Jazzappella concertează la Sala Radio
https://www.ziarulmetropolis.ro/jazzappella-concerteaza-la-sala-radio/

După ce au fost invitaţii serii Radio România Muzical în cadrul evenimentelor din Festivalul Internaţional „George Enescu” 2013, membrii grupului Jazzappella vor cânta pe scena Sălii Radio luni, 21 octombrie (19.00), în cadrul seriei de evenimente „Jazz pe româneşte”.

Un articol de Andrada Văsii|15 octombrie 2013

După ce au fost invitaţii serii Radio România Muzical în cadrul evenimentelor din Festivalul Internaţional „George Enescu” 2013, membrii grupului Jazzappella vor cânta pe scena Sălii Radio luni, 21 octombrie (19.00), în cadrul seriei de evenimente „Jazz pe româneşte”.

Ce-ar fi dacă ne-am gândi la una dintre melodiile noastre preferate şi apoi am scoate, unul câte unul, instrumentele muzicale sau orice efect special şi am păstra doar vocea umană ? Şi nu una singură, ci şase voci cu un timbru deosebit, minunat armonizate, care interpretează melodii de jazz sau şlagăre pop-rock extrem de cunoscute şi îndrăgite: Jazzappella.

Altfel spus, un sextet vocal mixt a cappella de jazz, înfiinţat în Bucureşti în 2011. Trei fete şi trei băieţi – Raluca Stoica, Elena Moroşanu, Ana-Cristina Leonte, András Zoltán, Mircea Mutulescu,  Bogdan Tudor – cântă partituri din repertoriul internaţional, fără nici un acompaniament muzical, redând doar vocal sonoritatea instrumentelor.

Parte dintre componenţii grupului sunt cunoscuţi publicului şi din alte proiecte muzicale, Zoltán András, de exemplu, cântând şi în formaţia Sarmalele Reci.

Diversitate muzicală alături de Jazzappella

Proiectul a fost iniţiat în 2005 de Radio România Cultural şi prezentat de Florian Lungu. Concertul va fi susţinut de Big Band-ul Radio, sub bagheta dirijorului Ionel Tudor şi îi va avea aşadar ca solişti pe membrii trupei Jazzappella.

Citiţi şi: Gala Verdi 200 – regal muzical alături de Orchestra Naţională Radio 

Repertoriul ansamblului Jazzappella include standarde de jazz în aranjament propriu, compoziţii proprii – swing, bossa-nova etc. şi aranjamente originale, speciale pentru genul a cappella, ale unor şlagăre pop-rock.

Pentru concertul de la Sala Radio, Jazzappella a ales teme muzicale din filme de desene animate, aranjamente a cappella după piesele formaţiei Queen, dar şi compoziţii originale semnate de Zoltán András.

Jazzappella afis

Afişul evenimentului cu Jazzappella, de la Sala Radio

Big Band-ul Radio a susţinut concerte, a colaborat la emisiuni de televiziune şi a participat la festivaluri – mai cu seamă cele de la Mamaia şi Braşov. Format din instrumentişti de mare valoare, Big Band-ul Radio, a creat o adevărată şcoală de interpretare, de improvizaţie şi orchestraţie.

Printre renumiţii săi artiştii se regăsesc: la saxofon – Dan Mândrilă, Bebe Prisada, Miki Ampoitan, Peter Wertheimer, M. Ştefănescu, Alin Constanţiu, Dan Ioniţa, Cristian Soleanu, Cristian Teodorescu; la trompetă – Nelu Marinescu, Petre Căplescu, Ion Păun, A. Iliescu, Emil Bâzgă; la trombon – Corneliu Meraru, Nicu Farcas; la pian – G. Koffler, Sile Dinicu, George Natsis, Ionel Tudor, Mircea Tiberian; la chitară – Sandu Avramovici, Florin Ochescu; la bas – Dan Dimitriu, Gabi Popescu, C. Stângaciu, Eugen Tegu; la  percuţie  – Doru Danciu, Ion Cristinoiu, Marian Toroimac, Tudy Zaharescu.

Info: 

Biletele sunt disponibile  în oficiile Poştei Române, în Magazinele Inmedio semnalizate “Bilete.ro”, în Magazinele Germanos şi la Casa de Bilete a Sălii Radio.

Foto credit: Virgil Oprina,  Jazzappella

 

10
/02
/22

Sala Mare de spectacole a Operei Naționale București este gazda spectacolului de foaier „Mozart și Salieri”, spectacolelor de operă „Madama Butterfly” de Puccini, „Evgheni Oneghin” de Ceaikovski, „Nunta lui Figaro” de Mozart, spectacolului coupé de dans contemporan „Tango. Radio & Juliet” de Edward Clug și a spectacolului de balet „Frumoasa din Pădurea Adormită” de Ceaikovski, toate făcând parte din repertoriul actual.

