Începe ediția a XV-a a Festivalul Internațional “Enescu şi muzica lumii” 
https://www.ziarulmetropolis.ro/incepe-editia-a-xv-a-a-festivalul-international-enescu-si-muzica-lumii/

Ediţia aniversară a celui mai important festival muzical estival rezervat muzicii clasice, având de la început ca centru localitatea Sinaia, Festivalul Internaţional “Enescu şi muzica lumii” va cuprinde concerte şi la Buşteni, Braşov, Sibiu şi Bucureşti, ce se vor desfăşura în perioada 5 – 27 august 2014.

Un articol de Liliana Matei|5 august 2014

Cu peste 20 de concerte în program și mai mult de 500 de muzicieni invitați, Festivalul Internațional “Enescu şi muzica lumii” are deja un afiș impresionant, de nivel european. În colaborare cu stagiunea Vara Magică organizată la București de Lanto Communication, “Enescu şi muzica lumii” va aduce în fața publicului cele mai puternice orchestre de tineret din România, Franța, Moldova și Spania, alături de care vor evolua soliști de renume internațional.

Seria de concerte ”Capodopere ale muzicii de cameră” va continua să impresioneze publicul și la actuala ediție. Pe scenă se vor reuni o pleiadă de instrumentiști români care desfășoară strălucitoare cariere în străinătate, alături de importante personalități artistice din România, adevărate repere ale vieții concertistice.

”Generația Mileniului III”, linia de concerte care aduce de câțiva ani în prim plan cele mai spectaculoase tinere talente muzicale din România, va avea la această ediție o tot mai importantă componentă internațională, contribuind la incitanta stare de competiție care a făcut dintotdeauna deliciul publicului.
Momentele de maximă atracție rămân concertele simfonice, orchestrele naționale de tineret din România, Franța, Moldova și Spania putând fi ascultate atât la București, cât și la Cazinoul din Sinaia, România fiind singura țară reprezentată de trei orchestre : Orchestra Română de Tineret pregătită și dirijată de Cristian Mandeal, Orchestra Romanian Sinfonietta pregătită și dirijată de Horia Andreescu, solistă Elisabeth Leonskaja și Orchestra Junior condusă de Gabriel Bebeşelea, solistă Maria Marica.

Festivalul Internațional “Enescu şi muzica lumii”, constituie deja un reper stabil al vieții culturale, a cărui zonă de interes a depășit deja aria regională a celor mai importante stațiuni montane din România, sălile arhipline ale festivalului având un public compus în mare parte din melomani veniți de peste hotare, special pentru aceste minunate concerte.

Festivalul Internațional “Enescu şi muzica lumii” este organizat de Primăria Sinaia, Centrul Naţional de Artă “Tinerimea Română”, Fundatia “Prietenii muzicii -Serafim Antropov” și este un proiect cultural finanțat de AFCN.

Foto: Virgil Oprina

31
/03
/17

Duminică, 9 aprilie 2017, de la ora 18:00, Sala Mare a Ateneului Român găzduiește Concertul Extraordinar de Paști, susținut de Corul Național de Cameră Madrigal — Marin Constantin. Dirijat de Anna Ungureanu, evenimentul este una dintre tradițiile prețioase ale Corului, desfășurându-se, fără întrerupere, de mai bine de jumătate de secol.

23
/03
/17

În Gaziantep, legenda spune că în noaptea de 22 martie Sultana Nevruz, transformată în pasăre traversează văzduhul, anunțând sosirea Primăverii. Brățările de la mâini și picoare umplu cerul cu sunete mirifice iar voalurile ei împodobesc pământul în mii de culori. Pe 27 martie (ora 19:00), la Opera Naţională din Bucureşti vor fi prezentate tradiţiile lumii turce, în spectacolul de sunete şi culori susţinut de Orchestra Naţională de Instrumente Folclorice Turksoy.

22
/03
/17

Vineri, 24 martie 2017, de la ora 19.00, dirijorul Cristian Măcelaru, unul dintre cei mai reprezentativi dirijori români pe scenele muzicale din Statele Unite și Europa, revine la Sala Radio, alături de Orchestra Națională Radio, într-un concert care o avea ca protagonistă pe tânăra pianistă Alexandra Dariescu.

19
/03
/17

La Ateneul Român, la Sala Mare, duminică, 19 martie, când se împlinesc 100 de ani de la naşterea pianistului şi compozitorului Dinu Lipatti (1917 - 1950), va avea loc, de la ora 19.00, un concert extraordinar susţinut de Camerata Regală şi dirijat de maestrul Horia Andreescu.

18
/03
/17

În perioada 28 martie - 8 aprilie 2017, Opera Comică pentru Copii organizează cea de-a treia ediție a Festivalului “Hänsel și Gretel”, ce va cuprinde nu mai puțin de 40 de evenimente. În cele 12 zile de festival, copiii se vor putea bucura de o mulțime de spectacole dintr-o diversitate de genuri, de la teatru, balet sau operă, până la musical și concerte lecție. Majoritatea reprezentațiilor programate sunt deja sold out.

17
/03
/17

JAZZ™ 2017 anunță încă o premieră pentru Timișoara: China Moses, artista americană care va umple de energie scena din Parcul Castelului. Reinventează vocal jazz-ul, rupe limitele și contrângerile, iar vocea ei transmite emoție, pasiune și profunzime, odată cu fiecare cuvânt.

14
/03
/17

Celebrul pianist Dan Grigore, artist singular, încadrat de celebra publicație Les grands pianistes du XX-ème siècle între 4 cele mai importante nume ale pianisticii pe care România le-a dat lumii, alături de Clara Haskil, Dinu Lipatti și Radu Lupu, va concerta la Sala Radio vineri, 17 martie 2017, în compania Orchestrei Naționale Radio.

13
/03
/17

Cu ocazia aniversării de 20 ani, Radio România Muzical organizează, în colaborare cu Muzeul Național Cotroceni, un recital susținut de pianista Luiza Borac, joi, 23 martie, de la ora 19.00. Recitalul este dedicat Centenarului Dinu Lipatti, în 19 martie împlinindu-se 100 ani de la nașterea acestui pianist-simbol pentru cultura românească, în același timp, și un compozitor inspirat.