Încep înscrierile la Departamentul de Artă Teatrală din cadrul Facultății de Litere și Arte
https://www.ziarulmetropolis.ro/incep-inscrierile-la-departamentul-de-arta-teatrala-din-cadrul-facultatii-de-litere-si-arte/

Departamentul de Artă Teatrală din cadrul Facultăţii de Litere şi Arte, unul dintre cele mai active şi mai mai bine cotate departamente ale Universităţii „Lucian Blaga” din Sibiu, anunţă înscrieri pentru admitere în perioada 15 – 22 iulie 2019, atât pentru programul de licenţă cât şi pentru cel de masterat.

Un articol de Petre Ivan|15 iulie 2019

Absolvenții de liceu au posibilitatea să se îndrepte spre Actorie, Coregrafie sau Teatrologie – Management cultural, iar cei de facultate au la dispoziție două opțiuni: Arta interpretării caracterelor dramatice și Teoria şi practica managementului instituţiilor şi evenimentelor culturale. Din 2020 la acestea se va adăuga și un masterat de Regie în limba engleză.

Școala sibiană de teatru și de management cultural este gândită după principiul studiilor integrative, bazându-se pe colaborarea între specializări, oferind studenților șansa de a lucra alături de colegii lor la realizarea diverselor proiecte și mai mult decât atât, datorită sprijinului constant acordat de Teatrul Național „Radu Stancaˮ și de Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu, de a pătrunde în culisele realizării spectacolelor de la naționalul sibian, fiind cooptați în distribuție — în cazul studenților de la actorie/ coregrafie sau în echipa de marketing— în cazul celor care studiază Teatrologie – Management cultural.

De asemenea, lor li se oferă șansa de a fi parte activă a realizării unui festival de anvergura celui menționat, care le facilitează an de an contactul cu figuri emblematice ale culturii mondiale. În plus, Festivalul Universităților de Teatru și Management Cultural, eveniment asociat FITS, este o oportunitate de a crea conexiuni cu alte școli din zona artelor spectacolului, de a se menține la curent cu noile direcțiile ale teatrului mondial și ale educației în domeniul teatral.

De asemenea, Departamentul de Artă Teatrală din cadrul Facultății de Litere și Arte are propriul festival: „DATfest—Studenții sibieni cuceresc orașulˮ, ce a ajuns anul acesta la ediția a V-a. Evenimentul, ce are caracter competițional, prezintă în fiecare toamnă cele mai bune producții ale școlilor de teatru din țară, încurajând un dialog constructiv la nivel universitar.

Fotografie de grup DATfest

Școala sibiană de teatru a avut încă de la înființare, în anul 1994, o perspectivă centrată pe student, pe satisfacerea nevoilor acestuia, pe încurajarea inițiativei individuale, pe dezvoltarea potențialului său, pregătindu-l pentru a deveni un factor activ la dezvoltatea comunității din care face parte.

Prin talentul, dăruirea și eforturile depuse de profesori și de studenții lor, Departamentul de Artă Teatrală și-a creat un public fidel, motiv pentru care Studiul CAVAS (Centrul de Cercetări Avansate în Domeniul Artelor Spectacolului) se dovedește neincăpător pentru numărul mare de spectatori aproape la fiecare reprezentație.

În anul universitar care tocmai s-a încheiat tinerii au jucat în fața publicului nu mai puțin de șapte spectacole, fapt care ne îndreptățește să vorbim despre o stagiune studențească: „Avioane de hârtie” și „Pisica verdeˮ, ambele după texte de Elise Wilk, în regia lui Eugen Gyemant; „Love stories”, după Joël Pommerat, regia Diana Fufezan, Marius Gîlea și Adrian Neacșu; „Burzuluiţiiˮ, regia Dan Glasu; „La Lilieciˮ, după Marin Sorescu, regia Marian Râlea; „Pescărușulˮ de A. P. Cehov, regia Mariana Mihu-Plier și Veronica Pătru și „La comunˮde Thomas Vinterberg și Mogens Rukov, regia Luana Hagiu.

Premiile și turneele în țară și străinătate și nu au lipsit nici ele în 2018-2019. Distribuția spectacolului „Pisica verdeˮ a primit Premiul III și Improviso II la Festivalul OKaua București (23-26 mai 2019) iar Alis Ana-Maria Pelle și Francesca Pop au fost nominalizate pentru cea mai bună actriță în rol principal, respectiv cea mai bună actriță în rol in rol secundar în cadrul aceluiași festival.

Spectacolul „Love stories” a avut mare succes, fiind invitat la Festivalului Internațional al Școlilor de Teatru București (1-7 iulie 2019), la Festivalul Open Stage de la Veneția (1-14 iulie 2019) și la Festivalul Universităţilor de Teatru – START Arad (16-20 iulie 2019).

Performanțele și prestigiul școlii de teatru de la Sibiu se bazează pe comunicarea eficientă între comunitatea academică și cea artistică, pe susținerea principiului legării teoriei de practică în programele de studiu la nivel universitar și pe accesul tinerilor la valori culturale autentice.