10
/02
/22

Peste 60 de artiști internaționali din 13 țări sosesc la Iași în perioada 13 - 19 februarie, în cadrul celei de-a treia ediții a Classix Festival. 8 concerte de muzică clasică, 10 cursuri de măiestrie, o expoziție de ilustrații, o dezbatere, o prelegere și 7 proiecții de film își așteaptă exploratorii aventurii clasice contemporane.

08
/02
/22

Dirijorul Daniel Jinga va evolua în seara de 10 februarie la pupitrul Filarmonicii din Arad, cu un program de muzică românească de secol XIX, cuprinzând partituri de tinereţe semnate în 1867 şi 1876 de compozitorul George Stephănescu, cel care stă la baza întemeierii Operei Naţionale din Bucureşti, prin faptul că în 1885 constituia Compania Opera Română, ce își desfășura pe atunci spectacolele pe scena Teatrului Național.

08
/02
/22

#newTogether, documentarul realizat de Forumul Cultural Austriac București, ajunge la Iași în cadrul Classix Festival. Proiecția în prezența invitaților Dan Lungu (scriitor) și Andrei Popov (Director Adjunct Forumul Cultural Austriac) va avea loc luni, 14 februarie 2022, orele 17:00, în sala de conferințe a Casei Muzeelor Iași din Str. Vasile Alecsandri nr 6.

07
/02
/22

Opera Națională București prezintă vineri, 11 februarie, ora 18:30, spectacolul de operă „La Bohème” de Giacomo Puccini, capodoperă a verismului care, de peste 125 de ani, impresionează și entuziasmează publicul din toate generațiile de melomani. Este una dintre cele mai reprezentative opere în care este cântată sublim viața tinerilor și atmosfera spiritului lor juvenil.

07
/02
/22

Vineri, 11 februarie 2022 (de la 19.00), la Sala Radio, SEARA BEETHOVEN se va desfășura sub bagheta dirijorului german CHRISTOPH  KÖNIG, care a urmat studii de perfecționare sub tutela unor celebri muzicieni, ca Sergiu Celibidache și Sir Colin Davis. Începând din stagiunea 2023 – 2024, Christoph König va prelua conducerea orchestrei simfonice a radioteleviziunii spaniole.

07
/02
/22

Joi, 10 și vineri,11 februarie 2022, Orchestra simfonică a Filarmonicii „George Enescu”, condusă de dirijorul italian Gian Luigi Zampieri, va prezenta un program cu două lucrări de referință: Concertul în la major pentru clarinet şi orchestră, KV622 de Wolfgang Amadeus Mozart, cu clarinetistul Emil Vișinescu în ipostaza de solist, și Simfonia nr. 1, în do minor, op. 11 de Felix Mendelssohn. Concertele se vor desfășura de la ora 19.00, în Sala mare a Ateneului Român, în condițiile respectării restricțiilor pandemice. 

26
/01
/22

Piano STAR - Programul de excelență destinat tinerilor pianiști din segmentul preuniversitar a organizat sâmbătă, 22 ianuarie 2022, Festivalul Piano STAR, un maraton al repertoriilor studiate în întregul proiect, după 4 module de perfecționare tehnică și interpretativă, susținute de profesori de pian din importante academii de muzică din Europa.

18
/01
/22

Situația globală din ultimii (deja) doi ani și mai ales de anul trecut a adus sau accelerat câteva trenduri interesante în producția, prezentarea și consumul de muzică clasică, în opțiunile publicului și modul în care artiștii și organizatorii de evenimente au adus muzica spre audiențe tot mai largi.

13
/01
/22

Începând cu 13 ianuarie, orașele Iași, Bacău și Galați vor continua să găzduiască seria de concerte „Pepiniera”, susținută prin programul Comisiei Europene - Music Moves Europe. Prin intermediul proiectului, organizatorii își propun să susțină artiștii cu potențial și să-i ajute să-și extindă baza de fani la nivel național. Accesul este liber la toate concertele, în limita locurilor disponibile.

13
/01
/22

Unul dintre cei mai apreciați dirijori români – CRISTIAN MANDEAL – și un concert în care „vedeta” serii va fi HARPA, instrumentul ce naște o sonoritate atât de specială și de plăcută, sunt „ingredientele” evenimentului prezentat miercuri, 19 ianuarie 2022 (de la 19.00) de ORCHESTRA DE CAMERĂ RADIO, la Sala Radio.

12
/01
/22

Iași, 11 ianuarie 2022 - Cea de-a treia ediție a Classix Festival va avea loc în perioada 13 - 19 februarie 2022 și se va desfășura în format hibrid (fizic și online), reunind peste 40 de personalități internaționale ale muzicii clasice din 14 țări la Iași.