Începe a XX-a ediţie a Festivalului internaţional de film de scurt-metraj Alter-Native, la Târgu Mureş
https://www.ziarulmetropolis.ro/incepe-a-xx-a-editie-a-festivalului-international-de-film-de-scurt-metraj-alter-native-la-targu-mures/

Festivalul internaţional de film de scurt-metraj Alter-Native, cel mai mare eveniment de acest gen din România, aflat la a XX-a ediţie, se desfăşoară începând de miercuri până duminică la Palatul Culturii din Târgu Mureş.   ‘Timp de cinci zile, până duminică, sperăm să avem cât mai mulţi vizitatori la Palatul Culturii. Aniversăm şi suntem mândri […]

Un articol de Andrada Văsii|7 noiembrie 2012

Festivalul internaţional de film de scurt-metraj Alter-Native, cel mai mare eveniment de acest gen din România, aflat la a XX-a ediţie, se desfăşoară începând de miercuri până duminică la Palatul Culturii din Târgu Mureş.

 

‘Timp de cinci zile, până duminică, sperăm să avem cât mai mulţi vizitatori la Palatul Culturii. Aniversăm şi suntem mândri că am ajuns la această ediţie a XX-a, nu ştiu dacă mai există un festival cultural din ţară organizat de un ONG care să ajungă la această ediţie. Şi această ediţie este cu un buget de austeritate, deci nu ne putem permite o sărbătoare foarte somptuoasă, chiar a trebuit să facem nişte economii, iar cel mai bun exemplu este faptul că faţă de anii trecuţi vom avea în acest an doar două evenimente muzicale, faţă de trei sau patru. Considerăm, şi poate că nu este doar părerea noastră, că este cel mai mare eveniment de acest gen, ca şi festival de scurt metraj. La începuturi, acum douăzeci de ani, a fost singurul festival de film în zonă, iar acum am ajuns cu festivalurile de film cum este şi cu universităţile: în fiecare al doilea sat găsim o universitate sau un festival’, a declarat miercuri presei Levente Sipos, directorul festivalului.

Acesta a arătat că poate că festivalul de la Târgu Mureş nu este unul de categoria A, însă este un festival care se organizează de 20 de ani şi care a început să fie cunoscut.

Sipos a spus că în cei 20 de ani festivalul Alter-Native a primit filme din peste 70 de ţări, iar în acest an 61 de ţări au fost reprezentate la preselecţie, iar 59 de filme din 27 de ţări au fost selectate pentru a intra în concurs.

Potrivit acestuia, la ediţia a XX-a din juriu va face parte şi o personalitate din Africa, în baza parteneriatului cu Festivalul One World, iar miercuri şi vineri vor fi proiectate inclusiv filme documentare de la Festivalul One World.

‘În afară de programul de concurs, după impresiile mele din timpul preselecţiei, din atitudinea juriului de preselecţie şi din note, se pare că va fi un concurs destul de puternic. Multe filme nu au reuşit să ajungă în concurs cu nişte note cu care anii trecuţi erau în prima jumătate a filmelor selecţionate. Am încercat să aducem filme de lung metraj de succes în lumea cinematografică, şi nu succes de casă, majoritatea la festivaluri şi au luat premii importante, tocmai din această cauză am pierdut un membru al juriului, domnul Tudor Giurgiu, după ce filmul ‘Despre oameni şi melci’ a câştigat premiul la Varşovia, organizatorii festivalului de la Rio de Janeiro s-au încăpăţânat să-l aibă şi pe domnul Giurgiu, nu numai la filmul’, a subliniat Levente Sipos.

Acesta a precizat că un eveniment important va fi şi sâmbătă, de la ora 18:00, când va fi prezentată premiera naţională a filmului ‘Aglaia’, film care acum câteva săptămâni a câştigat premiul festivalului din Antalia.