Studiile în cadrul Departamentul de Artă Teatrală sunt structurate pe trei cicluri: licență, masterat și doctorat, studenții având posibilitatea de a învăța de la specialiști renumiți în domeniul artelor spectacolului precum: Silviu Purcărete, George Banu, Marian Râlea, Constantin Chiriac, Ofelia Popii, Noel Witts, Mike Phillips, Jonathan Mills, Ioan Holender și alții.

Pentru programele de licență cei interesați sunt așteptați să se înscrie în intervalul 15- 22 iulie 2019. Probele la specializările Artele spectacolului —Actorie vor avea loc în zilele de 23- 24 iulie 2019 iar pentru Artele spectacolului —Coregrafie în 25 – 26 iulie 2019..

Înscrierile pentru programele de masterat la care se susţine probă scrisă se vor desfăşura în 15 – 20 iulie 2019 iar pentru cele unde sunt necesare probe de aptitudini în 15- 22 iulie 2019. Proba scrisă va avea loc în data de 22 iulie 2019, iar proba de aptitudini în 25 iulie 2019.

Foto: Departamentul de Artă Teatrală din cadrul Facultății de Litere și Arte – facebook

07
/08
/15

Muzicienii austrieci Johann Strauss Ensemble, supranumiți de presa internațională "Regii Valsului", vor străbate ţara noastră într-un turneu național, între 10 şi 21 decembrie. Concertul de la București va avea loc pe 21 decembrie în proaspăt renovata Sală Mare a Teatrului Național.

07
/08
/15

Astăzi obişnuim să purtăm masca potrivită. Interesul pentru mimică, pentru figură şi mască pare să se disipe tot mai mult în contemporan. Poate că s-a transfigurat în performance, s-a transmutat în multi-medialitatea spectacolului contemporan, pe o scenă unde se tinde către spargerea celui de-al patrulea perete. O scenă unde se cere tot mai mult integrarea publicului printre actori şi unde interactivitatea este importantă.

07
/08
/15

Seria concertelor de vară de la Institutul Cultural Român începe luni, 10 august 2015, de la ora 20.00. „De la Edith Piaf la Maria Tănase” se av desfăşura în grădina Institutului Cultural Român, cu Jezebel (Izabela Barbu), acompaniată de Alexandru Burca (pian) și Dan Încrosnatu (baterie).

07
/08
/15

"Viaţa şi dragostea în Belle Epoque" este subiectul unei seri pariziene care va avea loc miercuri, 12 august la librăria Humanitas de la Cişmigiu plecând de la excepţionalul roman semnat de Michelle Gable, "Un apartament la Paris".

07
/08
/15

Astăzi, 7 august, cu ocazia zilei ei de naștere, Charlize Theron îi invită pe toții fanii din România să petreacă o seară specială împreună, pe Canalul Paramount. Actriță, model și o persoană implicată în acțiuni caritabile, Charlize Theron a jucat într-o serie de filme produse la Hollywood care au reușit să obțină atât succesul de box-office, cât și aplauzele criticilor.

07
/08
/15

Ştiaţi că... într-o zi de 7 august s-a stins din viaţă Gheorghe Cârțan cunoscut și sub numele de Badea Cârțan, rămas în memoria colectivă (şi) pentru călătoria sa la Roma, realizată pe jos, pentru a vedea cu ochii săi Columna lui Traian și alte mărturii despre originea latină a poporului român?

06
/08
/15

Ediţia a XVl-a a Festivalului Internaţional “Enescu şi muzica lumii”, ce se va desfășura între 10 și 26 august 2015 la Sinaia, (dar și la Bucureşti, unde se va relua unul dintre concerte), are în program 12 concerte și recitaluri, majoritatea găzduite de Casino-ul din Sinaia.

06
/08
/15

Celebra soprană româncă Angela Gheorghiu va fi distinsă cu premiul European Cultural Award 2015. Printre câștigătorii care vor urca anul acesta pe scenă alături de Angela Gheorghiu se numără și tenorul german Jonas Kaufmann și Orchestra Filarmonică de Tineret a Mării Baltice.

06
/08
/15

După tiparul hollywoodian, înainte de a urca pe scenă, Monica Davidescu a avut numeroase şi felurite “meserii”: învăţătoare, figurat[ specială la TVR, ajutor de magaziner, secretară la un birou de consultanţă economică şi la o firmă de construcţii, dansatoare în trupa Brânduşei Novac, prezentatoare de spectacole în bar de noapte şi manechin în vitrină şi pe catwalk manechin şi prezentatoare de spectacole pe Litoral.

05
/08
/15

Din programul românesc la actuala ediţie a Festivalului de la Edinburgh, realizat cu sprijinul ICR Londra, face parte şi spectacolul “39 de trepte” de Patrick Barlow al Teatrului Foarte Mic din Bucureşti. Versiunea românească a thriller-ului hitchcockian este o ingenioasă combinaţie de teatru şi film, în care cinci actori se transpun, în cele 75 de minute ale montării, în nu mai puţin de 65 de roluri.