Ivona, Principesa Burgundiei de Witold Gombrowicz – premieră la Teatrul Nottara pe 9 februarie
https://www.ziarulmetropolis.ro/ivona-principesa-burgundiei-de-witold-gombrowicz-premiera-la-teatrul-nottara-pe-9-februarie/

Povestea din Ivona, Principesa Burgundiei de Witold Gombrowicz, cel mai mare dramaturg polonez, este adusă în contemporaneitate de Andrei şi Andreea Grosu, la Teatrul Nottara, într-o montare inedită, tulburătoare, care îi va oferi spectatorului ocazia să se privească într-o oglindă a adevărului frust, neîndulcit. Premiera oficială are loc pe 9 februarie, la Sala „George Constantin”, de la ora 19:30.

Un articol de Petre Ivan|31 ianuarie 2024

Un vechi proverb spune că frumusețea stă în ochii privitorului. Este aceeași situație și când vorbim despre urâțenie? Oare urâțenia stă în… sufletul privitorului? Ce facem atunci când ni se pune în față o oglindă care reflectă defectele și imperfecțiunile interioare? Ivona, cea care urmează să devină, neverosimil, principesa Burgundiei, aleasă nu pentru trăsăturile ei nobile, ci tocmai pentru stranietatea care scoate la iveală toate tarele celor din jurul ei, este acea oglindă. Andrei și Andreea Grosu readuc în actualitate una dintre poveștile legendare ale teatrului contemporan, scrise de cel mai mare dramaturg polonez, Witold Gombrowicz, a cărui piesă din 1936, Ivona, Principesa Burgundiei, își păstrează actualitatea în orice epocă și în orice context social și interuman. O poveste de o profunzime psihologică impresionantă, cu note din teatrul absurdului, dar cu substrat realist, Ivona, Principesa Burgundiei îl provoacă pe spectator la o autoanaliză sinceră, dureroasă, dar absolut necesară, pentru a reuși să vadă dincolo de suprafață.

Un principe care își găsește cea mai neverosimilă parteneră, un rege și o regină a căror cruzime ascunde un trecut înfiorător, un șambelan complice la cele mai negre momente din trecut, curteni care ar fi capabili de lucruri de neimaginat pentru a nu fi nevoiți să se confrunte cu adevărul dur – o panoplie uluitoare de personaje care construiesc o lume ce te absoarbe în tenebrele ei și te obligă să te privești cu sinceritate. Această lume este adusă la viață de Șerban Gomoi, Dan Bordeianu, Raluca Gheorghiu Culda, Adrian Nicolae, Ion Grosu, Isabela Neamțu, Crenguța Hariton, Mihaela Subțirică, Vlad Bălan și Florina Gleznea. Scenografia este semnată de Vladimir Turturică, iar muzica, de Mihai Dobre.

Bilete la spectacol puteți găsi pe site-ul nottara.ro și la agenția Teatrului Nottara (Bld. Magheru nr 20).

Foto: Andrei Gîndac

26
/04
/24

Centrul Național al Dansului București (CNDB) anunță programul de spectacole pentru luna mai. Unul dintre evenimentele importante ale lunii este premiera spectacolului de dans contemporan Memetics, în coregrafia lui Sergiu Diță, urmată de trei producții CNDB – BLOT, Bodies on The Line, Patosfera și de Miercurea Lejeră, un proiect care prezintă pe scenă idei unice și irepetabile într-o formă performativă.

25
/04
/24

Asociația Culturală Control N dă startul înscrierilor la a treia ediție a New Draft. Rezidența de dezvoltare de scenarii dedicată proiectelor din România și Republica Moldova se adresează regizorilor și scenariștilor, proaspeților absolvenți de facultăți de profil și autorilor din medii conexe, cu proiecte în faza de început.

25
/04
/24

Cea de-a treia ediție din România a competiției de pictură live Art Battle va avea loc pe 27 aprilie, la Palatul Bragadiru din București (Calea Rahovei nr. 147-153) aducând în fața publicului atât concursul contra cronometru care aduce publicul în fața procesului de creație, alături de re-LEAF, o ediție de "interior" a târgului de artă contemporană LEAF (Limited Edition Art Fair) eveniment organizat de Galeria Celula de Artă în parteneriat cu Săfițicuminți. Biletele pentru public sunt disponibile pe LiveTickets.

24
/04
/24

O nouă traducere din opera lui Paul Auster, unul dintre cei mai spectaculoși și inventivi scriitori ai Americii, a cărui operă a fost publicată în mai mult de patruzeci de limbi, a ajuns de curând în librăriile fizice și online din întreaga țară.

22
/04
/24

6 manageri și 30 de ghizi și muzeografi din toată țara au participat la Râșnov la două sesiuni de training pentru dezvoltarea abilităților de gestionare și management strategic al obiectivelor de patrimoniu istoric, documentarea istorică, interpretarea informațiilor, comunicarea și interacțiunea directă cu publicul vizitator.

22
/04
/24

460 de ani se împlinesc pe 23 aprilie de la nașterea celui considerat cel mai mare dramaturg al tuturor timpurilor. Multe povești și multe legende au circulat despre el în tot acest timp.