Închiderea stagiunii 2015-2016 la Filarmonica “George Enescu “
https://www.ziarulmetropolis.ro/inchiderea-stagiunii-2015-2016-la-filarmonica-george-enescu/

Cu un program impresionant – Concertul nr.5 « Imperialul » şi Simfonia nr. 7 de Bruckner -, Orchestra simfonică a Filarmonicii bucureştene, dirijorul german Gerd Schaller şi pianistul israelian Alon Goldstein închid, joi 30 iunie şi vineri 1 iulie, o stagiune care a cunoscut multe momente de vârf.

Un articol de Liliana Matei|27 iunie 2016

 

Pentru muzicieni urmează o binemeritată vacanță dar planurile pentru stagiunea următoare 2016-2017 sunt deja gata și, în urmă cu puține zile, într-o conferință de presă, au fost anunțate primele concerte din luna octombrie în care va fi prezentat primul act din Parsifal de Richard Wagner.

Proiectul Parsifal la Filarmonica „George Enescu” din București, într-o originală versiune semiscenică de concepție proprie, aparține maestrului Christian Badea, unul dintre cei mai cunoscuți și mai apreciați dirijori de operă din lume. Demersul a început în 2015 când, în 14 şi 15 mai 2015, cu concursul aceleiași Orchestre simfonice şi al Corului Filarmonicii “George Enescu”, al soliştiilor Stefan Vinke – Parsifal, Eric Halfvarson – Gurnemanz, Perencz Béla – Amfortas si actriţa Maia Morgenstern – Kundry, dirijorul Christian Badea a prezentat integral în concert, cel de al treilea act al capodoperei wagneriene denumită de compozitorul ei „O piesă de festival pentru sfințirea scenei”. Succesul uriaș a determinat/justificat continuarea proiectului care implică o uriașă desfășurare de forțe – artistice, și nu numai – și astfel, în 7 și 8 octombrie 2016, sunt anunțate deja două concerte- spectacol cu actul I din opera Parsifal. Sub bagheta maestrului Christian Badea se vor afla orchestra și corul Filarmonicii «George Enescu» și soliștii invitați Ștefan Vinke (Parsifal), Eric Halfvarson (Gurnemanz), Petra Lang (Kundry), Bela Perencz (Amfortas), unii dintre cei mai mari interpreți wagnerieni ai momentului.
„Wagner se cântă foarte rar în România. Nu există o tradiție în acest sens și nici o școală de canto care să formeze soliști pentru acest repertoriu. Dar am constatat cu bucurie că există un potențial de afinitate muzicală și stilistică deosebită a orchestrei și corului Filarmonicii cu muzica lui Wagner”, a declarat dirijorul. Iar directorul Filarmonicii George Enescu, dl.Andrei Dimitriu consideră că : « Fără îndoiala, deschiderea stagiunii 2016 – 2017 în octombrie, va fi un eveniment de aristocratică ținută, la nivelul marilor scene muzicale ale lumii. Să ne aducem aminte de concertul cu Parsifal Actul III, un spectacol coplesitor, realizat anul trecut în aceeasi regie  și sub aceeași baghetă: maestrul Christian Badea. Solistii wagnerieni consacrati: Stefan Vinke, Eric Halfvarson, Petra Lang, Bela Perencz, alaturi de ansamblurile Filarmonicii, sunt cea mai bună garanție pentru un adevarat eveniment muzical european. Wagner, din pacate, nu este un compozitor suficient căntat astăzi in Romania. Pot fi multe explicatii… Ce fac Filarmonica « George Enescu » si maestrul Badea este sa familiarizeze publicul românesc cu muzica de mare rafinament a compozitorului german. »

 

Orchestra simfonică a Filarmonicii „George Enescu”
Dirijor
GERD SCHALLER
Solist
ALON GOLDSTEIN
Program
Ludwig van Beethoven
Concertul nr. 5 pentru pian şi orchestră, în mi bemol major, op. 73
Anton Bruckner
Simfonia nr. 7

 

Biletele se pot procura de la Casa de Bilete a Ateneului Român.
Program:Luni – Vineri 12:00 – 19:00
Telefon: 021.315.68.75
Pentru rezervari accesati site-ul www.fge.org.ro

