JAZZAJ la ARCUB: Elevation traversează continente cu noul album „Songs from Afar”
https://www.ziarulmetropolis.ro/jazzaj-la-arcub-elevation-traverseaza-continente-cu-noul-album-songs-from-afar/

Pe 14 noiembrie de la ora 20:00, la ARCUB Batişte, JAZZAJ prezintă în premieră în România noul album ELEVATION – „Songs from Afar”. Cu acest album extrem de personal intitulat sugestiv „Songs from afar”, reputatul pianist de jazz de origine română Lucian Ban lansează într-un turneu european cel de-al doilea CD al quartetului ELEVATION.

Un articol de Liliana Matei|2 noiembrie 2015

Noua apariție discografică este editată de prestigioasa casă de discuri americană Sunnyside Records, cu un suport major din partea Societății de concerte Bistrița.

Alături de saxofonistul american Abraham Burton, de contrabasistul John Hebert, bateristul Eric McPherson și de invitatul lor special, violistul american nominalizat al premiile Grammy Mat Maneri, albumul „Songs from Afar” încorporează cunoașterea profundă a jazzului modern cu extraordinara voce a cântărețului transilvănean Gavril Tarmure, într-un program muzical cu o identitate unică, ce traversează continente și stiluri deopotrivă.

,,Mare-i noaptea să nu dorm / Da ce sa facă bietu’ somn / Că l-oi pune somn pe somn /
Și-ntr-o noapte tăt îl dorm / Și l-oi pune tăt pe-o laltă / Și tăt l-oi dormi odată.” … Sunt versurile unei extraordinare și străvechi doine din Transilvania cântată de Gavril Tarmure în prima piesă de pe CD, unde aranjamentul pianistului Lucian Ban învăluie vocea în comentariul pasional al saxofonului și în acompaniamentul de jazz modal al grupului, care setează mood-ul întregului album.

,,Elevation se confirmă ca o voce unică în lumea jazz-ului. Grupul a luat elemente ale jazz-ului modern și ale avangardei și, beneficiind de muzicieni care le practică pe amândouă, a creat o direcție originală. Elevation reprezintă o stare elevată și această muzică te va duce cu siguranță acolo.” (Jazz Inside Magazine)

Vorbind despre cel de-al doilea album lansat alături de quartetul ELEVATION, Lucian Ban afirmă: „Songs from afar este un material foarte personal pentru mine întrucât acest album este strâns legat de moștenirea cultural-românească și de influențele de jazz care mă ajută să descopăr mai multe despre locul din care provin – și despre drumul meu din viitor. Nu este vorba numai de vechile cântece populare din Transilvania pe care le reinterpretăm pe acest album, ci și despre celelalte piese și improvizații care reflectă căutarea continuă a sensului muzical. ”

În cadrul concertelor JAZZAJ, pe scena Sălii ARCUB au fost prezenți artiști renumiți ai jazzului, precum Maria Răducanu și Krister Jonsson, Vali Răcilă și Balkanamera Jazz Quartet, trupa Arifa, Rareş Totu, A.G. Weinberger, Ozana Barabancea, Emil Bîzgă, Nicolas Simion Trio feat. Kruno Levačić & Sorin Romanescu, Luiza Zan feat. István Gyárfás, Mircea Tiberian Ensemble feat. Nadia Trohin & Cristian Soleanu, Formația Trigon, Soul Serenade, Irina Popa feat. The Sinners, Raul Kusak și Liviu Pop, Elena Mîndru Finnection, Atom String Quartet, Platonic Band, Balako, Sorin Zlat Trio și Arcuș Trio.

INFO

Biletele pot fi achiziţionate de la Casa de Bilete ARCUB (Str. Batişte nr. 14) sau online pe bilete.arcub.ro sau în rețeaua de bilete Eventim și de pe www.eventim.ro.

Preţuri (Casa de bilete ARCUB): 45 lei (Categoria I) și 35 lei (Categoria II). Elevii şi studenţii care se prezintă la Casa de Bilete ARCUB cu legitimaţiile pot achiziţiona bilete la preţul de 25 lei.

Detalii pe www.arcub.ro

FOTO: Mircea Albutiu

06
/04
/21

Sâmbătă, 10 aprilie 2021, de la ora 18.30, Opera Brașov vă invită să vizionați online, în transmisiune directă, spectacolul cu opera bufă „La Cenerentola” de Gioachino Rossini.

05
/04
/21

În aşteptarea întâlnirii cu publicul, spectacolul „Maria Tănase. O poveste”, pus în scenă de regizoarea Carmen Lidia Vidu la Teatrul de Stat din Constanţa, şi-a avut repetiţia generală, într-un weekend înnorat şi friguros. O vreme ce poate amplifica dezolarea pe care i-o sugerează unui nou-venit multe din clădirile în paragină din centrul oraşului.

01
/04
/21

Opera bucureșteană sărbătorește astăzi, 1 aprilie 2021, un moment important din istoria sa: chiar dacă existența unei Companii de Operă găzduite de Teatrul Național de pe Calea Victoriei datează încă din 1885, la 1 aprilie 1921 are loc instituționalizarea acesteia sub titulatura Opera Română din București, printr-un decret guvernamental care îl avea printre semnatari pe Ministrul Culturii din acea vreme, poetul Octavian Goga.

26
/03
/21

Tuturor ne este dor de concerte, de experiența muzicii live, de schimbul de energie dintre scenă și public. Așa că am readus pe scenă cele mai tari trupe de alternativ pentru o serie de concerte filmate, produse de Overground Music și găzduite de Expirat! Periodic, vineri de la ora 20:00, pe Overground Showroom – „Netflixul de concerte” – va avea premiera în exclusivitate câte un concert din seria Showroom Original ⨯ Expirat. Seria continuă vineri, 26 martie, la ora 20:00 cu concertul Eyedrops live la Expirat.

26
/03
/21

În conştiinţa publicului, Valentin Gheorghiu, care a devenit solist al Filarmonicii în anul 1950, este pianistul exemplar și universal. Filarmonica „George Enescu” îl aniversează, în cadrul stagiunii online, la împlinirea a 93 de ani, prin difuzarea de înregistrări ale unor concerte susținute de maestru, în calitate de solist, la Ateneul Român.

23
/03
/21

Kristjan JÄRVI, dirijor al „Filarmonicii Mării Baltice”, director artistic al orchestrei simfonice MDR, Paul MÜLLER, director artistic al Filarmonicii din München, Ainars RUBIKIS, dirijor al Orchestrei Filarmonicii George Enescu pentru interpretarea operei „Die Tote Stadt”, sunt trei dintre artiștii care vor participa miercuri, 24 martie, începând cu ora 12.00 (ora României) la un eveniment online pentru prezentarea programului Festivalului Internațional George Enescu pentru presa de limbă germană din mai multe țări europene.

22
/03
/21

Ați ascultat vreodată un concert pentru flaut, harpă și orchestră? O alăturare sonoră deosebită, sub semnătura genialului Mozart, este ceea ce vă propun miercuri, 24 martie (ora 19.00), trei apreciați muzicieni români: dirijorul NICOLAE MOLDOVEANU, flautistul MATEI IOACHIMESCU și harpista MARIA BÎLDEA - alături de Orchestra de Cameră Radio.