Kassandra – Hecuba, spectacol multimedia al Companiei Nova de Teatro din Brazilia – reprezentație unică, la Teatrul de Artă București
https://www.ziarulmetropolis.ro/kassandra-hecuba-spectacol-multimedia-al-companiei-nova-de-teatro-din-brazilia-reprezentatie-unica-la-teatrul-de-arta-bucuresti/

Teatrul de Artă Bucureşti are plăcerea de a găzdui şi învită publicul bucureştean la spectacolul Kassandra-Hecuba, al Companiei Nova de Teatro, din São Paulo, Brazilia. Spectacolul va fi prezentat într-o reprezentaţie unică, în data de 8 octombrie, de la ora 20.00.

Un articol de Petre Ivan|2 octombrie 2019

Kassandra-Hecuba este un spectacol multimedia, axat pe două monologuri ce au la bază fragmente din tragedia greacă “Femeia troiană” a lui Euripide, înfățișând două personaje iconice din istoria teatrului.

Producția se bucură de concepția scenică a regizorului Lenerson Polonini, din Rio de Janeiro, recunoscut pentru montările sale stilizate, extrem de atrăgătoare vizual, ce utilizează proiecțiile video ca sursă de lumină și reverberație inconștientă a personajelor.

Spectacolul este o invitație la reflecție asupra timpului pe care îl trăim, propunând un dialog despre crizele națională, globală, politică, economică și în special umană.
Nu există nici o cale de a înțelege prezentul fără a urmări dezvoltarea umană de-a lungul istoriei.

Proiectul este o celebrare a celei de-a 18-a aniversări a Companiei Nova de Teatro dedicată cercetării exprimării vizuale pe scenă și care experimentează diversitatea limbajelor, în dialog constant cu publicul.

Regie, scenografie și lighting design: Lenerson Polonini

Distribuție: Rosa Freitas and Carina Casuscelli

Dramaturgi: Eduardo Brito și Carina Casuscelli

Muzică și sound design: Wilson Sukorski

Proiecții video: Armando Lima

Compania Nova de Teatro a fost fondată în anul 2001, de către regizorul Lenerson Polonini și actrița Carina Casuscelli. În cadrul montărilor Companiei Nova de Teatro, actul performativ privilegiază actorul pe scenă, unde acesta nu joacă un rol ci acționează ca simbol, imagine și vehicul prin care publicul primește informație vizuală și sonoră, ca și când s-ar afla într-o cameră senzorială.

În anul 2012, compania a câștigat locul I în cadrul Premio Internazionale Teatro Dell’ Inclusione Teresa Pomodoro, din Milano (Italia), cu spectacolul Caminos Invisibles… La Partida.

În iunie 2015, Compania Nova de Teatro a fost invitată să expună costumele montării Gertrude Stein’s Doctor Faustus Lights the Lights la evenimentul „Costume at the Turn of the Century: 1990–2015” în legendarul Bakhrushin State Central Theatre Museum din Moscova (Rusia) și să susțină o reprezentație a spectacolului, în deschiderea evenimentului.

Reprezentația din 8 octombrie, de la Teatrul de Artă București, face parte din turneul Companiei Nova de Teatro în Europa, unde a avut deja două reprezentații în Grecia, la University’s Museum of Plaka și Theater of University of Athens, iar pe 6 octombrie va participa și la Festivalului “25 de ore de teatru non stop – respiră teatru“.

Bilete pentru reprezentația Kassandra Hecuba de la București se găsesc în rețeaua mystage.ro.

Foto: Kassandra Hecuba – facebook

21
/03
/14

Nu sunt premiile BAFTA, Cesar sau Goya, asumate ca modele, însă Premiile Gopo îşi au rostul lor, în ciuda numeroaselor probleme din firava industrie românească de film. Ziarul Metropolis şi-a desemnat favoriţii pentru cea de-a 8-a ediţie a Galei, care va avea loc luni.

20
/03
/14

Colivia (un experiment locativ ce contestă normele acceptate de folosire a spațiilor personale) prezintă ,,stagiunea cu final deschis", un experiment teatral bilunar. Al treilea spectacol din cadrul stagiunii, ,,Buzunarul cu pâine”, adaptare după Matei Vișniec, în regia lui Alexandru Bogdan, va fi pus în scenă duminică, 23 martie, începând cu ora 14:45.

20
/03
/14

În week-end, în cadrul ediției din această primăvară a Kilipirim, cel mai important târg de carte cu discount, organizatorii le propun vizitatorilor o serie de evenimente: de la dezbateri care au ca public-țintă pe iubitorii de literatură, la lansări de carte dedicate celor interesați de cărțile de popularizare.

20
/03
/14

Miercuri, 26 martie, la ora 18.00, la Clubul Ţăranului, va avea loc lansarea volumului Sebastian, ceilalţi şi-un câine, romanul de debut al jurnalistului Mihai Radu - Polirom, „Ego. Proză”. Anul acesta se împlinesc 10 ani de când Editura Polirom a lansat colecţia „Ego. Proză”, coordonată de Lucian Dan Teodorovici.

20
/03
/14

Romancierul japonez Haruki Murakami va publica în luna aprilie un volum de nuvele, prima sa lucrare aparţinând acestui gen literar din ultimii nouă ani. În Japonia şi nu numai, orice carte semnată de Murakami ajunge bestseller.

20
/03
/14

Pentru cariera sa impresionantă, regizorul și directorul de imagine Nicolae Margineanu va fi omagiat în 2014 cu Premiul Gopo pentru Întreaga Activitate. Alături de el și de Radu Beligan (Premiul pentru Întreaga Carieră), organizatorii Galei Premiilor Gopo vor acorda și un Premiu Special, proiecționistei Elena Ciocan.

19
/03
/14

ŞTIAŢI CĂ... într-o zi de 19 martie (1917) s-a născut, la Bucureşti, pianistul și compozitorul Dinu Lipatti? Lipatti a crescut cu muzica încă din leagăn. Tatăl său a fost un amator de muzică înstărit, care studiase cu Sarasate și Carl Flesch, mama sa, o pianistă talentată, iar George Enescu era nașul său. Muzica a fost preocuparea lui din copilărie. Mama sa obişnuia să spună că “băiatul cânta la pian înainte de a fi învățat să zâmbească”. La 4 ani, Dinu Lipatti dădea concerte de caritate și începea să compună piese elaborate.

19
/03
/14

Tinerii cineaști români vor avea, pentru prima dată, o competiție dedicată lor, la Festivalul Internațional de Film NexT (3-7 aprilie). În prima ediție a Competiției naționale, 14 scurtmetraje românești dintre cele mai bune lansate în ultimul an, selecționate de criticii Irina Trocan și Andrei Rus, vor concura pentru Premiul pentru Cel mai bun film românesc și Premiul Publicului pentru film românesc. Secțiunea este prezentată de HBO România.

18
/03
/14

Dicționarele spun poveștile cuvintelor (proveniența, sensurile, modificările suferite de-a lungul timpului, semnificația sintagmelor în care sunt încorporate etc.). De aceea, ele sunt ca o ladă cu zestre pentru generațiile următoare. Acum, în era digitală, găsim pe internet o parte din aceste povești. Mai rapid și mai eficient. Și, atunci, care să mai fie rostul dicționarelor […]