JAZZAJ la ARCUB: Elevation traversează continente cu noul album „Songs from Afar”
https://www.ziarulmetropolis.ro/jazzaj-la-arcub-elevation-traverseaza-continente-cu-noul-album-songs-from-afar/

Pe 14 noiembrie de la ora 20:00, la ARCUB Batişte, JAZZAJ prezintă în premieră în România noul album ELEVATION – „Songs from Afar”. Cu acest album extrem de personal intitulat sugestiv „Songs from afar”, reputatul pianist de jazz de origine română Lucian Ban lansează într-un turneu european cel de-al doilea CD al quartetului ELEVATION.

Un articol de Liliana Matei|2 noiembrie 2015

Noua apariție discografică este editată de prestigioasa casă de discuri americană Sunnyside Records, cu un suport major din partea Societății de concerte Bistrița.

Alături de saxofonistul american Abraham Burton, de contrabasistul John Hebert, bateristul Eric McPherson și de invitatul lor special, violistul american nominalizat al premiile Grammy Mat Maneri, albumul „Songs from Afar” încorporează cunoașterea profundă a jazzului modern cu extraordinara voce a cântărețului transilvănean Gavril Tarmure, într-un program muzical cu o identitate unică, ce traversează continente și stiluri deopotrivă.

,,Mare-i noaptea să nu dorm / Da ce sa facă bietu’ somn / Că l-oi pune somn pe somn /
Și-ntr-o noapte tăt îl dorm / Și l-oi pune tăt pe-o laltă / Și tăt l-oi dormi odată.” … Sunt versurile unei extraordinare și străvechi doine din Transilvania cântată de Gavril Tarmure în prima piesă de pe CD, unde aranjamentul pianistului Lucian Ban învăluie vocea în comentariul pasional al saxofonului și în acompaniamentul de jazz modal al grupului, care setează mood-ul întregului album.

,,Elevation se confirmă ca o voce unică în lumea jazz-ului. Grupul a luat elemente ale jazz-ului modern și ale avangardei și, beneficiind de muzicieni care le practică pe amândouă, a creat o direcție originală. Elevation reprezintă o stare elevată și această muzică te va duce cu siguranță acolo.” (Jazz Inside Magazine)

Vorbind despre cel de-al doilea album lansat alături de quartetul ELEVATION, Lucian Ban afirmă: „Songs from afar este un material foarte personal pentru mine întrucât acest album este strâns legat de moștenirea cultural-românească și de influențele de jazz care mă ajută să descopăr mai multe despre locul din care provin – și despre drumul meu din viitor. Nu este vorba numai de vechile cântece populare din Transilvania pe care le reinterpretăm pe acest album, ci și despre celelalte piese și improvizații care reflectă căutarea continuă a sensului muzical. ”

În cadrul concertelor JAZZAJ, pe scena Sălii ARCUB au fost prezenți artiști renumiți ai jazzului, precum Maria Răducanu și Krister Jonsson, Vali Răcilă și Balkanamera Jazz Quartet, trupa Arifa, Rareş Totu, A.G. Weinberger, Ozana Barabancea, Emil Bîzgă, Nicolas Simion Trio feat. Kruno Levačić & Sorin Romanescu, Luiza Zan feat. István Gyárfás, Mircea Tiberian Ensemble feat. Nadia Trohin & Cristian Soleanu, Formația Trigon, Soul Serenade, Irina Popa feat. The Sinners, Raul Kusak și Liviu Pop, Elena Mîndru Finnection, Atom String Quartet, Platonic Band, Balako, Sorin Zlat Trio și Arcuș Trio.

INFO

Biletele pot fi achiziţionate de la Casa de Bilete ARCUB (Str. Batişte nr. 14) sau online pe bilete.arcub.ro sau în rețeaua de bilete Eventim și de pe www.eventim.ro.

Preţuri (Casa de bilete ARCUB): 45 lei (Categoria I) și 35 lei (Categoria II). Elevii şi studenţii care se prezintă la Casa de Bilete ARCUB cu legitimaţiile pot achiziţiona bilete la preţul de 25 lei.

Detalii pe www.arcub.ro

FOTO: Mircea Albutiu

24
/02
/21

Cea de-a doua ediție a Classix Festival va avea loc la Iași, în perioada 14 - 18 martie 2021. Fiind desfășurat sub conceptul atemporalității, atât din punct de vedere artistic, dar și din perspectiva liantului dintre mediul diplomatic, artă, cultură și mediul de afaceri, Classix Festival 2021 marchează revitalizarea experiențelor artistice în contextul social curent pandemic.

22
/02
/21

Asociația CREAS în parteneriat cu Teatrul Național de Operetă și Musical „Ion Dacian” prezintă prima reprezentație a musicalului „Next to Normal – (A)normal”, sub forma unui spectacol concert, pe data de 6 martie, de la ora 18:00, cu o distribuție de excepție. Biletele sunt puse în vânzare și pot fi achiziționate online.

22
/02
/21

Miercuri, 24 februarie (19.00), Orchestra de Cameră Radio vă propune o seară emoționantă de muzică, nu doar prin repertoriul ales – Ravel, Mendelssohn, Wagner, Saint-Saëns ș.a. – ci mai ales prin menirea simbolică a evenimentului. Concertul transmis în direct de la Sala Radio și derulat sub bagheta cunoscutului dirijor Cristian Mandeal este dedicat memoriei dirijorului Camil Marinescu.

18
/02
/21

Muzeul Național de Artă al României și Centrul Național de Artă „Tinerimea Română" vă oferă vineri, 19 februarie,  „Concertul extraordinar aniversar 145 de ani de la naşterea marelui sculptor Constantin Brâncuşi”, eveniment inspirat de dragostea sculptorului pentru muzica românească și realizat cu implicarea Ministerului Culturii.  

11
/02
/21

Return to Live Music. No limits, just hope ! jmEvents, organizatorul Festivalului Internațional EUROPAfest anunță mutarea evenimentului din luna mai, când se derula în mod tradițional în perioada 16-24 iulie. “Return to Live Music. No limits, just hope !” este sloganul ales de organizatorii EUROPAfest pentru 2021.

10
/02
/21

Pe 9 februarie 2021, Programul Național Cantus Mundi România a lansat proiectul digital „Școala de mediu Cantus Mundi”, alături de Teodora Iacob - jurnalist, activist de mediu și fondatorul Asociației „Nature Talks”. Proiectul este dedicat comunității active de peste 60.000 de copii și tineri a Cantus Mundi, dar va fi accesibil tuturor celor interesați să se acomodeze cu informații generice despre mediu și ecologie.

10
/02
/21

Cea de-a șasea ediție a Festivalului MOZART se încheie sâmbătă, 13 februarie 2021, de la ora 18.30, cu binecunoscuta operă bufă „Nunta lui Figaro” de W.A. Mozart. Libretul a fost scris în limba italiană de Lorenzo da Ponte, care a fost inspirat de comedia lui Beaumarchais - La folle journée ou Le mariage de Figaro. Premiera operei a avut loc la 1 mai 1786, la Burgtheater din Viena, cu Mozart însuşi ca dirijor. „Nunta lui Figaro” s-a reluat un an mai târziu, la Praga, unde s-a bucurat de un triumf răsunător.