Începe cea de-a 66-a ediţie a Festivalului de Film de la Cannes
https://www.ziarulmetropolis.ro/incepe-cea-de-a-66-editie-a-festivalului-de-la-cannes-cu-cristian-mungiu-in-juriu/

Pe 15 mai începe cea de-a 66-a ediţie a Festivalului de Film de la Cannes, care va dura până pe 26 mai. Anul acesta, preşedintele juriului, din care face parte şi Cristian Mungiu, este producătorul şi regizorul Steven Spielberg

Un articol de Andrada Văsii|14 mai 2013

Pe 15 mai începe cea de-a 66-a ediţie a Festivalului de Film de la Cannes, care va dura până pe 26 mai. Anul acesta, preşedintele juriului, din care face parte și Cristian Mungiu, este producătorul și regizorul Steven Spielberg.

Printre filmele selecționate la Festivalul de la Cannes se numără și scurtmetrajul lui Radu Jude, „O umbră de nor“. Pelicula prezintă povestea unui preot care este chemat, într-o zi toridă, la căpătâiul unei muribunde, pentru a spune o rugăciune. Radu Jude a povestit pentru Ziarul Metropolis cum regizorul de teatru Alexandru Dabija și-a făcut debutul în actorie în filmul său.

Din distribuția scurtmetrajului „O umbră de nor“ mai fac parte Şerban Pavlu, Gabriel Spahiu, Adina Cristescu, Marilena Chelaru, Mihaela Alexandra Anton, Mihaela Sîrbu, Olga Taisia Podaru, Silviu Mircescu. Producătorul este Ada Solomon. Imaginea filmului a fost realizată de către Marius Panduru, iar scenografia și costumele poartă semnătura Augustinei Stanciu.

„O umbră de nor“ a fost selecționat în cadrul secțiunii „Quinzaine des Réalisateurs“. Aceasta este o secțiune specială a festivalului, dedicată expunerii verietății din cinematografie.

Cel de-al doilea film românesc selecționat

Filmul lui Tudor Cristian Jurgiu „În acvariu/In the fishbowl“ a fost selecționat să concureze la secțiunea „Cinéfondation“, alături de alte 17 producții. Filmul prezintă povestea unui cuplu, George și Cristina,  care încearcă să se despartă, dar nu reușesc.

Înainte de „În acvariu“, Tudor Cristian Jurgiu a mai regizat filmul „Nunta lui Oli“, câștigător al premiului pentru „Cel mai bun scurtmetraj“ la Festivalul de Film de la Leeds. Pelicula a fost produsă de către Libra Film.

Cristian Mungiu – membru al juriului

Regizorul și scenaristul Cristian Mungiu, câștigător la Cannes în 2012 al premiului pentru „cel mai bun scenariu“ şi al trofeului Palme d’Or din 2007 cu filmul „4 luni, 3 săptămâni și 2 zile“ face parte în acest an din juriul oficial al festivalului.

Alături de Cristian Mungiu, vor mai juriza: actrița australiană Nicole Kidman, actorul austriac Cristoph Waltz, actorul și regizorul francez Daniel Auteuil, actrița Vidya Balan, regizoarea japoneză Naomi Kawase, regizoarea britanică Lynne Ramsay și regizorul taiwanez Ang Lee.

Pentru a doua oară în istoria festivalului- un film 3D

„Marele Gatsby“ va inaugura Festivalul de la Cannes, rulând în afara competiției. Regizată de Baz Luhrmann, pelicula este o adaptare a faimosului roman scris de către Francis Scott Fitzgerald. Personajul lui Jay Gatsby este interpretat de Leonardo DiCaprio, iar vocea naratorului îi aparține lui Tobey Maguire.

Aceasta este cea de-a doua participare a lui Leonard DiCaprio la Festivalul de la Cannes, în 2007 actorul fiind prezent cu filmul „The 11th Hour“.

Filmul „Marele Gatsby“ va rula în 3D, pentru a doua oară în istoria Festivalului de la Cannes, primul film proiectat astfel fiind „Up“, al lui Pete Docter, în 2009.

100 de ani de cinematografie indiană

Ediția din acest an a Festivalului de Film de la Cannes va sărbători 100 de ani de cinematografie indiană, prin prezentarea unui proiect-colaj, „Bombay Talkies“. Acesta este un film realizat din patru scurtmetraje care vorbesc despre impactul pe care îl are cinematografia indiană în viața de zi cu zi a spectatorilor.

Foto credit: pagina oficială a Festivalului de Film de la Cannes

19
/04
/21

87 de filme românești, lansate în cinematografe, festivaluri naționale și internaționale sau pe platforme de video on demand în 2020, intră în cursa pentru nominalizările la cea de-a 15-a ediție a Galei Premiilor Gopo, cel mai important eveniment care aduce anual în fața publicului și a industriei realizările cinematografiei românești.

16
/04
/21

Competiția ediției de anul acesta a festivalului One World România, care se va desfășura fizic la București între 21 și 30 mai, și online între 31 mai și 6 iunie, cuprinde cele mai incitante 9 filme din selecția de anul acesta, ce vor fi evaluate de două jurii: unul format din profesioniști din industria internațională de film, și celălalt din liceeni din toată țara. Premiul Juriului Internațional este în valoare de 1000 euro și va fi oferit regizorului câștigător cu sprijinul Institutului Cultural Român.

13
/04
/21

Editura Trei, Târgul de Cariere și Cărturești vă invită joi, 15 aprilie, la ora 19.00, la evenimentul de lansare volumului „Învățăm împărtășind”, coordonat de Gabriela Hum. Vor vorbi: Călin Grigorovici, Răzvan Goga, Zamfira Stan, Mónika Pál și Gabriela Hum Moderator: Victor Popescu Evenimentul va putea fi urmărit live pe paginile de Facebook Cărturești, Târgul de […]

13
/04
/21

CRONICĂ DE FILM E ceva ciudat în legătură cu „Another Round” („Încă un rând, 2020), noul film multipremiat al danezului Thomas Vinterberg. Îi simţi lucrătura la fiecare pas, mai ales pe scenariu, dar până la final, cu ajutorul unui moment muzical salvator şi al jocului mereu la înălţime al lui Mads Mikkelsen, reuşeşte să înfrângă o eventuală rezistenţă.

06
/04
/21

Ce destin! Să te naşti la începutul secolului 20, să fii unul din pionerii documentarului din România, dar şi al dezvoltării instituţionale a cinematografiei, să faci filme în două regimuri autoritare şi în timpul unui război şi să mori la aproape 100 de ani. Regizorul Paul Călinescu poate fi descoperit prin 12 documentare de scurtmetraj disponibile online, gratuit, în cadrul Cineclubului One World Romania.

05
/04
/21

În aşteptarea întâlnirii cu publicul, spectacolul „Maria Tănase. O poveste”, pus în scenă de regizoarea Carmen Lidia Vidu la Teatrul de Stat din Constanţa, şi-a avut repetiţia generală, într-un weekend înnorat şi friguros. O vreme ce poate amplifica dezolarea pe care i-o sugerează unui nou-venit multe din clădirile în paragină din centrul oraşului.