Începe! Cannes 2018
https://www.ziarulmetropolis.ro/incepe-cannes-2018/

Cea de-a 71-a ediţie a Festivalului de Film de la Cannes (8-19 mai 2018), unul dintre cele mai importante evenimente cinematografice ale anului, începe în această seară. În competiţia pentru Palme d’Or, care va fi decernat la 19 mai, intră 21 de filme, juriul fiind prezidat de actriţa australiană Cate Blanchett.

Un articol de Petre Ivan|8 mai 2018

 

În deschiderea festivalului va rula filmul ”Everybody Knows” (Todos lo saben), thriller psihologic regizat de iranianul Asghar Farhadi şi avându-i în prim-plan pe actorii spanioli Javier Bardem şi Penelope Cruz.Un alt film iranian din competiție este “Three Faces” regizat de Jafar Panahi.

Pentru trofeul Palme d’Or se vor mai lupta americanii Spike Lee cu BlacKKKlansman şi David Robert Mitchell cu Under the Silver Lake, italienii Matteo Garrone cu Dogman şi Alice Rohrwacher cu Lazzaro Felice, japonezii Ryusuke Hamagushi cu Netemo Sametemo şi Hirokazu Kore-eda cu Shoplifters, dar și filmul mexicanului Yann Gonzalez, Un couteau dans le coeur.

Din Franța participă anul acesta în competiţia oficială Stéphane Brizé cu En guerre, Eva Husson Les Filles du soleil, Christophe Honoré cu Plaire, aimer et courir vite şi Jean-Luc Godard cu eseul cinematografic Le Livre d’image.

Pe lista celorlalţi pretendenţi la Palme d’or se mai află libaneza Nadine Labaki cu Capharnaüm, chinezul Jia Zhang-ke cu Ash Is Purest White, egipteanul Abou Bakr Shawky cu Yomeddine şi sud-coreanul Lee Chang-dong cu Zimna Wojna.

Din Europa de Est au fost selectați rusul Kiril Serebrennikov cu Leto, kazakhul Serghei Dvorţevoi cu Ayka, polonezul Pawel Pawlikowski cu Cold War și turcul Nuri Bilge Ceylan, care revine pe Croazetă cu Părul sălbatic.

Festivalul se va încheia cu proiecţia filmului The man who killed Don Quixote, la care reputatul regizor american Terry Gilliam lucrează de două decenii.

Românii de la Cannes 2018

Regizoarea de origine română Marta Bergman va participa cu primul său lungmetraj de ficţiune, ”Seule a mon mariage”, coproducţie franco-belgiană, în cadrul secţiunii paralele ACID, în timp ce scurtmetrajul ”Albastru şi roşu, în proporţii egale”, realizat de Georgiana Moldoveanu, este prezent în selecţia oficială Cinefondation.

Alte trei scurtmetraje româneşti vor fi prezente în cadrul selecţiei “Short Film Corner”: ”A long story short”, de Andrei Olănescu, ”Pharmacia erotica”, realizat de Gheorghe Preda şi filmul ”John 746” al Anei Vijdea.

Cristian Mungiu patronează, la invitaţia Institutului francez, cea de-a zecea ediţie a programului “La Fabrique Cinema” care susţine cineaştii şi producătorii ţărilor emergente.

Foto: Cannes 2018 ,Cate Blanchett – festival-cannes.com

26
/04
/14

Este actriţă la Teatrul „Constantin Tănase” şi profesor de actorie la Universitatea Hyperion. A absolvit două facultăţi, a publicat trei cărţi de bucate şi este la a doua soacră. Adriana Trandafir, care împlinește 58 de ani pe 26 aprilie, vorbește despre oamenii și locurile care i-au influenţat viaţa.

25
/04
/14

Al Pacino împlineşte, astăzi, 74 de ani. Printre interviurile pe care le-a dat de-a lungul vieţii s-a numărat şi unul publicat de revista Esquire România. În acest interviu, din care vă prezentăm fragmente, Al Pacino vorbeşte despre secretele carierei şi despre viaţa personală.

23
/04
/14

MARI FILME ROMÂNEŞTI UITATE „Vânătoarea de vulpi“ (1980), unul din filmele nedreptăţite şi mai puţin cunoscute ale lui Mircea Daneliuc, trebuie redescoperit urgent şi discutat aplicat. Pentru că este o bijuterie ascunsă a cinematografiei române.

22
/04
/14

Acting in English by James Longshore, Academia americană de Actorie, înfiinţată acum 2 ani în Bucureşti de actorul american James Longshore şi de producătorul Bianca Mina, anunţă cea de-a 7-a ediţie, Acting in English INTENSIVE.

19
/04
/14

Cristi Puiu, unul dintre realizatorii filmului colectiv „Les ponts de Sarajevo", selectat la Cannes, a declarat pentru Mediafax că a regizat în cadrul acestui proiect scurtmetrajul „Das Spektrum Europas", cu Valeria Seciu şi Marian Râlea, în care vede Sarajevo de la distanţă, din România.

18
/04
/14

Indiferent de cum vor arăta filmele selecționate în competiția oficială a ediției din acest a Festivalului de la Cannes (14-25 mai), un lucru e cert după anunțarea regizorilor aruncați în lupta pentru Palme d’Or: este anul numelor cunoscute, o îmbinare între cineaști deja clasicizați, maeștri recenți și valori în ascensiune.