KINOdiseea a avut 12.000 de spectatori
https://www.ziarulmetropolis.ro/kinodiseea-a-avut-12-000-de-spectatori/

12.000 de persoane au intrat în lumea de basm a filmului la KINOdiseea în perioada 15-22 noiembrie în Bucureşti.

Un articol de Andrada Văsii|25 noiembrie 2013

12.000 de persoane au intrat în lumea de basm a filmului, la KINOdiseea, în perioada 15-22 noiembrie, în Bucureşti.

Evenimentele au avut loc la Cinema Studio, Cinema Eforie, Cinema PRO și Cărturești Verona și s-au bucurat de săli pline și aprecieri deosebite.

Peste 12.000 de persoane au mers la filmele, atelierele și balul mascat din cadrul KINOdiseea, Festivalul Internațional de Film pentru Copii, care a avut loc în perioada 15-22 noiembrie în București.

KINOdiseea le-a oferit atât celor mici cât și celor mari șaisprezece filme, nouă în competiție, unul în afara selecției oficiale și șase în retrospectivă. Filmele care au intrat în concurs sunt producții noi, premiate internațional și au prezentat poveștile unor copii din alte țări, îmbogățindu-le celor mici cunoștințele și imaginația.

Pe lângă proiecții, KINOdiseea a organizat șaptesprezece ateliere: actorie, efecte speciale, montaj, costume, reciclare creativă, improvizație și multe altele. Copiii au avut șansa de a cunoaște profesioniști din lumea filmului care le-au împărtășit din tainele cinematografiei.

Premiul pentru cel mai bun film, acordat de juriul de copii, a mers la pelicula ,,Pe cuvânt de pionier!” (regia Alexandr Karpilovskij), o poveste din Rusia anilor ’70 in care doi elevi găsesc un câine abandonat și pornesc într-o aventură pentru a-l salva.

„Prietenul meu, portocalul” (regia Marcos Bernstein), filmul care a stârnit emoții puternice și discuții aprinse la ieșirea din sală, a primit premiul publicului. Vorbind despre dragostea și prietenia dintre Zeze și un portocal, care devine părtaș la visele și năzbâtiile copilului de opt ani, pelicula braziliană a fermecat prin candoare și acțiune.

Filme cu mesaje puternice la KINOdiseea

KINOdiseea a adus în România, pe perioada festivalului, producători, regizori, directori de imagine și actori ai filmelor din competiție, care au discutat cu copiii după proiecții. Vladimir Esinov, producătorul filmului „Pe cuvant de pionier!” a ținut trei sesiuni de întrebări și răspunsuri după proiecțiile sale și s-a arătat plăcut impresionat de publicul din România: „Copiii din țara voastră sunt extrem de inteligenți și apreciez întrebările și curiozitatea lor.”

Citiţi şi: KINOdiseea – 10.000 de rezervări la filme

„Mă bucur că festivalul este făcut în special de tineri și că există un interes puternic al copiilor să participe la el. M-am plimbat la multe evenimente de gen, iar la KINOdiseea apreciez curățenia din sufletele oamenilor și ardoarea cu care s-a lucrat la această manifestare. Sunt recunoscător celor care au investit financiar în acest festival și vă asigur că va da rezultate”, a adăugat Vladimir Esinov.

Încântată de atmosfera de basm de la KINOdiseea, Katerina Spurova, producătorul filmului Fierarul din Woodham, prezentă la București alături de directorul de imagine și de doi copii protagoniști, a mărturisit: „Ne-am bucurat să vedem reacțiile copiilor. Au trecut de la frică la bucurie și au reacționat la momentele cheie din film. De asemenea, suntem recunoscători actorilor care au dublat pentru că au transpus rolurile foarte bine.”

