Începe Festivalul NexT: Cinci zile de filme, dezbateri și petreceri
https://www.ziarulmetropolis.ro/incepe-festivalul-next-cinci-zile-de-filme-dezbateri-si-petreceri/

Cel mai mare festival de scurtmetraje din România, ajuns la ediţia a noua, se deschide oficial miercuri, 15 aprilie, de la ora 19.30, la Cinema Studio din Bucureşti.

Un articol de Liliana Matei|14 aprilie 2015

Până pe 19 aprilie, Festivalul Internațional de Film NexT vine cu 146 dintre cele mai noi și mai bune filme scurte recente, în nu mai puțin de 17 secțiuni, zeci de invitați speciali, seminarii și petreceri, în opt locații diferite. Oscars Night, Monsters Night, seara LGBT, Kung Fu NexT sunt doar câteva dintre programele de neratat ale ediției.

Anul acesta, pasionații de film au șansa să o întâlnească la NexT pe Claire Denis, una dintre cele mai importante autoare din cinema-ul contemporan.

La gala de deschidere, Ada Solomon, fondatoarea Societății Culturale NexT, și Yvonne Irimescu, coordonatoarea festivalului, vor prezenta cele mai importante momente ale ediției. Deschiderea va fi urmată de scurtmetrajele din secțiunea nouă Behind the Scenes. De la comedie absurdă la desktop documentary, filmele aruncă un ochi spre ce se întâmplă în spatele camerei de filmat. Două dintre ele sunt românești: Artă, în regia lui Adrian Sitaru, și Fata care mănâncă pizza, de Ion Indolean, Bogdan Coste și Adrian Cârlugea.

În aceeași seară, de la 20.30, în Club Control, cele șase filme provocatoare din secțiunea LGBT vor pune în discuție prejudecățile despre sexualitate și minoritățile sexuale. O petrecere plină de surprize marca Tomboy, dedicată comunității LGBT, va încinge atmosfera până noaptea târziu.

Prima zi de festival e cu emoții pentru cei 14 participanți la concursul de The Pitch, organizat de ShortsTV. Miercuri, de la 12.00, la Cărturești Verona, aceștia își vor prezenta proiectele în fața camerei de filmat. Concurenții la premiul de 5.000 de euro sunt Anca Boariu (Apartment for Sale), Anca Oproiu (Drapelului, str. nr. 1), Andreea Borțun (When Night Meets Dawn), Claudiu Iordache (Spongebob Lunchbox), George ve Gänæaard (Motan’s Cat), George Buzoianu (My Father Died), Ozana Nicolau (Good Friday), Paul Mureșan (Mom, Dad, I Have to Tell you Something…), Raia Al Souliman (Forevers), Ruxandra Ghițescu (Ana is Coming Back), Sarra Tsorakidis (Years From Now and Only if You Look at It from Afar), Sergiu Lupșe (Night Time), Ștefania Matei (Portrait with Cake) și Vlad Andrei Ghinea (Bootcamp).

Programul poate fi consultat pe www.nextfilmfestival.ro, iar biletele au fost puse în vânzare pe eventbook.ro, la Cinema Studio, Elvire Popesco și Librăriile Anthony Frost și Kyra Kyralina.

A noua ediție a Festivalului Internațional de Film NexT are loc între 15 și 19 aprilie, la Cinema Studio, Cinema Elvire Popesco, CinemaPRO și la Institutul Cultural Român, Club Control, J’ai Bistrot, Cărturești, Garajul Ciclop (Magheru 6-8).

INFO

Informații despre bilete și abonamente: http://www.nextfilmfestival.ro/bilete/
Intrarea la seminarii și masterclass-uri este liberă.

02
/11
/14

INTERVIU Adolf Hitler și Joseph Goebbels erau fani ai filmului de animație, ai lui Walt Disney și ai lui Mickey Mouse, afirmă, într-un interviu pentru Ziarul Metropolis, Ulrich Wegenast, director artistic şi programator al Festivalului de Film de Animaţie de la Stuttgart și invitat special al celei de-a patra ediții a Anim’est Chișinău.

