Iurie Darie a fost înmormântat cu onoruri militare
https://www.ziarulmetropolis.ro/iurie-darie-a-fost-inmormantat-cu-onoruri-militare/

Actorul Iurie Darie a fost înmormântat cu onoruri militare, duminică, în jurul orei 16.00, la cimitirul Sfânta Vineri din Capitală, în prezenţa familiei, dar şi a câtorva zeci de apropiaţi, printre care numeroşi colegi actori şi regizori, precum Sergiu Nicolaescu, Florin Piersic, Sebastian Papaiani.   Actorul Iurie Darie a murit vineri noapte, la vârsta de […]

Un articol de Andrada Văsii|12 noiembrie 2012

Actorul Iurie Darie a fost înmormântat cu onoruri militare, duminică, în jurul orei 16.00, la cimitirul Sfânta Vineri din Capitală, în prezenţa familiei, dar şi a câtorva zeci de apropiaţi, printre care numeroşi colegi actori şi regizori, precum Sergiu Nicolaescu, Florin Piersic, Sebastian Papaiani.

 

Actorul Iurie Darie a murit vineri noapte, la vârsta de 83 de ani, după o lungă suferinţă.

Sicriul cu trupul neînsufleţit al actorului Iurie Darie a fost depus, sâmbătă, în jurul orei 16.00, la Sala Studio a Teatrului de Comedie din Bucureşti, unde prietenii şi admiratorii i-au putut aduce un ultim omagiu.

Printre cei care au venit să-l vadă pentru ultima dată pe actorul Iurie Darie, sâmbătă după amiază şi duminică dimineaţă, s-au numărat Emilia Popescu, Monica Ghiuţă, Marius Florea Vizante, Marius Marinescu, Gelu Colceag, Marian Râlea, Ecaterina Andronescu, Marin Moraru, Daniela Nane, George Ivaşcu, Alice Barb, George Mihăiţă şi Magda Catone.

 Coroane de flori au fost depuse din partea fiului actorului, regizorul Alexandru Darie, care este directorul Teatrului Bulandra, din partea colegilor de la Teatrul de Comedie, unde a jucat regretatul artist, din partea actorului Victor Rebengiuc, a Teatrului Odeon, a Teatrului Nottara, a lui George Ivaşcu, a preşedintelui Traian Băsescu, a premierului Victor Ponta, a primarului general al Capitalei, Sorin Oprescu, şi din partea senatorului Marius Marinescu, dar şi a unor prieteni şi admiratori.

Duminică, în jurul orei 13.45, cortegiul funerar cu sicriul în care se afla trupul neînsufleţit al actorului Iurie Darie a plecat spre cimitirul Sfânta Vineri, în aplauzele celor prezenţi.

Slujba de înmormântare a fost oficiată de un sobor de cinci preoţi, în faţa capelei cimitirului Sfânta Vineri, în prezenţa a câteva sute de persoane, familie, colegi şi admiratori.

Regizorul Sergiu Nicolaescu a rostit un cuvânt de adio la căpătâiul actorului: „La revedere, bunul meu prieten, nicio grijă, nu eşti singur. Dumnezeu să te aibă în pază”.

Sicriul a fost purtat de militari din Regimentul 30 Gardă „Mihai Viteazul”, care au şi tras cele trei salve, la coborârea sicriului în mormânt, în aplauzele celor prezenţi.

La înmormântare au participat, printre alţi, Mihai Constantin, Rodica Popescu Bitănescu, Ion Dichiseanu, Geo Saizescu, Daniela Nane, George Ivaşcu, Alice Barb şi Magda Catone.

 

Sursa: Mediafax

20
/05
/24

„Ideea care m-a urmărit este că şansa picturii mele a fost tocmai dezavantajul de a trăi în Est şi de a participa la toate coşmarurile acestei epoci, care mă urmăresc obsesiv în drama picturii mele.”

20
/05
/24

A 23-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania (14-24 iunie 2024, Cluj-Napoca) aduce un omagiu cinematografiei japoneze prin Focus Japonia, un program eclectic care reunește filme de referință din istoria cinemaului, cele mai apreciate producții recente, dar și ateliere și programe speciale.

17
/05
/24

„Furtuna“, spectacolul lui Robert Wilson de la Teatrul Național „Ivan Vazov“ din Sofia, jucat în sala mare a Teatrului Național „Marin Sorescu“ din Craiova, a deschis aseară un festival de elită care se încăpățânează să uimească, să educe, să unească oamenii, de 30 de ani încoace.

16
/05
/24

Cineaști aflați la primul sau al doilea lungmetraj din carieră concurează pentru trofeele competițiilor internaționale ale celei de-a 23-a ediții a Festivalului Internațional de Film Transilvania, care se va desfășura la Cluj-Napoca, între 14 și 24 iunie.

15
/05
/24

Peste 300 de spectacole de teatru de talie mondială, concerte, parade, ateliere, lansări de carte, instalații, călătorii VR vor împânzi întreg orașul Craiova și împrejurimile, în spații convenționale, dar și în cele mai inedite și neașteptate locuri.

14
/05
/24

Centrul de Pedagogie și Studiul Imaginii „Sorin Botoșeneanu” din UNATC „I.L. Caragiale” prezintă vineri, 17 mai, ora 19.00, în Sala Cinema din UNATC, și duminică, 19 mai, ora 20, la cinema Elvire Popesco din București două programe noi de scurtmetraje proaspăt digitizate și remasteriza-te din arhiva universității.

10
/05
/24

Observator cultural – revista care, de 24 de ani, reflectă în paginile sale cele mai importante evenimente literare, artistice, sociale și politice, reprezentând un reper pe scena culturală românească – a ajuns la a XVIII-a ediție a Galei pe care o organizează anual la Teatrul Odeon, în demersul său de a oferi vizibilitate și recunoaștere literaturii române contemporane.

09
/05
/24

Cu ocazia Centenarului Giacomo Puccini, de la a cărui trecere în eternitate se omagiază 100 de ani, Institutul Italian de Cultură, alături de Artexim, organizează la Ateneul Român luni, 13 mai 2024, ora 19:00, Gala Puccini.