Innersound New Arts Festival 2018, la finalul ediției a cincea
https://www.ziarulmetropolis.ro/innersound-new-arts-festival-2018-la-finalul-editiei-a-cincea/

Cifre de final la cea de-a cincea ediţie a festivalului InnerSound New Arts Festival, desfăşurat la sfârşitul lunii august – început de septembrie.

Un articol de Corina Dima|25 septembrie 2018

Bucureștiul se bucură de prezența a numeroase festivaluri de muzică, teatru, film, dans etc. În peisajul cultural bucureștean, și-au făcut apariția timid, de câțiva ani, festivaluri mai mici, cu personalitate care pun laolaltă mai multe arte. În această direcție de expresie artistică se înscrie și InnerSound New Arts Festival, un festival tânăr și foarte inimos, ajuns anul acesta la ediția cu numărul cinci.

InnerSound este singurul eveniment independent din România ce aduce o nouă perspectivă asupra muzicii contemporane culte, punând-o în relație cu artele vizuale, filmul și multimedia.

Pescurt, festivalul funcționează ca o platformă de promovare pentru tinerii muzicieni (fie că sunt compozitori sau instrumentiști), pentru fotografi, artiști vizuali sau multimedia și regizori.

InnerSoundeste un deschizător de drumuri în domeniul artelor contemporane, muzica contemporană cultă dând tonul reîntâlnirilor dintre arte, pe tărâmul unde experimentul și inovația sunt cuvinte la ordinea zilei.

Festivalul InnerSound în cifre, la final de ediție 2018:

65 de artiști, 25 de premiere absolute în creații muzicale, cinematografice și multimedia, 5 premiere românești.

Juriul Festivalului a premiat și tinerii cei mai ambițioși, reprezentanți ai diverselor arte, astfel:

InnerSound Trophy a ajuns la Nelio Costa (Brazilia) pentru video și Alexandru Ştefan Murariu –  muzica pentru „Space Invader”. Trofeul InnerSound este o creație a sculptorului Liviu Marcu. Premiul de popularitate „Teodora Maftei” a mers la Eduard Fulop – video și Irina Vesa – muzica pentru „Grey Area”. Irina Marinescu și Ana-Maria Irimia pentru video și Dan Popescu care a realizat muzica pentru „Paparuda” au primit mențiunea specială.

De menționat sunt și cei 65 de artiști (din Norvegia, Olanda, Danemarca, Islanda, Franța, Austria, Brazilia și din România) prezenți în cele cinci zile de festival: cvartetul de coarde Arcadia (RO), Ana Giurgiu-Bondue (RO/FR), Zona Imaginarium (RO), ansamblul cameral SonoMania, dirijoarea Simona Strungaru, Barbara Lüneburg (DE/AT), Daniel Formo (NO), Stephanie Pan / Vitaly Medvedev (NL), SiGRUN (IS), ZoliToth (RO), MitoșMicleușanu (RO), Rowan Tara de Freitas (GB/DE), IoanaDobroiu (RO) șialții. Ne-am bucurat de cinci premiere românești – Stephanie Pan și Vitaly Medvedev, (Olanda) Daniel Formo (Norvegia), Sigrun (Islanda), Barbara Lueneburg (Austria), workshopul The Hand made Image – Rowan Tara de Freitas (UK – Germania).

Spectacolele, concertele, expozițiile proiecțiile și performance interactive din cadrul festivalului au fost găzduite de Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, Apollo 111, Galateca și Cinema Elvira Popescu.

Andrei Ujică

„Îi felicit pe toți concurenții pentru participarea la un eveniment atât de special. Sper ca tot mai mulți tineri să fie încurajați să creeze filme scurte mute, un domeniua tât de ofertant și expresiv. InnerSound este în primul rând un festival de muzică contemporană, așa că aș vrea să felicit în mod deosebit pe compozitorii care au scris pentru încercările cinematografice selectate în festival. Nivelul compozitorilor români este excepțional și trebuie să îl facem cunoscut în lumea filmului, pentru ca regizorii să colaboreze cu ei, pentru muzica din filmele lor. De asemenea, nivelul muzicienilor din ansamblul Sonomania, este impresionant, intrepretarea lor a fost extraordinară, la fel și dirijoarea Simona Strungaru”, a declarat scriitorul și regizorul Andrei Ujică, membru al juriului competiției de film mut.

