietar scăpătat (Ionel Mihăilescu), un argat (Demeter András István).

Scenografia este semnată de Elena Dmitrakova, iar traducerea de Moni Ghelerter şi  Radu Teculescu.

Pus în scenă la Teatrul Bulandra –  în anul 2001 – „Unchiul Vanea” a fost printre cele mai longevive şi mai iubite spectacole din teatrul românesc, premiat atât în ţară cât şi în străinătate, jucat numai cu casa închisă. În anul 2014 Televiziunea Română și teatrul Bulandra au recreat o adaptare a spectacolului în studiourile TVR.

Echipa tv:

Organizator producţie: Sorin Cristea; ilustraţie muzicală: Mihaela Constantinescu; regia de sunet: Gabi Scîrlet; editor imagine: Marius Rușitoru; scenografie tv: Bogdan Brolla, Nicoleta Petrovici; director de imagine: Vlad Tănase; redactor: Sînziana Miloşoiu;

Producător: Diana Dumitru;

Producător delegat: Dana Andriescu

Regia TV: Gini Ignat

Program de difuzare:

TVR Internațional, vineri, 10 mai, ora 00:00

TVR Moldova: sâmbătă, 11 mai, ora 12:00

TVR3: duminică, 12 mai, ora 20:00

*

Gala Premiilor UNITER 2019 are loc în data de 13 mai, cu începere de la ora 22.00, în Sala Mare a Teatrului Național Cluj-Napoca şi va fi transmisă în direct pe TVR1, TVR HD, TVR Internațional, Radio România Cultural și prin livestreaming pe www.uniter.ro și www.tvr.ro

Foto: Unchiul Vanea – tvr.ro

 

 

13
/03
/14

A&A Records vă invită miercuri, 19 martie, de la ora 12:00, la Ceainăria Cărtureşti, la prima lansare de CD de muzică clasică a tinerei pianiste de origine română Alina Azario, în prezent doctorand şi pedagog la Hochschule für Musik und Theater din Hamburg.

13
/03
/14

Claudiu Bleonț face în Novecento o demonstrație de vigoare artistică, nici ridicolă, nici patetică. L-am văzut arzând pe întreaga durată a spectacolului. Veți considera, probabil, că exagerez. Nu exagerez.

13
/03
/14

ŞTIAŢI CĂ într-o zi de 13 martie (1936) a avut loc, la „Opera Mare” din Paris, premiera tragediei „Oedip”, de George Enescu? Sau că în 1881 s-a născut Tony Bulandra, actor de teatru şi film, personalitate a scenei româneşti? Sau că...

13
/03
/14

Iubitorii filmului se pot reîntâlni, în această seară, cu dansul lui Fred Astaire, dar şi cu Bing Cosby - starul numărul 1 al studiourilor Paramount din anii ’20-’40 - în blockbusterul anului 1946. Filmul „Azur” (Blue skies, producţie SUA, 1946), difuzat de TVR 2, în cadrul Telecinematecii, începe de la ora 20.10.

13
/03
/14

FEST-FDR2014 - Festivalul European al Spectacolului Timişoara – Festival al Dramaturgiei Româneşti oferă spectatorilor, în premieră, o primăvară de spectacol în două etape: 14-18 mai - secţiunea FDR şi 10-17 iunie - secţiunea FEST (spectacole internaţionale), care include şi modulele OUTDOOR (spectacole în aer liber), SOUND SCENE (concerte) şi PERFORMACE / TEATRU-DANS.

12
/03
/14

Un număr record de nouă filme, printre care şi foarte lăudatul Upstream Color, vor concura în acest an pentru trofeul Bucureşti IFF. Toate titlurile sunt prezentate în premieră absolută și nu vor fi distribuite ulterior în cinematografele din România.

12
/03
/14

Între 7 şi 11 aprilie, elevii schimbă sălile de clasă cu sălile de cinema în cadrul festivalului Cinema-Edu. Aproximativ 4 000 de liceeni sunt deja înscrişi pentru a participa la proiecţii de filme de artă şi independente, urmate de dezbateri cu invitaţi speciali din lumea filmului şi concursuri cu premii.

12
/03
/14

Ovidiu Iuliu Moldovan, unul dintre cei mai iubiţi actori s-a născut pe întâi ianuarie 1942, în satul Vişinelu, comuna Sărmaşu (Mureş) şi s-a stins din viaţă pe 12 martie 2008, în urma unui stop cardio-respirator, cauzat de o ciroză. După 1995, afcetta de moartea mamei sale, actorul a refuzat să mai joace în filme, ultimul său mare rol fiind "Pantazi", din "Craii de Curtea-Veche.

12
/03
/14

ŞTIAŢI CĂ într-o zi de 12 martie s-a născut Victor Brauner, fondator al avangardismului românesc şi cel mai bine cotat pictor român din toate timpurile? Opera sa „Cazul straniu al domnului K“ a fost vândută în aprilie 2003, la Paris, cu suma de 700.000 de euro. Tot în 2013, lucrarea sa „Al şaptelea simţ“ (1948) a obţinut suma de 308.458 de euro la o licitaţie din Londra. Victor Brauner s-a născut la Piatra Neamţ, în 1903. În 1930 a plecat la Paris, unde s-a ataşat de Brâncuşi, omul care i-a pus în mână un aparat de fotografiat. Brauner a străbătut bulevardul Montparnasse şi a fotografiat o casă - casa unde îşi va pierde, peste doar câţiva ani, ochiul. În 1931, Brauner îşi pictează autoportretul. Decide să îl anime puţin, pentru a-l face mai extravagant şi... îi scoate un ochi! Un an mai târziu, realizează o compoziţie onirică şi violentă. În prim-plan se află un chip care are înfipt în orbită un stilet pe care stă scrisă litera D, iniţiala celui care avea să-l lovească mai târziu. Pe 28 august 1938, în casa fotografiată în 1930 arev loc o petrecere boemă. Printre cei prezenţi se află şi Victor Brauner. Are loc o ceartă între doi spanioli se sparg câteva pahare, iar unul dintre cioburi se opreşte în ochiul lui pictorului român, împlinind “profeţia” lui Brauner.

11
/03
/14

Anca Damian, alături de coproducătorii Guillaume de Seille (Arizona Production) şi Wlodek Matuszevski (Filmograf) au prezentat săptămâna trecută Muntele magic în cadrul sesiunii de Proiecte în producţie din cadrul Cartoon Movie (Lyon 5-7 martie 2014), unul dintre cele mai importante evenimente ale industriei de filme de animaţie din lume.

11
/03
/14

Actriţa Olimpia Melinte a primit premiul pentru revelaţia anului - pentru dublul rol din coproducţia româno-spaniolă "Canibal", de Manuel Martín Cuenca - la gala Uniunii Actorilor din Spania, care a avut loc luni, la Teatro Arteria Coliseum din Madrid.