Kate Atkinson – Costa Book Award pentru cel mai bun roman din 2013
https://www.ziarulmetropolis.ro/kate-atkinson-costa-book-award-pentru-cel-mai-bun-roman-din-2013/

Scriitoarea britanică Kate Atkinson a fost recompensată cu prestigiosul premiu literar Costa Book pentru cel mai bun roman pe 2013, ce i-a fost acordat pentru volumul „Life After Life”, despre o femeie care a primit o a doua şansă la viaţă.

Un articol de Petre Ivan|7 ianuarie 2014

Scriitoarea britanică Kate Atkinson a fost recompensată cu prestigiosul premiu literar Costa Book pentru cel mai bun roman pe 2013, ce i-a fost acordat pentru volumul „Life After Life”, despre o femeie care a primit o a doua şansă la viaţă.

Acesta este cel de-al doilea premiu Costa Book pentru Kate Atkinson, care a mai câştigat o dată acest trofeu literar în 1995, cu romanul ei de debut intitulat „Behind the Scenes at the Museum”.

Volumul „The Pike”, de Lucy Hallett, despre poetul italian Gabriele D’Annunzio, a fost recompensat la categoria „cea mai bună biografie”,

iar Michael Symmons a câştigat premiul pentru poezie cu cel mai recent volum al său, intitulat „Drysalter”.

Nathan Filer s-a impus la categoria „cel mai bun scriitor debutant”, cu volumul „The Shock of the Fall”.

Graficianul Chris Riddell a triumfat la categoria „cea mai bună carte pentru copii”, graţie volumului „Goth Girl and the Ghost of a Mouse”.

Kate Atkinson

Life After Life, romanul lui Kate Atkinson, dublă câștigătoare a Costa Book Award

Costa Book Awards, care se acordă pentru cinci categorii de opere literare, recompensează volumele publicate în anul precedent, scrise de autori care locuiesc în Marea Britanie şi în Irlanda.

Câştigătorul fiecărei categorii primeşte un cec de 5.000 de lire sterline (6.018 euro), iar câştigătorul Costa Book of the Year – ce va fi anunţat pe 28 ianuarie – este recompensat cu 30.000 de lire sterline (36.100 euro), notează Mediafax.

Prestigioasele premii Costa Book au fost cunoscute până în 2006 drept premiile Whitbread.

Foto cu Kate Atkinson și „Life After Life” – kateatkinson.co.uk

27
/08
/17

Romanul „Clar de femeie” (traducere din limba franceză de Daria-Laura Bârsan) a fost publicat la editura Humanitas Fiction în 2017. În original, cartea a apărut acum patruzeci de ani și a fost ecranizată de Costa-Gavras, în 1979. A ieșit un film de cinema inubliabil, cu Romy Schneider și Yves Montand.

21
/08
/17

Cartea „Confesiunile unei măști” (traducere din limba japoneză de Emil Eugen Pop) a fost publicată la editura Humanitas Fiction.

14
/08
/17

Cartea „Țara Vinului” (traducere din chineză de Luminița Bălan) a fost publicată la editura Humanitas Fiction în anul 2014.

14
/08
/17

Din clipa în care trece pragul grădiniței, copilăria fericită a micului Grégoire se transformă într-un adevărat coșmar. Chestiile sforăitoare cu care îl pisează educatorii și profesorii nu-i intră în cap orice-ar face, colegii își bat joc de el, iar părinții îl cicălesc și-l ceartă fără încetare.

11
/08
/17

Teatrul Evreiesc de Stat prezintă sâmbătă, 12 august, de la ora 19.30, la Muzeul Naţional al Literaturii Române spectacolul de muzică şi poezie Poeţi-Actori, Actori-Poeţi, un remember liric dedicat poeţilor-actori și actorilor poeţi Theodor Danetti şi Emil Botta.

10
/08
/17

Balena Albastră, roman semnat de Sebastian Lăzăroiu, a apărut recent la Editura Polirom, în colecţia „Ego. Proză”. „Fiecare cuvînt e amintirea arderii unui neg de tuș. Și-n fiecare carte un sacerdot rotofei oficiază beat mariajul cu iluzia eternității. Cînd mă satur de minciuna vieții, scriu despre cealaltă viață. E singura garanție că nu scriu eu, că nu las așa nobilă îndeletnicire în seama mea, păcătosul.” (Sebastian Lăzăroiu)

08
/08
/17

Festivalul Internaţional de Literatură şi Traducere Iaşi – FILIT anunță numele autorilor români care vor lua parte la sărbătoarea literaturii, în perioada 4-8 octombrie 2017, la Iași. La Casa FILIT publicul se va întâlni cu autorii Dan Alexe, Simona Antonescu, Ioana Bradea, Ruxandra Cesereanu, Andrei Crăciun, Codrin Liviu Cuțitaru, Tudor Ganea, Adrian Georgescu, Mircea Mihăieș, Ioan T. Morar, Andrei Oișteanu, Marius Oprea, Dora Pavel, Mircea Pricăjan și Bogdan-Alexandru Stănescu.

26
/07
/17

Domnule Zografi, a trecut multă vreme de când vreau să vă scriu. Am motive strict literare, desigur, dar mai e ceva: Fizica. Aveți Fizica la bază, ceea ce, nu vă ascund, mă duce cu gândul la domnul Sabato.

24
/07
/17

Cartea „Călătoria diletanților (Din amintirile locotenentului în rezervă Amiran Amilahvari)” (în ireproșabila traducere a lui Nicolae Iliescu) a fost publicată la Editura Polirom, în anul 2017.

23
/07
/17

Cine nu s-a bucurat în copilărie de minunata „Lorelei” sau de extraordinarele povești din „La Medeleni”? Lumile lui Ionel Teodoreanu, un scriitor de o sensibilitate aparte, care ne-a fermecat pe toți cu „Ulița copilăriei” și care s-a stins brusc, la vârsta de 58 de ani…