Foto: InnerSound – Vlad Cristea

21
/06
/16

Obiecte de artă realizate de Kurt Cobain, precum şi obiecte personale, vor fi expuse într-un viitor turneu al unei expoziţii dedicate acestuia. Arta lui Kurt Cobain a apărut pentru prima oară în documentarul din 2015 "Cobain: Montage of Heck", al cărui producător executiv a fost Frances Bean.

20
/06
/16

Miercuri, 22 iunie, Teodora Enache îşi va lansa cel de-al doilea album în cadrul unui concert ce va avea loc în clubul Tribute. Preţurile biletelor pentru concertul din din Tribute sunt curpinse între 58 şi 95 lei (în funcţie de loc)

15
/06
/16

Anna Țifu, Valentin Răduțiu, Ștefan Tarara, Josu de Solaun, Eun-Sun Hong, David Geringas, Peter Donohoe, Florin Croitoru, alături de Filarmonica „George Enescu” și de dirijorii Horia Andreescu, Alex Bloch, Christoph Poppen și John Axelrod sunt doar câțiva dintre artiștii care vor interpreta pe scena Ateneului Român în cadrul Concursului Enescu 2016, între 3 și 25 septembrie.

15
/06
/16

Începând din astăzi, 15 iunie, s-au pus în vânzare abonamentele pentru ediția a III-a a singurului festival internațional dedicat orchestrelor radio din Europa: Festivalul RadiRo, organizat de Radio România, care se va desfășura la București în perioada 24 septembrie – 1 octombrie 2016. Director de onoare al Festivalului va fi Kristjan Järvi, dirijor principal al Orchestrei Simfonice Radio MDR din Leipzig.

12
/06
/16

Cea de-a doua ediţie a Festivalului Internaţional de Muzică de Cameră şi Arte vibrate!festival  se va desfăşura, la Braşov, în perioada 19 – 26 iunie. 

09
/06
/16

Joi, 16 iunie (19.00), Big Band-ul Radio (dirijor: IONEL TUDOR) își încheie stagiunea 2015-2016 printr-un frumos concert de jazz al cărei invitată specială este ELENA MÎNDRU. Stabilită la Helsinki (Finlanda), artista a obținut în 2012, în Elveția, premiul al II-lea și premiul publicului la celebrul Festival de Jazz de la Montreux (Montreux Jazz Voice Competition). 

08
/06
/16

Componenţii legendarului grup Abba s-au reunit pentru un mini-concert la Stockholm, după 30 de ani în care nu au mai cântat împreună, pentru a sărbători cei 50 de ani de când Björn Ulvaeus (71 de ani în prezent) şi Benny Andersson (69), s-au cunoscut.

08
/06
/16

Gheorghe Zamfir, Florin Călinescu, Bebe Cotimanis, Loredana Groza, Gabi Balint, Florin Dumitrescu, Mihai Margineanu şi Nicolae Furdui Iancu se numără printre vedetele care interpretează imnul suporterilor "Eu sunt 12!". Vineri, 10 iunie, începe Euro 2016, la care participă şi echipa naţională de fotbal a României. Cum v-a obişnuit, Ziarul Metropolis va avea o rubrică specială dedicată meciurilor turneului final din Franţa.

06
/06
/16

Vineri, 10 iunie (19.00), Orchestra Naţională Radio şi CRISTIAN MĂCELARU, dirijor asociat al Filarmonicii din Philadelphia, ii invită pe melomani la Sala Radio pentru a a un concert în care se va interpreta si celebra partitură Aşa grăit-a Zarathustra, semnată de Richard Strauss. Solistă va fi IOANA CRISTINA GOICEA, la vioară.

06
/06
/16

Joi, 9 iunie, ora 19.30 asociaţia Merci Charity Boutique organizează al doilea concert caritabil din seria de evenimente culturale în aer liber în grădina Muzeului Naţional George Enescu (Calea Victoriei, nr. 141). Va cânta Maria Răducanu. 

04
/06
/16

A mai rămas o lună până la ediția care marchează 20 de ani de Gărâna Jazz Festival cu 90 de artiști și 3 scene amplasate în vârf de munte. Ultimele confirmări din line-up-ul festivalului îl readuc în România pe Carlos Bica, cel mai prolific contrabasist portughez, alături de proiectul de succes AZUL (Frank Möbus și Jim Black).

03
/06
/16

Orchestra de Cameră Radio şi invitata ansamblului, soprana Veronica Anuşca, vă propun miercuri, 8 iunie (19.00) un concert de muzică barocă la Sala Radio, ce va reuni compozitori ca Bach, Corelli sau Händel.