La Grande Bellezza, Oscar-ul pentru cel mai bun film străin, în România
https://www.ziarulmetropolis.ro/la-grande-bellezza-oscar-ul-pentru-cel-mai-bun-film-strain-in-romania/

La Grande Bellezza / Marea frumuseţe, în regia lui Paolo Sorrentino, Oscar 2014 pentru “Cel mai bun film străin”, va intra în cinematografele din România vineri, 28 martie.

Un articol de Petre Ivan|19 martie 2014

La Grande Bellezza / Marea frumuseţe, în regia lui Paolo Sorrentino, Oscar 2014 pentru “Cel mai bun film străin”, va intra în cinematografele din România vineri, 28 martie.

Filmul spune, cu accente felliniene, povestea lui Jep Gambardella, regele autoproclamat al lumii mondene din Roma, ajuns acum la 65 de ani.

Fost ziarist de succes şi scriitor în tinereţe, Jep este nelipsit de la toate dineurile cu ştaif din Roma, el însuşi gazda unor petreceri de neuitat pe terasa apartamentului său cu vedere la Collosseum.

La Grande Bellezza / The Great Beauty / Marea frumuseţe a mai obţinut anul acesta, alături de Oscar-ul pentru “Cel mai bun film străin”, Globul de Aur şi premiul BAFTA la aceeaşi secţiune.

Filmul lui Sorrentino a făcut parte din Competiția oficială a Festivalului de la Cannes, anul trecut şi a fost nominalizat la Premiul César pentru “Cel mai bun film străin”.

Alături de Toni Servillo, care interpretează personajul principal, pe mondenul Jep Gambardella, filmul are o distribuție formată din actori consacraţi ai marelui ecran italian: Carlo Verdone, Sabrina Ferilli, Isabella Ferrari, Iaia Forte, Serena Grandi, Dario Cantarelli, Giulio Brogi, Roberto Herlitzka.

La Grande Bellezza

Paolo Sorrentino, autorul filmului La Grande Bellezza, are 44 de ani şi s-a născut la Napoli

În 2008 a fost membru în juriul Festivalului de Film de la Locarno, iar în 2009 a fost preşedintele juriului la secţiunea “Un certain regard” la Cannes.

La Grande Bellezza / The Great Beauty este distribuit în România de Independenţa Film, casă de distribuție care promovează filme independente de referință, de nișă sau câștigătoare ale unor premii internaționale prestigioase.

Foto cu La Grande Bellezza şi Paolo Sorrentino

16
/05
/23

Sunt ultimele zile în care te mai poți înscrie la rezidența online New Draft, deschisă tuturor absolvenților facultăților de profil, scenariștilor sau autorilor cu un scenariu de film în faza incipientă. Nu rata șansa de a face parte dintr-un program 100% online, gratuit, și de a avea întâlniri de lucru cu producătorii Ada Solomon, Tudor Giurgiu și Bianca Oana. Termenul limită de înscriere este 20 mai 2023.

15
/05
/23

F-SIDES Cineclub, sezonul 4, ajunge în luna mai la Timișoara! Alături de alte trei programe pregătite pentru 2023 de organizatoarele proiectului F-SIDES în această ediție, lansată în aprilie la București, cineclubul și-a propus să-i ofere publicului proiecții de film axate pe creațiile a opt regizoare, în tandem cu materiale literare produse de opt scriitoare contemporane din România.

12
/05
/23

”Jeanne du Barry”, filmul regizat de Maïwenn, care joacă alături de Johnny Depp, deschide cea de-a 76-a ediţie a Festivalului de Film de la Cannes (16-27 mai) și ajunge în această toamnă în cinematografele din România, distribuit de Independența Film.

11
/05
/23

9 lungmetraje și 16 scurtmetraje intră în competiția Zilelor Filmului Românesc la TIFF.22. Selecția include câteva dintre cele mai bune filme românești ale anului trecut, dar și producții care vor avea premiera mondială în iunie, la Cluj-Napoca. În cadrul Zilelor Filmului Românesc sunt acordate trei premii: pentru cel mai bun lungmetraj, pentru cel mai bun debut, dar și pentru cel mai bun scurtmetraj.

08
/05
/23

ICR dă startul celei de-a 27-a ediții FFE chiar de Ziua Europei, 9 mai, la Timișoara, Capitala europeană a culturii în 2023. Festivalul va continua în țară la Oravița (Casa de Cultură "George Motoia Craiu"), între 12-14 mai, la Curtea de Argeș (Centrul de Cultură și Arte "George Topîrceanu"), între 18-20 mai, la Botoșani (Cinema Unirea), între 18-21 mai și la Gura Humorului (Casa de Cultură), între 19-21 mai.

28
/04
/23

La invitaţia Cinematecii din Oslo, care va găzdui în perioada 5-14 mai un festival al filmului românesc, ce include şi o retrospectivă dedicată regizorului Cristian Mungiu, am scris un scurt text despre cum arată cinematografia română în prezent.