Început de an cu multe și bune, la Metropolis       
https://www.ziarulmetropolis.ro/inceput-de-an-cu-multe-si-bune-la-metropolis/

A doua jumătate a lunii ianuarie aduce noutăţi pe cele două scene ale teatrului dar şi câteva din spectacolele deja celebre, precum şi producţii cu artişti tineri, talentaţi şi premiaţi. Urmăriţi programul primei luni a anului mai jos.

Un articol de Cristina Enescu Aky|2 ianuarie 2024

Duminică 14 ianuarie, ora 19:00, Sala Mare

CORESPONDENȚE de Yann Verburgh

Regia: Eugen Jebeleanu. Dramaturgia: Yann Verburgh. Scenografia: Velica Panduru. Distribuție: Cheik Ahmed Thani, Idir Aitouche, Valentine Berthier, Melchior Burin des Roziers, Robin Condamin, Lise Dachary, Nicolas Ducourtieux, Manon Guilluy, Clément Mariage, Savério Moreau, Apolline Peccarisi, Elisa Pezeril, Marion Roussel, Clara Thibault, Ana Bumbac, Mălina Andreescu, Robert Onofrei, Alexandra Bob, Răzvan Bratu, Robert Brage, Ileana Ursu, Eva Cosac, Georgiana Herciu, Tiberius Zavelea, Vlad Pânzaru, Maria Moroșan, Bogdan Iancu, András Benedek

Eugen Jebeleanu și Yann Verburgh provoacă o întâlnire între 14 studenți actori de la UNATC și 14 studenți actori de la ESAD Paris. Barierele lingvistice și culturale se estompează în timpul unei celebrări a creativității și a descoperirii de sine prin teatru.

„Corespondențe e un proiect care creionează, în primul rând, portretul unei generații, într-un dialog intercultural, interdisciplinar, sub forma unui laborator indisciplinat. Îmi doresc cu acest spectacol să subliniem, echipa mea și cu mine, importanța creării unor punți între teritorii și limbi, în vederea unei diversități pe scenă. La intersecția dintre mărturii personale despre alteritate și repertoriul textelor dramatice ale autorului Yann Verburgh, ne dorim să explorăm un teatru coral, despre frământările unor tineri în curs de profesionalizare, despre fricile, dar și speranțele lor, despre societatea românească și franceză, într-un moment al istoriei nu tocmai seren.” – Eugen Jebeleanu, regizorul spectacolului

Audiență 14+. Bilete aici.

 

Duminică 14 ianuarie, ora 19:30, Sala Mică

DISCO REGRET de Doru Vatavului

Regia: Irisz Kovacs. Scenografia: Clara Ștefana. Distribuția: Ioana Abur, Cezar Antal, Iosif Paștina.

Într-o încercare de a-și lua mintea de la suferința provocată de divorț, Toni, un tânăr regizor, decide să facă un film despre căsnicia părinților lui. Însă, pe măsură ce descoperă istoria părinților săi, filmul devine pentru Toni mai mult decât o distragere. Se transformă într-un film despre compromisurile pe care oamenii le fac pentru a rămâne împreună o viață întreagă, urmărindu-i sentimentul că poate ai pierdut pe drum ceva mai valoros, ceva numai al tău, chiar dacă îți punea în pericol căsnicia.

Durată: 1h 40min (fără pauză). Audiență: 14+

Bilete aici.

 

Miercuri 17 ianuarie, ora 19:00, Sala Mare

LUMEA LUI FRANK de Alexandru Popa

Regia: Vlad Zamfirescu. Distribuția: Vlad Zamfirescu, Adrian Titieni, Ștefana Samfira

„Lumea lui Frank este o poveste, deopotrivă, intensă și discretă, pe care aleg să o spun simplu, cu deplină economie de mijloace, fără s-o împănez gratuit cu artificii regizorale îndrăgostite de ele însele. Împreună cu cei doi excepționali colegi actori, care nu-și concep profesia fără adevăr, fructificăm textul, scenografia și sensurile necesare.” (Vlad Zamfirescu, actor și regizor al spectacolului)

Durată: 1h 45min (fără pauză). Audiență 14+

Bilete aici.

 

Vineri 19 ianuarie, ora 19:30, Sala Mică

PEȘTII DORM? de Jens Raschke

Regia: Tania Drăghici. Scenografie: Mădălina Mihai. Distribuție: Bianca Marinescu

Ella a sărbătorit de curând împlinirea unei vârste formate din două cifre. Spre deosebire de ea, fratele ei Emil nu o să aibă niciodată mai mult de șase ani. Emil a murit acum un an, iar de atunci plimbarea la cimitir a devenit un obicei săptămânal. Peștii dorm? este o monodramă care urmărește încercările inocente ale Ellei de a înțelege și accepta pierderea timpurie a fratelui ei. Deși moartea și suferința par probleme ale „oamenilor mari”, ele sunt transformate într-o poveste spusă cu umor, imaginație și candoare de o mică fetiță, care reușește prin imaginație și joc să descopere acele întrebări „imposibile”, pe care și adulții și le pun adesea. Cum reușim să gestionăm moartea cuiva iubit și cum mergem mai departe?

