Johnny Cash, Ion Agârbiceanu & Anthony Perkins
https://www.ziarulmetropolis.ro/johnny-cash-ion-agarbiceanu-anthony-perkins-12-septembrie/

Într-o zi de 12 septembrie se stingeau din viaţă Johnny Cash (2003) , unul dintre cei mai influenţi artişti ai secolului trecut, şi actorul american Anthony Perkins (1992). Tot într-o zi de 12 septembrie, se năşteau scriitorii Ion Agârbiceanu si Stanislav Lem, actorul şi şansonetistul francez Maurice Chevalier si actrita americană Linda Gray.

Un articol de Petre Ivan|12 septembrie 2017

Zece lucruri mai puţin ştiute despre Johnny Cash, cântăreţul care a vândut în cei aproape 50 de ani ai carierei sale peste 90 de milioane de albume:

1. Cash nu a cântat niciodată purtând altă culoare decât negru!

2. Vecinul de casă al lui Cash era nimeni altul decât supervedeta anilor ’60 si ’70, Roy Orbison. Cei doi s-au înţeles bine şi au colaborat deseori cu uşurinţă în cei 20 de ani cât au fost vecini în Tennessee.

3. Johnny Cash se temea foarte mult de şerpi.

4. Imaginea puşcăriaşilor şi a clasei defavorizate americane nu era doar marketing. Cash a rămas cu sechele fizice după ce şi-a rupt un deget de la picior încercând să rupă uşa de la celula în care se afla. Întâmplarea a avut loc în timpul detenţiei sale in Starkville, unul din cele 7 momente în care vedeta s-a aflat în inchisoare.

5. Johnny era un adevărat scandalagiu, iar echipa care se afla pe drum cu el nu făcea diferenţa. In anii ’50, vedeta a cumpărat 500 de pui de găina şi a eliberat 100 dintre ei în hotelul în care stătea. Cu altă ocazie, echipajul lui Cash a aruncat petarde în toaletă, distrugând întregul sistem sanitar al hotelului. Celebră este si… înjunghierea unei reproduceri a Mona Lisei, dintr-un hotel, pentru ca “nu se ridica la aşteptările” cântăreţului.

6. Cash este prima persoană dată în judecată în SUA pentru că ar fi încercat să incendieze o pădure! Aflat in padure singur, unde se retrăgea deseori, vedeta a incendiat, accidental, un copac, iar de acolo până la un adevarat dezastru a fost un singur pas. În incendiu au murit toţi condorii aflaţi într-un refugiu. La tribunal, vedeta a replicat tăios: “Nu îmi pasă de păsările voastre galbene!”

7. În 1984, artistul a considerat că era neglijat de casa de discuri. Drept urmare a înregistrat un album Chicken in Black, care avea, ca single, un cântec în care Cash suferea transplantul creierului de la o găină.

8. Într-o zi, Johnny Cash a fost atacat de un struţ din propria fermă. În urma atacului, Cântăreţul s-a ales cu o hemaragie internă gravă şi cinci coaste fisurate!

9. Faimoasa cicatrice de pe chipul lui Johnny vine din perioada în care acesta era militar in Air Force. Vedetei i-a fost îndepăratat atunci un chist de pe faţă de un chirurg mai puţin priceput.

10. Bănuiţi cum a apărut una dintre cele mai iubite piese ale sale, I Walk the Line? Simplu, din pasiunea lui Johnny Cash pentru o melodie tradiţională germană. Ascultând-o pe reverse, artistul a descoperit o nouă şi minunată linie melodică, adică I Walk the Line.

Evenimente:

490 î.Hr.: Victoria grecilor asupra perșilor în Bătălia de la Marathon.

1789: Jean-Paul Marat publică primul număr al ziarului L’Ami du peuple.

1919: Decret-lege privind înființarea Universității Regele Ferdinand din Cluj. Primul rector a fost Sextil Pușcariu. Universitatea maghiară din Cluj s-a refugiat la Szeged.

1919: Decret-lege dat de Consiliul Dirigent al Transilvaniei pentru reforma agrară și introducerea votului universal.

1920: La Anvers, la Jocurile Olimpice de vară, se folosește pentru prima dată steagul olimpic cu cinci inele Olympic rings with white rims.svg.

1940: În peștera de la Lascaux, Franța sunt descoperite picturi rupestre preistorice.

1953: John Fitzgerald Kennedy se căsătorește cu Jacqueline Lee Bouvier la biserica St. Mary din Newport, Rhode Island.

1958: Americanul Jack Kilby prezintă primul circuit integrat din lume.

