Începe a opta ediție a Bucharest Jazz Festival, unul dintre cele mai așteptate evenimente de jazz din capitala,
https://www.ziarulmetropolis.ro/incepe-a-opta-editie-a-bucharest-jazz-festival-unul-dintre-cele-mai-asteptate-evenimente-de-jazz-din-capitala/

Bucharest Jazz Festival revine între 1 şi 7 iulie la Bucureşti cu şapte zile de festival, concerte live în Piaţa „George Enescu”, evenimente conexe la ARCUB şi un nou concurs de jazz. Festivalul este organizat de Primăria Capitalei prin ARCUB şi aduce pe scena locală de jazz nume importante şi interpreţi ai tinerei generaţii din Statele Unite şi Europa.

Un articol de Petre Ivan|26 iunie 2019

Noul curator al Bucharest Jazz Festival, Cristian Soleanu declară despre ediția din acest an: „În iulie, vom asculta pe scena festivalului jazz clasic, swing, jazz modern, fusion și jazz simfonic. Vă invităm atât la concertele din Piața „George Enescu”, cât și la ARCUB, unde puteți petrece o zi relaxantă la clubul festivalului, ziua puteți asista la conferințe și workshop-uri, iar seara la concursul de jazz New Jazz Players.”

Astfel, concertele Bucharest Jazz Festival de la scena mare sunt programate între 3 și 7 iulie, în Piața „George Enescu” de lângă Ateneu. Printre artiștii ediției se numără trupa CALI Quartet care va prezenta un proiect relativ recent pe scena jazzului românesc ce împrospătează jazzul autohton prin lucrări originale de jazz fusion, cu influențe R&B, soul, swing și ritmuri africane și orientale.

Trompetistul Sebastian Burneci prezintă pe scena Bucharest Jazz Festival proiectul „Unspoken”, lansat în noiembrie 2018, în cadrul festivalului RadiRo, alături de Orchestra de Cameră Radio, dirijată de Simona Strungaru.

După ce s-au bucurat de un succes la public pe scena Artist in Residence, Toma Dimitriu Quartet se află pentru a doua oară la București, pentru un concert de jazz efervescent la saxofon, pian, contrabas și baterie pe care îl vor susține joi 4 iulie, ora 19:00. Toma Dimitriu a fost desemnat duminică câștigătorul concursului New Jazz Performers dedicat, în 2018, tinerilor instrumentiști de jazz.

Pianistul Johnny Bica prezintă joi, 4 iulie, ora 20:00, pe scena mare, albumul său de debut, „The Real Vibrations” alături de Michael Acker, Andy Ava, Iulian Nicolau și de muzicienii invitați Sebastian Burneci și Gianni Gagliardi.

O colaborare interesantă în lineup-ul ediției din acest an este cea dintre trompetistul rus Alex Sipiagin și Bucharest Jazz Orchestra. Prezent pentru prima dată la București, Alex Sipiagin este un nume de referință al jazzului contemporan, unul dintre instrumentiștii preferați ai lui Gil Evans, Dave Holland și Mingus Big Band.

Vineri 5 iulie, de la ora 20:00, una dintre noile senzații ale jazzului european, Camille Bertault aduce la București muzica noului său album, „Pas de géant”, care a făcut ca Jazz Magazine Choc să declare „Atenție, s-a născut o stea!”. De la piese omagiu aduse lui Coltrane, la „Variațiunile Goldberg” de Bach redate vocal, la cover-uri după piesa „Comment te dire adieu” de Serge Gainsbourg, concertul Camille Bertault este o demonstrație de virtuozitate, pasiune și libertate.

Jazzul manouche se aude la Bucharest Jazz Festival în concertul susținut de Cvartetul Florin Niculescu de sâmbătă 6 iulie de de la ora 20:00. Aclamat de critici și iubit de presa franceză, violonistul român Florin Niculescu este considerat „succesorul lui Grapelli”. Pentru concertul din Piața „George Enescu”, Florin Niculescu cântă alături de Petrică Andrei, Vlad Popescu și Bruno Rousselet.

În ultima zi de festival, duminică, 7 iulie, cultura hip hop și sensibilitatea jazzului se combină într-un concert fabulos, susținut de trupa Em4ncipation împreună cu rapper-ul din Brooklyn, Yah Supreme.

Programul concertelor live din Piața George Enescu este în curs de actualizare, urmând ca, lineup-ul final cu artiștii participanți să fie afișat în curând.

Evenimente conexe Bucharest Jazz Festival

A opta edițe a Bucharest Jazz Festival ia startul cu petrecerea de deschidere „Jazz & World Music Vinyl Party” de luni, 1 iulie, ora 19:00, la clubul festivalului – Gabroveni Jazz Club – de la ARCUB.

De marți până duminică (2-7 iulie), publicul Bucharest Jazz Festival este invitat zilnic, la Gabroveni Jazz Club unde se țin zilnic, de la ora 12:00, o serie de conferințe și workshop-uri cu artiști și jurnaliști români și străini.

Concursul festivalului din acest an se numește New Jazz Players și este dedicat tinerilor instrumentiști și cântăreți de jazz. Finala New Jazz Players este inclusă în programul de seară de la clubul festivalului. Între 2 și 5 iulie, după concertele din Piața „George Enescu”, Bucharest Jazz Festival se mută la ARCUB, unde se desfășoară, începând cu ora 23:00 mini-recitalurile finaliștilor New Jazz Players.

