KLAVIER ART DUO FESTIVAL, primul festival de muzică clasică dedicat pianului la patru mâini, la Rădăuți
https://www.ziarulmetropolis.ro/klavier-art-duo-festival-primul-festival-de-muzica-clasica-dedicat-pianului-la-patru-maini-la-radauti/

Deoarece pe 28 noiembrie 1918 Bucovina a devenit a doua provincie românească ce s-a unit cu România, data a fost declarată oficial drept Ziua Bucovinei print-o lege din 2015. În inima Țării Fagilor (în germană Buchenland), la Rădăuţi, Ziua Bucovinei a coincis ieri şi cu prima din cele 4 zile ale unui eveniment în premieră în România: Klavier Art Duo Festival, primul festival de duo pianistic (pian la patru mâini) din ţară, cu intrare liberă.

Un articol de Cristina Enescu Aky|29 noiembrie 2017

Trei duo-uri de pianiști de la București și Timișoara (Corina Răducanu și Eugen Dumitrescu, Adriana și Sorin Dogariu, Fausta și Vlad Dimulescu)muzicieni cu o bogată experiență concertistică și universitară, se regăsesc pe afișul acestui eveniment curajos și extrem de important. 

La Rădăuți, ca și în alte părți din Moldova și din țară, accesul la cultură este foarte limitatsituație ce are un impact negativ semnificativ, vizibil și realmente dramatic în special asupra tinerilor. În programul primei seri a Klavier Art Duo Festival au fost interpretate piese de Brahms, Ravel (versiunea originală a Bolero-ului), Gershwin și compozitorul ucreainean Bortkiewicz de către pianiștii Corina Răducanu și Eugen Dumitrescu.

Următoarele trei seri vor aduce o selecțiede lucrări demne de orice mare scenă concertistică românească sau europeană: Mozart, Schubert, Debussy, Dvorak, Brahms,Barber, iar pe 1 decembrie vor fi prezentate compoziții ale unor compozitori români dintre cei mai mari, printre care George Enescu, Dinu Lipatti, Ciprian Porumbescu, Constantin Silvestri, Sabin Pautza.

Directorul artitic al festivalului, și totodată unul dintre pianiștii primei seri, Eugen Dumitrescu (partener de scenă al pianistei Corina Răducanu și, împreună cu ea, fondator al Asociației Klavier ART și inițiator al mai multor programe culturale în diferite zone ale țării) a făcut o scurtă prezentare fiecăruia dintre cei patru compozitori interpretați. 

La sfârșitul concertului, cei doi pianiști au acompaniat vocea directorului Casei de Cultură Rădăuți, Ovidiu Foca, în interpretarea unui cântec ce nu poată lăsa indiferent pe nimeni dintre cei care cunosc istoria acestui ținut binecuvântat dar crunt chinuit de istorie și mai-marii vremurilor: ”Cântă cucu-n Bucovina”, imnul Bucovinei scris la începutul secolului XX de rectorul Universității din Cernăuți (pe atunci, capitala Bucovinei), Constantin Mandicevschi, pe muzica adaptată a unui vechi cântec de jale, la comanda lui Spiru Haret, Ministrul Educației de atunci. Un cântec despre o dragoste de țară mai tare decât orice moarte, sfâșiere teritorială sau interese îngrozitoare ale vremurilor.

Un început extrem de necesar, la Rădăuți și oriunde în țară: prezentarea și explicarea Marii Culturi pentru tineri

Chiar dacă sala nu a fost plină, iar publicul tânăr nu extrem de atent la concert, e foarte important ca tinerii să aibă acces la marea cultură, la muzica bună. E greu, dar e un început a spus pianistul Eugen Dumitrescu. 

”Ideea festivalului ne aparține mie și Corinei Răducanu, având tot sprijinul directorului Casei de Cultură din Rădăuți, domnul Ovidiu Foca. De ce la Rădăuți și de ce acum? În 2010 am venit pentru prima dată aici cu un turneu de concerte în Moldova, Bucovina și Republica Moldova, în urma căruia au rămas 7 sau 8 localități din zonă în care venim să cântăm în fiecare an. Dar relația pe care am legat-o cu Rădăuțiul a fost cu totul specială, deoarece, având sprijinul acestei Case de Cultură, am pus mai întâi bazele unui festival de muzică clasică de vară, Sommerfest Rădăuți, adresat în mare parte copiilor, festival care include și un masterclass. În fiecare an din 2014 am organizat acest festival împreună cu partenera mea și cu două profesoare de la Unviersitatea de Muzică din București, doamna conf.univ.dr. Ioana Raluca Voicu-Arnăuțoiu (vioară) și doamna conf.univ.dr. Manuela Giosa (pian).

Ce ne-a atras la Rădăuți?

