Ioan Gyuri Pascu: Politicienii dau dovadă de orice în afară de respect şi civilizaţie
https://www.ziarulmetropolis.ro/ioan-gyuri-pascu-oamenii-nu-au-puterea-exemplului-din-partea-mediei-de-a-fi-civilizat/

Artistul Ioan Gyuri Pascu a povestit pentru rubrica „Cu respect”, a emisiunii Bonton, de la Digi24 despre speranţe, modelele pe care le-a avut, dar şi despre familie. Emisiunea va fi difuzată duminică la ora 17.30.

Un articol de Andrada Văsii|30 martie 2013

Ioan Gyuri Pascu este un artist care şi-a respectat întotdeauna publicul, fanii, profesia şi asta pentru că, după cum povesteşte chiar el în emisiunea Bonton, de la Digi24, aşa a învăţat acasă, cu aceste valori a pornit la drum, încă din copilărie.

Nu este însă adeptul unei politeţi forţate, exagerate care nu ar avea alt efect decât să înstrăineze oamenii, să îi facă falşi:

Nu sunt un om al etichetelor şi nu mi-a plăcut niciodată nici să fiu în etichete, nici să mi se pună etichete, nici să pun etichete, nici măcar în domeniul politeţii, pentru că în capul meu politeţea de multe ori este şi o chestie protectoare şi care depărtează oamenii. Sunt oameni care folosesc politeţea pentru a te ţine la distanţă şi alteori este apanajul snobismului.

Modelele lui Ioan Gyuri Pascu

Ca fiecare dintre noi, şi Ioan Gyuri Pascu a avut modele de bună-cuviinţă, toate venite din rândul familiei sale:

În familie şi la şcoală la mine, modelele erau foarte clare. Bunica mea era un model şi totdeauna îmi spunea: „pentru omenie nu-ţi trebuie şcoală”. Îmi spunea să respecţi omul şi să nu te uiţi la naţionalitate sau la alte aspecte ale lui, ci numai omul din el. Mai spunea: câte limbi ştii, atâţia oameni eşti, ca să mergi să bucuri pe cineva care nu cunoaşte limba ta şi vorbeşti câteva cuvinte pe limba lui. Aşa că eu am fost înconjurat de asemenea oameni.

Despre mass media

Dar ce îl deranjează cel mai mult pe artistul Ioan Gyuri Pascu vine exact din sfera în care îşi desfăşoară înclusiv el, în cea mai mare parte a timpului, activitatea- mass media:

Mass media şi presa sunt primele exemple pentru cineva cum să nu fie civilizat, cum să nu aibă respect pentru cineva. Şi aici mă refer la o majoritate covârşitoare din media, că dacă ar fi numai 10 % sau 20% tabloid, ca în Anglia sau  Germania, ar fi o chestie tolerată, ca şi în întreaga societate. Dar oamenii nu au puterea exemplului din partea mediei de a fi civilizat. Media pe primul loc şi pe locul doi parlamentul, politica, politicienii, care dau dovadă de orice în afară de respect şi civilizaţie.

Speranțele lui Ioan Gyuri Pascu

Şi totuşi, Ioan Gyuri Pascu nu şi-a pierdut speranţa într-o Românie civilizată, cel puţin atâta vreme cât lucruri frumoase i se mai întâmplă, ca acela pe care l-a povestit reporterului Bonton:

…Chiar acum câteva zile am mers cu taxiul şi era un domn care asculta România muzical şi care era şofer de taxi şi mi-a vorbit foarte frumos. Era figurant la Opera română. A fost o plăcere să discut cu el, să se poarte civilizat, să ajung foarte în regulă şi într-o stare foarte bună la locul în care mergeam.

Şi, dincolo de aceste întâmplări frumoase, iubeşte la ţara sa acele lucruri care nu s-au alterat încă – respectul oamenilor de la ţară pentru semenii lor, ospitalitatea şi căldura lor:

Dar îmi place mult la români această ospitalitate, respectul oamenilor de la ţară pentru oricine întâlnesc, faptul că ei se salută cu toţii şi de 5 ori pe zi… şi de multe ori eu chiar şi în Bucureşti dacă văd că trece un om aşa şi se uită la mine, eu îi zâmbesc şi îi spun „Bună ziua” pentru că mi se pare că m-ar cunoaşte. Poate e un defect de-al meu că am trăit într-u oraş foarte mic, de 15.000 de locuitori, unde toată lumea se salută.

Multe alte poveşti despre România civilizată a artistului Ioan Gyuri Pascu, duminică, ora 17.30, la Bonton.

 

24
/10
/14

Ștefan Tarara, laureat cu premiul I la Concursul Internațional George Enescu, secțiunea vioară va concerta vineri, 31 octombrie 2014, de la ora 19.00, în sala de spectacole a Colegiului de Artă „Octav Băncilă” din Iaşi. La pupitrul Orchestrei Simfonice se va afla dirijorul Cristian Lupeș.