Durată: 1h 15min (fără pauză). Audiență  12+.

Bilete aici.

 

Duminică 21 ianuarie & sâmbătă 27 ianuarie, ora 19:30, Sala Mică

CINE L-A UCIS PE TATA?

Dramatizare de Mihaela Michailov după romanul omonim de Édouard Louis

Regia: Andrei Măjeri. Dramatizare de Mihaela Michailov. Coregrafia: Andrea Gavriliu. Distribuția: Adelin Tudorache, Alex Iezdimir, Eduard Chimac, Hunor Varga, Iustin Danalache, Vlad Ionuț Popescu.

„Devenit bestseller, bucurându-se de multiple traduceri și montări, Cine l-a ucis pe tata? sondează istoria personală dintr-o perspectivă politico-filosofică. Poveștile intime au încărcătura unor reflecții critice. Am plasat acțiunea într-o sală de sport (concepută de Adrian Balcău), loc al obsesiei față de corp. Acest meta-spațiu e specific dinamismului istoriilor fiului, contrastând cu imobilitatea tatălui. (…) Spectacolul este o odă bulversantă dedicată tatălui, lăsat fără drept de apel. Rușinea, violența și precaritatea sunt catalizatori ai arcului de tensiune dintre un tată condamnat să repete viețile bărbaților din familia lui și un fiu care a devenit scriitor. Pare că totul îi separă. Autorului îi lipsește prezentul, dar marele său privilegiu e să fi cunoscut viața fără privilegii. La această existență timpurie, în teritoriile predilecte ratării, revine el obsesiv. Paharul suferinței sale se bea în înghițituri mici.” (Andrei Măjeri, regizorul spectacolului)

Durată: 1h 35min (fără pauză). Audiență 16+

Bilete aici.

 

Miercuri 24 ianuarie, ora 19:30, Sala Mică

CALIFORNIA SUITE de Neil Simon

Regia: Andrei Huțuleac. Decorul: concept colectiv. Distribuția: Dan Rădulescu, Corina Moise, Nicoleta Hâncu, Sorin Miron.

Având umorul și ironia specifice scriiturii lui Neil Simon, California Suite este o comedie de situații, dar care dezvăluie, totodată, o umanitate blândă și simplă. „Ce au în comun un bărbat conservator care și-a înșelat soția cu o prostituată, o actriță nominalizată la Oscar, profund nefericită în viața personală și două cupluri aflate la finalul unei vacanțe nereușite? E simplu. Ocupă, pe rând, aceeași cameră 203 a Hotelului Beverly Hills din Los Angeles.” (Andrei Huțuleac)

Durată: 1h 30min (fără pauză). Audiență: 14+

Bilete aici.

 

Joi 25 ianuarie, ora 19:30, Sala Mică

DUMNEZEUL DE A DOUA ZI de Mimi Brănescu

Regia: Claudiu Goga. Scenografia: Ștefan Caragiu. Distribuție: Vlad Zamfirescu, Mirela Oprișor

Două perspective suprapuse ale aceleiași povești. Un bărbat și o femeie rememorează parcursul relației lor, de la primele până la ultimele clipe trăite împreună. Cei doi povestesc, interoghează și dialoghează fără a se întâlni concret, deși se află permanent pe aceeași scenă. „Dumnezeul de a doua zi” este radiografia unei iubiri, îmbolnăvite în timp de apăsări, deziluzii și monotonie.

„Textul poate fi citit în mai multe feluri: ca o poveste de dragoste romantică sau ca trei povești de dragoste; ca drama unui cuplu sau ca dramele a trei cupluri; ca o satiră la adresa societății românești de azi sau ca o invitație la o meditație asupra sensului dimineților de a doua zi (pentru că, nu-i așa, orice s-ar întâmpla, există întotdeauna o nouă bună dimineața).” (regizorul Claudiu Goga)

Durată: 1h 30min (fără pauză). Audiență: 16+

Bilete aici.