Tot ce semnifică acest oraș. În plus, am primit un feedback extraordinar din partea autorităților de aici, și am înțeles că putem, în timp, cu o infrastructură bună, să clădim ceva, de exemplu aceste deja două festivaluri, Sommerfest Rădăuți și, de azi, Klavier Art Duo Festival. Casa de Cultură și Primăria din Rădăuți au făcut de curând efortul de a cumpăra un pian concertistic Kawai foarte performant, un instrument indispensabil oricărei case de cultură. Deja au început să apară semnale că există posibilitatea și dorința și din partea altor artiști de a concerta la Rădăuțiacum că există un astfel de pian de concert performant aici – instrument de care, trebuie să știți, nu multe săli de concerte din România se bucură în acest moment.

Ei bine, Rădăuțiul are acum această șansă. E extraordinar că primăria de aici a înțeles că trebuie să fie posibil să existe o cultură adevăratăUșor-ușor, lucrurile se pot pune pe roate, iar publicul poate fi atras și fidelizat spre muzica clasică. Dar mai e de lucru, evident, iar pentru asta avem neapărată nevoie de ajutorul dumneavoastră, al presei. Știți bine că în ultima vreme se cultivă mult non-valorile. Iată, cultura adevărată vine, totuși, spre oameni.

Miza cea mare a unui astfel de festival?

Ne bucurăm de orice public la aceste concerte, dar marea bătălie este, evident, pentru deschiderea gustului celor tineri. Merită încercat, absolut, deși e dificil, pentru că dacă dispare cultura într-un oraș, întreaga cultură din România este în pericol.

Ce le-aș spune tinerilor?

Nu le-aș spune mai întâi lor, ci profesorilor lor. Nu putem da vina doar pe copii și tineri pentru ignoranță, trebuie să ne întrebăm, de exemplu, câți profesori de toate nivelurile participă la astfel de evenimente? Mâine, pe 25 noiembrie, în a doua zi de festivalva veni la concert un grup mare de tineri de la Liceul de Muzică din Suceava, unde în momentul acesta nu există un astfel de eveniment. Festivalul se adresează de fapt nu doar publicului din Rădăuți, ci întregului județ și întregii țări. Cu siguranță, peste ani, când festivalul va crește (și o va face, credem), vor veni oameni și din alte părți la concerte.”

Mult dincolo de festivități oficiale, de agape publice și declamări formale care preced Ziua Națională de anul acesta și Centenarul Unirii de anul viitor, există oameni care, neuitând istoria și încărcătura de frumusețe, dar și de jale, pe care o poartă încă multe teritorii românești la un secol de la unire, se luptă cu acel ”la noi ca la nimeni”, spus cu năduf, și construiesc pas cu pas o Românie care înțelege că Cultura este mult mai importantă pentru prezent și viitor decât tot ceea ce i se opune.

Programul Festivalului:

Marți, 28 noiembrie 2017, Ora 19:00,

CASA DE CULTURĂ RĂDĂUȚI, Sala de concerte,  “CLASIC & JAZZ”,  Soliști: Corina RĂDUCANU & Eugen DUMITRESCU

Program: Johannes BRAHMS – 16 Valsuri op. 39

Serge BORTKIEWICZ – Dansuri și Melodii Ruse

Maurice RAVEL – Bolero

Ira&George GERSHWIN – I Got Rhythm

Miercuri, 29 noiembrie 2017, Ora 19:00,

CASA DE CULTURĂ RĂDĂUȚI, Sala de concerte,  “În pași de dans”

Soliști: Adriana DOGARIU & Sorin DOGARIU

Program: Samuel BARBER – Souvenirs – Suită de Balet op.28

Johannes BRAHMS – Liebeslieder op.52 și Neue Liebeslieder op.65 (selecțiuni)

Antonin DVOŘÁK – Două Dansuri Slave op.46

Claude DEBUSSY – Două Epitafuri Antice

György KURTÁG – Jocuri

Joi, 30 noiembrie 2017, Ora 19:00,

CASA DE CULTURĂ RĂDĂUȚI, Sala de concerte,  “File de poveste”

Soliști: Fausta DIMULESCU & Vlad DIMULESCU

Program: Franz SCHUBERT – Fantezia în fa minor D.940

Wolfgang Amadeus MOZART- Sonata KW 381

Claude DEBUSSY – Mica Suită.

Vineri, 1 decembrie 2017, Ora 19:00,

CASA DE CULTURĂ RĂDĂUȚI, Sala de concerte, “Concert extraordinar de Ziua Națională a României”

Soliști: Adriana DOGARIU & Sorin DOGARIU Fausta DIMULESCU & Vlad DIMULESCU Corina RĂDUCANU & Eugen DUMITRESCU

În program sunt incluse lucrări de  George ENESCU, Dinu LIPATTI, Ciprian PORUMBESCU, Constantin SILVESTRI, Leon KLEPPER, Alexandru PAȘCANU, Liviu DANDARA, Nicolae BRÂNDUȘ, Felicia DONCEANU și Sabin PAUTZA.

