Johnny Cash, Ion Agârbiceanu & Anthony Perkins
https://www.ziarulmetropolis.ro/johnny-cash-ion-agarbiceanu-anthony-perkins-12-septembrie/

Într-o zi de 12 septembrie se stingeau din viaţă Johnny Cash (2003) , unul dintre cei mai influenţi artişti ai secolului trecut, şi actorul american Anthony Perkins (1992). Tot într-o zi de 12 septembrie, se năşteau scriitorii Ion Agârbiceanu si Stanislav Lem, actorul şi şansonetistul francez Maurice Chevalier si actrita americană Linda Gray.

Un articol de Petre Ivan|12 septembrie 2017

Zece lucruri mai puţin ştiute despre Johnny Cash, cântăreţul care a vândut în cei aproape 50 de ani ai carierei sale peste 90 de milioane de albume:

1. Cash nu a cântat niciodată purtând altă culoare decât negru!

2. Vecinul de casă al lui Cash era nimeni altul decât supervedeta anilor ’60 si ’70, Roy Orbison. Cei doi s-au înţeles bine şi au colaborat deseori cu uşurinţă în cei 20 de ani cât au fost vecini în Tennessee.

3. Johnny Cash se temea foarte mult de şerpi.

4. Imaginea puşcăriaşilor şi a clasei defavorizate americane nu era doar marketing. Cash a rămas cu sechele fizice după ce şi-a rupt un deget de la picior încercând să rupă uşa de la celula în care se afla. Întâmplarea a avut loc în timpul detenţiei sale in Starkville, unul din cele 7 momente în care vedeta s-a aflat în inchisoare.

5. Johnny era un adevărat scandalagiu, iar echipa care se afla pe drum cu el nu făcea diferenţa. In anii ’50, vedeta a cumpărat 500 de pui de găina şi a eliberat 100 dintre ei în hotelul în care stătea. Cu altă ocazie, echipajul lui Cash a aruncat petarde în toaletă, distrugând întregul sistem sanitar al hotelului. Celebră este si… înjunghierea unei reproduceri a Mona Lisei, dintr-un hotel, pentru ca “nu se ridica la aşteptările” cântăreţului.

6. Cash este prima persoană dată în judecată în SUA pentru că ar fi încercat să incendieze o pădure! Aflat in padure singur, unde se retrăgea deseori, vedeta a incendiat, accidental, un copac, iar de acolo până la un adevarat dezastru a fost un singur pas. În incendiu au murit toţi condorii aflaţi într-un refugiu. La tribunal, vedeta a replicat tăios: “Nu îmi pasă de păsările voastre galbene!”

7. În 1984, artistul a considerat că era neglijat de casa de discuri. Drept urmare a înregistrat un album Chicken in Black, care avea, ca single, un cântec în care Cash suferea transplantul creierului de la o găină.

8. Într-o zi, Johnny Cash a fost atacat de un struţ din propria fermă. În urma atacului, Cântăreţul s-a ales cu o hemaragie internă gravă şi cinci coaste fisurate!

9. Faimoasa cicatrice de pe chipul lui Johnny vine din perioada în care acesta era militar in Air Force. Vedetei i-a fost îndepăratat atunci un chist de pe faţă de un chirurg mai puţin priceput.

10. Bănuiţi cum a apărut una dintre cele mai iubite piese ale sale, I Walk the Line? Simplu, din pasiunea lui Johnny Cash pentru o melodie tradiţională germană. Ascultând-o pe reverse, artistul a descoperit o nouă şi minunată linie melodică, adică I Walk the Line.

Evenimente:

490 î.Hr.: Victoria grecilor asupra perșilor în Bătălia de la Marathon.

1789: Jean-Paul Marat publică primul număr al ziarului L’Ami du peuple.

1919: Decret-lege privind înființarea Universității Regele Ferdinand din Cluj. Primul rector a fost Sextil Pușcariu. Universitatea maghiară din Cluj s-a refugiat la Szeged.

1919: Decret-lege dat de Consiliul Dirigent al Transilvaniei pentru reforma agrară și introducerea votului universal.

1920: La Anvers, la Jocurile Olimpice de vară, se folosește pentru prima dată steagul olimpic cu cinci inele Olympic rings with white rims.svg.

1940: În peștera de la Lascaux, Franța sunt descoperite picturi rupestre preistorice.

1953: John Fitzgerald Kennedy se căsătorește cu Jacqueline Lee Bouvier la biserica St. Mary din Newport, Rhode Island.

1958: Americanul Jack Kilby prezintă primul circuit integrat din lume.

