JeruZalem, marele câștigător al Trofeului Dracula
https://www.ziarulmetropolis.ro/jeruzalem-marele-castigator-al-trofeului-dracula/

Trofeul Dracula a fost câştigat de producţia israeliană JeruZalem, regizată de fraţii Doron şi Yoav Paz, care prezintă povestea a două turiste americane ce au ghinionul de a nimeri în timpul Apocalipsei în Ierusalim. Invazia demonilor şi a creaturilor mitologice este filmată de una dintre turiste prin intermediul Google Glass.

Un articol de Petre Ivan|12 octombrie 2015

Sâmbătă, la Teatrul Sică Alexandrescu din Brașov, a avut loc Gala de închidere a celei de-a treia ediții a  Dracula Film.

Juriul competiției de lungmetraj, format din compozitorul Simon Boswel, criticul de film Emanuel Lăzărescu și artistul grafic Alexandru Ciubotariu, și-a motivat astfel alegerea: “Pentru ineditul mod de a prezenta o poveste cu ajutorul tehnologiei „viitorului” și de a-l face părtaș pe spectator la evenimentele de pe ecran. Proaspăt, inovator și visceral”.

De asemenea, au mai fost acordate două mențiuni speciale filmelor Liza, the Fox-Fairy/ Demonul Liza (R. Károly Ujj Mészáros, Ungaria), pentru cel mai bun mod de folosire a muzicii de film, și lungmetrajului românesc Be my cat: a film for Anne/ Un film pentru Anne (R: Adrian Țofei) “pentru că este sinistru, neliniștitor și dureros de privit. O combinație perfectă între interpretarea actoricească și idee”.

Trofeul Little Dracula pentru cel mai bun scurtmetraj internațional merge în Spania, la Roberto San Sebastian, regizorul filmului Yayos “pentru inteligența cu care citează discret din David Lynch și din filmul cult Invasion of Body Snatchers, realizând un horror psihologic extrem de tensionant. Scenariul parabolă relevă psihoza posibilă în cadrul unei societăți bolnave unde empatia exagerată denotă ipocrizie și falsitate”.

Juriul competiției de scurtmetraj internațional a fost format din Marta Anaïs García Hermosilla, artist plastic și selecționer al festivalului Cryptshow (Spania), monteur-ul Eugen Kelemen și criticul de film Sebastian Ceolca.

În ataș, scurtmetrajul regizat de Mircea Bobînă, este câștigătorul Trofeului Vlădutz acordat celui mai bun scurtmetraj românesc.

“Ne-a plăcut felul în care am fost transpuși în nebunia personajelor principale încă din primele minute. Cadrele apropiate, punerea în context, ritmul alert, finalul, toate dau un film pe care l-am recomanda oricărui vrea să vadă un mic thriller psihologic care te face să vorbești mult după ce s-a terminat filmul. Cel mai mare avantaj e că e pur cinematografic, nu poate fi povestit, trebuie văzut”, și-a motivat alegerea juriul compus din criticul de film Andrei Șendrea, Ana Nicolau, director general al editurii Nemira, și bloggerul Ovidiu Eftimie.

O mențiune specială a fost acordată și scurtmetrajului Vacanță la țară (R. Andrei Tănase)  pentru scenariu: “Ar putea fi un pilot bun pentru un Twin Peaks românesc, în care doi copii merg în vacanță la țară și au parte de tot felul de întâmplări bizare”.

Cea de-a treia ediție a Dracula Film Festival a avut loc loc între 7 și 11 octombrie, în Brașov, la Teatrul Sică Alexandrescu, Cinena One, Cinemateca Patria și Sala Patria.

Foto: JeruZalem, Trofeul Dracula – facebook.com/DraculaFilmFestival

16
/05
/23

Sunt ultimele zile în care te mai poți înscrie la rezidența online New Draft, deschisă tuturor absolvenților facultăților de profil, scenariștilor sau autorilor cu un scenariu de film în faza incipientă. Nu rata șansa de a face parte dintr-un program 100% online, gratuit, și de a avea întâlniri de lucru cu producătorii Ada Solomon, Tudor Giurgiu și Bianca Oana. Termenul limită de înscriere este 20 mai 2023.

15
/05
/23

F-SIDES Cineclub, sezonul 4, ajunge în luna mai la Timișoara! Alături de alte trei programe pregătite pentru 2023 de organizatoarele proiectului F-SIDES în această ediție, lansată în aprilie la București, cineclubul și-a propus să-i ofere publicului proiecții de film axate pe creațiile a opt regizoare, în tandem cu materiale literare produse de opt scriitoare contemporane din România.

12
/05
/23

”Jeanne du Barry”, filmul regizat de Maïwenn, care joacă alături de Johnny Depp, deschide cea de-a 76-a ediţie a Festivalului de Film de la Cannes (16-27 mai) și ajunge în această toamnă în cinematografele din România, distribuit de Independența Film.

11
/05
/23

9 lungmetraje și 16 scurtmetraje intră în competiția Zilelor Filmului Românesc la TIFF.22. Selecția include câteva dintre cele mai bune filme românești ale anului trecut, dar și producții care vor avea premiera mondială în iunie, la Cluj-Napoca. În cadrul Zilelor Filmului Românesc sunt acordate trei premii: pentru cel mai bun lungmetraj, pentru cel mai bun debut, dar și pentru cel mai bun scurtmetraj.

08
/05
/23

ICR dă startul celei de-a 27-a ediții FFE chiar de Ziua Europei, 9 mai, la Timișoara, Capitala europeană a culturii în 2023. Festivalul va continua în țară la Oravița (Casa de Cultură "George Motoia Craiu"), între 12-14 mai, la Curtea de Argeș (Centrul de Cultură și Arte "George Topîrceanu"), între 18-20 mai, la Botoșani (Cinema Unirea), între 18-21 mai și la Gura Humorului (Casa de Cultură), între 19-21 mai.