„Jazz în Church”, ediția a şasea
https://www.ziarulmetropolis.ro/jazz-in-church-editia-a-sasea/

După 5 ediţii sold-out, Jazz în Church îşi anunţă cea de-a şasea ediţie care va avea loc între 19 şi 22 aprilie 2018, în binecunoscuta biserică Lutherană din Bucureşti, aducând împreună anul acesta artişti consacraţi din zece ţări de pe patru continente.

Un articol de Petre Ivan|19 februarie 2018

O premieră pentru Jazz in Church este prezenţa harpei mânuita de duo-ul format din Catrin Finch şi Seckou Keita. Vedeta feminină Catrin Finch (Marea Britanie) stăpâneşte magistral harpa, străvechiul instrument, încă de la nouă ani, iar la zece ani cântă deja în Orchestră BBC Proms, drept cel mai tânăr membru.

În anul 2000 este numită Harpista Oficială a Prinţului Ţării Galilor, o poziţie ocupată ultima oară în 1873, în timpul domniei Reginei Victoria. Seckou Keita (Senegal) aduce în atenţia publicului harpa africană Kora, un exotic instrument cu timbru seducător pe care artistul îl perfectionează, unificând în registrul său mai multe moduri de acordare şi interpretare provenind din fondul muzical al popoarelor din Africa de Vest, unde trubadurii se acompaniază cu kora.

Un alt duet care face cinste festivalului sunt soţii Sylvie Courvoisier (Elveţia) şi Mark Feldman (SUA). Chiar dacă invitaţii noştri au bogate cariere individuale, ei revin constant la formula pas-de-deux pe care au debutat-o în 1997 şi care, de atunci, vede luminile rampei pe toate scenele mari ale lumii, în mod regulat, dezvoltând un repertoriu format din piese proprii şi muzică de John Zorn, căruia i se adaugă o extraordinară intuiţie pentru improvizaţie.

O altă surpriză de proporţii este prezenţa magicianului francez de origine catalană Renaud Garcia-Fons (Franţa), un as al contrabasului, ce se transforma graţie priceperii autorului într-o adevărată armată a sunetelor: tehnică şi virtuozitate extreme, un sound propriu, aducând mai degrabă cu o vioară decât cu clasicul bas, o ‘respiraţie’ pan-sud-europeană, zisă mediteraneană – numitor comun al creaţiei sale, precum şi capacitatea de a îmbina mai multe curente muzicale in acelaşi proiect, în acelaşi disc şi chiar în aceeaşi piesă (jazz, world, flamenco, cu intarsii arăbesti, greceşti sau asiatice).

Devenit deja o tradiţie îndrăgită de cei mici, Jazz for Kids va oferi copiilor entuziasmaţi de arta spectacolului şi anul acesta ocazia să asculte poveştile preferate cântate în note jucăuşe de jazz, într-o acustică perfectă.

Biletele sunt disponibile online pe www.myticket.ro si www.entertix.ro, în librăriile Cărtureşti, la punctele Info Point din Mega Mall si Mall Promenada. În ziua concertelor preţul unui bilet este de 170 RON.

Mai multe informaţii pe www.jazz.ro

Foto: Jazz în Church  – facebook

 

22
/11
/18

Maya Plisetskaya dansând Bolero-ul lui Maurice Bejart, într-o înregistrare din 1976, la Teatrul  Royal de la Monnaie, Bruxelles,  cu ocazia Festivalului Fête de l'Humanité. Într-o zi de 22 noiembrie (2007) se stingea din viață, la vârsta de 80 de ani, Maurice Bejart, considerat coregraful secolului XX.

16
/11
/18

Asociația CONIL în parteneriat cu Primăria Municipiului București prin Proedus și CIRCUL Metropolitan București organizează un amplu proiect cultural artistic dedicat centenarului Marii Uniri - ROMÂNIA COPIILOR, o ediție specială a CONIL Fest, Festivalul Integrării.

12
/11
/18

Numărătoarea inversă a început: mai sunt doar 6 zile până la startul Festivalului Internațional al Orchestrelor Radio – RadiRo (18 - 25 noiembrie 2018)! Duminică, 18 noiembrie (19.00), Orchestra Națională Radio, ansamblu ce împlinește în acest an 90 de ani, are onoarea de a deschide la Sala Radio a IV-a ediție a unicului festival din lume dedicat orchestrelor radio, cu Rapsodia nr. 1 semnată de Enescu și un atractiv program francez Ravel/Debussy!