S-au născut:

1882: Ion Agârbiceanu, scriitor român, membru al Academiei Române (d. 1963)

1888: Maurice Chevalier, actor și șansonetist francez (d. 1972)

1913: Jesse Owens, atlet american de culoare supranumit torpila umană (d. 1980)

1921: Stanislav Lem, scriitor polonez (d. 2006)

1940: Linda Gray, actriță americană

johnny cash

1944: Barry White, cântăreț-compozitor și producător american (d. 2003)

1973: Paul Walker, director si actor (d. 2013)

S-au stins din viaţă:

1764: Jean-Philippe Rameau, compozitor francez (n. 1683)

1919: Leonid Andreev, dramaturg, nuvelist și fotograf rus (n. 1871)

1981: Eugenio Montale, poet și jurnalist, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură, 1975 (n. 1896)

1992: Anthony Perkins, actor american (n. 1932)

1995: Jeremy Brett, actor englez (n. 1933)

2003: Johnny Cash, cântăreț-compozitor american, chitarist și actor (The Highwaymen) (n. 1932)

Foto: Johnny Cash, Ion Agârbiceanu, Anthony Perkins – cinemagia, wikipedia

24
/11
/22

Opera Naţională Bucureşti, în parteneriat cu Delegaţia permanentă a României pe lângă UNESCO, a prezentat pe 23 noiembrie 2022, la Sala Mare a UNESCO  din Paris, „Povestea Iei”, un spectacol multimedia complex și original ce a fost dedicat aniversării a 160 de ani de Diplomație românească precum și sărbătoririi Zilei Naționale a României, un succes extraordinar pentru compania de balet și orchestra ONB.

24
/11
/22

Dacă vreți să aniversați Ziua Națională a României într-un cadru select, atunci un frumos concert la Sala Radio este o alegere inspirată. Joi, 1 decembrie (de la 19.00), apreciatul dirijor CRISTIAN MANDEAL se va afla la pupitrul ORCHESTREI NAȚIONALE RADIO, într-un eveniment care va cuprinde partituri semnate de Ion Dumitrescu, Edward Elgar și Camille Saint-Saëns.

22
/11
/22

România pe mai multe voci se aude, pe 1 Decembrie 2022, între orele 14.00 și 19.00, la Radio România Cultural. România celor care au ales să plece și a celor care au decis să rămână. România despre care se vorbește puțin. Cea în care unii au reușit în ciuda tuturor piedicilor și cea care a fost rampa de lansare pentru alții, care acum îi fac cinste peste hotare.

21
/11
/22

În perioada 21-27 noiembrie 2022, Ateneul Național din Iași va susține un turneu inedit pe cele mai importante scene de teatru ale Bucureștiului. Maratonul teatral va cuprinde 10 spectacole în 7 zile și va aduce în fața publicului din capitală nume mari ale teatrului românesc: Maia Morgenstern, Gheorghe Visu, Marius Bodochi, Claudiu Bleonț sau Vlad Rădescu, alături de îndrăgiții actori ai Ateneului ieșean.

17
/11
/22

Deschiderea oficială a celei de-a 8-a ediții a Festivalului Internațional de Teatru Interferențe, organizat de Teatrul Maghiar de Stat Cluj, va avea loc joi, 17 noiembrie, de la ora 18.00, în foaierul de la etaj al Teatrului. Evenimentul va debuta cu vernisajul expoziției Eternal Yorick - Life Book Antal, care prezintă creația scenografului Csaba Antal.

17
/11
/22

Miercuri, 23 noiembrie 2022 (de la 19.00), unul dintre cele mai prestigioase ansambluri muzicale din România, CORUL ACADEMIC RADIO, ce aniversează în acest an 82 de ani de existență, va susține la Sala Radio primul său concert integral din această stagiune. Sub bagheta dirijorului ansamblului – CIPRIAN ȚUȚU – publicul va asculta o partitură rareori interpretată în România: Petite messe solennelle (Mica misă solemnă), semnată de ROSSINI, celebrul compozitor italian cunoscut mai ales pentru operele sale ca „Il barbiere di Siviglia” (Bărbierul din Sevilla) și „La Cenerentola” (Cenușăreasa).

17
/11
/22

Cea de-a XVIII-a Conferință a șefilor de stat și de guvern ai țărilor care au în comun limba franceză - Sommet-ul Francofoniei - va fi organizată, anul acesta, în Insula Djerba (Tunisia), în perioada 19 - 20 noiembrie 2022. Cu această ocazie, artista Irina Sârbu și bandul alături de care cântă - format din Puiu Pascu, Ciprian Parghel și Tudor Parghel - vor susține vineri, 18 noiembrie 2022, ora 19.45, un concert în cadrul Satului Francofoniei, cu sprijinul Institutului Cultural Român.

17
/11
/22

Opera Națională București prezintă sâmbătă, 19 noiembrie, ora 18:30, premiera spectacolului de balet „Lacul lebedelor” de Piotr Ilici Ceaikovski, regia și coregrafia Oleg Danovski, adaptarea și punerea în scenă Oleg Danovski Jr., scenograf costume Viorica Petrovici, scenograf decoruri Adrian Damian. Conducerea muzicală Iurie Florea.