Kiki și Bozo, un spectacol ca un joc despre plecarea definitivă de pe Pământ
https://www.ziarulmetropolis.ro/kiki-si-bozo-un-spectacol-ca-un-joc-despre-plecarea-definitiva-de-pe-pamant/

Spectacolul „Kiki şi Bozo” de Andreea Vălean, în regia lui Peter Kerek, va avea primele reprezentaţii în datele de 17 şi 26 octombrie la Teatrul Excelsior, Strada Academiei, nr 28.

Un articol de Judy Florescu|17 octombrie 2014

Peter Kerek, regizor: „Textul Kiki și Bozo de Andreea Vălean propus de Teatrul Excelsior a venit la timpul potrivit. Partea neobişnuită a acestei povești este că e o piesă scrisă pentru copii și adolescenți, cu tema morții, ceea ce mi se pare că este și punctul forte care sper să devină și punctul de atracție, pentru că moartea în percepția copiilor este cu totul diferită.”

Iuliana  Vîlsan, scenograf: ” Pentru mine, sursa de inspirație pentru montarea lui Peter a fost plecarea lui tata și modul în care nepoții lui s-au raportat la ea. Un nepot îl întreabă pe altul: «Cum adică a plecat bunicul, iar răspunsul unui copil de 3 ani la moartea bunicului a fost că și-a pus aripi și a plecat la cer. Aceasta a fost viziunea lor simplă asupra morții, apoi a început un joc în continuarea discuției plină de candoare,  ca și când nimic nu s-ar fi întâmplat.”

Richard Bovnoczki, actor: „Copiii de la 5 ani încep să-și pună problema morții, se sperie sau se îngrijorează ca nu cumva să piardă pe cineva apropiat. Frica de moarte în această piesă – fetița fuge de moarte și bătrânul se duce să se întâlnească cu moartea – este prezentată într-un mod pe care copiii să-l primească, nu dramatic, nu tragic, ci de fapt magic.”

INFO

Kiki și Bozo

Text : Andreea Vălean

Regia: Peter Kerek

Distribuția:

Kiki – Ștefania Dumitru/Raluca Botez

Bozo – Richard Bovnoczki/Alexandru Mike Gheorghiu

Sufletul lui Bozo – Ion Bechet/Dan Clucinschi

 

Foto: Maria Ștefănescu



01
/08
/17

Idolul tuturor femeilor în interbelic a plecat din această lume de ziua băieților lui gemeni. Ionel Teodoreanu a fost un mare avocat și orator în epocă. Scriitorul romanelor copilăriei s-a format în cercul „Vieții Românești” și a fost directorul Teatrului Național din Iași.

01
/08
/17

Românul celebru în străinătate care a descoperit Legea Constructală, Membru de Onoare al Academiei Române din 2011, Doctor Honoris Causa a 18 universități din lume este printre primii 100 cei mai citați din inginerie. Profesorul universitar la Duke University, universitatea particulară de elită în SUA, ține prelegeri pe tot globul și a publicat 30 de cărți.

01
/08
/17

Anul 2017, anul metamorfozelor Festivalului Internațional de Teatru „Miturile cetății”, coincide cu anul în care se împlinesc 2000 mii de ani de la moartea poetului Ovidiu. Început cu un an în urmă, festivalul continuă periplu prin mitologiile clasice, ajungând în acest an la douăzeci de trupe invitate și artiști care au performat în șase spații de joc, timp de nouă zile, în perioada 19 – 27 iunie.

31
/07
/17

Luna august este ultima șansă de a participa la Școlile de Vară organizate de Fundația Calea Victoriei anul acesta! Este o perioadă intensă, o petrecere culturală în orașul tău, când te poți bucura de cursuri de Stil, Desen, Storytelling, Fotografie, Meditație, Scriere Creativă și multe altele!

31
/07
/17

Personalităţi ale culturii, artelor şi sportului, jurnalişti şi activişti civici vor fi prezenţi la Alexandria între 07 şi 13 august 2017, ca invitaţi ai celei de-a 12-a ediţii a festivalului IDEO IDEIS. Echipa Funky Citizens (Elena Calistru, Cosmin Pojoranu şi Ovidiu Vanghele), jurnalista Elena Stancu şi fotograful Cosmin Bumbuţ (Teleleu), pictorul Roman Tolici şi fotbalistul Bogdan Stelea vor anima Seara povestitorilor, în cea mai plină zi a festivalului, sâmbătă, 12 august 2017 (începând cu ora 19:00).

30
/07
/17

Astăzi a încetat din viață artista Marina Scupra, potrivit unui anunț publicat de Mirabela Dauer pe pagina sa oficială de Facebook. ''Marina Scupra s-a stins ..., cuvintele sunt de prisos ... Dumnezeu să te primească de-a dreapta lui... Condoleanțe familiei...'', a scris și Ovidiu Komornyik pe aceeași rețea de socializare.

30
/07
/17

Unul dintre momentele de culminație și excelență artistică devenite tradiție la Festivalul „Vara Magică” o constituie prezența pianistului Valentin Gheorghiu în cadrul concertelor desfășurate sub genericul Dialogul generațiilor. Miercuri, 2 august, de la ora 19.30 pe scena Ateneului Român alături de Valentin Gheorghiu se vor afla soția acestuia, Roxana Gheorghiu – pian și fiica lui, Valentina Gheorghiu – pian, dar și o altă celebră celebră familie de muzicieni români, Marin Cazacu – violoncel, Ștefan Cazacu – violoncel și Iulia Adriana Cazacu – vioară.

30
/07
/17

CRONICĂ DE FILM La concurență cu al „Al doilea joc” (2014) al lui Corneliu Porumboiu, „Țara moartă”, noul film al lui Radu Jude, este probabil cel mai radical și anti-spectacular documentar românesc post-2000. O operă cinematografică ambițioasă formal și polemică prin subiect.

28
/07
/17

Editura Nemira ii invită pe cinefili la o nouă ediție Movie night by the book, miercuri, 2 august, de la ora 21.00, dedicată lui Charlie Chaplin: seara începe cu o discuție despre Viața mea, autobiografia regizorului și continuă cu proiecția filmul Modern Times. 

28
/07
/17

Safari, cel mai recent documentar al regizorului austriac Ulrich Seidl, va intra în cinematografe pe data de 11 august. Filmul a avut premiera la festivalul de Film de la Veneția, iar regizorul a fost prezent în România la proiecțiile filmului de la Cluj, în cadrul TIFF.