Ioana Nicolaie, la Nocturne – în această seară, la TVR
https://www.ziarulmetropolis.ro/ioana-nicolaie-la-nocturnele-marinei-constantinescu-in-aceasta-seara-la-tvr/

Într-o lume a contestării şi agresării continue a valorilor, realizatoarea Marina Constantinescu îşi continuă dialogurile cu oameni care contează. La ediţia Nocturne din 31 martie, Marina Constantinescu o are drept invitată pe scriitoarea Ioana Nicolaie.

Un articol de Petre Ivan|31 martie 2014

Ioana Nicolaie este scriitoare, poetă şi mamă. Este, de asemenea, soţia scriitorului Mircea Cărtărescu.

În editia Nocturne de luni, 31 marie, ora 24.00, la TVR 1, TVR HD şi TVR+, Ioana Nicolaie vorbeşte cald şi sincer despre viata ei de când a părăsit Sângeorz-Băi, despre perioadele sărace, la propriu, cărora le-a zâmbit cu toleranţa omului care ştie că îl aşteaptă ceva special în viaţă şi despre întreg firul poveştii vieţii ei.

Ioana Nicolaie

Mircea Cărtărescu şi Ioana Nicolaie

Autoare a romanelor „Autoimun”, „Cerul din burtă”, „O pasăre pe sârmă” etc., Ioana Nicolaie spune că în scriitură o interesează atât povestea, cât şi autenticitatea.

Din admiraţie pentru demersul său de a-i antrena şi educa pe cei mai mici dintre cititori într-ale cuvântului, prin parteneriatul pe care îl are cu Libraria Humanitas, unde le citeşte copiilor poveşti, într-o luptă deschisă cu dispariţia magiei, gazda emisiunii a numit-o Şeherezada.

Borges în troleibuzul 66

Ioana Nicolaie rememorează cu drag la Nocturne vremurile în care, studentă fiind, locuia la „capătul pământului”, în zona Fundeni a Bucureştiului, când drumul lung către Universitate îi îngăduia să citească Borges în troleibuzul 66. Zâmbeşte când îşi aminteşte de primii blugi şi de fructele kiwi abia apărute la noi în anii ’90. Era o tânără entuziastă, cu multe speranţe: „Eu am avut ambiţii, nu ştiu dacă mari, mi-am făcut mereu planuri şi am pus pariuri cu mine.”

„Întotdeauna tinerii au dreptate. Noi, cei de dinainte, ar trebui să avem responsabilitate”, este de părere Ioana Nicolaie. „Tinerii de azi nu pot înţelege nimic din vremurile trecute. Ei intreabă: da’ ce, nu vă lăsa Ceauşescu să vă conectaţi la Facebook?, continuă ea.

Ioana Nicolaie

Despre scriitorii optzecişti, pe care „lumea şi acum îi consideră ca fiind generaţia tânără”, deşi de atunci au trecut 40 de ani, despre a fi şi soţia lui Mircea Cărtărescu, aflaţi din mărturisirile Ioanei Nicolaie la Nocturne de la TVR 1, TVR HD şi TVR+ de luni, 31 martie.

Foto cu Ioana Nicolaie – wikipedia, facebook

10
/04
/24

Massive Attack, Bring Me The Horizon, Queens of The Stone Age, Chase and Status, Sean Paul și Paolo Nutini – așa arată capul de afiș al celei de-a 10-a ediții a festivalului Electric Castle. Alți 300 de artiști din toate genurile muzicale vor fi prezenți la castelul Banffy, din Bonțida, între 17 și 21 iulie, pentru a crea o nouă ediție epică, eclectică, exotică, explozivă.

10
/04
/24

Asociația Entuziart, promotor activ al integrării sociale și culturale a persoanelor cu nevoi speciale, este mândră să anunțe lansarea proiectului "CU OCHII MINȚII". Această inițiativă de pionierat, ce se desfășoară în perioada martie - noiembrie 2024, urmărește să îmbogățească viețile persoanelor cu deficiențe de vedere prin art terapie, dans terapie, psihoterapie și activități expresiv-creative.

10
/04
/24

În perioada 12-14 aprilie 2024, România va participa la Festival du Livre de Paris, prestigios eveniment internațional dedicat cărții și literaturii, organizat la Grand Palais Éphémère și în alte câteva spaţii emblematice din Paris şi în librării partenere.

10
/04
/24

The Rembrandt Art Experience în parteneriat cu Primăria Capitalei, prin ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București, anunță lansarea seriilor de ateliere de artă, dedicate familiei, inspirate de geniul suprarealist Salvador Dalí.

09
/04
/24

Sorin Zlat Trio propune iubitorilor de jazz un nou concert pe scena Sălii Mari de la ARCUB – Hanul Gabroveni, Changing Times, un mix între cool jazz, post-bop, jazz contemporan și muzică de avangardă, pe 24 aprilie, de la ora 19.00.

08
/04
/24

Vineri, 12 aprilie, la ora 19:30, Teatrul Apropo așteaptă publicul, în mereu surprinzătoarea sală de spectacole din cartierul Pipera, la o nouă premieră teatrală: FERICIREA de Eric Assous, un spectacol care tratează cu umor și delicatețe o dilemă a fiecărui cuplu: dacă poți să iubești și poți fi iubit, fericirea are oare termen de valabilitate?

08
/04
/24

„Pictura este singurul mediu în care se poate exprima natura viscerală a lumii”, este de părere Adrian Ghenie, artistul ale cărui lucrări se regăsesc astăzi în cele mai importante colecții din lume – precum Centre Pompidou (din Paris) și The Metropolitan Museum of Art (din New York).

08
/04
/24

Centrul de Comunicare Vizuală anunță cea de-a noua ediție a Conferinței Naționale de Fotografie (CNF2024), care se va derula în perioada 20-21 aprilie, la București, și va marca un moment esențial în calendarul evenimentelor dedicate artei fotografice din țara noastră.

05
/04
/24

Festivalul Filmului Palestinian, organizat de Centrul Cultural Mahmoud Darwish sub patronajul Ministerului Culturii din Palestina și al Ambasadei Statului Palestina în România, va avea loc între 18 și 21 aprilie la București și pe 28 aprilie în Cluj-Napoca iar programul detaliat și biletele sunt acum disponibile.

05
/04
/24

Brașov Jazz & Blues Festival, unul dintre marile festivaluri urbane de gen din România, revine între 15 și 18 august 2024, cu cea de-a 12-a ediție, iar orașul Brașov va fi din nou gazdă pentru peste 100 de artiști din toate colțurile lumii, care vor învălui publicul în ritmurile vibrante ale muzicii născute din jazz și blues.