Începe American Independent Film Festival
https://www.ziarulmetropolis.ro/incepe-american-independent-film-festival-2/

A treia ediţie a American Independent Film Festival începe vineri 12 aprilie la Cinema PRO cu Gala de deschiderea a festivalului, urmată de proiecţia în premieră, de la ora 20:00 a filmului The Sisters Brothers, în prezenţa regizorului Jacques Audiard, unul dintre invitaţii speciali ai festivalului.

Un articol de Petre Ivan|12 aprilie 2019

La Cinema Muzeul Țăranului va fi proiectat în deschidere, de la ora 18:00, filmul The Old Man and The Gun, în regia lui David Lowery, ce-l are pe Robert Redford într-un ultim rol al carierei sale actoricești și continuă cu proiecția filmului Puzzle, de la 20:30.

În weekend, proiecțiile în premieră continuă la Cinema PRO cu spectaculosul Vox Lux, care îi are în distribuție pe Natalie Portman și Jude Law – film ce va beneficia de o introducere  a criticului Cristian Tudor Popescu – dar și cu McQueen, povestea tânărului designer controversat, dar fabulous, care a revoluționat moda.

Sâmbătă, la Cinema Muzeul Țăranului, regizoriul Jacques Audiard va intra în dialog cu publicul despre cinema, scenaristică, experiența de a fi filmat în România și despre întâlnirea cu actorii vedetă ai mainstreamului american, după proiecția filmului The Sisters Brothers, de la ora 16:30.American Independent Film Festival

Bogdan Tănasă, inițiatorul proiectului umanitar Casa Share, va fi prezent și va vorbi despre inițiativa sa de ajutorare a celor aflați în nevoie, tot pe 13 aprilie, înainte de proiecția cu First Reformed, de la Cinema Muzeul Țăranului.

Filmul – nominalizat anul acesta la premiile Oscar și avându-i în distribuție pe Ethan Hawke și Amanda Seyfried, va fi urmat de un Q&A prin Skype cu regizorul Paul Schrader.

Duminică, la Cinema PRO, regizorul Kent Jones, invitat special al ediției din 2018 a festivalului, va intra în dialog prin Skype cu publicul la premiera debutului său în lungmetraj – Diane, programat de la ora 20:00.

Skate Kitchen, în regia lui Chrystall Mosselle și Mid90s, debutul cinematografic al lui Jonah Hill, fac parte din secțiunea FOCUS Adolescenți și vor fi însoțite duminică, de dezbaterea Skateboardig și Cultură Urbană, duminică, la Cinema Muzeul Țăranului.

Secțiunea specială FOCUS Adolescenți aduce în prim-plan filme recente despre adolescență și despre cultura urbană a skateboarding-ului. Skateboarding-ul, sportul underground devenit fenomen global, a reformat în ultimii 30 de ani felul în care percepem orașele, transformându-l în loc de joacă, influențând substanțial moda și stilul de viață al adolescenților de azi.

În tendințele actuale, skateboarding-ul împarte unele principii cu hip-hop-ul în ceea ce privește exprimarea rebeliunii, lupta constantă între libertatea individuală de exprimare artistică, credibilitate și autenticitate în medii sociale rigide și exclusiviste.

Skateboarding-ul este despre mai mult decât o placă cu care pleci în explorarea orașului pentru a-i simți în profunzime fiecare curbă, fiecare linie frântă’, iar Chrystal Mosselle, regizoarea Skate Kitchen explorează universul boarderilor într-o dramă indie hibrid în care Camilla, o adolescentă introvertită din Long Island își face curaj să se întâlnească cu un grup de skaterițe din New York, după ce le urmărește un timp pe Instagram.

Filmul îl are în distribuție și pe cantărețul trap Jaden Smith, fiul celebrului Will Smith.

Actorul Jonah Hill regizează Mid90s, avându-l în distribuție pe tânărul Sunny Suljic în rolul lui Stevie, un adolescent de 13 ani aflat pe punctul de a o lua razna, dar care descoperă skate shop-ul de la Motor Avenue.

Un coming-of-age dinamizat de muzica hip-hop a anilor ’90 și de relațiile pe care tânărul Stevie le stabilește în gașca skaterilor mult mai mari decât el, Mid90s este “o experiență mai subtilă și mai pură decât doar un film indie nostalgic, este o felie de viață autentică, formată din secvențe pline de energie” (Variety).

Cinefilii și skaterii sunt așteptați să participe la open talk-ul despre Skateboarding și Cultură Urbană ce se va desfășura duminică, de la ora 18:30 la Cinema Muzeul Țăranului și-i va avea ca invitați speciali pe Uscat alias Cristian Benescu, „nașul” skateboarding-ului românesc, Andrei Gonguțu, un credincios fanatic al sportului urban si Andrei Mihail, antropolog la SNSPA, într-o discuție moderată de selecționerul festivalului, Andrei Tănăsescu.American Independent Film Festival

Proiecțiile de duminică ale filmelor vor fi urmate de tombole cu premii. Crăci Movement oferă două tricouri, la proiecția Skate Kitchen, și Boarder’s Store oferă o placă la finalul proiecției Mid90s.

De luni până miercuri, regizorul Roberto Minervini va prezenta filmele indie din secțiunea American Perspectives by Roberto Minervini: The Intruder (Roger Corman), Tchoupitoulas (Bill&Turner Ross) și Wanda (Barbara Loden). Minervini va susține un masterclass în regie, marți, 17 aprilie, de la ora 22:15, la Cinema Muzeul Țăranului ca urmare a proiecțiilor filmelor sale The Other Side și What You Gonna Do When the World’s on Fire?