 

Vineri 26 ianuarie, ora 19:00, Sala Mare

BALENA de Samuel D. Hunter

Regia și traducerea: Andrei Huțuleac. Scenografia: Maria Nicola. Distribuția: Sorin Miron, Corina Moise, Cătălina Mihai, Ștefan Radu, Andreea Mateiu

Spectacolul ne transformă în martorii încercării unui om însingurat de a se împăca cu propriile alegeri și, mai ales, de a câștiga iertarea celor pe care îi iubește.„Balena este o poveste despre iubire, dar mai ales despre absența ei. Despre marele gol pe care iubirea îl lasă, atunci când decide să plece, și despre efortul disperat al oamenilor de a umple golul acela cu ceva.” (Andrei Huțuleac)

Durată: 2h (fără pauză). Audiență: 14+

Bilete aici.

 

Duminică 28 ianuarie, ora 19:00, Sala Mare

WEEKEND COMEDY de Jeanne și Sam Bobrick

Regia: Dragoș Câmpan. Scenografia: Iulia Gherghescu. Distribuția: Florin Busuioc, Adelaida Zamfira, Ioana Mărcoiu, Cristian Popa

Un cuplu în vârstă închiriază o cabană timp de un weekend. Simultan, doi tineri decid și ei să petreacă același weekend la cabana unde s-au cunoscut. Singura problemă? Cabana este aceeași, în ambele cazuri. „Obsesia că nu avem loc unii de alții devine din ce în ce mai acută în societate. Am abordat acest subiect în câteva dintre spectacolele mele. De data aceasta, sub forma luptei între generații, cu final pozitiv și reconciliere, unde cei tineri se aleg cu o lecție despre responsabilitate și asumare, iar cei vârstnici cu un imbold spre aventură și romantism.” (regizorul Dragoș Câmpan)

Durată: 2h (fără pauză). Audiență: 14+

Bilete aici.

 

Duminică 28 ianuarie, ora 19:30, Sala Mică

DOMNUL IBRAHIM ȘI FLORILE DIN CORAN de Éric-Emmanuel Schmitt

Regia, traducerea și dramatizarea: Chris Simion-Mercurian. Scenografia: Maria Miu

Distribuția: Marian Râlea, Vlad Logigan, Gavril Pătru, Magda Catone / Alma Lascu, Elena Penescu, Dana Rusu

Un spectacol despre prietenia neobișnuită și înduioșătoare care se înfiripă între Momo și bătrânul Ibrahim, un băcan de origine turcă. „Domnul Ibrahim și florile din Coran ne poartă într-o lume exotică. O lume cu moschei, derviși și legi sfinte. O lume a meditației, care ne împinge să contemplăm asupra ideii de toleranță și, mai ales, asupra iubirii dintre oameni.” (regizoarea Chris Simion-Mercurian)

Durată: 1h 50min (fără pauză). Audiență 16+

Bilete aici.

Cover foto: din spectacolul „Cine l-a ucis pe tata?”



26
/04
/24

Centrul Național al Dansului București (CNDB) anunță programul de spectacole pentru luna mai. Unul dintre evenimentele importante ale lunii este premiera spectacolului de dans contemporan Memetics, în coregrafia lui Sergiu Diță, urmată de trei producții CNDB – BLOT, Bodies on The Line, Patosfera și de Miercurea Lejeră, un proiect care prezintă pe scenă idei unice și irepetabile într-o formă performativă.

25
/04
/24

Asociația Culturală Control N dă startul înscrierilor la a treia ediție a New Draft. Rezidența de dezvoltare de scenarii dedicată proiectelor din România și Republica Moldova se adresează regizorilor și scenariștilor, proaspeților absolvenți de facultăți de profil și autorilor din medii conexe, cu proiecte în faza de început.

25
/04
/24

Cea de-a treia ediție din România a competiției de pictură live Art Battle va avea loc pe 27 aprilie, la Palatul Bragadiru din București (Calea Rahovei nr. 147-153) aducând în fața publicului atât concursul contra cronometru care aduce publicul în fața procesului de creație, alături de re-LEAF, o ediție de "interior" a târgului de artă contemporană LEAF (Limited Edition Art Fair) eveniment organizat de Galeria Celula de Artă în parteneriat cu Săfițicuminți. Biletele pentru public sunt disponibile pe LiveTickets.

24
/04
/24

O nouă traducere din opera lui Paul Auster, unul dintre cei mai spectaculoși și inventivi scriitori ai Americii, a cărui operă a fost publicată în mai mult de patruzeci de limbi, a ajuns de curând în librăriile fizice și online din întreaga țară.

22
/04
/24

6 manageri și 30 de ghizi și muzeografi din toată țara au participat la Râșnov la două sesiuni de training pentru dezvoltarea abilităților de gestionare și management strategic al obiectivelor de patrimoniu istoric, documentarea istorică, interpretarea informațiilor, comunicarea și interacțiunea directă cu publicul vizitator.

22
/04
/24

460 de ani se împlinesc pe 23 aprilie de la nașterea celui considerat cel mai mare dramaturg al tuturor timpurilor. Multe povești și multe legende au circulat despre el în tot acest timp.