23
/10
/14

Miercuri, 22 septembrie, la Sala Radio din Bucureşti, un public entuziast şi călduros a răspuns afirmativ întrebării „VĂ PLACE TANGO ?”, provocare artistică lansată prin turneul său naţional de violoncelistul RĂZVAN SUMA, alături de doi invitaţi argentinieni - ANALIA SELIS (voce) şi JULIO SANTILLAN (chitară). 

23
/10
/14

Iubitorii operei sunt invitați într-o clădire renovată, cu o sală de spectacole cu acustică îmbunătățită, care va permite reprezentații artistice de o calitate superioară. Șase premiere, invitați de marcă, evenimente speciale, spații reamenajate. Stagiunea se deschide cu o nouă premieră a operei „La traviata” de Giuseppe Verdi, într-o montare originală semnată de regizorul britanic Paul Curran

21
/10
/14

Sâmbătă, 1 noiembrie, în cadrul seriei de concerte bilunare Jazzaj la ARCUB, va avea loc concertul „Gypsy Blues“, susținut de Emil Bîzgă (trompetă), Marius Vernescu (pian), Toma Zaharia Tomiță (bas) și Tudy Zaharescu (tobe). Evenimentul va avea loc la Sala ARCUB din Str. Batiște nr. 14, de la ora 20:00.

20
/10
/14

Un studio de înregistrări din Londra a lansat o „provocare” artistică unuia dintre cei mai valoroşi tineri pianişti români, SERGIU TUHUŢIU: studioul s-a oferit să îi înregistreze primul CD dacă reuşeşte să adune 20.000 de like-uri pe pagina sa de Facebook. După ce a făcut public acest pariu pe reţeaua de socializare, povestea s-a transformat într-un fenomen viral, rezultatul fiind acela că în două zile pagina sa a obţinut 24.000 de like-uri, iar înregistrările CD-ului au fost programate pentru finalul verii 2014.

17
/10
/14

Peste 35 de artişti internaţionali vor participa la cea de-a noua ediţie a Festivalului Internaţional de Muzică de Cameră SoNoRo, care se va desfăşura în perioada 31 octombrie - 17 noiembrie, în Bucureşti, Cluj-Napoca şi Iaşi, sub tema "Bridges".

17
/10
/14

55 de ani de virtuozitate, 55 de ani de diversitate şi culoare la 15 instrumente tradiţionale de suflat, de fiecare dată acelaşi nume, DUMITRU ZAMFIRA - maestrul fluierelor ! Duminică, în ziua de 26 a lui Brumar, de Sămedru (Sf. Dumitru), de la ora 17.00, Sala Radio îmbracă straie de sărbătoare.

16
/10
/14

Stefan Tarara, câştigătorul Concursului Enescu 2014, secţiunea vioară, este invitatul Marinei Constantinescu de vineri, 17 octombrie. Din această toamnă, poveştile culturale depănate în miez de noapte, la Nocturne, pot fi urmărite fiecare vineri, de la ora 24.00, la TVR 1, TVR HD şi TVR+.

16
/10
/14

Ajuns la jumătatea itinerariului, turneul naţional „VA PLACE TANGO ” se bucură de un succes extraordinar : după o deschidere specială şi neconvenţională a turneului la Palas Mall Iaşi, în faţa unui public de 1000 de spectatori, au urmat săli pline şi un public entuziast în Râmnicu Vâlcea, Botoşani, Bistriţa, Cluj-Napoca şi Timişoara.

16
/10
/14

Festivalul Sergiu Celibidache nu va mai fi organizat, motivul principal fiind "indiferenţa statului român, atunci când vine vorba de onorarea valorilor României", potrivit lui Serge Ioan Celibidache, care interzice, totodată, folosirea numelui şi a imaginii tatălui său de către instituţiile de stat.

13
/10
/14

Krzysztof Penderecki, personalitate simbol a muzicii secolului XX, va fi prezent la Sala Radio în deschiderea stagiunii Orchestrei Naţionale Radio, dirijate de Tiberiu Soare, eveniment construit în jurul unui atractiv program ce îmbină romantismul muzicii lui Ceaikovski şi spiritul inovator al muzicii lui Penderecki.

13
/10
/14

Albumul Ceciliei Bartoli, St Petersburg, un album al premierelor, se lansează astăzi, 13 octombrie. Acesta conţine 11 arii înregistrate în premieră mondială de Cecilia Bartoli, ansamblul I Barrochisti, dirijor Diego Fasolis; 11 arii descoperite de Cecilia Bartoli în arhiva Teatrului Mariinski din St Petersburg, pe care nu le-a mai cântat nimeni în ultimii 200 ani.