Foto: KLAVIER ART DUO FESTIVAL – facebook10
/06
/21

Festivalul şi Concursul Internaţional de Canto ce poartă numele legendarei soprane Hariclea Darclée, născută la Brăila, ne aduce de un sfert de veac acele manifestări extraordinare inspirate şi coordonate de o altă mare artistă, Mariana Nicolesco, a cărei personalitate a atras până acum în oraşul de pe Dunăre şi în teatrul în care ilustra predecesoare debuta la numai 21 de ani, în 1881, peste 2900 de tineri artişti lirici din 50 de ţări şi 5 continente.

10
/06
/21

Joi, 10 iunie, și vineri, 11 iunie, de la ora 19.00, Orchestra simfonică a Filarmonicii „George Enescu”  va fi condusă de  Gabriel Bebeșelea, dirijorul său principal din stagiunea 2020/21. Programul concertului din 10 și 11 iunie este alcătuit din selecțiuni din muzica originală compusă de  Jean-Baptiste Lully pentru piesa Burghezul gentilom de  Molière și din Suita Burghezul gentilom de Richard Strauss. […]

09
/06
/21

Iubitorii muzicii clasice care vor să achiziționeze abonamente la Festivalului George Enescu 2021 sunt invitați să se înscrie la acest link, începând de astăzi, 9 iunie, pentru a participa la loteria în cadrul căreia vor fi distribuite abonamentele. Biletele individuale se pun în vânzare pe 19 iulie 2021, la ora 12:00, iar biletele și abonamentele pentru vizionare în sistem pay-per-view vor fi disponibile începând cu 2 august 2021.

03
/06
/21

Nisip fin, vegetație și umbră, o plajă care se păstrează încă sălbatică, pescari de la prima oră a dimineții și apă verde-turcoaz, pe scurt - plaja de la Tuzla. În acest loc bine ascuns, sub coasta sălbatică a mării, se va întâmpla a doua ediție a festivalului Living Rock, dedicat tuturor iubitorilor de alternativ, fie că vorbim de muzică, destinații de vacanță, preferințe gastronomice sau activități de petrecere a timpului liber.

02
/06
/21

Sâmbătă, 5 iunie, începând cu ora 18:30, Gala Aniversară „Ruxandra Donose 30” va ajunge pe scena Operei Naţionale din Bucureşti, într-un eveniment extraordinar menit să celebreze cei 30 de ani de activitate artistică ai celebrei mezzosoprane. La pupitrul Orchestrei Operei Naționale București se va afla Tiberiu Soare, conceptul regizoral fiind semnat de Paula Stoica.

02
/06
/21

În seara zilei de duminică, 6 iunie, la ora 19, flautista Miruna Didu, violonista Corina Mitroi, violista Iulia Goiana și violoncelistul Eugen Bogdan Popa, toți instrumentiști din Orchestra simfonică a Filarmonicii „George Enescu” din București, propun iubitorilor muzicii de cameră un program integral Mozart.

31
/05
/21

După câteva luni în care, din motive pandemice, toate evenimentele stagiunii au fost transmise live de la Sala Radio – pe calea undelor sau online – publicul va reveni fizic în sală! Primul concert în care spectatorii se vor bucura de reîntâlnirea „vie” cu muzica și, reciproc, artiștii vor retrăi emoția interacțiunii cu publicul, se va derula vineri, 4 iunie (ora 19.00).

31
/05
/21

Filarmonica „George Enescu” anunță că luni, 31 mai, de la ora 12.00, se vor pune în vânzare biletele pentru concertul simfonic cu public de joi, 10 și vineri, 11 iunie 2021, în care Orchestra simfonică a Filarmonicii „George Enescu” va fi condusă de Gabriel Bebeșelea, dirijorul său principal din stagiunea 2020/21. Programul concertului din 10 și 11 iunie are la bază un concept unitar, fiind alcătuit din selecțiuni din muzica originală compusă de Jean-Baptiste Lully pentru piesa "Burghezul gentilom" de Molière și din Suita "Burghezul gentilom" de Richard Strauss.

28
/05
/21

Cum a arătat copilăria pentru trei dintre cei mai cunoscuți artiști rock din toate timpurile – Bruce Springsteen, Freddie Mercury și Keith Richards?

20
/05
/21

S-au pus în vânzare, online și la casa de bilete din incinta Ateneului Român, biletele pentru următorul concert din Stagiunea de marți seara. În 25 mai, la ora 19, publicul meloman este invitat în Sala mică a Ateneului Român ( la capacitatea de 50%) pentru un recital cameral susținut de Valentin Dimitrie Simion, un tânăr dar foarte merituos violoncelist român.

20
/05
/21

Valentin Șerban a câștigat marele premiu al secțiunii de vioară la Concursul Internațional George Enescu, după o finală care a ridicat publicul în picioare și în care a interpretat Concertul în re minor pentru vioară și orchestră op. 47 de Sibelius, miercuri, 19 mai, la Ateneul Român. Pe locul al doilea s-a situat Jaewon Wee din Coreea de Sud, iar locul al treilea i-a revenit lui Tassilo Probst din Germania.