Jazzul revine din februarie la ARCUB
https://www.ziarulmetropolis.ro/jazzul-revine-din-februarie-la-arcub/

Programul Jazz @ ARCUB – Artist in Residence continuă în 2018 cu o nouă serie de concerte bilunare pe scena Centrului Cultural din Lipscani 84 – 90.

Un articol de Petre Ivan|13 ianuarie 2018

A doua stagiune Artist in Residence este curatoriată de muzicianul Mircea Tiberian care a prezentat, în perioada octombrie – decembrie 2017, șase concerte de jazz susținute de artiști români, europeni și americani. 2018 aduce în cadrul stagiunii colaborări și proiecte inedite ale jazzului românesc și internațional, care vor fi prezentate în premieră, într-o serie de 12 concerte live, în perioada februarie – iunie 2018.

Cu un lineup ce conține artiști din Statele Unite ale Americii, Macedonia, Germania, Moldova, Spania, Italia, Elveția, Serbia, Marea Britanie, Austria și România, Artist in Residence debutează în 2018 cu o lansare de album.

Astfel, joi 1 februarie  2018, de la ora 20:00 Artist in Residence găzduiește primul concert din acest an: The Land of Nod, proiect prezentat  de însuși artistul în rezidență, Mircea Tiberian  – un proiect autentic care se adresează publicului deschis către experiment şi originalitate. Întâlnirea artiştilor din distribuția concertului pe scena ARCUB – Mircea Tiberian, Liviu Butoi, Chris Dahlgren, John Betsch reprezintă o oportunitate pentru iubitorii de jazz de a fi părtași la o performanță artistică intensă, plină de originalitate. De asemenea, The Land of Nod este şi titlul albumului care va fi lansat pe scena ARCUB.

Portofoliul stagiunii de jazz Artist in Residence se completează cu prestația celor mai în vogă jazzmani autohtoni: Luiza Zan, Oana Chițu, Valeriu Cașcaval, Marius Preda, Emil Bîzgă sau Sorin Zlat în colaborare cu artiști din Italia și Marea Britanie, sunt doar câteva dintre numele de rezonanță care vor concerta în lunile februarie și martie ale acestui an pe scena ARCUB.

Program Artist in Residence februarie – martie 2017:

Mircea Tiberian Group | The Land of Nod

Joi 1 Februarie | 20:00

Liviu Butoi – saxofoane, flaut (RO) Mircea Tiberian – pian (RO) Chris Dahlgren – contrabas (SUA) John Betsch – baterie (SUA)

Sorin Zlat and Friends | Jazz Poems

Joi 15 Februarie | ora 20:00

Sorin Zlat -pian (RO) Michelle Montolli -contrabas (IT) Andy Trim -baterie (UK)

Dublu concert:

Oana Chițu & Band | Berlin – Bucharest – a love affair

Joi 1 Martie | 20:00

Oana Chițu –voce (DE | RO) Anton Slavici – vioara  (SERBIA) Valeriu Cașcaval -țambal (DE | MD)

Marius Preda | Emil Bîzgă | The Baroque Jazz Duo

Marius Preda -țambal, pian, contrabas ( NE)

Emil Bîzgă (RO)

Luiza Zan Trio | AfroDizzy

Joi 15 Martie |20:00

Luiza Zan voce, Iulian Pavelescu – chitară, Lehel Vitalyos – contrabas

Biletele pot fi achiziţionate online de pe arcub.ro și bilet.ro sau de la casa de bilete de la sediul ARCUB (Strada Lipscani, nr. 84-90).

Prețuri: 35 lei (Categoria I). Elevii, studenţii și pensionarii care se prezintă la Casa de Bilete ARCUB cu legitimaţiile pot achiziţiona bilete la preţul de 25 lei (Categoria II).

Programul ARTIST IN RESIDENCE

Inaugurat în 2016, Jazz @ ARCUB – Artist in Residence invită muzicienii de jazz din România să curatorieze un sezon de concerte cu o temă propusă de ei înșiși. Modelat după programe similare din San Francisco, New York și Amsterdam, Artist in Residence prezintă în premieră publicului bucureștean proiecte originale ce ilustrează tema stagiunii. Programul se remarcă printr-o selecție spectaculoasă de muzicieni români și internaționali. Curatorul artist al celei de-a doua stagiuni Artist in Residence este pianistul și compozitorul Mircea Tiberian, iar tema propusă este Jazz – un limbaj muzical al viitorului”.

