Kusturica & Maradona, miercuri, la TVR 1
https://www.ziarulmetropolis.ro/kusturica-maradona-miercuri-la-tvr-1/

TVR 1 a programat pentru miercuri, 2 iulie, în seara de pauză de la Cupa Mondială FIFA Brazilia 2014, un documentar atipic, realizat de un regizor atipic, despre un personaj care nu poate fi încadrat în niciun tipar: Diego Armando Maradona.

Un articol de Petre Ivan|1 iulie 2014

Cotat drept cel mai mare fotbalist al tuturor timpurilor, dar şi una dintre cele mai controversate figuri ale lumii sportului, Maradona este subiectul documentarului realizat de Emir Kusturica, producţie Spania-Franţa, 2008.

Maradona by Kusturica este un documentar despre viaţa jucătorului argentinian Diego Armando Maradona, regizat de regizorul sârb Emir Kusturica. Filmul a fost prezentat în premieră la Festivalul de Film de la Cannes 2008.

„Este primul documentar care tratează toate aspectele vieţii lui Maradona. Filmul arată cele trei feţe ale lui Maradona pe care le-am descoperit în timpul filmărilor: antrenorul de fotbal, cetaţeanul răzvrătit faţă de politica unilaterală a SUA faţă de anumiţi cetăţeni, precum şi latura sa de familist. Cei trei Diego vor apărea în finalul documentarului pe care l-am ales să fie filmat pe Aztec Stadium din Mexico, unde Maradona a marcat cel mai apreciat gol al său în timpul Campionatului Mondial de Fotbal din 1986, în partida împotriva englezilor.”, povesteşte Emir Kusturica.Kusturica

A fost suspendat din activitate pentru o perioadă de 15 luni, în 1991, în Italia, după ce a fost depistat că a consumat cocaină, iar în 1994 a fost trimis acasă de la turneul final al campionatului mondial de fotbal din S.U.A., după ce a folosit efedrină.

Viaţa ca un spectacol

Hărţuit de-a lungul carierei de către ziarişti, Maradona a tras chiar cu o armă cu aer comprimat asupra reporterilor care îi invadaseră intimitatea. Părerea fostului său coechipier Jorge Valdano sintetizează părerile multora despre Maradona: „Este o persoană pe care mulţi ar vrea s-o depăşească, o figură controversată, iubită, urâtă, care a creat multă agitaţie, mai ales în Argentina… Insistenţa asupra vieţii sale personale este o greşeală. Maradona nu a avut rival pe teren, dar şi-a transformat viaţa personală într-un spectacol, iar acum trăieşte o dramă personală care nu ar trebui să se mai repete”.

Diego Armando Maradona s-a născut într-o familie săracă, a crescut într-o Argentină sfâşiată de criza economică ce a cunoscut apogeul în 2001, apoi de războiul cu Marea Britanie pentru posesiunea asupra insulelor Falkland, din 1982; de aici, şi vederile sale politice şi admiraţia sa neţărmurită pentru liderul Fidel Castro.

În documentarul Maradona by Kusturica mai apar: liderul cubanez Fidel Castro, interpretul Manu Chao, fostul preşedinte al Venezuelei Hugo Chavez, regizorul, actorul şi muzicianul Emir Kusturica, preşedintele Boliviei – Evo Morales.

Documentarul realizat de Emir Kusturica şi a cărui muzică este semnată de Manu Chao se difuzează la TVR 1 miercuri, 2 iulie, de la ora 22.10

Foto cu Maradona şi Kusturica – TVR

16
/05
/23

Sunt ultimele zile în care te mai poți înscrie la rezidența online New Draft, deschisă tuturor absolvenților facultăților de profil, scenariștilor sau autorilor cu un scenariu de film în faza incipientă. Nu rata șansa de a face parte dintr-un program 100% online, gratuit, și de a avea întâlniri de lucru cu producătorii Ada Solomon, Tudor Giurgiu și Bianca Oana. Termenul limită de înscriere este 20 mai 2023.

15
/05
/23

F-SIDES Cineclub, sezonul 4, ajunge în luna mai la Timișoara! Alături de alte trei programe pregătite pentru 2023 de organizatoarele proiectului F-SIDES în această ediție, lansată în aprilie la București, cineclubul și-a propus să-i ofere publicului proiecții de film axate pe creațiile a opt regizoare, în tandem cu materiale literare produse de opt scriitoare contemporane din România.

12
/05
/23

”Jeanne du Barry”, filmul regizat de Maïwenn, care joacă alături de Johnny Depp, deschide cea de-a 76-a ediţie a Festivalului de Film de la Cannes (16-27 mai) și ajunge în această toamnă în cinematografele din România, distribuit de Independența Film.

11
/05
/23

9 lungmetraje și 16 scurtmetraje intră în competiția Zilelor Filmului Românesc la TIFF.22. Selecția include câteva dintre cele mai bune filme românești ale anului trecut, dar și producții care vor avea premiera mondială în iunie, la Cluj-Napoca. În cadrul Zilelor Filmului Românesc sunt acordate trei premii: pentru cel mai bun lungmetraj, pentru cel mai bun debut, dar și pentru cel mai bun scurtmetraj.

08
/05
/23

ICR dă startul celei de-a 27-a ediții FFE chiar de Ziua Europei, 9 mai, la Timișoara, Capitala europeană a culturii în 2023. Festivalul va continua în țară la Oravița (Casa de Cultură "George Motoia Craiu"), între 12-14 mai, la Curtea de Argeș (Centrul de Cultură și Arte "George Topîrceanu"), între 18-20 mai, la Botoșani (Cinema Unirea), între 18-21 mai și la Gura Humorului (Casa de Cultură), între 19-21 mai.