KLAVIER ART DUO FESTIVAL, primul festival de muzică clasică dedicat pianului la patru mâini, la Rădăuți
https://www.ziarulmetropolis.ro/klavier-art-duo-festival-primul-festival-de-muzica-clasica-dedicat-pianului-la-patru-maini-la-radauti/

Deoarece pe 28 noiembrie 1918 Bucovina a devenit a doua provincie românească ce s-a unit cu România, data a fost declarată oficial drept Ziua Bucovinei print-o lege din 2015. În inima Țării Fagilor (în germană Buchenland), la Rădăuţi, Ziua Bucovinei a coincis ieri şi cu prima din cele 4 zile ale unui eveniment în premieră în România: Klavier Art Duo Festival, primul festival de duo pianistic (pian la patru mâini) din ţară, cu intrare liberă.

Un articol de Cristina Enescu Aky|29 Noiembrie 2017

Trei duo-uri de pianiști de la București și Timișoara (Corina Răducanu și Eugen Dumitrescu, Adriana și Sorin Dogariu, Fausta și Vlad Dimulescu)muzicieni cu o bogată experiență concertistică și universitară, se regăsesc pe afișul acestui eveniment curajos și extrem de important. 

La Rădăuți, ca și în alte părți din Moldova și din țară, accesul la cultură este foarte limitatsituație ce are un impact negativ semnificativ, vizibil și realmente dramatic în special asupra tinerilor. În programul primei seri a Klavier Art Duo Festival au fost interpretate piese de Brahms, Ravel (versiunea originală a Bolero-ului), Gershwin și compozitorul ucreainean Bortkiewicz de către pianiștii Corina Răducanu și Eugen Dumitrescu.

Următoarele trei seri vor aduce o selecțiede lucrări demne de orice mare scenă concertistică românească sau europeană: Mozart, Schubert, Debussy, Dvorak, Brahms,Barber, iar pe 1 decembrie vor fi prezentate compoziții ale unor compozitori români dintre cei mai mari, printre care George Enescu, Dinu Lipatti, Ciprian Porumbescu, Constantin Silvestri, Sabin Pautza.

Directorul artitic al festivalului, și totodată unul dintre pianiștii primei seri, Eugen Dumitrescu (partener de scenă al pianistei Corina Răducanu și, împreună cu ea, fondator al Asociației Klavier ART și inițiator al mai multor programe culturale în diferite zone ale țării) a făcut o scurtă prezentare fiecăruia dintre cei patru compozitori interpretați. 

La sfârșitul concertului, cei doi pianiști au acompaniat vocea directorului Casei de Cultură Rădăuți, Ovidiu Foca, în interpretarea unui cântec ce nu poată lăsa indiferent pe nimeni dintre cei care cunosc istoria acestui ținut binecuvântat dar crunt chinuit de istorie și mai-marii vremurilor: ”Cântă cucu-n Bucovina”, imnul Bucovinei scris la începutul secolului XX de rectorul Universității din Cernăuți (pe atunci, capitala Bucovinei), Constantin Mandicevschi, pe muzica adaptată a unui vechi cântec de jale, la comanda lui Spiru Haret, Ministrul Educației de atunci. Un cântec despre o dragoste de țară mai tare decât orice moarte, sfâșiere teritorială sau interese îngrozitoare ale vremurilor.

Un început extrem de necesar, la Rădăuți și oriunde în țară: prezentarea și explicarea Marii Culturi pentru tineri

Chiar dacă sala nu a fost plină, iar publicul tânăr nu extrem de atent la concert, e foarte important ca tinerii să aibă acces la marea cultură, la muzica bună. E greu, dar e un început a spus pianistul Eugen Dumitrescu. 

”Ideea festivalului ne aparține mie și Corinei Răducanu, având tot sprijinul directorului Casei de Cultură din Rădăuți, domnul Ovidiu Foca. De ce la Rădăuți și de ce acum? În 2010 am venit pentru prima dată aici cu un turneu de concerte în Moldova, Bucovina și Republica Moldova, în urma căruia au rămas 7 sau 8 localități din zonă în care venim să cântăm în fiecare an. Dar relația pe care am legat-o cu Rădăuțiul a fost cu totul specială, deoarece, având sprijinul acestei Case de Cultură, am pus mai întâi bazele unui festival de muzică clasică de vară, Sommerfest Rădăuți, adresat în mare parte copiilor, festival care include și un masterclass. În fiecare an din 2014 am organizat acest festival împreună cu partenera mea și cu două profesoare de la Unviersitatea de Muzică din București, doamna conf.univ.dr. Ioana Raluca Voicu-Arnăuțoiu (vioară) și doamna conf.univ.dr. Manuela Giosa (pian).

Ce ne-a atras la Rădăuți?