12
/11
/18

INTERVIU Violonist și violist, Max Baillie este unul dintre cei mai versatili muzicieni din Marea Britanie, fiind cunoscut pentru calitățile sale de interpret de muzică clasică, dar și pentru cele de compozitor, sau pentru colaborările sale în proiecte dance sau electronice. În aceste zile, concertează în România, în cadrul Festivalului SoNoRo.

08
/11
/18

În perioada 29 octombrie - 6 noiembrie, lucrări semnate de compozitorul român Dinu Lipatti au fost interpretate în premieră de violonista Diana Jipa și pianistul Ștefan Doniga, în cadrul unui amplu turneu de prezentare și promovare a proiectului ,,Dinu Lipatti – compozitorul. Înregistrări în premieră”. 

07
/11
/18

Rulează în cinematografe și face săli pline pe tot mapamondul (eu l-am văzut în Berceni - și tot așa, sală plină) filmul „Bohemian Rhapsody”, cu domnul Rami Malek în rolul lui Freddie Mercury. Părerile sunt – așa cum se și cuvine să fie – împărțite. Se spune că formația vocal-instrumentală Queen merita un film încă și mai mare, dar se spune și că domnul Malek merită un Oscar pentru rolul dumisale. Eu sunt de părere că nimic din toate astea nu contează.

07
/11
/18

MDR Leipzig Radio Symphony Orchestra (Germania), cea mai veche orchestră radio din lume, va susține două concerte extraordinare la București în cadrul Festivalului RadiRo (18 - 25 noiembrie 2018). RadiRo, organizat și produs o dată la 2 ani de Radio România, este unicul festival de pe mapamond dedicat orchestrelor radio. 

06
/11
/18

“The Point”, “Oblio” pe stil vechi, pentru cei care urmăreau programele tv și pe vremea răposatului, este un film de animație, creat după o idee a lui Harry Nilsson, un cantautor american de succes din anii '70.

05
/11
/18

The Cure va susține pe 22 iulie 2019 primul concert în România. Alături de celebra trupă britanică va concerta și grupul irlandez de post-rock God Is An Astronaut. Evenimentul va avea loc în Piața Constituției din București, fiind prezentat de Rock The City. Biletele se vor pune în vânzare marți, 6 noiembrie, de la ora 9.00.

05
/11
/18

Opera Națională București prezintă sâmbătă, 10 noiembrie, duminică, 11 noiembrie și miercuri, 14 noiembrie, începând cu ora 18:30 premiera spectacolului de balet „Spărgătorul de nuci” de Piotr Ilici Ceaikovski, coregrafia lui Oleg Danovski, adaptarea regizorală și coregrafică poartă semnătura lui Oleg Danovski Jr., scenografia a fost realizată de către Andreea Koch. La pupitrul dirijoral se va afla maestrul Iurie Florea.

04
/11
/18

Opt formații, din șapte țări, au sosit la Sibiu și vor concerta pe scena Sălii Thalia, în cadrul ediției din acest an a Sibiu Jazz Competition, care s-a deschis pe 3 noiembrie. Reprezentațiile încep la orele 19:00, atât sâmbătă, cât și duminică, iar intrarea este liberă.

04
/11
/18

Filarmonica „George Enescu” programează pe 8 și 9 noiembrie, de la ora 19.00, în Sala mare a Ateneului Român, în cadrul „Stagiunii centenare”, un concert extraordinar ai cărui protagoniști sunt doi mari artiști ai lumii: Mischa Maisky, considerat un Mick Jagger al muzicii clasice și supranumit „Paganini al violoncelului“, și Christian Badea, consilier artistic și dirijor principal al Filarmonicii.

01
/11
/18

Această imagine, în care Elvis Presley discută cu un puști de 11 ani - Kurt Russell, viitorul mare actor de la Hollywood - este extrasă din filmul "It Happened at the World's Fair", al 12-lea film al lui Elvis, realizat în anul 1963. 

01
/11
/18

“Fără falsă modestie: nu cred că mă număr printre cei mari mari compozitori și interpreți de limbă franceză, dar ma simt bine în pielea mea" -  Salvatore Adamo. Aclamat şi iubit în întreaga lume, artistul belgian de origine italiană, care are la activ peste 100 de milioane de discuri vândute, împlinește, astăzi, 75 de ani.