Istoria jurnalismului din România in date lansata la Palatul Sutu
https://www.ziarulmetropolis.ro/istoria-jurnalismului-din-romania-in-date-lansata-la-palatul-sutu/

Volumul „Istoria jurnalismului din România în date”, o carte de 1.414 pagini, format mare, la care au lucrat 120 de specialişti sub coordonarea conf. dr. Marian Petcu, a fost lansat luni la Palatul Şuţu – Muzeul Municipiului Bucureşti.  Ioan Matei, din partea Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional (MCPN), a caracterizat noua enciclopedie ca fiind „o […]

Un articol de Andrada Văsii|27 noiembrie 2012

Volumul „Istoria jurnalismului din România în date”, o carte de 1.414 pagini, format mare, la care au lucrat 120 de specialişti sub coordonarea conf. dr. Marian Petcu, a fost lansat luni la Palatul Şuţu – Muzeul Municipiului Bucureşti.

 Ioan Matei, din partea Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional (MCPN), a caracterizat noua enciclopedie ca fiind „o operă de mare greutate, prima şi singura pe această temă”.

„Am ţinut-o în mână. Aşa ceva mi s-a întâmplat cu ‘Istoria literaturii române de la origini până în prezent’ de George Călinescu”, a spus Ioan Matei, precizând că aceasta e o lucrare densă, care încă mai are loc de completări pe care este sigur că autorul le va aduce.

Ilie Rad, de la Universitatea Babeş Bolyai, a apreciat că lucrarea este o premieră şi prin inventarierea publicaţiilor minorităţilor din România, autorul „relegitimând interesul pentru istoria presei”, aceasta devenind o disciplină obligatorie în instituţiile de învăţământ superior dedicate jurnalismului.

El a subliniat că Marian Petcu a elaborat această lucrare sub principiul voluntariatului, el rămânând şi după aceasta „un om generos, doldora de idei”.

Şi Ilie Rad a amintit similitudinile cu „Istoria…” lui Călinescu, lucrare apărută în aceleaşi condiţii de criză şi emanând acelaşi optimism, profesorul Rad sugerând Academiei Române să-l propună la un premiu, iar Ministerului Educaţiei să scoată la concurs un post de profesor pentru conf. dr. Marian Petcu.

„Carte frumoasă cinste cui te-a coordonat!”, a spus în încheierea cuvântului său Ilie Rad, aplaudat îndelung de cei prezenţi.

Şi sociologul Zoltan Rostas a omagiat „perseverenţa şi tenacitatea regăţeană, asemenea celei a lui Dimitrie Gusti”, care l-au caracterizat pe Marian Petcu, iar gazetarul Neagu Udroiu a afirmat că „Istoria jurnalismului din România în date” reprezintă o lucrare importantă, asemeni unei lucrări a lui Nicolae Iorga, „Istoria presei româneşti”.

Marian Petcu a caracterizat evenimentul drept „o sărbătoare” a echipei cu care a realizat această carte „faraonică” şi a mărturisit că lucrarea sa, din cauza faptului că nu a fost finanţată, reprezintă „ultimul mare proiect comunist”, canalul său Dunăre-Marea Neagră.

Potrivit acestuia, enciclopedia se doreşte „un subtitut al doritului Tratat de istoria presei, care nu va apărea probabil niciodată”, Petcu amintind că în istoria presei româneşti au fost şi momente mai palpitante ori mai luminoase.

„Cred că lucrarea satisface nevoile unui număr mai mare de cititori, şi istoricii şi sociologii o vor găsi cred interesantă”, a afirmat Petcu.

El a anunţat că lucrează la un ”Dicţionar de comunicare şi termeni asociaţi”, coordonând un colectiv de 50 de persoane din cinci ţări. „Sper să vi-l prezentăm în doi ani”, a spus acesta.

În cadrul evenimentului Ioan Matei a înmânat lui Biţi Caragiale o diplomă pentru excelenţă în exercitarea profesiei de jurnalist.

Prima enciclopedie cronologică a jurnalismului din România, lucrarea, apărută la Editura Polirom, cu susţinerea financiară a Administraţiei Fondului Cultural Naţional, include în articolele ei 18.000 de publicaţii periodice, radiouri, televiziuni, agenţii de presă, precum şi 33.500 de jurnalişti şi publicişti.

Totodată, sunt acoperiţi 280 de ani de presă în România – din 1731 până în 2011 – şi sunt oferite pentru prima oară informaţii relevante nu numai despre producţia jurnalistică de limba română, ci şi despre cea a comunităţilor maghiară, germană, evreiască, bulgară, sârbă, rusă etc.

Potrivit Polirom, enciclopedia este un volum util pentru toţi cei interesaţi de istoria jurnalismului şi a culturii române, ce face posibile cercetări ale presei pe perioade determinate, marcări ale unor aniversări şi comemorări, comparaţii între ani şi etape din evoluţia presei sau analize ale transformărilor legislaţiei presei.

Un proiect de anvergură la care au lucrat timp de patru ani peste 100 de specialişti – profesori, cercetători, bibliotecari, arhivişti, jurnalişti -, alături de studenţi, masteranzi şi doctoranzi de la universităţi publice din Bucureşti, Cluj-Napoca şi Sibiu, enciclopedia poate fi găsită în librării la preţul de 115 lei.