Zilele de festival se încheie cu un live jam session la clubul festivalului de la ARCUB. Artiștii Bucharest Jazz Festival și muzicienii prezenți sunt invitați la sesiuni de improvizații de jazz.

În acest an, band-ul de la clubul festivalului se numește TRIOM și este format din Albert Tajti la pian, Michael Acker la contrabas și Iulian Nicolau la tobe. TRIOM va acompania finaliștii concursului New Jazz Players și va conduce jam session-urile de la ARCUB.

Din agenda clubului festivalului, de la ARCUB, face parte un workshop pe tema originalității în improvizație cu trompetistul rus Alex Sipiagin, workshop-ul „Play Like a Band” susținut de trupa Em4ncipation și o conferință cu omul de radio new yorkez Simon Rentner despre noii trendsetteri în muzica de jazz, despre jurnalism muzical și despre noile direcții ale jazzului de secol XXI.

Detalii despre programul Bucharest Jazz Festival 2019: bucharestjazzfestival.ro.
Programul este în curs de actualizare.

Foto: Bucharest Jazz Festival – facebook

28
/01
/15

Compozitorul de muzică de film Hans Zimmer a fost dat în judecată, fiind acuzat că a copiat piesa principală din lungmetrajul "12 ani de sclavie/ 12 Years A Slave" din coloana sonoră a serialului TV "Neveste disperate/ Desperate Housewives".

26
/01
/15

Cântăreţul grec Demis Roussos a murit la vârsta de 68 de ani, învins de cancerul la stomac, pancreas și ficat, în noaptea de sâmbătă spre duminică, într-un spital din Atena, a declarat pentru publicaţia Le Figaro fiica artistului, Emily.

26
/01
/15

Seria „Operă în concert” continuă la Sala Radio, după titluri rare ca Ora spaniolă de Ravel sau Ariadna la Naxos de Richard Strauss. „NORMA”, celebra creaţie a lui Bellini, devenită atât de cunoscută mai ales graţie ariei "Casta diva" şi datorită interpretării magistrale a Mariei Callas, va prinde viaţă vineri, 30 ianuarie (19.00), la Sala Radio, într-o distribuţie de excepţie, sub bagheta lui TIBERIU SOARE, la pupitrul Orchestrei Naţionale Radio.

23
/01
/15

Pasionaţii de jazz sunt aşteptaţi, sâmbătă, de la ora 18.00, la cinematograful Elvira Popescu din Bucureşti, la un eveniment dedicat muzicii, care va debuta cu filmul "Hasretim", de Marc Sinan, care a primit premiul UNESCO în 2011, şi va continua cu un concert al trupei norvegiene Helge Lein Trio.

21
/01
/15

Două capodopere ale muzicii clasice, adevărate "hit-uri" ale repertoriului, vor fi ascultate în concertul prezentat miercuri, 28 ianuarie (19.00) de Orchestra de Cameră Radio. Seara muzicală de la Sala Radio va debuta cu celebra suită Anotimpurile, compusă în 1720 de Vivaldi, devenit atât de apreciată şi de cunoscută abia în secolul XX.

19
/01
/15

Violonista poloneză Patrycja Piekutowska, invitată specială în concertul de deschidere al stagiunii curente a Orchestrei Naţionale Radio, va cânta în evenimentul programat vineri, 23 ianuarie (19.00), la Sala Radio.

19
/01
/15

Nu sunt o adeptă a clasamentelor, mai ales de tipul „cel mai bun la nivel mondial este…”. În sport merge, dar în muzică: gândiţi-vă, dacă ar fi să alegem care este cel mai mare compozitor al tuturor timpurilor, pe cine am alege – pe Bach, pe Beethoven, pe Mozart?

17
/01
/15

Fundația Calea Victoriei a împlinit în această iarnă șapte ani de existență. Alături de lectorii fundației, cursanții au descoperit lumi fabuloase, s-au delectat cu sunetele rafinate ale muzicii clasice și s-au bucurat de poveștile efervescente ale unor oameni speciali, printre care: Georgeta Filitti, Neagu Djuvara, Adina Nanu, Vintilă Mihăilescu și Tiberiu Soare.

15
/01
/15

Abonamentele pentru ediția 2015 a Festivalului Enescu (30 august – 20 septembrie, București), care au fost puse în vânzare joi dimineața, la ora 10.00, prin rețeaua Eventim s-au epuizat în 10 secunde – pentru concertele de la Ateneul Român, respectiv 10 minute – pentru concertele de la Sala Palatului.

15
/01
/15

Grupul american Fleetwood Mac ocupă primul loc în topul artiştilor cu cele mai scumpe bilete la concertele pe care le-a susţinut în 2014, potrivit unui clasament realizat de revista Forbes.

13
/01
/15

Genialul Amadeus, un artist al superlativelor despre care se spunea adesea că îşi compunea partiturile cu o naturaleţe şi o rapiditate care nu puteau fi justificate decât printr-o inspiraţie artistică divină, muzicianul care în doar 35 de ani de viaţă a compus peste 600 de lucrări este cel căruia îi este dedicat evenimentul programat vineri, 16 ianuarie (ora 19.00), la Sala Radio.