09
/06
/14

Ce poate fi mai potrivit în primele zile de vară decât o imaginară călătorie muzicală către ,,Visul unei nopţi de vară”? La doar 17 ani, compozitorul romantic Felix Mendelssohn  a conceput o uvertură inspirată de celebra piesă de teatru a lui Shakespeare, urmată apoi de o suită pe care a definitivat-o cu puţini ani înainte de dispariţia sa. Lucrarea a devenit foarte cunoscută mai ales graţie celebrului Marş Nupţial, după ce, în 1858, marşul a fost interpretat la căsătoria Prinţesei "Vicky" (fiica reginei Victoria) cu Prinţul Friedrich al Prusiei.

09
/06
/14

În perioada 8 iunie - 2 iulie, Corul Naţional de Cameră Madrigal va susţine 4 concerte extraordinare în oraşele Baia Mare, Oradea, Târgovişte şi Iaşi. Evenimentele fac parte din programul turneului naţional de vară.

06
/06
/14

Abonamentele pentru cel mai important eveniment muzical al acestei toamne, RadiRo – Festivalul Internaţional al Orchestrelor Radio, ediţia a II-a, organizat de Radio România, pot fi achiziţionate începând cu data de 5 iunie, online, în reţeaua bilete.ro, sau în oficiile Poştei Române, în magazinele Inmedio semnalizate bilete.ro, în magazinele Germanos şi la casa de bilete a Sălii Radio.

05
/06
/14

Pentru a marca la Bucureşti Ziua Naţională a Portugaliei (10 iunie), Ambasada Portugaliei la Bucureşti şi Orchestrele şi Corurile Radio propun publicului joi, 12 iunie, la Sala Radio, de la 19.00, un concert extraordinar de fado.

04
/06
/14

Miercuri, 4 iunie 2014, începând cu ora 19, publicul meloman va avea ocazia de a-i reîntâlni pe Gabriel și Simina Croitoru nu numai interpretând, ca soliști, Mozart pe scena Studioului „Mihail Jora“, ci şi în calitate de invitați la evenimentul prilejuit de lansarea albumului W. A. MOZART, J. BRAHMS: SIMINA CROITORU; GABRIEL CROITORU, produs de Editura Casa Radio. Lansarea va avea loc în pauză concertului, în foaierul central al Sălii Radio, fiind urmată de o sesiune de autografe, la finalul concertului.

04
/06
/14

Cea de-a şaptea ediţie a Turneului Naţional Stradivarius se află în plină desfăşurare, cu săli de concerte arhipline de fiecare dată. Violonistul Alexandru Tomescu şi vioara Stradivarius, alături de pianistul Eduard Kunz au străbătut deja şapte dintre cele 12 oraşe care se regăsesc în itinerarul evenimentului, înregistrând în fiecare dintre oraşele vizitate – Târgu Mureş, Bistriţa, Cluj-Napoca, Timişoara, Oradea, Hunedoara şi Sibiu - succese extraordinare.

30
/05
/14

Ce au în comun pianiștii Radu Lupu și Valentin Gheorghiu, violoniștii Silvia Marcovici și Alexandru Tomescu, cântărețele Ileana Cotrubaș și Viorica Cortez, pe lângă faptul că sunt artiști cu o carieră internațională? Cu toții au debutat ca laureați ai Concursului Internațional „George Enescu”. Anul acesta, evenimentul se află la a XIV-a ediție.

28
/05
/14

Pe 4 iunie, de la ora 19. 00, la Sala Radio, doi artişti români – dirijorul Cristian Florea şi violonistul Gabriel Croitoru (de această dată la violă) – se vor alătura fiicelor lor (două tinere violoniste): Maria Montserrat Florea, respectiv Simina Croitoru, ambele deja apreciate în cadrul concursurilor internaţionale la care au participat.

27
/05
/14

Seria de evenimente aniversare ARCUB 18 ani se încheie pe 28 mai, cu un concert de swing, susţinut de Virgil Ianţu, alături de Bucharest Jazz Orchestra. Evenimentul va avea loc la Sala ARCUB, începând cu ora 20.00. Intrarea este liberă.