“În zilele noastre lumea muzicii e din ce în ce mai distinct împărțită între larga majoritate, consumatoare a unor produse de serie simpliste, predictibile, lipsite de orice potențial creativ și o minoritate rezistentă, deschisă  încă spre firesc, spre arta vie. În acest peisaj schizoid muzicianul de jazz, creatorul de muzică în timp real, se pare că posedă încă mijloacele de supraviețuire. O dovedește numărul din ce în ce mai mare de improvizatori într-un context instituțional destul de puțin ofertant. Ce-i determină pe muzicieni să aleagă această cale a expresiei artistice? Se pare că a face muzică improvizată, a o elabora în colectiv e, până la urmă, o îndeletnicire plăcută ce se și potrivește mai bine noilor comandamente  moral-sociale sau estetice ale contemporaneității. Așa se explică, pe lângă numărul crescând, și mobilitatea  acestor creatori spontani, prezenți în mai toate sectoarele vieții muzicale. Bucuria de a cânta a  muzicienilor de jazz, implicarea lor în actul artistic mă fac să mă gândesc la un viitor când, poate, nu vor mai exista ascultători ci numai creatori, desigur cu grade diferite de talent și inspirație. Din păcate, dacă lucrurile vor continua pe făgașul pe care au pornit, nu toată lumea va mai avea legături cu muzica. O mare parte dintre oameni o vor mai auzi doar, fără să o înțeleagă. Întregul spațiu auditiv va fi parcelat probabil cu zgomote controlate ce vor ritmiza comportamentul multora dintre noi.  Totuși, la fel ca în scenariile filmelor science-fiction,  imaginez o comunitate mică ce va continua să celebreze prin sunet, expresie, dans și cuvânt creativitatea muzicală. Și vreau să cred că asta va conta pentru formația spirituală a omului.

De aceea, având onoarea să fiu ales noul curator al programului Artist in residence am decis să plasez seria concertelor din această stagiune sub deviza Jazz – un limbaj muzical al viitorului sau Jazz – a musical language of the future.” declară Mircea Tiberian, artist curator Artist in Residence.

Foto: npr.org

25
/08
/22

În perioada 10 – 14 septembrie 2022, Asociația pentru Muzică, Artă și Cultură și Kaufland România, în parteneriat cu Primăria Municipiului București, prin CREART – Centrul de Creație, Artă și Tradiție al Municipiului București, Fundația Regală Margareta a României, Muzeul Național George Enescu, Biserica Neagră din Brașov, Vibrate Festival Brașov, Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, Asociația Autism Transilvania din Cluj-Napoca, Floria și Wagner Arte Frumoase și Povești, organizează turneul național „FIORI E COLORI”, turneu susținut de soprana Rodica VICĂ și harpista Maria BÎLDEA.

22
/08
/22

După 28 de ani de activitate neîntreruptă, în perioada 1-4 septembrie, Green Hours va prezenta a 14-a ediție a singurului festival internațional de jazz organizat de un club din România: Green Hours JAZZ Fest. În cunoscutul nucleu cultural din centrul orașului - grădina boemă a hub-ului nostru - vor avea loc, pe parcursul celor patru zile de festival, 9 sesiuni concertistice, reunind muzicieni valoroși din 12 țări de pe continentul european.

22
/08
/22

Orchestra Romanian Sinfonietta – parte a proiectului Orchestrele Naţionale de Tineret ale României – va concerta în cadrul tradiţionalelor festivaluri internaţionale de muzică clasică ale lunii august, mai exact la “Enescu și muzica lumii” – Sinaia pe 23 august, la Sala Casino şi Vara Magică – Bucureşti, pe 24 august, la Ateneul Român.

19
/08
/22

Două evenimente muzicale româneşti în Germania se vor petrece pe 20 şi 22 august, mai precis concertul susţinut de Orchestra Română de Tineret dirijată de Gabriel Bebeşelea pe 20 august, ora 11, la ElbPhilharmonie Hamburg, în cadrul Festivalului Schleswig-Holstein şi recitalul de pe 22 august, la ora 19, de la Ambasada României din Berlin, susţinut de violonistul Valentin Şerban şi violoncelistul Ştefan Cazacu – laureate în 2021 ai Concursului Enescu –, împreună cu pianistul Cristian Niculescu.

31
/07
/22

„Nu datorez nimic României, nu am fost susținută de acest stat sau de instituțiile lui niciodată în cariera mea, dimpotrivă eu am susținut muzicieni și colegi români, invitându-i în concertele și spectacolele mele, pe onorarii importante, în toată cariera mea“, scrie soprana Angela Gheorghiu într-o postare pe contul ei de Facebook.