Jacky in regatul femeilor, marele câștigător la Comedy Cluj
https://www.ziarulmetropolis.ro/jacky-in-regatul-femeilor-marele-castigator-la-comedy-cluj/

După un program intensiv de filme cu un palmares internaţional impresionant şi o serie de evenimente speciale inedite, „Festivalul Internaţional de Film Comedy Cluj” şi-a desemnat câştigătorii sâmbătă seară. Pelicula „Jacky în regatul femeilor”, de Riad Sattouf, a fost dublu premiată: Cel Mai Bun Film şi Cel Mai Bun Scenariu.

Un articol de Petre Ivan|19 octombrie 2014

8 lungmetraje prezentate în premieră națională au intrat în cursa pentru premiile Competiției Internaționale a celei de-a VI-a ediții Comedy Cluj: Cel Mai Bun Film, Cel Mai Bun Regizor, Cel Mai Bun Scenariu și Cea Mai Bună Interpretare. Juriul a fost format din regizorii Cecília Felméri, Igor Mirkovic, Mike Ott, Lodewijk Crijns și criticul de film Mihai Fulger.

Evenimentul a avut loc la Cinema Florin Piersic în prezența a peste 700 de invitați. Gazdele serii au fost Gianina Corondan și actorul Sorin Dobrin

Pelicula „Jacky în regatul femeilor” semnată de regizorul și scenaristul Riad Sattouf a fost dublu premiată: Cel Mai Bun Film și Cel Mai Bun Scenariu. Juriul a decis în unamitate să premieze „cel mai împlinit film, care transmite emoții universale și utilizează umorul în cel mai eficient mod, ca o critică socială”.

Actrița Anamaria Vartolomei a primit cele două trofee Comedy Cluj în numele echipei filmului. Tânăra a jucat alături de actori celebri precum Charlotte Gainsbourg, Vincent Lacoste sau Michel Hazanavicius.

Îndrăzneț și inovator, “Jacky au royaume des filles / Jacky în regatul femeilor” spune povestea unei unei femei autoritare din Republica Democratică Bubunne care își condamnă oponenții la spâzurătoare. În această țară ciudată, femeile sunt la putere, în vreme ce bărbații, îmbrăcați în robe din cap până în picioare, au îndatoriri domestice.


Lionel Baier a fost desemnat cel mai bun regizor al celei de-a 6 ediții Comedy Cluj pentru „maniera în care a condus actorii și a reconstruit epoca” în „Marile unde / Les grandes ondes a l’ouest”. Filmul se concentrează pe aventurile a trei jurnaliști elvețieni în Portugalia anului 1974 când o revoluție e pe cale să izbucnească. Baier combină un umor bine gestionat, tropi nostalgici și comentarii socio-istorice.

Premiul pentru cea mai bună interpretare a fost acordat actriței Elise Shaap pentru rolul său din “Rămas bun lunii / Farewell to the Moon”. Un personaj complex, ca de vis care se dovedește a avea propriile fantezii și pe care Shaap îl transformă într-o fantezie a spectatorilor. Prezent la Gala Comedy Cluj, regizorul Dick Tuinder a primit trofeul în numele actriței.

Juriul Competițiilor de Scurtmetraje format din frumoasele și talentele actrițe Andreea Vasile, Diana Cavallioti și Iulia Verdeș au decis acordarea unei mențiuni speciale pe lângă cele două premii ale secțiunii competiționale. Filmul “Studies on Hysteria / Studii asupra isteriei” (Germania) în regia lui Gabriel Borgetto, “nu putea trece neobservat în economia unor scurtmetraje care au ceva de spus pe un ton atât de îndrăzneț”. Producția Academiei de Film Baden Wuttemberg este unul dintre acele filme care, prin curaj și autenticitate, își câștigă dreptul de a se face vizibil fără prea multe explicații.

Goodman, cel mai bun scurtmetraj

“Goodman / Om Bun” (Rusia) a fost recompensat cu premiul pentru cel mai bun scurtmetraj. Juriul a apreciat filmul tinerei Anna Yanovskaya pentru jocul curat, simplitatea mijloacelor, pentru mesajul simplu dar foarte puternic și în special pentru necesitatea lui în societatea în care trăim și a contextului politic actual. “Goodman / Om Bun” spune povestea unor tineri care își apără libertatea și a unui maior de poliție care încearcă să îi saboteze.

Regizorul grec Michael Felanis a primit premiul pentru cel mai bun Scurtmetraj independent pentru “A Hardworking Robber / Un hoț muncitor”. Este povestea unui hoț care decide să nu își folosească doar arma pentru a-și câștiga existența.

Un film în care ironia, autoironia și asumarea acesteia sunt închegate într-o contrucție unitară cu un ritm foarte bine ales.

Publicul Comedy Cluj a avut rolul său bine definit de-a lungul maratonului de filme prezentate în cele 9 zile de festival. Debutul în regie al lui celebrului actor Mike Jacky in regatul femeilorMyers, documentarul “Oameni extraordinari: Legenda lui Shep Gordon” a avut cel mai mare succes și a primit unul dintre cele mai importante premii ale serii, Premiul Publicului.

