În premieră la FITS, Laboratorul de Imaginar și peste 500 de opere de artă în muzeul digital Micro-Folie
https://www.ziarulmetropolis.ro/in-premiera-la-fits-laboratorul-de-imaginar-si-peste-500-de-opere-de-arta-in-muzeul-digital-micro-folie/

În perioada 8 – 17 iunie, trei hotspoturi culturale BRD îşi vor pune amprenta asupra Sibiului, la cea de-a 25-a ediţie a Festivalului Internaţional de Teatru Sibiu.

Un articol de Petre Ivan|13 iunie 2018

Pe toată durata Festivalului, Casa Artelor din Piața Mică devine Micro-Folie Hotspot Cultural BRD, un proiect adus în premieră în România, la Sibiu, de către FITS și BRD, iar Sala BRD Scena9 (Str. Sebastian Bach, nr. 4) va găzdui numeroase spectacole din programul festivalului.

Între 14 și 17 iunie, în Piața Mare din Sibiu, participanții la FITS vor putea descoperi Laboratorul de Imaginar– prima instalație interactivă care interpretează grafic emoțiile spectatorilor de teatru.

Proiectul Micro-Folie reprezintă o ofertă culturală unică, realizată de Ministerul Culturii Francez și coordonată de La Villette, în parteneriat cu 12 dintre cele mai mari muzee din Franța: Louvre, Château de Versailles, Centre Pompidou, La Villette, Musée Picasso, Musée du Quai Branly, Philharmonie de Paris, RMN Grand Palais, Cité des sciences et de l’industrie, Arab World Institute, Opera din Paris, Musée d’Orsay și Festivalul de la Avignon.

Aducând laolaltă peste 500 de opere de artă, acest muzeu inedit este o călătorie digitală dedicată oamenilor de toate vârstele, parcurgând o istorie ce se întinde din Antichitate și până la explorarea spațială. În strânsă legătură cu muzeul digital, spectatorii vor putea experimenta un spațiu al realității virtuale și un atelier pentru proiecte debricolaj, deschise tuturor celor care vor să își dezvolte creativitatea.

„Proiectul Micro-folie este un program care încurajează accesul la cultură prin folosirea tehnologiei. Este o cheie de acces la opere de artă importante din marile muzee și instituții culturale ale lumii, dar mai mult, creeazătrasee culturale care ghidează, animă comunitatea și formează mediatori culturali. Este un program în care vizitatorii sunt invitați să devină creatori la rândul lor. Este un prim pas dintr-un proiect pe termen lung pe care-l începem sub umbrela FITS și care debutează național odată cu prima zi de Festival.

Prin politica noastră de hotspoturi culturale BRD vrem să oferim publicului experiențe culturale originale, dedicate tinerei generații de creatori, dar și de spectatori. Iar Micro-folie este un pilon important al acestei strategii. Sperăm ca răspunsul publicului să fie unul pozitiv” a declarat Cosmina Frîncu, Brand Communication Manager BRD – Groupe Société Générale.

Imaginația este un spectacol în sine în Laboratorul de Imaginar

În programul FITS de anul acesta, imaginația joacă propriul spectacol în spațiul Laboratorului de Imaginar – prima instalație interactivă care interpretează grafic emoțiile spectatorilor de teatru. Între 14 și 17 iunie, în Piața Mare din Sibiu, participanții la festival vor observa în timp real ce efect asupra atenției și imaginației au lectura de teatru sau fragmentele interpretatede actorii Teatrului Radu Stanca din Sibiu.

Toate acestea vor fi experimentate prin intermediul instalației interactivesemnate de scenograful Adrian Damian și BRD – Groupe Société Générale în parteneriat cu CINETic, Aural Eye și The Pole Society. Printre cele 10 texte de teatrucare vor asista experiența participanților la Laborator, se regăsesc fragmente din Omul Pernă de Martin Mcdonagh, Cui i-e frică de Virginia Woolf? de Edward Albee sau O întâmplare ciudată cu un câine la miezul nopții de Mark Haddon.

Cel de-al treilea hotspot cultural BRD din Sibiu, Sala BRD Scena9 (Str. Sebastian Bach, nr. 4) va găzdui în cadrul FITS spectacolele: Trei surori de A.P. Cehov, spectacol prezentat în limbajul semnelor, cu traducere în limbile română şi engleză (8 iunie, ora 18.00), Dovada! de Sichiro Fukazawa (10 iunie, ora 22.00), Trei cuvinte de P.Gonzalez, B.Leese, H.Schüler, M.Vogel (12 iunie, ora 16.00), A fi sau a nu fi…Hamlet în regia lui Grzegorz Bral (15 iunie, ora 20.00), Mulțimea de Nick Yu Rongjun,spectacol prezentat în limba chineză, cu traducere în limba română și limba engleză (17 iunie, ora 16.00).

Foto: FITS – facebook

19
/05
/14

Actriţa americană Debra Winger va primi Premiul pentru întreaga carieră la Festivalul Internaţional de Film Transilvania, ea fiind invitatul special al ediţiei din acest an. Premiul de excelenţă îi va reveni actorului Florin Zamfirescu.

19
/05
/14

În prag de vacanţă, ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la o incursiune în atmosfera plină de farmec a Italiei, graţie Simfoniei nr. 4 - „Italiana”, lucrare semnată de Felix Mendelssohn / vineri, 23 mai (19.00), la Sala Radio

18
/05
/14

CRONICĂ DE FILM Proiectat anul trecut în competiţia oficială de la Cannes, „Borgman”, în regia olandezului Alex van Wardermam, se înscrie în seria fabulelor care au ca ţintă predilectă materialismul societăţii moderne şi acea clasă de mijloc blazată în rutina sa emoţională şi familială.

18
/05
/14

Ce se întâmplă când cartea vrăjilor este deschisă? Imposibilul devine posibil. Un dovleac galben se transformă cât ai clipi într-o trăsură de aur, scaunele încep să zboare, din eșarfele multicolore apar porumbei albi, animale fabuloase, iar minunile nu au sfârșit.

17
/05
/14

Angajat al Teatrului Mic din București, Ștefan Lupu își ia meseria de actor foarte în serios, exploatându-i toate laturile. Spectacolul de teatru-dans ZIC-ZAC, în care joacă alături de Andrea Gavriliu și de Gabriel Costin, a fost premiat de Uniunea Teatrală din România la gala din luna aprilie.

17
/05
/14

Programul evenimentelor ARCUB 18 ani include trei spectacole inedite, susținute de trupa de teatru contemporan Lichtbende, din Olanda. Adresate în special copiilor, dar şi iubitorilor de show-uri multisenzoriale, reprezentaţiile artiștilor olandezi sunt o premieră pentru România, pe care scena ARCUB o oferă publicului bucureştean în serile de 18 - 21 mai, de la ora 20.00.