Între Paris, New York și frontul de război – tinerețea Reginei Ana
https://www.ziarulmetropolis.ro/intre-paris-new-york-si-frontul-de-razboi-tineretea-reginei-ana/

Fiică a Principelui René de Bourbon-Parma şi a Principesei Margareta a Danemarcei, Principesa Ana de Bourbon-Parma s-a născut la 18 septembrie 1923, la Paris şi a copilărit în Franţa.

Un articol de Liliana Matei|3 august 2016

După izbucnirea războiului, şi-a urmat familia în Spania şi, apoi, în Statele Unite ale Americii. În ciuda relațiilor pe care familia sa le avea cu majoritatea caselor regale europene, Ana nu a beneficiat de un mediu înstărit. Așa că a trebuit să muncească în timpul studiilor (la Parson’s School of Design), ca orice student american. Viitoarea regină a lucrat ca vânzătoare la magazinul universal Macy’s din New York.

În 1943, Principesa Ana s-a înrolat ca voluntar în armata franceză. A lucrat ca șofer de ambulanță, pe fronturile din Algeria, Maroc, Italia, Luxembourg și Germania. Pentru curajul său, a primit “Crucea de Război”.

Se spune că Regele Mihai al României o plăcea pe prințesa Ana din vedere (o zărise în imaginile filmate în timpul războiului). Regina mama Elena a încercat să-i aducă împreună pe cei doi, dar abilitățile ei de pețitoare au dat roade de-abia în 1947, când cei doi s-au întâlnit la Londra, cu ocazia unei nunți regale.
Ana, neobișnuită cu evenimentele de acest gen, nu și-a dorit să-l întâlnească pe Mihai într-un context așa de oficial.
Așa că a plănuit să meargă incognito în gara din Paris de unde Mihai urma să ia trenul pentru Londra, ca să-și observe pretendentul, fără să fie observată. Planul nu i-a reușit, așa că l-a cunoscut pe Mihai, întâmplător, la hotelul Claridge’s din Londra, unde venise să-și salute părinții. A fost atât de emoționată la această întâlnire neașteptată încât și-a lovit militărește călcâiele când i-a fost prezentat Mihai. Se spune că această stângăcie l-a fermect pe rege; 16 zile mai târziu, avea să-i ceară mâna, în drum spre Lausanne.

Peste numai câteva săptămâni, Regele Mihai a fost forțat să abdice. În plus, Biserica Ortodoxă a refuzat să le dea binecuvântarea pentru nuntă, pentru că Ana era romano-catolică, iar Mihai ortodox. Ana s-a măritat cu Mihai în 1948, fără să primească aprobarea Bisericii Catolice. Părinții ei, la insistențele familiei Bourbon-Parma, nu au fost prezenți la nuntă.

Astfel, fost vânzătoare de la Macy’s a devenit Regina Ana a României, care n-a pus piciorul în țară în următorii 44 de ani. Au urmat vremuri grele.

„Când ne-am căsătorit”, povestea regina într-un interviu acordat Eugeniei Vodă în 2008, „regele, cu generozitatea lui moștenită de la Regina Elena, mi-a dăruit un formidabil colier de diamante. Cred că există fotografii în care îl poartă Regina Maria. L-am primit cadou și când n-am mai avut bani, nici noi, nici Regina, l-am vândut. Am vândut toate bijuteriile pe care le-am primit. Am păstrat ceasul și perlele astea și așa am putut s-o ajutăm pe Regină. Dar, când n-am mai avut nimic, n-am mai putut s-o ajutăm. Atunci a trebuit să vândă Villa Sparta. Pentru ea, a fost ceva îngrozitor. A venit să locuiască într-un apartament la Lausanne, dar nu era același lucru. Ne-a dat din mobila ei, ce-a mai putut salva. Și acum, la Săvârșin, avem multe care provin de la Villa Sparta.”

Regele Mihai I şi Regina Ana au fost cel mai longeviv cuplu regal din istoria României.

Regina Ana a murit acum două zile, pe 1 august. Sicriul va fi adus în ţară pe 9 august şi va fi transportat la Castelul Peleş, iar miercuri, 10 august, acesta va fi transportat la Sala tronului din Palatul Regal. Sâmbătă, va fi depus în Piaţa Palatului, pe un catafalc. Înmormântarea va avea loc sâmbătă, 13 august, la ora 15.00, într-o ceremonie privată, la Curtea de Argeş. Guvernul a decis ca 13 august să fie zi de doliu naţional.

17
/04
/24

După succesul recitalurilor din Iaşi, Suceava, Botoşani şi Neamţ, elevii bucureșteni vor avea ocazia întâlnirii directe cu muzica clasică interpretată de violonistul de talie internaţională Răzvan Stoica. Împreună cu vioara Stradivarius ex-Ernst din 1729 și acompaniat de pianista Andreea Stoica, Răzvan va fi prezent la Colegiul Sfântul Sava pe 22 aprilie şi la la Colegiul Național Gheorghe Lazăr, pe 25 aprilie, în cadrul programului „Muzica Inspiră”, inițiat de Fundația Culturală Gaudium Animae.

17
/04
/24

„Experiențele depresiei” de Sidney J. Blatt este o incursiune în lumea uneia dintre cele mai răspândite boli ale epocii noastre și oferă diverse perspective asupra diferitelor chipuri ale depresiei.

12
/04
/24

Asociația Interact Projects (Proiecte Interactive), în calitate de beneficiar, anunță începerea implementării proiectului Venus iese din retrograd, proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN).

12
/04
/24

„Guvernul Copiilor 2”, filmul vizionar regizat de Ioana Mischie, vine în cinematografe din 26 aprilie și prezintă publicului o lume imaginată de copiii români, cu vârste cuprinse între 7 și 12 ani, din diverse categorii sociale, care au fost intervievați cu privire la societatea ideală pe care ar clădi-o dacă ar deveni lideri.

12
/04
/24

Timpul aleargă pe lângă noi și ne impune ritmul. Presiunea este permanentă și de multe feluri. Pentru o femeie timpul curge altfel? Ceasul aleargă cu o altă viteză? Cât timp mai avem la 30 de ani?

11
/04
/24

Luna aprilie aduce în spațiile galeriei neconvenționale Celula de Artă patru noi vernisaje: pe 11 aprilie, la Art Safe (în incinta Combinatului Fondului Plastic, str. Băiculești nr. 29), expoziția artistului Beaver, Gray Area, pe 14 aprilie deschiderea sezonului Galeriei Verticale din incinta Random Space (str. Popa Petre nr. 21) cu expoziția Metal Poetry și un live performance de sculptură susținut de artista Cristina Dinu, pe 19 aprilie Locus Sigilli, a artistei Laura Sima, la Celula de Artă din Bd. Carol, nr. 53 și pe 27 aprilie expoziția de artă cu vânzare re-LEAF, la salonul permanent din Palatul Bragadiru, (Calea Rahovei nr. 147 – 153), un eveniment conex al competiției de pictură live Art Battle, care va avea loc în aceeași dată.