Julien Salemkour dirijează „Idomeneo“ la pupitrul Orchestrei Naţionale Radio
https://www.ziarulmetropolis.ro/julien-salemkour-dirijeaza-idomeneo-la-pupitrul-orchestrei-nationale-radio/

Julien Salemkour, dirijor sub bagheta căruia s-au desfăşurat peste două sute de spectacole de operă, balet, dar şi concerte simfonice la Opera de Stat din Berlin (unde a fost dirijor asistent) va dirija Orchestra Naţională Radio.

Un articol de Andrada Văsii|5 noiembrie 2013

Julien Salemkour, dirijor sub bagheta căruia s-au desfăşurat peste două sute de spectacole de operă, balet, dar şi concerte simfonice la Opera de Stat din Berlin (unde a fost dirijor asistent) va dirija Orchestra Naţională Radio.

Vineri, 8 noiembrie, de la ora 19.00, Mozart va fi „personajul principal” al serii, într-un frumos concert ce îi este dedicat. În prima parte a serii veţi asculta selecţiuni din opera „Idomeneo”, lucrare a cărui premieră a avut la Munchen, chiar sub bagheta compozitorului său, în vârstă atunci de doar 25 de ani!

Povestea derulată în Creta antică, după războiul troian, va fi „istorisită” de doi invitaţi speciali: Narine Yeghian (foto mijloc), soprană de origine armeană în prezent solistă Operei de Stat din Berlin, şi tenorul Johannes Chum (foto dreapta), care a păşit pe importante scene din Paris, Milano, Londra, Viena, Berlin, New York şi Paris. Cei doi îşi vor da concursul alături de Corul Academic Radio, condus de Dan Mihai Goia.

Dirijorul Julien Salemkour şi-a început formarea muzicală luând lecţii de pian încă de la vârsta de nouă ani. La vârsta de 16 ani a fost admis la Musikhochschule din Hanovra, studiind armonie şi contrapunct cu Alfred Koerppen.

Un regal muzical sub bagheta lui Julien Salemkour

După terminarea studiilor de dirijat, efectuate sub îndrumarea profesorilor Hans Herbert Jöris şi Michael Gielen la Universitatea Mozarteum din Salzburg, Julien Salemkour a pregătit numeroase spectacole la Nürnberg, Leipzig, Mannheim precum şi la Festivalul de la Salzburg.

Ca dirijor asistent al Operei de Stat din Berlin a dirijat peste 200 de spectacole de operă şi balet, concerte cu muzică simfonică dintre care amintim: Romeo şi Julieta  de S. Prokofiev, Lacul lebedelor – P. I. Ceaikovski, Flautul fermecat, Don Giovanni, Così fan tutte, Nunta lui Figaro – W. A. Mozart, Bărbierul din Sevilla de G. Rossini, Sărbătoarea primăverii, Pasărea de foc de I. Stravinski, Turandot, Tosca – G. Puccini, Forţa destinului, Macbeth – G. Verdi, Lohengrin – R. Wagner.

Julien Salemkour

Julien Salemkour va dirija Orchestra Naţională Radio

Programul serii va continua cu o altă capodoperă mozartiană: Simfonia nr. 41 în do major – supranumită „Jupiter”, ultima simfonie a marelui muzician şi cea mai lungă, una dintre cele mai  apreciate partituri de acest gen din lume, într-un „top 5” al simfoniilor.

Despre această lucrare, un alt mare compozitor, Schumann, spunea: „Sunt lucruri în lume despre care nu se poate spune nimic, ca Simfonia nr. 41 a lui Mozart, majoritatea paginilor lui Shakespeare şi a partiturilor lui Beethoven”.

Info:

Biletele sunt disponibile în oficiile Poştei Române, în Magazinele Inmedio semnalizate ,,Bilete.ro”, în Magazinele Germanos şi la Casa de Bilete a Sălii Radio.

Foto credit: Orchestrele şi Corurile Radio, Julien Salemkour

25
/08
/22

Zeci de profesioniști din industria muzicală internațională vin la București în perioada 6-8 septembrie, pentru a întâlni artiști la început de drum, trupe consacrate care își doresc să urce pe scena internațională, dar și pentru a schimba idei cu reprezentanții industriei muzicale locale. Structurat în peste 40 de paneluri, workshopuri, studii de caz, prezentări și sesiuni de Q&A, conferința MMB va aduce în prim plan secretele, dar și subiectele tabu din industria muzicală.

25
/08
/22

În perioada 10 – 14 septembrie 2022, Asociația pentru Muzică, Artă și Cultură și Kaufland România, în parteneriat cu Primăria Municipiului București, prin CREART – Centrul de Creație, Artă și Tradiție al Municipiului București, Fundația Regală Margareta a României, Muzeul Național George Enescu, Biserica Neagră din Brașov, Vibrate Festival Brașov, Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, Asociația Autism Transilvania din Cluj-Napoca, Floria și Wagner Arte Frumoase și Povești, organizează turneul național „FIORI E COLORI”, turneu susținut de soprana Rodica VICĂ și harpista Maria BÎLDEA.

22
/08
/22

După 28 de ani de activitate neîntreruptă, în perioada 1-4 septembrie, Green Hours va prezenta a 14-a ediție a singurului festival internațional de jazz organizat de un club din România: Green Hours JAZZ Fest. În cunoscutul nucleu cultural din centrul orașului - grădina boemă a hub-ului nostru - vor avea loc, pe parcursul celor patru zile de festival, 9 sesiuni concertistice, reunind muzicieni valoroși din 12 țări de pe continentul european.

22
/08
/22

Orchestra Romanian Sinfonietta – parte a proiectului Orchestrele Naţionale de Tineret ale României – va concerta în cadrul tradiţionalelor festivaluri internaţionale de muzică clasică ale lunii august, mai exact la “Enescu și muzica lumii” – Sinaia pe 23 august, la Sala Casino şi Vara Magică – Bucureşti, pe 24 august, la Ateneul Român.

19
/08
/22

Două evenimente muzicale româneşti în Germania se vor petrece pe 20 şi 22 august, mai precis concertul susţinut de Orchestra Română de Tineret dirijată de Gabriel Bebeşelea pe 20 august, ora 11, la ElbPhilharmonie Hamburg, în cadrul Festivalului Schleswig-Holstein şi recitalul de pe 22 august, la ora 19, de la Ambasada României din Berlin, susţinut de violonistul Valentin Şerban şi violoncelistul Ştefan Cazacu – laureate în 2021 ai Concursului Enescu –, împreună cu pianistul Cristian Niculescu.