Licenţiat în jurnalism, doctor în sociologie, conferenţiar la Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării din cadrul Universităţii Bucureşti, Marian Petcu a fondat şi condus revistele ştiinţifice „Jurnalism & Comunicare”, „Revista Română de Istorie a Presei”, „Studii şi Cercetări de Istorie a Presei”.

Printre lucrările sale se numără „10 teme de istorie a jurnalismului” (2012); „Jurnalist în România – istoria unei profesii” (2005), „Cenzura în spaţiul cultural românesc” (coord., 2005), „O istorie ilustrată a publicităţii româneşti” (2002), „Sociologia mass-media” (2002), „Tipologia presei româneşti” (2000).

Sursa: Mediafax

23
/09
/14

O carte există doar dacă aceasta exprimă și transmite gânduri, emoţii şi sentimente. E bine să citești despre forme și culori, geografie, rime colorate, dar parcă și mai bine este să le vezi în fața ochilor în versuri jucăușe, ușor de reținut deopotrivă pentru copii și educatori.

23
/09
/14

IUBIRI CARE AU FĂCUT ISTORIE S-a căsătorit la doar 18 ani, cu prinţul Mihai Cantacuzino, cu 12 ani mai în vârstă decât ea. În timpul căsniciei, l-a cunoscut pe George Enescu, iar muzicianul s-a îndrăgostit iremediabil de ea. Maruca l-a iubit până la nebunie şi pe filosoful Nae Ionescu.

23
/09
/14

Actorul american Samuel L. Jackson vrea să lanseze, de Crăciun, un cântec interpretat de mai multe vedete, iar banii obţinuţi din vânzarea drepturilor vor fi folosiţi pentru organizaţia caritabilă One for the Boys care activează în domeniul luptei contra cancerului testicular şi de prostată.

23
/09
/14

Fantoma, dragostea mea!, Vacanţă în Guadelupa, Aici nu-i de joacă, Viza de clown, Meşteşugul vieţii, Taxi Blues, Dragostea durează trei ani sunt câteva dintre spectacolele care pot fi văzute, în aceste zile, pe scenele teatrelor bucureştene.

23
/09
/14

Ştiaţi că într-o zi de 23 septembrie s-au născut artişti precum: George Mihăiță, Șerban Ionescu, Jason Alexander, Julio Iglesias, John Coltrane, Ray Charles, Sofia Vicoveanca şi Bruce Springsteen şi s-au stins din viaţă: Vicenzo Bellini, Sigmund Freud, André Bourvil, Pablo Neruda sau Geo Saizescu?

22
/09
/14

Premiul Publicului celei de-a noua ediţii Anim’est (3 şi 12 octombrie) îi va reveni unuia dintre cele 37 de scurtmetraje de animaţie proiectate în cadrul secţiunii speciale Animash - în afara categoriilor competiţionale ale festivalului - o serie de filme de animaţie selectate ţi premiate la festivaluri internaţionale de renume.

22
/09
/14

“Hector în căutarea fericirii”, în regia lui Peter Chelsom, va deschide cea de-a VI-a ediție a Festivalului Internațional de Film Comedy Cluj (10-19 Octombrie). Evenimentul va avea loc vineri, 10 octombrie, de la ora 19:00 când la Cinema Florin Piersic, psihiatrul londonez Hector va da startul distracției și filmelor bune.

22
/09
/14

Albumul Romance, al mezzosopranei Ruxandra Donose, apărut la Editura Casa Radio, va fi lansat, în prezenţa artistei, marţi, 23 septembrie, ora 17:00, la librăria Cărtureşti din Str. Arthur Verona nr. 13-15. La eveniment vor participa dirijorul Tiberiu Soare şi muzicologul Grigore Constantinescu.

22
/09
/14

Proiectul "Fotografie în versuri și muzică" înseamnă ilustrarea unei poezii atât prin imagini, cât și prin pasaje muzicale originale, care să reflecte tema creației literare atât vizual, cât și auditiv.

22
/09
/14

TANGO-ul, genul muzical - dedicat dansului - cu cea mai spectaculoasă poveste, doi invitaţi speciali originari chiar din ţara tango-ului şi a compozitorilor săi – Argentina, un repertoriu semnat de cei mai mari compozitori de gen, 13 concerte în 12 oraşe din România, acestea sunt elementele care compun turneul naţional „VĂ PLACE TANGO ?”, prezentat de violoncelistul RĂZVAN SUMA, între 28 septembrie - 24 octombrie 2014.

22
/09
/14

Traseul “Descoperă-l pe Brâncoveanu”, parte a proiectului „Moştenirea lui Brâncoveanu”, demarează pe23 septembrie. Evenimentul este dedicat celor 300 de ani care s-au scurs de la moartea marelui voievod şi martir Constantin Brâncoveanu. Proiectul mai include alte două componente, “Ctitorul Brâncoveanu“ și “Momente din viaţa Brâncovenilor”.

22
/09
/14

Laureaţii Concursului Enescu 2014, Secţiunea Violoncel, au fost desemnaţi duminică seară de către juriul internaţional în cadrul unei ceremonii de gală în Sala Mare a Ateneului Român, cu participarea extraordinară a Orchestrei Filarmonicii George Enescu. Premiul I i-a revenit violoncelistei Eun–Sun Hong (Coreea de Sud), care a interpretat Concertul Nr. 1 pentru Violoncel și Orchestră de D. Șostacovici.