31
/10
/14

Puține filme ar fi fost mai potrivite pentru a deschide noua ediție Anim’est Chișinău decât simpaticul „Minuscule - La Vallée des fourmis perdues” („Minuscule: Valea furnicilor pierdute”), o producție franceză din 2013 realizată de Thomas Szabo și Hélène Giraud.

30
/10
/14

Invitatul emisiunii Nocturne de vineri, 31 octombrie, este regizorul de film şi scenaristul Radu Mihăileanu. Discuţia dintre Marina Constantinescu şi Radu Mihăileanu este un regal de spiritualitate, filosofie şi umanitate, chiar la ore târzii, emisiunea fiind programată la TVR 1, TVR HD şi TVR+, de la ora 24.00.

30
/10
/14

Câteva din cele mai apreciate lungmetraje de animație recente, o retrospectivă a unui animator celebru, scurtmetraje și o conferință despre animație și propagandă sunt câteva din atracțiile celei de-a patra ediții a Festivalului Anim’est Chișinău, care are loc de joi până duminică la Cinema Odeon și Re:Animation Hub – Tipografia 5.

29
/10
/14

După ce a debutat ca lider în box office-ul american, Furia: Eroi anonimi conduce detaşat şi clasamentul încasărilor din România, unde a generat venituri de 557.000 RON, fiind vizionat în weekendul de lansare de aproximativ 30.000 de spectatori.

29
/10
/14

CRONICĂ DE FILM. „Maidan”, cel mai nou film de non-ficțiune al regizorului ucrainean Serghei Loznița, despre recentele revolte istorice de la Kiev, este o operă puternică, solicitantă, extrem de fin lucrată la nivelul imaginii și, mai ales, al sunetului.

27
/10
/14

Săli arhipline, întâlniri cu nume mari din lumea filmului și peste 8000 de bilete vândute deja la proiecțiile din festival – acesta este bilanțul primelor zile la Les Films de Cannes à Bucarest. Datorită cererii mari de bilete, au fost programate două proiecții suplimentare pentru filmele Leviathan și The Tribe

27
/10
/14

Câștigătorul Ursului de Argint pentru cel mai bun scenariu și al Premiului Juriului Ecumenic din cadrul Festivalului Internațional de la Berlin 2014, “Patimile Mariei / Stations of the Cross / Kreuzweg” în regia lui Dietrich Brüggemann are avanpremiera în cadrul Zilelor Filmului German, organizate de Goethe-Institut la București.

27
/10
/14

CRONICĂ DE FILM Inspirat de povestiri ale lui Cehov, „Winter Sleep” (Palme d`Or la Cannes) este, probabil, filmul lui Nuri Bilge Ceylan în care se vorbeşte cel mai mult. Este o uşoară schimbare de accent, pentru că precedentele sale şase opere privilegiau tăcerile, cadrele lungi şi contemplative, imaginile poetice, natura.

27
/10
/14

"Kowalski", de Andrei Creţulescu, a primit premiul pentru cel mai bun scurtmetraj la ediţia de anul acesta a Festivalului de Film de la Zagreb, care a avut loc în perioada 19 - 26 octombrie. Potrivit juriului regizorul român a câştigat premiul Căruciorul de Aur pentru "15 minute de plăcere pură a unui superb dialog, a unei interpretări şi regii mari. Şi pentru demonstrarea faptului că cinema-ul românesc este încă viu şi la înălţime".

24
/10
/14

CRONICĂ DE FILM Pentru un film care se vrea o comedie de succes, „Cuscrii”, de Radu Potcoavă, mizează prea puţin pe regie şi prea mult pe reflexele actorilor. Însă nici potenţialul comic al interpreţilor nu este fructificat la un nivel satisfăcător, din cauza scenariului rudimentar și a execuției lipsite de creativitate.