Începe ANONIMUL 2019 – premiere, proiecții speciale și surprize de neratat
https://www.ziarulmetropolis.ro/incepe-anonimul-2019-premiere-proiectii-speciale-si-surprize-de-neratat/

Cea de-a 16-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Independent ANONIMUL, care începe astăzi, 5 august, propune publicului filme în premieră în România, proiecţii speciale, un program special dedicat regizorului Sergei Loznitsa, care va fi recompensat anul acesta cu Trofeul ANONIMUL pentru contribuţia sa la frumuseţea cinematografiei universale, dezbateri, precum şi o serie de concerte şi DJ set-uri.

Un articol de Petre Ivan|5 august 2019

Prezentat în competiția oficială la Cannes 2019, „The Dead Don’t Die”, cel mai nou film semnat de Jim Jarmusch, deschide cea de-a 16-a ediție a Festivalului Internațional de Film Independent ANONIMUL, care are loc în perioada 5 – 11 august, la Sfântu Gheorghe, în Delta Dunării.

Bill Murray, Adam Driver, Tilda Swinton, Chloe Sevigny, Steve Buscemi, Danny Glover, Rosie Perez, Selena Gomez, RZA, dar şi doi muzicieni obişnuiţi cu universul lui Jarmusch – Tom Waits şi Iggy Pop, fac parte din distribuția acestei comedii cu zombies scrise și regizate de Jim Jarmusch.

anonimul

În cadrul Romanian OFF Section, publicul ANONIMUL va avea ocazia să vadă filme în avanpremieră, precum „La Gomera”, noul film al lui Corneliu Porumboiu, care va fi proiectat la Sfântu Gheorghe în prezența actorilor Vlad Ivanov și Julieta Szönyi, cunoscută publicului român pentru rolurile Adnana din „Toate pânzele sus” (r. Mircea Mureșan, 1977) și Otilia din „Felix și Otilia” (regia Iulian Mihu, 1972), și „Arest”, în regia lui Andrei Cohn, recent lansat în competiţia East of the West a Festivalului de la Karlovy Vary și câștigător al Premiului Zilelor Filmului Românesc la TIFF 2019. Din distribuția filmului fac parte Alexandru Papadopol și Iulian Postelnicu, acesta din urmă participând, alături de regizorul filmului, Andrei Cohn, la o discuție cu publicul ANONIMUL, care va avea loc sâmbătă, 10 august.

În competiția ANONIMUL, spectatorii vor avea ocazia să vadă, înainte de lansarea în cinema din această toamnă, „Monștri.”, debutul în lungmetraj al regizorului Marius Olteanu, câștigător al Premiul Zilelor Filmului Românesc pentru Debut la TIFF. La proiecție vor participa regizorul filmului, Marius Olteanu, actorul Șerban Pavlu și producătorul Claudiu Mitcu.

Actori în spatele camerei, secțiunea ANONIMUL care prezintă anual filme regizate de actori cunoscuți, aduce anul acesta în fața publicului două scurtmetraje: „Romanian Tradition”, debutul regizoral al lui Pavel Bartoș, care va participa la proiecție marți, 6 august, și „Salix Caprea”, în regia lui Valeriu Andriuță.

Alte producții autohtone care vor beneficia de proiecții speciale sunt „Alice T.” (r. Radu Muntean), care va rula în prezența actorului Șerban Pavlu, și documentarul „Caisă”, în prezența regizorului Alexandru Mavrodineanu.

ANONIMUL Talks propune anul acesta o întâlnire inedită între public și invitații festivalului, regizori, actori și producători, care va avea loc marți, 6 august. Tema evenimentului este Filmul românesc: așteptările publicului vs. așteptările realizatorilor.

Serile de proiecții sunt completate de concerte live și DJ set-uri susținute de Muse Quartet, Karpov not Kasparov, “Sinicika”- Grupul Vocal al Comunității Rușilor Lipoveni din Mila 23, și Gojira cu Planet H.

Festivalul Internațional de Film Independent ANONIMUL va avea loc în perioada 5 – 11 august, la Sfântu Gheorghe, Delta Dunării. Accesul la proiecțiile din cadrul festivalului este gratuit. Pentru rezervarea locurilor la proiecțiile care au loc în cinematograful din Green Village Resort, accesați evenimentul ANONIMUL de pe Eventbook.ro.

Foto: ANONIMUL 2019 – Dragoș Asaftei

22
/04
/21

Pe lângă retrospectiva amplă Ulrike Ottinger, ediția a 14-a a festivalului One World România va cuprinde două focusuri pe colective cinematografice care s-au luptat cu armele specifice mediului pentru a sprijini cauza feministă, ambele învârtindu-se în jurul personalității lui Delphine Seyrig: Focus Delphine Seyrig și Focus Centrul Simone de Beauvoir.

21
/04
/21

CRONICĂ DE FILM Ar fi nedrept să nu i se recunoască regizoarei Chloé Zhao meritul pentru generozitatea faţă de marginali din spatele celui de-al treilea film al ei, „Nomadland” (2020), câştigător al Leului de Aur la Festivalul de la Veneţia şi favorit la Premiile Oscar.

20
/04
/21

Filme selecționate sau premiate în marile festivaluri ale anului trecut - Cannes, Veneția și San Sebastián - dar și noutăți absolute semnate de regizori precum Pedro Almodóvar sau François Ozon vor completa seria de surprize rezervate publicului TIFF, la cea de-a 20-a ediție.

19
/04
/21

87 de filme românești, lansate în cinematografe, festivaluri naționale și internaționale sau pe platforme de video on demand în 2020, intră în cursa pentru nominalizările la cea de-a 15-a ediție a Galei Premiilor Gopo, cel mai important eveniment care aduce anual în fața publicului și a industriei realizările cinematografiei românești.

16
/04
/21

Competiția ediției de anul acesta a festivalului One World România, care se va desfășura fizic la București între 21 și 30 mai, și online între 31 mai și 6 iunie, cuprinde cele mai incitante 9 filme din selecția de anul acesta, ce vor fi evaluate de două jurii: unul format din profesioniști din industria internațională de film, și celălalt din liceeni din toată țara. Premiul Juriului Internațional este în valoare de 1000 euro și va fi oferit regizorului câștigător cu sprijinul Institutului Cultural Român.

13
/04
/21

Editura Trei, Târgul de Cariere și Cărturești vă invită joi, 15 aprilie, la ora 19.00, la evenimentul de lansare volumului „Învățăm împărtășind”, coordonat de Gabriela Hum. Vor vorbi: Călin Grigorovici, Răzvan Goga, Zamfira Stan, Mónika Pál și Gabriela Hum Moderator: Victor Popescu Evenimentul va putea fi urmărit live pe paginile de Facebook Cărturești, Târgul de […]

13
/04
/21

CRONICĂ DE FILM E ceva ciudat în legătură cu „Another Round” („Încă un rând, 2020), noul film multipremiat al danezului Thomas Vinterberg. Îi simţi lucrătura la fiecare pas, mai ales pe scenariu, dar până la final, cu ajutorul unui moment muzical salvator şi al jocului mereu la înălţime al lui Mads Mikkelsen, reuşeşte să înfrângă o eventuală rezistenţă.

06
/04
/21

Ce destin! Să te naşti la începutul secolului 20, să fii unul din pionerii documentarului din România, dar şi al dezvoltării instituţionale a cinematografiei, să faci filme în două regimuri autoritare şi în timpul unui război şi să mori la aproape 100 de ani. Regizorul Paul Călinescu poate fi descoperit prin 12 documentare de scurtmetraj disponibile online, gratuit, în cadrul Cineclubului One World Romania.