KINOdiseea

Aflat la cea de-a cincea ediție, festivalul își propune ca an de an să îi încânte pe cei mici cu filme inspiraționale și educative și să pună o piatră de temelie educației audiovizuale în România. Se dorește crearea unei comunități de cinefili și încurajarea copiilor de a învăța prin intermediul filmului.

Ioana Sandu, copil protagonist în filmul Domnişoara Christina (regia Alex Maftei) şi membru al juriului, a spus: „Festivalul a fost o experiență unică. Nu m-am gândit că cineva ar putea ține cont de opiniile mele cinematografice și m-am bucurat că am putut fi de folos.”

Actorul Dan Bordeianu a prezentat galele KINOdiseea și a declarat despre inițiativă: „E minunat că se întâmplă asta în București și că cei mici pot viziona filme la care altfel nu au acces. Industria filmelor pentru copii ar trebui luată în seamă și în România. Sala este arhiplină, iar reacțiile pe măsură.”

Foto credit: KINOdiseea – International Children Film Festival

13
/11
/19

CRONICĂ DE FILM Realizator de seriale TV şi de filme, Rodrigo Sorogoyen este unul dintre noile talente din cinematografia spaniolă. Distribuit în sălile din România de Transilvania Film, „El reino” („Jocuri de putere”, 2018), deja penultimul său lungmetraj (între timp a lansat în 2019 şi „Madre”), este un impunător thriller politic.

10
/11
/19

PREVIEW A 13-a ediţie a Săptămânii Filmului Maghiar (SFM) are loc între 10 şi 18 noiembrie la Bucureşti şi propune mai multe secţiuni atractive, printre care una dedicată câtorva filme clasice restaurate şi o alta pentru marcarea a 30 de ani de la căderea comunismului, în afara obişnuitului program de producţii noi.

08
/11
/19

„The Romanians: 30 Years of Cinema Revolution”, cel mai amplu program dedicat vreodată cinematografiei românești în Statele Unite ale Americii, care celebrează în 30 de filme trei decenii de cinema de după căderea regimului comunist, va avea loc la Film Forum din New York între 15 și 26 noiembrie 2019.

07
/11
/19

CRONICĂ DE FILM Pentru spectatorul român, filmul "Maria, Regina României" (2019), de Alexis Sweet Cahill, vine ca o ciudăţenie. E egal diferit de Noul Val şi de fostele filme pretins istorice de tip Sergiu Nicolaescu şi arată mai degrabă ca o producţie britanică de televiziune, doar că se vorbeşte şi româneşte.

07
/11
/19

Proiecțiile de film continuă la Centrul Ceh, iar zilele de luni și marți, 11 și 12 noiembrie, nu fac excepție. Documentary Mondays aduce „Citizen Václav Havel Goes on Vacation”, pe când „My Sweet Little Village” se vede la Fiction Tuesdays.

07
/11
/19

ICON production anunță premiera în cinematografe a documentarului PALAT PENTRU POPOR regizat de Boris Missirkov și Georgi Bogdanov, ce va avea loc pe 15 noiembrie. Selectat în competiția oficială DOK Liepzig anul trecut, filmul spune poveștile a cinci dintre cele mai emblematice și mai reprezentative clădiri ale fostului bloc socialist.

06
/11
/19

CRONICĂ DE FILM În documentarul "Rebeli cu o cauză" (2019), de Dobrivoie Kerpenisan, prezentat în premieră la Astra, români de diferite categorii sociale vorbesc despre singurul lucru ce îi mai uneşte: Revoluţia la care au participat în decembrie 1989 în comuna lor bănăţeană, Sânpetru Mare, când au fost fotografiaţi de viitorul cineast.

04
/11
/19

Noiembrie este luna în care se decernează Premiul LUX al Parlamentului European. Se premiază cel mai bun film european, așa cum se vede el dinspre Bruxelles și Strasbourg. Anul acesta, finalistele sunt: „Cold Case Hammarskjöld”, „Dumnezeu există și numele Său este Petrunija” și „Jocuri de putere”.