‘Joi, la proiecţia filmului ‘Undeva în Palilula’ o să-l avem pe protagonist – Dimenyi Aron din Cluj Napoca, iar sâmbătă o să fie prezent unul dintre producătorii filmului ‘Aglaia’, Muhi Andras din Ungaria. Un alt eveniment este concertul de vineri seară al lui Emy Drăgoi, originar din Ploieşti şi stabilit în Paris, recunoscut ca regele jazului la acordeon şi va avea un spectacol din muzica filmelor lui Charlie Chaplin şi cu ilustraţie din a aceste filme’, a mai spus Levente Sipos.

Directorul artistic al festivalului, Attila Gasparik, directorul Teatrului Naţional din Târgu Mureş, a precizat că festivalul Alter-Native este unul independent, ‘adică niciunul dintre protagonişti, organizatori sau eroii principali nu se ocupă cu film’.

‘Nu avem nici un interes direct de a organiza un festival, ca prin festival să promovăm filmele noastre. În România un singur festival a început mai repede decât festivalul nostru – DaKino, cu care am avut relaţii foarte bune până când a existat. Cred că această construcţie solidă a condus la acest absolut succes să poţi organiza de 20 de ori un festival în care numărul filmelor înscrise în concurs nu scade, ci permanent creşte. Cu asta cred că am spus totul despre festival’, a afirmat Gasparik.

În privinţa calităţii filmelor, Attila Gasparik a arătat că a văzut foarte multe din aceste filme şi că a constatat că a observat că ‘a sosit o generaţie care s-a născut cu camera în mâna’.

‘Deja la 10 ani au avut camere cu care să facă filme. Noi, generaţia noastră, la 20 de ani dacă ai văzut o peliculă cum se face sau dacă ai avut un aparat de fotografiat să faci 36 de poze, vă daţi seama că dacă azi nu fac 100 de poze, nici nu m-am trezit. Deja a venit o generaţie care ştie să scrie cu camera, am ajuns în situaţia teoreticienilor francezi care au avut concepţia de cameră stilou. Generaţia care ne trimite filmele scrie cu camera. Ei deja cred că au abandonat lumea lui Gutenberg, ei jurnalele, situaţia lor, modul lor de a trăi sunt formulate prin camera de luat de vederi şi de aceea avem un nivel foarte ridicat la aceste filme’, a apreciat Attila Gasparik.

Directorul artistic a mai spus că dacă primele ediţii la Alter-Native nu a fost înscris niciun filmul românesc ‘pentru că nu se făceau’, azi ‘avem un loc binemeritat în rândul ţărilor cu un cinematograf important’.

‘În acest context au apărut cu foarte multe filme şi maghiari din România care pot face filme în România, ajung la festivaluri internaţionale şi se simt foarte bine’, a subliniat Gasparik.

La ediţia din acest an Italia este invitatul de onoare al Festivalului Internaţional Alter-Native.

În cadrul Festivalului Internaţional de Film de Scurt-metraj Ater-Native vor putea fi urmărite o parte a filmelor de scurt-metraj premiate de-a lungul primelor 19 ediţii manifestării, la secţiunea Best of Alter-Native, precum şi 13 filme de lung metraj care au obţinut premii internaţionale.

 

Sursa: Agerpres

03
/08
/15

Sâmbătă seara publicul brăilean i-a aplaudat cu entuziasm, odată cu toţi tinerii participanţi la Concursul Internaţional de Canto Hariclea Darclée, pe artiştii chinezi prezenţi la Brăila, care au oferit încântătoare melodii din ţara lor ca omagiu adus evenimentelor muzicale care ne fascinează pe toţi în aceste zile.

02
/08
/15

Luni, 3 august, 20:05, la TVR 2: Cu ocazia aniversării zilei de naștere a regizoarei Sanda Manu, Casa de producție TVR propune spre difuzare o spumoasă și încântătoare comedie – „Mincinosul”, de Carlo Goldoni, spectacol preluat de la Teatrul Bulandra în 1972, cu Ion Caramitru, Mariana Mihuț, Petre Gheorghiu, Mircea Diaconu și un etern fermecător Florian Pittiș în Arlechino.

