Jazz Night Out prezintă Anouar Brahem Quartet-Souvenance, în 2016
https://www.ziarulmetropolis.ro/jazz-night-out-prezinta-anouar-brahem-quartet-souvenance-in-2016/

Unul dintre cei mai proeminenţi artişti ai prestigioasei ECM Records se întoarce în România în mai 2016, cu un nou album, “Souvenance”. Maestru al unei acustici unice, numit de critici “clasic subversiv”, Anouar Brahem e întotdeauna contemporan, în ciuda faptului că performează la un instrument tradiţional vechi de secole: oud-ul.

Un articol de Liliana Matei|9 decembrie 2015

Jazz Night Out încheie 2015 după 8 concerte şi 3 grupuri în premieră pentru România. Anul acesta i-am putut vedea la Sala Radio pe Oregon, Kurt Elling, Hiromi:The Trio Project feat. Anthony Jackson & Simon Phillips, Avishai Cohen Trio, Ibrahim Maalouf-Kalthoum, Brad Mehldau Trio şi Antonio Sanchez & Migration.

Creată de Twin Arts ca o platformă de concerte şi experienţe muzicale interactive, Jazz Night Out prezintă pe scenele din România cei mai importanţi artişti de jazz ai lumii.
Primul concert anunţat din seria Jazz Night Out 2016 este Anouar Brahem Quartet, un grup foarte iubit şi aşteptat în România.

Pe unii oameni muzica îi transformă. Pe alții, îi ajută să fie ceea ce sunt cu adevărat. Anouar Brahem compune şi cântă pentru cea de-a doua categorie. O muzică personală, în care te recunoşti chiar dacă piesa nu este despre tine. O muzică ce te duce în peisaje pe care nu le-ai văzut niciodată, dar pe care le simți aproape de sufletul tău.
Unul dintre cei mai proeminenți artişti ai prestigioasei ECM Records se întoarce în România cu un nou album, “Souvenance”.

Maestru al unei acustici unice, numit de critici “clasic subversiv”, Anouar Brahem e întotdeauna contemporan, în ciuda faptului că performează la un instrument tradiţional vechi de secole: oud-ul. Artistul este capabil să improvizeze şi să creeze o muzică nouă, care reuşeşte, totuși, să rămână ancestrală. Nostalgic şi contemplativ, fiecare trip al lui Anouar Brahem e riguros şi precis definit, fără să-şi piardă însă niciun moment din sensibilitate şi spirit. S-au lăsat purtați de muzica lui mari artişti precum John Surman, Dave Holland sau Jan Garbarek, alături de care Brahem s-a aflat pe scenă sau în studiourile de înregistrări.

Născut în Tunisia în 1957, Anouar Brahem studiază oud-ul încă de la vârsta de 10 ani la Conservatorul Naţional din Tunis, mai târziu devenind ucenicul maestrului Ali Sriti. Brahem este cel care scoate oud-ul din spatele orchestrei, acolo unde era folosit în mod tradițional doar pentru acompaniament, şi îl aduce pe marile scene, transformându-l într-un instrument emblematic pentru întreaga muzică arabă.

De-a lungul carierei sale, Anouar Brahem a înregistrat 9 albume, toate fiind primite cu entuziasm de către public şi critica muzicală:
Conte de L’Incroyable Amour (1991), Madar(1994), Khomsa (1995), Thimar (1998), Astrakan Café (2000), Le Pas Du Chat Noir (2001), Le Voyage De Sahar (2006), The Astounding Eyes Of Rita (2009), Souvenance (2014).

Noul proiect, “Souvenance”, este un dublu-album editat la Casa de Discuri ECM, şi un nou pas în căutarea unei punţi spirituale între culturi. Deşi instrumentistul nu face o conexiune directă între evenimentele din Tunisia natală şi noile piese, recunoaşte că frica, bucuria şi speranţa simţite de concetăţenii săi în 2011 l-au afectat profund, inclusiv muzical.

Anouar Brahem va prezenta acest material alături de Franҫois Couturier (pian), Klaus Gesing (clarinet) şi Björn Meyer (bas). Pianistul Franҫois Couturier (n. 1950-Franta) este câştigător al premiului Django Reinhardt în 1980, printre mulţi artişti cu care a cântat numărându-se şi John McLaughlin sau Anja Lechner.

Klaus Gesing (n.1968-Germania) este instrumentist, scriitor şi profesor, având în palmares premii precum  Best Soloist la Jugend Jazzt în Germania (1988), Best Soloist la Middelzee Jazz Festival (1994), Van Merlen Jazz Prize (1995), Best Soloist la Vienne Internaţional Jazz Competition (1996), dar şi colaborări cu apreciata vocalistă Norma Winstone.

Björn Meyer (n. 1965-Suedia) şi-a început cariera în 1984, fiind puternic influenţat de ritmurile afro-cubaneze. Între 1994-1996 a concertat alături de cunoscuta actriţă Milla Jovovitch în turneul de promovare al albumului acesteia, The Divine Comedy. Basistul a mai cântat în grupul elveţian Nik Bärstsch’s Ronin.