S-au născut:

1882: Ion Agârbiceanu, scriitor român, membru al Academiei Române (d. 1963)

1888: Maurice Chevalier, actor și șansonetist francez (d. 1972)

1913: Jesse Owens, atlet american de culoare supranumit torpila umană (d. 1980)

1921: Stanislav Lem, scriitor polonez (d. 2006)

1940: Linda Gray, actriță americană

johnny cash

1944: Barry White, cântăreț-compozitor și producător american (d. 2003)

1973: Paul Walker, director si actor (d. 2013)

S-au stins din viaţă:

1764: Jean-Philippe Rameau, compozitor francez (n. 1683)

1919: Leonid Andreev, dramaturg, nuvelist și fotograf rus (n. 1871)

1981: Eugenio Montale, poet și jurnalist, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură, 1975 (n. 1896)

1992: Anthony Perkins, actor american (n. 1932)

1995: Jeremy Brett, actor englez (n. 1933)

2003: Johnny Cash, cântăreț-compozitor american, chitarist și actor (The Highwaymen) (n. 1932)

Foto: Johnny Cash, Ion Agârbiceanu, Anthony Perkins – cinemagia, wikipedia

09
/12
/17

Opera Naţională Română din Cluj-Napoca prezintă luni, 11 decembrie 2017, ora 18:30, o reprezentație excepțională a spectacolului „Nabucco”, de Giuseppe Verdi. Evenimentul liric este dedicat sopranei Emilia Cătană și baritonului Vasile Cătană, iluștrii prim-soliști ai Operei Naționale Române din Cluj-Napoca, distribuția serii fiind onorată de invitații de talie internațională baritonul Sebastian Cătană, soprana Dragana Radaković, basul Marius Boloș.

06
/12
/17

Cel mai important eveniment al scenelor lirice româneşti, Gala Premiilor Operelor Naţionale, este pentru al doilea an consecutiv, găzduit de Opera Naţională Bucureşti. Evenimentul ajuns la cea de-a V-a ediţie este considerat cel mai grandios eveniment care celebrează şi premiază performanțele lirice ale Operelor din ţară.

06
/12
/17

Johnny Hallyday, cel mai mare star rock cunoscut de Franța, a murit în noaptea de marți spre miercuri, la 74 de ani, ca urmare a unui cancer la plămâni, a anunțat soția sa, Laeticia.  Acest rocker impregnat de twist, blues, soul sau country, un romantic, un psihedelic, un adevărat ''Johnny-Imperator'', cum l-a supranumit ziarul ''Le Monde'' a devenit iubit de generații întregi de francezi cu care a împărțit pe lângă cântecele sale și coborârile sale în infern.

29
/11
/17

Deoarece pe 28 noiembrie 1918 Bucovina a devenit a doua provincie românească ce s-a unit cu România, data a fost declarată oficial drept Ziua Bucovinei print-o lege din 2015. În inima Țării Fagilor (în germană Buchenland), la Rădăuți, Ziua Bucovinei a coincis ieri și cu prima din cele 4 zile ale unui eveniment în premieră în România: Klavier Art Duo Festival, primul festival de duo pianistic (pian la patru mâini) din țară, cu intrare liberă.

28
/11
/17

“Muzica e cel mai fidel companion de-a lungul întregii vieţi.” - Mariana Nicolesco. Unanim recunoscută drept una dintre marile voci ale timpului nostru, soprana Mariana Nicolesco împlinește astăzi 69 de ani.

24
/11
/17

„Nu voi fi un rock star, voi fi o legendă.” - Freddie Mercury. În urmă cu 26 de ani se stingea din viață legendarul lider al grupului Queen.

20
/11
/17

După un memorabil concert susținut recent cu Orchestra Națională Radio, violonistul Alexandru Tomescu revine pe scena Sălii Radio miercuri, 22 noiembrie, de la ora 19.00, într-un recital alături de pianista Sînziana Mircea!

14
/11
/17

Anul 2018 începe cu o surpriză muzicală plină de magie, grație și energie debordantă. În 8 ianuarie, ora 19:00, Fundația Calea Victoriei organizează la Teatrul Național București Concertul Extraordinar de Anul Nou, avându-l de această dată invitat pe celebrul violonist elvețian Manrico Padovani.

12
/11
/17

Festivalul International EUROPAfest, organizat de jmEvents, sărbătorește, în 2018, 25 de ani printr-o ediție aniversară. Primul eveniment muzical din Romania căruia Casa Regală i-a acordat Înaltul Patronaj încă din anul 2005, va oferi un regal de jazz, blues, pop și muzică clasică cu artiști din întreaga lume.