02
/08
/15

Mădălina Craiu (douăzeci și patru de ani), actriță. Joacă în “Paravan. Două telefoane”, la Godot, și în “Steaua fără nume”, la Centrul Cultural pentru UNESCO “Nicolae Bălcescu”. Și în filme. Am prins-o, greu, între filmări la două scurt-metraje. A fost, anul trecut, una dintre vedetele serialului de televiziune “Umbre” (produs și difuzat de HBO).

02
/08
/15

Caravana Filmelor NexT pornește la drum pentru al doilea sezon și duce o parte din cele mai bune scurtmetraje văzute în cadrul Festivalului de Film NexT în nouă orașe din țară. După nouă ediții de festival, scoatem filmele la iarbă verde pentru picnic și cinema sub clar de lună, în perioada 8-27 august.

01
/08
/15

Născut pe 31 iulie 1952 la la Târgu-Jiu (dar trecut în acte pe 1 august), Horaţiu Mălăele a jucat în zeci de piese de teatru şi filme, a regizat cu aceeaşi pasiune şi este un talentat autor de caricaturi şi picturi.

01
/08
/15

Arta urbană transformă spațiul din București Mall: doi tineri artiști vor aduce spiritul street-art-ului în fashion mall-ul bucureștenilor. Timp de o săptămână, vizitatorii pot urmări cum prinde contur o pictură de mari dimensiuni pe unul dintre pereții de interior ai primului centrul comercial modern din România. 

01
/08
/15

Humanitas Multimedia vă invită marți, 4 august, la ora 19.00, pe terasa librăriei Humanitas Kretzulescu să descoperiți audiobookul verii: ,,Ferma animalelor” de George Orwell, în lectura lui Victor Rebengiuc. Discuția la care vor participa Victor Rebengiuc, Dan C. Mihăilescu și Lidia Bodea va fi urmată de lectura câtorva fragmente din nuvela lui Orwell. 

31
/07
/15

„Divina Valeria Seciu” s-a născut pe 1 august, 1939. Vibraţia ei pulsează ritm în fiecare spectacol. Ochii ei imenşi, verzi şi expresivi cuprind şi transmit o lume de semnificaţii...

31
/07
/15

Editura Polirom vă propune şi în această săptămînă două volume fascinante, de neratat, în colecţia „Hexagon. Cartea de călătorie”: Căzînd în gol, de Joe Simpson, un bestseller al literaturii montane, şi Trenul-fantomă către Răsărit, de Paul Theroux, continuarea Bazarului pe roţi, un clasic al literaturii de călătorie.

31
/07
/15

Printr-o suită de evenimente, cu sprijinul ICR Londra, în spaţii de mare vizibilitate şi prestigiu, capitala britanică va deveni, în următoarele săptămâni, scena unei veritabile veri muzicale româneşti.

31
/07
/15

Festivalul Dilema veche se întoarce la Alba Iulia, între 21 şi 23 august 2015, cu – anunţă organizatorii - nouă ordine de zi care răsuceşte minţile: Pleşu, Liiceanu, Patapievici, folk, jazz şi alte fineţuri muzicale, politică europeană şi idei, scriitori şi filme documentare şi, mai ales, bună dispoziție şi umor dublu rafinat. Aceasta e situaţiunea.

31
/07
/15

Astăzi se dă startul celei de-a VII-a ediții a festivalului FILM 4 FUN care va avea loc în perioada 31 iulie - 2 august la Sinaia, în Casino şi în Parcul Dimitrie Ghica. Timp de 3 zile, Sinaia se transformă într-un centru al culturii românești. Scopul declarat al Festivalului Film 4 Fun este promovarea filmului românesc şi a noilor generaţii de cineaşti, în încercarea de a readuce publicul în sălile de cinema.

30
/07
/15

Teatrul Pygmalion din Viena prezintă spectacolul-lectură Insula (Die Insel), de Gellu Naum, vineri, 31 iulie, de la ora 20.00. Evenimentul marchează împlinirea a 100 de ani de la naşterea dramaturgului, poetului, prozatorului şi eseistului român. Gellu Naum (1 august 1915 – 29 septembrie 2001) este considerat cel mai important reprezentant român al curentului suprarealist și unul dintre ultimii mari reprezentanți ai acestuia pe plan european.