De luni până miercuri, la sala de cinema a Muzeului Tăranului Român vor avea loc și conferințele despre creative writing și scenaristică generate de concursul Write a Screenplay for Sebastian Stan, la care intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.

Continuând să susțină proiete umanitare, anul acesta, American Independent Film Festival donează toate încasările din bilete către CASA SHARE. Cumpăra un bilet la oricare dintre proiecțiile din festival și vei contribui la terminarea construcției Casa Share nr. 20 și la construcția unui Centru de Zi pentru educarea copiilor care provin din familii care trăiesc la limita subzistenței și cu posibilități financiare foarte reduse.

Biletele la proiecțiile din festival pot fi achiziționate prin Eventbook.ro.

Programul complet al proiecțiilor este accesibil pe site-ul filmedefestival.ro

Informații despre bilete și achiziționarea lor sunt disponibile pe site: https://bit.ly/2FSuTS4

Foto: American Independent Film Festival – facebook

10
/06
/21

„Hai, să vorbim despre viață!” de Ana Sorina Corneanu, desemnată Cea mai bună piesă a anului 2019, la Concursul de Dramaturgie organizat de UNITER, este viitoarea premieră a Teatrului Național „I. L. Caragiale” din București, programată pentru seara de 13 iunie 2021, de la ora 20.00, la Sala Atelier.

10
/06
/21

„Întregalde”, cel mai nou lungmetraj regizat de Radu Muntean („Alice T.”, „Hârtia va fi albastră”, „Marţi, după Crăciun”) a fost selecționat în secțiunea Quinzaine des Réalisateurs de la Cannes, ce are loc între 6-17 iulie 2021.

09
/06
/21

România este reprezentată în acest an la Festivalul de la Cannes de două lungmetraje şi două scurtmetraje, la care se adaugă prezenţa lui Cristian Mungiu în fruntea juriului secţiunii "Săptămâna Criticii". Un moment important pentru cinematografia română.

08
/06
/21

După mii de kilometri parcurși, sute de ore de filmare și 10 ani de pre-producție, cel mai mare proiect de fotografie și film documentar dedicat naturii din țara noastră, va fi lansat pe marile ecrane, în premieră absolută, în Piața Unirii open-air, în cadrul Festivalului Internațional de Film Transilvania (TIFF, 23 iulie - 1 august), în prezența echipei.

08
/06
/21

În paralel cu cea de-a 14-a ediție a festivalului One World Romania, se va desfășura și o nouă ediție Kinedok, programul ce promovează filmul documentar în spatii neconventionale din șapte țări partenere: Republica Cehă, Slovacia, Ungaria, Croația, Norvegia, Bulgaria și România.

07
/06
/21

Apariția misterioasă a unui monolit tulbură liniștea unei comunități dacice în campania de imagine a celei de-a 20-a ediții a Festivalului Internațional de Film Transilvania (23 iulie – 1 august 2021). Spotul semnat de artiștii româno-britanici Anton și Damian Groves, după un concept creat de echipa TIFF, surprinde un fenomen bizar petrecut în urmă cu mai bine de 2000 de ani în locul unde se află astăzi orașul Cluj-Napoca.

04
/06
/21

La Civil de Teodora Ana Mihai a fost ales în selecția oficială a Festivalului de la Cannes, 2021, în secțiunea ‘Un Certain Regard’. Director de imagine este românul Marius Panduru (autor al imaginii filmelor “Babardeală cu bucluc sau porno balamuc”, “Polițist adjectiv”, “Closer to the Moon”, “Aferim!” sau “Eu când vreau să fluier, fluier”).

04
/06
/21

Levente Molnár este nominalizat pentru premiul cel mai bun actor la Premiile Naționale de Film – Ungaria 2021 ( Magyar Mozgókép Díj ), pentru rolul Bálint Grassai, jucat în filmul Hasadék / Ravine, debutul regizoral în lungmetraj al regizorului maghiar Balázs Krasznahorkai. Decernarea premiilor și proiectiile de gala, vor avea loc în cadrul Magyar Mozgókep Fesztivál 2021 - Balatonfüred – Veszprém www.mozgokepfestival.hu

03
/06
/21

Bucuria revenirii la cinema s-a simțit din plin de 1 iunie, când un număr impresionant de părinți și copii au ales să își petreacă ziua liberă în fața marilor ecrane de la Cineplexx, unde au fost ocupate aproape toate scaunele disponibile la majoritatea filmelor din program, în condițiile restricțiilor în vigoare.

03
/06
/21

În 2021, One World România revine cu peste 60 de filme de lungmetraj și scurtmetraj din întreaga lume, majoritatea în premieră națională. Festivalul se va desfășura fizic, la București, între 11 și 20 iunie, la Cinema Elvire Popesco, Cinema Muzeul Țăranului și alte locații indoor și outdoor din Capitală și online în toată țara, între 21 și 27 iunie. Tema principală din acest an surprinde instanțe diferite ale feminității și feminismului din întreaga lume, din diverse culturi, straturi sociale și epoci diferite.

03
/06
/21

Proiectul „Verde-n față”, implementat de asociațiile Bloc Zero și Mai Mult Verde și susținut de HeidelbergCement România, continuă în luna iunie cu o caravană de film și acțiuni de protejare a mediului. Proiecțiile de film vor avea loc în aer liber și vor fi dublate de evenimente de ecologizare și de amenajare a unor spații de colectare separată.

02
/06
/21

PREVIEW S-au redeschis cinematografele, s-au reluat premierele de filme româneşti şi străine şi reîncep festivalurile. Luna iunie e bogată în evenimente cinematografice, aproape ca în vremurile bune, de dinainte de pandemie, aşa că Ziarul Metropolis face câteva recomandări, pentru a vă ghida mai uşor.