Tot ce semnifică acest oraș. În plus, am primit un feedback extraordinar din partea autorităților de aici, și am înțeles că putem, în timp, cu o infrastructură bună, să clădim ceva, de exemplu aceste deja două festivaluri, Sommerfest Rădăuți și, de azi, Klavier Art Duo Festival. Casa de Cultură și Primăria din Rădăuți au făcut de curând efortul de a cumpăra un pian concertistic Kawai foarte performant, un instrument indispensabil oricărei case de cultură. Deja au început să apară semnale că există posibilitatea și dorința și din partea altor artiști de a concerta la Rădăuțiacum că există un astfel de pian de concert performant aici – instrument de care, trebuie să știți, nu multe săli de concerte din România se bucură în acest moment.

Ei bine, Rădăuțiul are acum această șansă. E extraordinar că primăria de aici a înțeles că trebuie să fie posibil să existe o cultură adevăratăUșor-ușor, lucrurile se pot pune pe roate, iar publicul poate fi atras și fidelizat spre muzica clasică. Dar mai e de lucru, evident, iar pentru asta avem neapărată nevoie de ajutorul dumneavoastră, al presei. Știți bine că în ultima vreme se cultivă mult non-valorile. Iată, cultura adevărată vine, totuși, spre oameni.

Miza cea mare a unui astfel de festival?

Ne bucurăm de orice public la aceste concerte, dar marea bătălie este, evident, pentru deschiderea gustului celor tineri. Merită încercat, absolut, deși e dificil, pentru că dacă dispare cultura într-un oraș, întreaga cultură din România este în pericol.

Ce le-aș spune tinerilor?

Nu le-aș spune mai întâi lor, ci profesorilor lor. Nu putem da vina doar pe copii și tineri pentru ignoranță, trebuie să ne întrebăm, de exemplu, câți profesori de toate nivelurile participă la astfel de evenimente? Mâine, pe 25 noiembrie, în a doua zi de festivalva veni la concert un grup mare de tineri de la Liceul de Muzică din Suceava, unde în momentul acesta nu există un astfel de eveniment. Festivalul se adresează de fapt nu doar publicului din Rădăuți, ci întregului județ și întregii țări. Cu siguranță, peste ani, când festivalul va crește (și o va face, credem), vor veni oameni și din alte părți la concerte.”

Mult dincolo de festivități oficiale, de agape publice și declamări formale care preced Ziua Națională de anul acesta și Centenarul Unirii de anul viitor, există oameni care, neuitând istoria și încărcătura de frumusețe, dar și de jale, pe care o poartă încă multe teritorii românești la un secol de la unire, se luptă cu acel ”la noi ca la nimeni”, spus cu năduf, și construiesc pas cu pas o Românie care înțelege că Cultura este mult mai importantă pentru prezent și viitor decât tot ceea ce i se opune.

Programul Festivalului:

Marți, 28 noiembrie 2017, Ora 19:00,

CASA DE CULTURĂ RĂDĂUȚI, Sala de concerte,  “CLASIC & JAZZ”,  Soliști: Corina RĂDUCANU & Eugen DUMITRESCU

Program: Johannes BRAHMS – 16 Valsuri op. 39

Serge BORTKIEWICZ – Dansuri și Melodii Ruse

Maurice RAVEL – Bolero

Ira&George GERSHWIN – I Got Rhythm

Miercuri, 29 noiembrie 2017, Ora 19:00,

CASA DE CULTURĂ RĂDĂUȚI, Sala de concerte,  “În pași de dans”

Soliști: Adriana DOGARIU & Sorin DOGARIU

Program: Samuel BARBER – Souvenirs – Suită de Balet op.28

Johannes BRAHMS – Liebeslieder op.52 și Neue Liebeslieder op.65 (selecțiuni)

Antonin DVOŘÁK – Două Dansuri Slave op.46

Claude DEBUSSY – Două Epitafuri Antice

György KURTÁG – Jocuri

Joi, 30 noiembrie 2017, Ora 19:00,

CASA DE CULTURĂ RĂDĂUȚI, Sala de concerte,  “File de poveste”

Soliști: Fausta DIMULESCU & Vlad DIMULESCU

Program: Franz SCHUBERT – Fantezia în fa minor D.940

Wolfgang Amadeus MOZART- Sonata KW 381

Claude DEBUSSY – Mica Suită.

Vineri, 1 decembrie 2017, Ora 19:00,

CASA DE CULTURĂ RĂDĂUȚI, Sala de concerte, “Concert extraordinar de Ziua Națională a României”

Soliști: Adriana DOGARIU & Sorin DOGARIU Fausta DIMULESCU & Vlad DIMULESCU Corina RĂDUCANU & Eugen DUMITRESCU

În program sunt incluse lucrări de  George ENESCU, Dinu LIPATTI, Ciprian PORUMBESCU, Constantin SILVESTRI, Leon KLEPPER, Alexandru PAȘCANU, Liviu DANDARA, Nicolae BRÂNDUȘ, Felicia DONCEANU și Sabin PAUTZA.