Myers îl urmărește pe impresarul lui Alice Cooper, prietenul lui Janis Joplin, Jim Morrison și Jimi Hendrix – îndrăgita vedetă de la Hollywood, Shep Gordon.

Rebengiuc, Premiul de Excelență

Unul dintre cei mai iubiți și apreciați actori de teatru și film, Victor Rebengiuc a primit Premiul de Excelență al celei de-a VI-a ediții a „Festivalului Internațional de Film Comedy Cluj”. Actor de o versatilitate incredibilă, cu o experiență de peste 50 de ani în teatru și film, Victor Rebengiuc este o figură marcantă în dezvoltarea culturii românești. Tipătescu, Apostol Bologa, Tănase Scatiu, Iancu Pampon, Ilie Moromete sau Niki Ardelean sunt doar câteva din seria rolurilor memorabile.

Ceremonia de decernare a premiilor a fost urmată de proiecția filmului „Pride”, în regia lui Matthew Warchus. Prezentat în secțiunea Quinzaine des Realisateurs și premiat la Cannes, filmul a fost recunoscut de către celebra publicație de cinema IndieWire drept „exemplificarea perfectă a comediei”.

Foto: Jacky în regatul femeilor, Victor Rebengiuc – cinemagia

24
/06
/21

Filmul românesc este „regina balului” la cea de-a 20-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania (23 iulie – 1 august, Cluj-Napoca), mai mult ca niciodată fidel misiunii sale de a promova și susține dezvoltarea cinematografiei autohtone.

23
/06
/21

Pe 23 iunie începe cea de-a 5-a ediție a American Independent Film Festival la București. Toate încasările vor fi donate copiilor din comunitățile vulnerabile prin Asociația Casa Bună.

21
/06
/21

Cel mai stimulant film văzut la ediţia din acest a Festivalului One World Romania, disponibil şi online până la 27 iunie, a fost „N-o să mai fie noapte” (2020), al cineastei franceze Eléonore Weber. Este un documentar făcut doar din imagini înregistrate de camerele instalate pe căştile de protecţie ale soldaţilor aflaţi în misiuni aeriene cu elicopterul în regiuni din Orientul Mijlociu.

20
/06
/21

Prin multe dintre filmele din selecţia din acest an, Festivalul One World, primul mare eveniment cinematografic desfăşurat fizic în 2021 în România, a arătat libertatea uriaşă pe care documentarul şi-o poate lua faţă de norme, atunci când cineaştii nu se tem să caute forme mai radicale pentru subiectele lor. O parte din selecţie poate fi văzută online în perioada 21-27 iunie.

18
/06
/21

După premiul al III-lea ex-aequo de la Cinéfondation de anul trecut, acordat Luciei Chicoș pentru filmul „Contraindicații’’, UNATC revine la Festivalul de la Cannes cu scurtmetrajul „Prin oraș circulă scurte povești de dragoste”, în regia Carinei-Gabriela Dașoveanu.

17
/06
/21

Cea de-a cincea ediție a festivalului internațional de scurtmetraje Transilvania Shorts ajunge la Cluj-Napoca în perioada 27 - 29 iunie, la Cinema Victoria și Cinema Dacia, cu o selecție de filme selectate și premiate în festivaluri de renume din întreaga lume.

16
/06
/21

Cea de-a V-a ediție a festivalului American Independent Film are loc anul acesta între 23 și 27 iunie, la Cinema Muzeul Țăranului și Food Hood, și va aduce în fața spectatorilor cele mai noi producții de film american independent, fiind, pentru multe dintre ele, ocazia unică de a le vedea pe un ecran de cinema.

15
/06
/21

Programul „Filme alese”, difuzat de TNT în serile de miercuri, va continua în luna iulie cu o colecție de filme americane de referință, producții nominalizate la Oscar și apreciate de critici și de public, care prezintă povești mitologice, vorbesc despre caracter și despre legături de neșters.

14
/06
/21

Bradamante Film alături de o prestigioasă echipă internațională din care fac parte Michela Scolari (scenarist/ producător/ regizor), Felix Maximilian (producător), Jerry Ying (producător), David Zuckerman (producător) și Gianluca Fellini (regizor) filmează la București „Copiii din canale” / „The Sewer Kids”.

14
/06
/21

KINOdiseea, cel mai mare festival internațional de film pentru publicul tânăr (copii și adolescenți) din Europa de Sud-Est, revine cu o nouă ediţie ALTFEL, pe 19 și 20 iunie, la Opera Comică pentru Copii.

14
/06
/21

„Femei obișnuite/ Simple Women”, debutul în lungmetraj al regizoarei italiene Chiara Malta, co-produs de Ada Solomon și cu actrița americană de origine română Elina Löwensohn în distribuție, va fi lansat pe 2 iulie 2021 în cinematografe.