INFO

Concertul Anouar Brahem Quartet -Souvenance are loc pe 12 mai, ora 20’00 la Sala Radio din București. Accesul în sală se face începând cu ora 19:30. Nu este permis accesul cu camere foto profesionale. Filmatul este interzis pe toată durata concertului.

Biletele pentru acest eveniment costă 115, 145, 175 de lei în funcție de categorie, și pot fi achiziţionate prin reţeaua Eventim (magazinele Germanos, magazinele Carrefour, Orange Shop, Vodafone, librăriile Cărturesti şi Humanitas, benzinăriile OMV) şi online pe www.eventim.ro.

Detalii pe www.twinarts.ro.

26
/08
/15

Avishai Cohen Trio revine în România pentru două concerte extraordinare în această toamnă. Pe 10 şi 11 Octombrie, Jazz Night Out îl are ca invitat special pe cel care este supranumit ‘’contrabasistul secolului’’.

26
/08
/15

Cea dintâi premieră a stagiunii 2015-2016, opera "Münchhausen – Stăpânul minciunilor", compusă de Dan Dediu și regizată de Cristian Mihăilescu, marchează un moment unic atât în istoria Operei Comice pentru Copii, cât și în istoricul Festivalului Internațional "George Enescu": este pentru prima dată în cele 22 de ediții când un spectacol dedicat copiilor și tinerilor este inclus în repertoriul unei manifestări de o asemenea anvergură.

26
/08
/15

Pentru că anul acesta s-au împlinit 120 de ani de la nașterea scriitorului Lucian Blaga, ediţia din acest an a Ziulei Limbii Române îi este dedicată ilustrului nostru poet şi filozof. Cu acest prilej, Parcul Artelor – Parcul Titan se transformă pentru o zi în spațiu de lectură și relaxare, care va găzdui recitaluri de poezie, expoziții și ateliere de limba română. Seara, Parcul va găzdui, în transmisiune directă de la Sala Palatului, Concertul de deschidere a Festivalului Internațional George Enescu.

25
/08
/15

În fiecare week-end, în perioada 30 august-20 septembrie, începând cu ora 19.30, în Piața Regiunilor de pe Bulevardul Unirii- Bulevardul Artelor, publicul se va putea bucura gratuit de 10 dintre cele mai importante concerte susținute de mari orchestre din întreaga lume, reunite la a XXII-a ediție a Festivalului Internațional George Enescu.

24
/08
/15

QuartFest este primul festival dedicat în totalitate cvartetelor de coarde din România şi unul dintre foarte puţinele festivaluri de acest gen din Europa Centrală şi de Est. Ediţia de anul trecut a QuartFest s-a bucurat, în cele trei seri de festival, de prezenţa a 9 cvartete româneşti apreciate la nivel naţional şi internaţional: Rua Quartet, Cantabile Quartet, Four Season Quartet, Grazioso Quartet, Napocensis Quartet, Nuages Quartet, Q Quartet, Unique Quartet, Accord Quartet.

24
/08
/15

Cea de-a treia ediție a Concursului Internațional de Canto ,,Le Grand Prix de l’Opéra” s-a încheiat aseară la Opera Națională București, juriul internațional desemnându-i pe câștigătorii competiției din acest an. Premiul întâi a fost câștigat de soprana Deirdre Judith Angenent din Olanda.

22
/08
/15

Cea de-a 25-a ediţie a festivalului internaţional de muzică Forum Gitarre Wien se va desfăşura în perioada 24-30 august la Viena. Concertul de deschidere, ce va avea loc luni, 24 august, la ora 19.30, în Sala Ehrbar a Conservatorului din Viena (Mühlgasse 30, 1040 Viena), va fi susţinut de tânărul chitarist român Alecu Ciapi, acompaniat de chitarista Margarita Escarpa (Spania).

22
/08
/15

Dirijorul Tiberiu Soare, soprana Valentina Nafornița (live prin Skype de la Viena),dirijorul Kristian Järvi (înregistrare prin Skype), dar și Mihaela Oproiu, manager de proiect la Asociația Cultour pornesc “Pe urmele lui George Enescu” duminică, 23 august,de la ora 11, în cadrul ultimei ediții a Duminicilor Muzicale ale Festivalului Enescu la Librăria Humanitas Cișmigiu.

20
/08
/15

Pe 20 august 1980, bărbații din întreaga lume au pierdut un ajutor de nădejde. Au existat vremuri când mulți tineri și mai puțin tineri au reușit să facă mari cuceriri cu ajutorul lui Joe Dassin. Chiar dacă în materie de muzică, la noi, multe erau interzise, Dassin era tolerat, puteai găsi discurile sale și dacă totuși erai ghinionist era imposibil să nu găsești un Cornel Constantiniu care să cânte melodiile lui... Joe Dassin.

20
/08
/15

Cetatea Sibiului se pregăteşte pentru cea de-a XV-a ediţie a Festivalului Medieval “Cetăţi Transilvane”, eveniment organizat de cincisprezece ani în ultimul sfârşit de săptămână din luna august. Ediţia din acest an va avea loc în perioada 28 – 30 august 2015, în Piaţa Mare din Sibiu.