Foto: KLAVIER ART DUO FESTIVAL – facebook16
/10
/19

„Turandot“ de Puccini continuă să fie unul dintre cele mai mari succese de operă ale regizorului Andrei Şerban. Montat iniţial pentru Los Angeles Olympic Arts Festival, „Turandot“ a avut premiera în 1984 la Royal Opera şi Covent Garden, cu o distribuţie excepţională.

15
/10
/19

Noul album byron, ce va fi lansat în București pe 9 noiembrie la Arenele Romane, este un album despre noi, despre România, dedicat n o u ă . "Nouă" – un carusel muzical cu 12 piese despre emigranți dar și despre noi, cei rămași acasă. Un album despre inconștientul colectiv, despre tăceri și mersul nostru zilnic pe ață.

15
/10
/19

Joi, 17 și vineri, 18 octombrie, de la ora 19.00, în Sala Mare a Ateneului Român, Orchestra simfonică şi Corul Filarmonicii "George Enescu", condusă de Alexander Walker, va avea în program oratoriul Visul lui Gerontius de Edward Elgar. Soliști invitați sunt tenorul Oliver Johnston, mezzosoprana Aura Twarowska și basul Marius Boloș , iar Corul Filarmonicii „George Enescu“ va fi condus de maestrul Iosif Ion Prunner. Concertul este realizat cu sprijinul Societății Elgar din Marea Britanie.

09
/10
/19

Celebra companie Béjart Ballet se întoarce la București cu un spectacol în premieră, iar două reprezentații de balet contemporan vor avea lor pe 12 și pe 13 octombrie, la Sala Palatului, „Tous les hommes presque toujours s’imaginent” și „7 Danses Grecques”. În spectacol vor evolua și două balerine românce, Oana Cojocaru și Bianca Stoicheciu.

03
/10
/19

O nouă colecție de toamnă, nu doar pentru garderobă, dar și pentru gusturi muzicale: violonistul Răzvan Stoica, pianista Andreea Stoica și Kamerata Stradivarius susțin un concert extraordinar pe scena din Main Square ParkLake, sâmbătă, 5 octombrie, de la ora 19.00, la propunerea Radio România Muzical.

03
/10
/19

La început de octombrie, emisiunea „Garantat 100%” de la TVR 1 împlineşte 20 de ani. Realizatorul ei, Cătălin Ştefănescu, vine să-şi întâlnească telespectatorii cu ediţii în premieră, într-un decor complet nou, modern şi primitor în acelaşi timp. Noul Garantat 100% începe duminică, 6 octombrie, cu un dialog plin de substanţă cu psihoterapeuta Esther Perel.

01
/10
/19

Într-un an în care a dirijat concerte în întreaga Europă și a putut fi urmărit pe unele dintre cele mai importante scene ale Europei precum Konzerthaus Berlin sau ElbPhilharmonie Hamburg sau într-un inedit turneu în ţările balcanice cu Orchestra Romănă de Tineret și lista ar putea continua, Cristian Mandeal revine în seara de 4 octombrie la pupitrul orchestrei Filarmonicii din Belgrad. Avându-l ca solist pe pianistul Alexandar Modzar, concertul va avea în program Beethoven - Concertul de pian şi orchestră nr. 4 și Prokofiev - Simfonia a VII-a.

30
/09
/19

Opera Națională București deschide Stagiunea 2019-2020 cu  premiera spectacolului „Samson și Dalila” de Camille Saint-Saëns. Regia poartă semnătura lui Giandomenico Vaccari, coregrafia a fost realizată de către Davide Bombana, iar decorul și costumele de către Andreea Koch. La pupitrul dirijoral se va afla maestrul Vlad Conta.

28
/09
/19

Fundaţia Calea Victoriei te invită pe 7 octombrie, ora 19.00, la un concert călătorie între Orient şi Occident, ce va avea loc în Sala de Spectacole a Cercului Militar Național. Evenimentul marchează închiderea proiectului Laboratorul Schimbării și e o ocazie rară de a asculta live muzică veche și muzică etnică.

27
/09
/19

În deschiderea stagiunii simfonice 2019-2020  a Filarmonicii „George Enescu”, care va avea loc, joi și vineri, 3 și 4 octombrie 2019, de la ora 19.00, la Ateneul Român, Orchestra simfonică a Filarmonicii „George Enescu”, condusă de maestrul Christian Badea, îl are invitat pe solistul Liviu Prunaru, concertmaistru al Orchestrei Regale Concergebouw.

26
/09
/19

Octombrie este una dintre lunile preferate ale iubitorilor de literatură, de film, de teatru și, de ce nu, de festivaluri. Iată ce ne atrage atenția în mod special dintre spectaculoasele evenimente ale lunii!

Page 1 of 13812345...102030...Last »